HBO-denkniveau, maar de opleiding ADHD-onvriendelijk

Laatste reactie 02/05/2019 09:45 door Stephan
· Markeren als ongelezen
Eve Lien Havik 1 jaar geleden geplaatst
Hola mooie krachtige mensen!!
Heerlijk om jullie stukken te lezen, alsof ik het zelf heb geschreven!
Tijdens mijn wegdroom momentje op het toilet gedurende een half uur kickt mijn rebound in en zit ik alweer te trappelen uit een impuls van enthousiasme om ook iets te schijven. Een lange zin, wauw I know, hier hoef ik er lekker niet op te letten.
Met nog de afdruk van de wc-bril in mijn bil(hey dat rijmt) lig ik nu lekker in mijn mermaid-fleece-deken gerold(HOE FACKING AWESOME IS DAT?!EEN MERMAID-FACKING FLEECE DEKEN!!)
En ook geheel niet relevant, maar ach nogmaals, heerlijk hier hoef ik er niet op te letten, jullie begrijpen dit vast!
Het maakt het schrijven en misschien ook wel het lezen wat leuker... 
To the point,(waarom heet iets point, als in punt...als in einde van de zin, terwijl ik nu begin(wow het rijmt weer, awesome!!)(zooo leuk om alles op te schijven wat ik nu allemaal denk) Voor mensen die geen ADHD hebben, moet je nagaan, het gaat alle kanten op!!
Ik wilde dus vertellen over mijn HBO opleiding tot Verpleegkundige, met als branche, jawel werk ik in de psychiatrie, hoe ironisch!
Die opleiding is een ware HEL op facking AARDE voor mij! Inmiddels zit ik in mijn laatste 3 maanden van de verkorte route gedurende 2,5 jaar, dit omdat ik al MBO-verpleegkundige ben en ondertussen ook al vier jaar een vaste werkplek op een crisisopname heb. De opleiding doe ik in eigen tijd, want ja het lekker druk en propvol maken van het leven is een ADHD-er vrij goed in.
Eigenlijk weet ik dus pas sinds mei dat ik ADHD heb, dacht ik altijd dat ik dom was; ik kon niet altijd iets goed volgen en men mij vaak ook niet...
Alsof ik een andere taal sprak... Herkenbaar?
Anyways, ik verweet het eigenlijk altijd aan mijn dosis familie problemen en geschiedenis gevolgd door PTSS, de kenmerken overlappen namelijk nogal.
Nu dus de combinatie van geschiedenis shizzle en ADHD, is een onwijs fijne verlossing om ervan bewust te zijn. Tegelijkertijd ook weer extra onrust, want ja alles word nog eens fijntjes geanalyseerd in mijn koppie, vooral voor het slapen gaan.
Ennnnnn, ik week weer af... Ik wil dus het volgende graag vertellen:
De HBO-opleidingen zijn naar mijn idee niet ADHD-vriendelijk, al in de eerste maanden raakte ik al in een burn-out!
Stoppen deed ik niet, ik had nogal een bewijsdrang dat ik op HBO-denk niv. functioneer. Ook herkenbaar?
Eigenlijk ben ik best wel destructief bezig geweest, mijn nekspieren zijn nu versteend van spanning, de wallen onder mijn ogen verdwijnen misschien helemaal nooit meer en laten we maar niet over het slapen beginnen.
De HBO-criteria raken al mijn gevoelige snaren, wat betreft emotie reageer ik er heel fel op. Of ik word er super nijdig van of ik jank de mauwen van mijn trui zeiknat.
Te beginnen met de boodschap die ze mij geven zoals ik het ervaar; 'Het is nooit goed genoeg.' HALLO!! ik ben gevoelig en trap mezelf al super kritisch te gronde, mag er ook wat posi-tyfes-teit in? Nee, in mijn opleiding word er vooral benadrukt op wat er van mij verwacht word, hoe je dat doet, moet je zelf uitzoeken. Ideaal zou je denken, out of the box intuïtief BAM en we komen tot prachtige resultaten. Nee, FOUT je moet wel volgens bepaalde methodes handelen...(WHAT THE FACK?!) Zo heb ik het ervaren van het begin; Eerst moest ik zelf nog leren hoe ik hulp moest vragen, dan moest ik leren hoe ik je iets concreet vraagt en vervolgens krijg ik elke keer hele vage opdrachten met daarbij een schop onder mijn hol.. Dat leren vragen stellen, deed ik na tig keer tegen dezelfde muur aan te lopen, ja eigenwijs ben ik ook, ja ook dat was aardig destructief. Dat concreet vragen stellen, frustreerde mij nogal...Waarom verwachten docenten het HBO-denkniv. als zij zelf niet eens weten hoe ze een nog lerende zoekende wanhopige studente iets leren, behalve door te zeggen 'ik verwacht dit van je' Geef mij dan ook concrete leerstof, gewoon een klein zetje in de juiste richting en ik zal je verbluffen! Oke wat zwart-wit geschreven, maar jullie kunnen vast de nuance er ook uit snuffelen.
Niet alleen ADHD-ers, maar ELK mens heeft wat positieve feedback nodig.
De medicatie bied wat meer concentratie en ik kan beter nadenken voor ik iets zeg of doe. Wat wel echt heel prettig is!! Hoe vaak ik wel niet iets heb gezet of gedaan uit impuls waar ik spijt en trots op was tegelijkertijd.
Terug te komen op mijn intuitie, daar lijken Hbo-opleidingen allergisch voor en toch help ik mijn cliënten er onwijs goed mee. En niet alleen mijn cliënten, ook het overstijgende deel, nadat ik structureel heb geleerd hoe je iets kritisch en goed aanpakt kom ik nog steeds op vet leuke, interessante resultaten. En weer, daar word niet naar gekeken, nee je moet volgens methodes handelen, die zijn namelijk evidence based of weet ik het, blabla. Ik snap het wel, de opleiding moet ook volgens bepaalde criteria voldoen, goed voor de cijfertjes. Cijfertjes, daar gaan mijn nekharen van overeind staan, gaat het nou om kwantiteit of kwaliteit?
De begeleiding naar mij toe ervaar ik meer vanuit kwantiteit... ik maak wel groei, ik bedoel ik leer wel dat trucje door de HBO- hoepel te springen.
Maar of het zo leuk is? Hoe kan je van zo'n mooi beroep zo'n nare manier van opleiden bieden?
Iets gerelateerds en leuks wat een vriendin van mij stuurde;
Een diploma zegt wat je hebt gedaan, maar niet wat je allemaal kunt.
Aldus de makers van  'Omdenken'.
Nogmaals geheel omschreven vanuit emotie en mist her en der wat nuance, maar ik ben ZO benieuwd hoe jullie dit zien en ervaren?
Ergens las ik al dat iemand tevreden is met haar MBO-diploma, wetende dat ze ook op HBO-denkniveau functioneert.
Wat mooi dat je dat kan, ik wou dat ik dat kon, ik zie dat echt als iets krachtigs!!
Maar wat zonde als je wilt groeien dan de opleiding nauwelijks kan aansluiten op ons!
Liefs,
Evelien
 
