Hoe beschrijven jullie ADHD?

Laatste reactie 03/04/2019 12:15 door Naomi
· Markeren als ongelezen
Lara Hill 2 maanden geleden geplaatst
Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie je ADHD beschrijven en hoe het voelt voor jullie. Ik wil graag wat meer perspectieven op ADHD, aangezien ik de enige persoon met ADHD ben die ik ken ;). 
🔥 War Hoofd 2 maanden geleden geplaatst
Chaos, verwarring, perfectionistich, vergeetachtig, spanning (uit angst iets te vergeten), slecht tijdsbesef,  bemoeizuchtig, gevoelig voor kritiek, concentratie van een garnaal, moeite taken afmaken.

De andere kant is creatief, snel verbanden zien, flexibel,  out of the box denken, ruimdenkend, snel actie kunnen ondernemen, hyperfocus. 
Sara Br 2 maanden geleden geplaatst
Altijd associeren en snel denken. Positief: grappig, creatief. Negatief: Piekeren, niet los kunnen laten.

Op impulsen gericht. Positief: soms heel snel, leuk om nieuwe dingen te doen, avontuurlijk. Negatief: soms niet vooruit te branden. Er moet altijd spanning zijn.
Chaos in het hoofd. Emotioneel.
Coen Olde Bijvank 2 maanden geleden geplaatst

ADHD omschreven door mensen met AD(H)D


alle reacties die ik heb mogen ontvangen zijn van echte mensen met ADHD en die omschrijven AD(H)D als volgt:

1) Ik doe graag veel maar afmaken is lastig. Zonder takenlijst kom k er niet. Ik ben erg beloningsgevoelig maar dan korte termijn lange termijn vind ik erg lastig. School was gemakkelijk vaste baan behouden is lastig. Soms ben ik graag onder mensen soms ook juist niet. S ochtends heb ik wat moeite met opstarten. Ik slaap heel licht want adhd is ook zeker iets wat je slaap beïnvloed. Ik zie vaak dingen die anderen miss pas later zien omdat ik vaak veel onzin tegelijk zie maar dus ook nuttige dingen 😂. Ik kan heel snel hoog in emotie gaan en ook snel omlaag. Zonder medicatie kan ik de hele dag denken aan wat ik wil doen zonder t te doen en ben ik vaak heel moe. Ik kan creatief zijn als ik wil en ben heel erg oplossend gericht. Luisteren als het me niet intersseert is een hel ook al wil ik t echt wel. Soms een gave maar vooral een uitdaging 😂😎
2) Mijn zoon van bijna 13 jaar heeft het en hebben altijd gezegd bij jou is het wat drukker in je hoofd en wil je liefst met alles tegelijk bezig zijn, en jouw filter in je hoofdje werkt iets anders, waardoor alles wat meer binnen komt en vaak tegelijk. Dus zullen sommige dingen je wat meer moeite kosten zoals focussen op 1 ding tegelijk. (hier heb je niet veel aan, maar dit maakt dat mijn zoon het snapt, en het ook accepteert na aantal jaar)  

Pluspunten van mensen met ADHD, ik ken er wel een paar.. zijn vind ik: enthousiasme, er vol voor gaan, creatief zijn, niet tegen onrechtvaardigheid kunnen, fantasierijk zijn en als ze ergens in geïnteresseerd zijn is het tot in perfectie vaak😊 dus ook vele pluspunten hoor.
3) Ik ben er over gaan schrijven en vertel haar (9) vooral dat het mega lastig kan zijn maar dat we ons ook focussen op wat er eigenlijk zo te gek aan je is als je adhd hebt.
4) ADHD is door de eeuwen heen, Mijn oma had het ook, en verschillende kinderen van haar ook, zoals mijn vader, ikzelf mijn dochter en twee kleinkinderen. bij ons is het vaak een dolle boel.
5) Hoe het bij mij tot uiting komt/kwam? Vooral heel druk in mijn hoofd, creatieve oplossingen bedenken, niet tegen onrecht kunnen, er tussen door komen, ergens vol voor gaan, flapuit, van de hak op de tak springen, ben in het verleden aan veel dingen begonnen, maar veel niet afgemaakt, altijd vrolijk, erg gevoelig, ik zie alles, hyperfocus, maar ook vooral vaak moe door veel prikkels.. En soms goedbedoelde impulsieve akties die dan toch niet zo goed bleken te zijn, omdat ik niet over de gevolgen nadacht.. Mijn werk vind ik bijvoorbeeld geweldig, maar ik merk wel dat ik dan thuis tot stilstand kom, omdat dat erg veel prikkels zijn.. Gelukkig een erg begripvolle vriend waar ik al 15 jaar mee samen ben (ja het kan! En nee ik ben nog steeds niet uitgekeken op hem), hij kent mij beter dan mezelf soms..

