HELP! Slaapproblemen door Amfexa

Laatste reactie 19/05/2020 01:49 door Vincent
· Markeren als ongelezen
Ytsje Veenema 2 weken geleden geplaatst
Hallo allemaal!

Ik heb me net aangemeld op dit forum omdat ik weer eens niet in slaap kan komen door mijn medicatie. Gisternacht was het 03:00 toen ik voor de laatste keer op de klok keek en het is inmiddels weer 01:45 en ik kom weer met geen mogelijkheid in slaap.

Nadat ik de diagnose ADD kreeg ben ik begonnen met het slikken van Ritalin, dit deed voor mij helaas niets. Ik kreeg daarna Dexamfetamine voorgeschreven. Ik merkte meteen dat dit middel voor mij veel beter werkte maar heb de eerste nachten bijna niet geslapen. Toen mijn lichaam eenmaal was gewend aan de Dexa wilde ik nooit meer zonder. De negatieve bijwerkingen die ik had bij de Dexa waren (soms) een droge mond, onzuiverheden in mijn gezicht en het (soms) niet uit mijn woorden kunnen komen. Ohja, ook had ik ineens veel meer behoefte aan roken. Ik denk dat ik het dubbele rookte van wat ik voor het gebruik van deze medicatie deed. Ondanks deze bijwerkingen was ik heel erg blij met hoe dit middel mij hielp in het dagelijks leven.

Helaas moest ik een tijdje terug net als velen overstappen op Amfexa. Mijn psycholoog beweert nog steeds dat dit hetzelfde is als Dexa en hij vind het ontzettend vreemd dat ik hier zo anders op reageer. Ik doe geen oog meer dicht en soms voelt het alsof ik onder invloed ben van harddrugs. Zo zie ik er ook uit. Mijn pupillen zijn aanzienlijk groter en mijn kaken staan soms gewoon strak. Het middel helpt me wel tijdens het studeren maar ik vind het een hel om niet in slaap te kunnen komen. Zoals ik hierboven al vertelde verdween deze bijwerking bij het gebruik van Dexa al na een paar dagen.

Ik wilde eigenlijk alleen vragen of er hier iemand is met de gouden tip om in slaap te kunnen komen terwijl je half strak staat van de Amfexa en of er meer mensen zijn die deze ervaringen met mij delen maar het is een iets uitgebreider verhaal geworden 😅.

Ik zie jullie reacties graag tegemoet!
Paul Visser 1 week geleden geplaatst
Hoi, 

Hoe laat neem je des ochtends de medicatie in? 
Daarnaast merkte ik dat het hielp om moeier te zijn. Daarmee bedoel ik niet slaap te kort, maar een (goede) drukke dag hebben. Flinke mentale inspanning minimaal een dagdeel of een flinke work out hielpen mij goed. 
reactie op @teckna:
Ytsje Veenema Hey! Helaas helpt dit bij mij niets.. Ik kan nog zo’n inspanning hebben verricht over de hele dag maar ik val gewoon niet in slaap.. Ik neem ‘s ochtends zodra ik van bed kom mijn medicatie. Dit kan om 08:00 zijn maar ook om 11:00. De eerste dosis neem ik bijna nooit na 12:00 en de tweede dosis nooit na 16:00.
1 week geleden

Beantwoorden

Paul Visser Hoi, 

Met de slaapproblemen die jij noemt had ik eigenlijk ook niet verwacht dat mijn tips zouden helpen, het klinkt iets te intens om op te kunnen lossen met enkel wat aanpassingen aan je dag. Zelf had ik wel het idee dat ik moeilijker sliep, maar lang niet zo als jij het beschreef. 
Je tijdstippen van inname klinken wat mij betreft ook prima. 
Als ik het zo hoor lijkt of de dosis van de medicatie wellicht niet geschikt voor jou te zijn, of dit type medicatie is het hem toch niet. Je bent de zoveelste die aangeeft dat het overstappen op Amfexa onverklaarbare negatieve gevolgen heeft. Ik kan hier helaas niets over zeggen maar het motiveert mij wel om hier eens dieper in te duiken. In theorie zou het hetzelfde medicijn moeten zijn, en de hoeveelheid klachten van mensen is opvallend. 
Als laatste zou ik in jou geval in combinatie met goed overleg met je arts, eerst proberen de dosis wat te verlagen. Als dit niet het gewenste effect heeft, kun je nog kijken naar lisdexamfetamine, grofweg een langwerkende versie van dexamfetamine. 