reactie op @evelienhavik:
Danny de Graaff Wow joh. Als je net zo schrijft als praat dan zou ik het graag horen. Sorry stond op papier voordat ik het doorhad. En backspace doen we niet aan.
Ik denk dat we inderdaad snel uitgekeken zijn en ondergewaardeerd. Ik leerde om alles interessant te maken. Te weinig prikkels dan vul ik ze zelf aan.
Denken dat mensen je niet begrijpen ik herken dat wel. Nu vind ik dat de rest van de wereld te langzaam luistert als ze het niet snappen.
Heb je wel eens stil gestaan bij het feit dat de hbo scholen voor geen meter deugen. De rest klaagt misschien niet of omdat ze het niet zien of ze durven niet. Karakter en intelligentie dat je het ziet.
Fijn ook dat je het nu op jouw manier kan doen.
Succes!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mariska Jaspers Heee!
Sorry heb het niet helemaal gelezen is echt veel tekst. Maar volgens mij heb ik de essentie wel begrepen. Ben zelf al decennia bezig met het verwerken van het feit dat ik alleen mbo heb terwijl iedereen van mij had verwacht dat ik iets zou gaan studeren. Ben nu 45. Ik droom er wel van om me ooit een keer te bewijzen. Maar inmiddels 2 kids en gescheiden waar haal ik de puf nog vandaan. Dus de truc wordt toch loslaten accepteren. Geloven in jezelf. Het bewijs zit niet in het papiertje. Je kan jezelf ontwikkelen op jou manier in het leven en trots op jezelf zijn !!!!!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mariska Jaspers Hoi,

Herkenbaar ben al 20 jaar bezig met dit een plekje te geven. Fantaseer er nog weleens over dat ik mezelf ooit ga”bewijzen” Heb mbo maar mijn omgeving dacht dat ik wel iets zou gaan studeren gezien de hoge cito-score.
Mijn psych zei destijds dat ik al mijn intelligentie gebruik voor het handhaven van mijn status quo. Dat is er inmiddels niet beter op geworden nu ik 2 kids heb en alleenstaand. Ben er inmiddels wel achter gekomen dat het niet gaat om wat andere mensen van je denken (of wat jij denkt dat ze denken) maar om hoe je denk over jezelf. Van het gevoel jezelf te moeten bewijzen word je zo moe!
Zonde van de energie
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mariska Jaspers Proest ik dacht dat mijn eerste reactie er niet op stond dus wel😅
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Nynke Z 1 jaar geleden geplaatst
Wow, jouw verhaal komt zo overeen met dat van mij dat het ook bijna eng is. Hier ook psychiatrisch verpleegkundige, ook sinds kort de diagnose ADHD, ook bezig met een opleiding op HBO-niveau want dezelfde bewijsdrang, en ook hier dikke struggles met de HBO-mentaliteit.

