Hoe bepaal je de juiste medicatie/dosering?

Laatste reactie 18/10/2021 03:02 door Kevin
· Markeren als ongelezen
Sylvana Van der Blom 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben 37 jaar en heb onlangs de diagnose add/adhd gehad. Ik was gestart met methylfenidaat en heb verschillende doseringen uitgeprobeerd. Vanwege de bijwerkingen bij Amfexa terecht gekomen, in eerste instantie leek dit het helemaal te zijn. Maar na een week merkte ik niets meer, wist soms niet eens of ik de medicatie wel of niet had ingenomen. Daarna werd de fluoxetine aurbindo voorgeschreven, heel relaxed. Maar zo relaxed dat ik gedurende de dag moe was 's nacht wakker werd en uren niet meer kon slapen. En de afgelopen week zo een vreetkick gehad, net alsof het mijn oude eetverslaving aanwakkerde. Ik ben nu toch weer begonnen met methylfenidaat sandoz 54mg en 4 uur later neem ik nog 15mg. Ik wil dit 3 weken uitproberen voordat ik eventueel de dosering omhoog gooi. Wie heeft er nog meer ervaring met deze medicatie? Ik word een beetje moedeloos van de zoektocht, ik hoop jullie ervaring een beetje op weg geholpen te worden.

Groetjes Sylvana 
Bas Lubben 1 jaar geleden geplaatst
Beste Sylvana, toevallig ben ik ook 37 jaar en ik heb voor mijn gevoel de juiste dosering methylfenidaat.
Ik gebruik de kortwerkende van Teva, ik neem om de 3 uur 10MG en totaal 40MG per dag. Bij 4 a 5 uur ertussen had ik iets last van rebound.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Gr. Bas
reactie op @baslubben:
Bres sendam Teva? Nog niet eerder over gehoord. En dat methylfenidaat merk?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bas Lubben Ja het is een merk dat onder andere methylfenidaat maakt
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Bres sendam 1 jaar geleden geplaatst
voor het bepalen van de juiste hoeveelheid medicatie, kunnen wel een paar maanden over heen gaan. Vaak wordt er om de 2 weken gekeken hoe het gaat en of de dosering nog moet worden verhoogd of verlaagd. 
Frank vB 1 jaar geleden geplaatst
Zie mijn topic "Gezocht: proefpersonen voor instelsoftware Methylfenidaat".

Bij mijzelf duurde de nachtmerrie om tot een juiste dosering te komen 8 maanden. Daarna kreeg mijn dochter dezelfde diagnose en ervaarde na een te lage dosering langwerkende Methylfenidaat een zeer heftige rebound. Je breekt als ouder op dat moment. 

Dit moest anders dacht ik en verdiepte mij volledig in alles wat met Methylfenidaat te maken had. Ik ontdekte een methode om middels software Methylfenidaat in te kunnen stellen per individu en heb dit omgebouwd tot een insteltool. Om de effectiviteit te bevestigen of ontkrachten zoek ik (kritische) mensen die dit willen testen. 

Als de tool zo effectief is als de 10 mensen die er nu mee zijn ingesteld, zou dit betekenen dat het instelproces wordt gereduceerd tot maximaal 1 uur. Dus ik wil met alle plezier een grafiek voor je uitdraaien. 

Als je 54mg Concerta gebruikt en dan na 4 uur een extra 15mg neemt kan in mijn ogen nooit goed werken. Concerta gaat juist rond 4 uur hoger doseren en klimt je spiegel snel en hoog. Doe je daar nog eens 15mg bovenop... Hoe ervaar je die combi?
reactie op @fvb:
P B Heel interessant! Ik zou hieraan ook graag willen meewerken, aangezien ik het zelf vaak nog zoeken vind. Ik verbrandt heel snel, heb van mezelf een snelle hartslag (is onderzocht, geen afwijkingen, gewoon een familiekwaal) maar ben klein en licht van gewicht. Mij is dan ook verteld dat lengte en gewicht niet uitmaakt, maar hoe snel je medicatie ‘verbrandt’. Maar alsnog heb ik vaak twijfels of mijn dagelijkse dosis niet te hoog is. Ik slik overigens wel kortwerkende, ik weet niet of dat dan mogelijk is. Langwerkende varianten allemaal geprobeerd maar werd er erg loom en moe van. De reden die daarvan gegeven/gedacht is dat het dus komt omdat ik het snel opneem?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Frank vB Dat je snel opneemt is 

Als je me de onderstaande gegevens doorstuurt (adhdcalculation@gmail.com) dan draai ik een paar grafieken uit. 

- Leeftijd
- Lengte
- Gewicht 
- Mate van activiteit van 1 tot 5 (1 = iemand die de hele dag op de bank hangt, 5 = topsporter)
- Tijd in minuten tot een kortwerkende pil begint te werken + de dosering (5, 10 of 15mg) 
- Je huidige dosering (merkt en type en moment van inname)
- Eventueel eerder geprobeerde doseringen

Kortwerkende instellen kan uiteraard ook met de tool. Overigens kan iedereen op langwerkende Methyl ingesteld worden. De zoektocht op de traditionele wijze kan alleen heel lang en moeizaam zijn. Nu zit je waarschijnlijk de hele dag door pillen te slikken. 

Super tof dat je mee wilt werken. Ik ga kijken wat ik voor je kan doen.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Frank vB Het snel opnemen is in eerste instantie een teken van een snel metabolisme, dus snelle verbranding. Het ligt echter iets complexer, want een 5mg doet er misschien 35 minuten over om naar een werkende spiegel te klimmen en een 10mg doet dat in 20minuten. Daarom heb ik veel meer gegevens nodig om je snelheid te kunnen uitrekenen. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Layla Yas Hi Frank,

zoek je nog mensen voor je onderzoek? Ik heb namelijk interesse. 
Let me know

10 maanden geleden

Beantwoorden

Frank vB Stuur je gegevens maar en ik ga voor je aan de slag.

10 maanden geleden

Beantwoorden

Layla Yas Top, kan ik je die middels een prive bericht sturen?
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
Kevin Zuid 1 maand geleden geplaatst
Hi,

Niet opgeven. Je mag blijven verhogen. De deskundige ben je in dat geval zelf. Jij bepaalt de antanomie. Ikneem ook 4 keer per dag 100MG Dexamfetamine (kortwerkend) dus in totaal 400MG dex per dag. Mij. Huisarts gaat hiermee akkoord aangezien sommige nu eenmaal een hoge afbraak en/of lagere gevoeligheid hebben voor dex. Onthoud er bestaat géén bovengrens voor dex, de bovengrens is bijwerkingen. Heb je die niet? Dan moet hij het gewoon aandurven om voor te schrijven. Je kan Impuls en Woordblind vragen om te bemiddelen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 January 2020 om 00:24
Aantal lezers 108
Aantal reacties 13