 De weg naar de juiste medicatie in de juiste dosis kan soms lang en vermoeiend zijn, maar ik denk dat het uiteindelijk loont. 

Veel succes! 
1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
K.J. ❀ 1 week geleden geplaatst
Ik sliep ook slecht van Amfexa.... Twee nachten helemaal niet geslapen en een paar nachten heel gebrekkig. Toen kwam ik erachter dat die werkingsduur mogelijk langer is dan verwacht en ben ik gaan doseren 1x per dag 's ochtends om 08:00 ipv nog een tweede keer om 13:00... Maar terug naar 1x hielp, daarna echt geen slaapproblemen meer gehad!
Ben inmiddels wel terug naar methylfenidaat overigens, omdat ik van die dex echt te sloom werd en het voelde daardoor wat apathischer/somberder.
Als je 't gevoel hebt dat je strak staat denk ik trouwens ook eerder aan een te hoge dosering..
reactie op @zero:
Ytsje Veenema Hey! Heb ik ook wel eens geprobeerd, maar ik merk op een gegeven moment echt dat ik behoefte heb aan de tweede dosis. Ik voel precies wanneer de medicatie uit aan het werken is. Dat de dosering te hoog is kan ik me bijna niet voorstellen omdat ik van Dexamfetamine nooit geen last meer had terwijl die dosering precies gelijk was.. Hoe bevalt jou de Methylfenidaat nu? En waarom was je in de eerste instantie overgestapt naar Dexa?
1 week geleden

Beantwoorden

Natasha - 1 week geleden geplaatst
Ik had hetzelfde! Concentratie ging omhoog, maar slapen werd een ramp. Een lagere dosering heeft niet het gewenste effect/zo goed als geen effect, maar het slapen gaat dan wel beter. Helaas heb ik ook nog niet de oplossing ervoor gevonden dat het wel goed werkt en goed kan slapen.
reactie op @natasha:
Ytsje Veenema Ja precies dat! Met een lagere dosering voel ik weer helemaal niks.. Super irritant!
1 week geleden

Beantwoorden

Vincent den Boer 1 week geleden geplaatst
Ik raad je aan om een lage dosering melatonine (0.3mg tot max. 3mg) in te nemen voordat je naar bed gaat, waarbij je eveneens een vitamine C-supplement (1000mg) in neemt; er zijn namelijk aanwijzingen dat vitamine C (ofwel ascorbinezuur) de bloedlevels van dexamfetamine reduceert [USP. Convention. USPDI - Drug Information for the Health Care Professional. 19th ed. Volume I.Micromedex, Inc. Englewood, CO., 1999. Content Prepared by the U.S. Pharmacopieal Convention, Inc., p. 94-5]. Het gunstige effect hiervan is dat de werking van dexamfetamine hypothetisch gezien zou kunnen afnemen, waardoor je in het ideale geval makkelijker in slaap valt. Vooralsnog is er geen evident bewijs in de wetenschappelijke literatuur waarin wordt aangetoond dat ascorbinezuur een effect uitoefent op de concentraties dexamfetamine in de hersenen. De meeste ondervindingen over de wisselwerking tussen ascorbinezuur en dexamfetamine zijn dan ook geheel anekdotisch–maar zeker het proberen waard!

Daarnaast is het ook af te raden om cafeïne te consumeren wanneer je dexamfetamine gebruikt. Cafeïne interfereert namelijk met dexamfetamine, wat kan leiden tot een toename in bijwerkingen en zodoende invloed heeft op de kwaliteit van je nachtrust. Een kopje of twee kan natuurlijk geen kwaad, hoewel je dit beter s'ochtends of s'middags rond lunchtijd kunt drinken. Dit blijft een kwestie van individueel experimenteren, omdat iedereen anders reageert op het gebruik van cafeïne in combinatie met dexamfetamine.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 May 2020 om 02:06
Aantal lezers 16
Aantal reacties 9