Nu sinds afgelopen maandag aan de Concerta en nu is er rust in mijn hoofd, veel last van bijwerkingen, maar dit wordt langzaam minder gelukkig.. Maar wellicht dat dit weer gewoon even een periode is dat ik het nodig heb, in het verleden ook Ritalin gehad en afgelopen jaren weer geen medicatie gehad en dat ging ook redelijk goed..
6) Dat ligt aan mijn stemming. Soms vind ik het een handicap, soms scheld ik op die stomme ADHD-ers (maar voornamelijk op mezelf), soms vind ik het een gave en ben ik er erg blij mee en soms ben ik lief voor mezelf en accepteer ik dat mijn ADHD het me soms lastig maakt, maar dat dat niet erg is, omdat niemand volmaakt is. (en dit is de korte versie omdat ik moe ben en omdat een ander het anders toch niet leest, afgeleid..)

7) Je bent vast niet de enige ADHD-er die je kent....😉....zoveel mensen weten het helemaal niet van zichzelf (of willen het niet weten)....Maar ik pik ze er altijd zo tussenuit.
@larahill ik hoop dat je er wat aan hebt, en voel je aub nooit alleen! Dit ADHDblog is voor iedereen die zijn hart wil luchten, tips wil ontvangen, ervaringen van anderen willen lezen.. en nog veel meer goeds!

SAMEN STAAN WE STERKER!
paula van der Fluit 2 maanden geleden geplaatst
Heel herkenbaar wat ik hierboven lees. Vooral dat druk in mijn hoofd en van alles willen doen maar uiteindelijk niets doen. Heel erg vervelend. Ik heb jarenlang bij psychologen gelopen tot dat ik zelf aangaf : er klopt iets niet met mij.  En uiteindelijk was het zo eenvoudig . Inmiddels door de AD (h) d mijn hele leven op zijn kop gezet. Had ik de diagnose maar eerder gekregen.  
Niets afmaken hoort ook bij ADHD en chaotisch. Was zelfs mijn wachtwoord op mijn werk.  
Een bekende van mij zei laatst tegen mij: heb jij geen ADD? Dus eigenlijk wel te zien in mijn omgeving. Deel het en je zal zien er zijn meer mensen die het hebben. Geen schaamte hebben dus en altijd kan je sowieso hier je verhaal kwijt. 
Jeroen 2 maanden geleden geplaatst
Voor mij is adhd: 

-onbegrepen voelen door mijn omgeving 
-drang om me altijd te willen bewijzen
-hyperfocus als ik goed in mijn vel zit en zeer slechte focus als dat niet het geval is.
-chaos 
-stemmingswisselingen
-humor 
-empathisch 
-snel kunnen schakelen 
-alles of niets mentaliteit (en daarin te ver gaan om mijn doel te bereiken wat ten koste gaat van mezelf)
Of juist vastlopen in mijn hoofd waardoor er niets lukt...
-extravert
-gangmaker op feestjes 
-spraakwaterval
-slechte nachtrust
-vastberadenheid 
-vechter
-hooggevoelig 
-dromer


reactie op @jeroen2:
Andries McQueen Dit dus!
2 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - 2 maanden geleden geplaatst
Alles is natuurlijk herkenbaar.

Mijn vriend beschrijft het als:  Jij voelt alles veel heftiger, emoties/prikkels komen veel sterker binnen.

Waar ik last van heb: concentratie, té aanwezig, meteen in de stress schieten, fel uit de hoek komen, vinden dat ik gelijk heb, eerst doen dan denken

Wat leuk aan mij is:  open, nooit saai, impulsief, lachen, dingen doen, begrip, 110% inzetten, 10 dingen tegelijk doen, creatief

Wat ik nodig heb: slaap, eten, vertrouwen, veiligheid, bevestiging, rust, regelmaat
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 22 March 2019 om 20:26
Aantal lezers 25
Aantal reacties 8