Groetjes Nynke
Nicole Hoogenboom 1 jaar geleden geplaatst
Het heeft mij echt jaren gekost om te accepteren dat MBO niveau indertijd het maximaal haalbare was voor mij. Ik voelde mij dom, waardeloos etc en snapte niet waarom alles zo ongecontroleerd / ongefilterd binnen kwam. En in mijn achterhoofd wist ik echt wel dat ik functioneer op HBO niveau. Tegenwoordig is het goed zo, ik weet wat ik kan en op welk niveau ik denk. Maar al die jaren  en al die frustratie. Ik wordt nog misselijk als ik daar aan denk.
Manouk Locher 1 jaar geleden geplaatst
Hee Evelien,

Ik ervaar wel ongeveer hetzelfde! Ik heb vwo gedaan en doe nu de Vrijeschool Pabo, maar dat gaat zo niet lekker dat ik regelmatig overweeg om maar gewoon mbo onderwijsassistente te doen. Heel veel van de structuur staat me echt verschrikkelijk tegen. Je moet keer op keer van die SMART doelen maken, lessen voorbereiden volgens een formulier waar ik echt twee uur over doe om het goed in te vullen en vervolgens moet je nog uitgebreid en gestructureerd reflecteren. Het komt echt mijn neus uit. Oh ja, als toekomstig leerkracht moet je aan allerlei eisen voldoen (vastgelegd in het OER) en je moet van alles kunnen uitleggen dat je het kan, hoe je het doet en er een voorbeeld van noemen. 
Ik weet echt dat ik het kan en dat ik slim genoeg ben, maar het werkt zo gewoon niet bij mij. Ik leer vooral heel erg al doende. Hoe ik het precies doe hou ik zelf niet bij, wat er in me omgaat gaat allemaal veel te snel. En met mijn creativiteit kom ik heel erg ver. Ik wou dat ik gewoon de vrijheid had om gewoon te leren, zonder dat er al te veel opgeschreven hoeft worden en zonder dat ik me aan structuren moet houden.

Ik twijfel sowieso wel aan of het leerkracht zijn iets voor me is, omdat je aan ontiegelijk veel dingen tegelijkertijd moet denken en omdat er heel erg veel gebeurt in de klas en na schooltijd nog steeds. Veel te prikkelrijk eigenlijk, na 1 dag stage ben ik al in paniektoestand. Maarja, eerst maar de opleiding afmaken en dan zien wat ik ga doen qua beroep. Maar dan moet ik wel eerst de opleiding afmaken en dat duurt en duurt maar :(

Groetjes Manouk
reactie op @manouklocher:
Eline Nijhuis Zo ontzettend herkenbaar! Ik loop op dit moment ook vast op mijn opleiding en stage ergotherapie.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Eline Nijhuis Zo ontzettend herkenbaar! Ik loop op dit moment ook vast op mijn opleiding en stage ergotherapie.
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Jelte Hoeksma 1 jaar geleden geplaatst
@evelienhavik​ wellicht gewoon een andere scholengemeenschap kiezen waar ADHD wel geaccepteerd wordt. Het is te gek voor woorden dat ze je om deze reden niet met respect behandelen en geen begrip tonen.
reactie op @jeltehoeksma2:
Stefanie van den Berg Andere scholengemeenschap kiezen omdat zij ADHD heeft? Denk toch dat de betreffende school zich achter de oren moet krabben.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jelte Hoeksma Heb je ook zeker weer een punt @stefanievandenberg maar probeerde een oplossing voor @evelienhavik te bedenken. Vandaar de bovenstaande reactie..
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Kaatjuh 123 3 maanden geleden geplaatst
Met name het laatste gedeelte viel me op in je verhaal: toen ik BBL IG studeerde, 18 jaar geleden, niet gediagnosticeerd, was het eerste wat ik vroeg tijdens een nieuw vak: hoe wordt dit getoetst? Dan ging ik op die manier mijn toetsen leren. Ik was 33 en vond dat ik moest slagen, met dank aan mijn hyperficus is dat ook gelukt... 
Stephan Masui 3 maanden geleden geplaatst
Ja. Ook ik ben bezig met een opleiding Hbo om het tot ervaringsdeskundige in de verslavingszorg te schoppen. Ik krijg spijtig genoeg te lange les blokken om te kunnen volgen en die leerkracht legt alles zo traag uit. Ik geraak gewoon mijn concentratie volledig kwijt als ze te lang uitleg geven over hetzelfde onderwerp. Ik heb al lang gesnapt waar ze het over hebben en begrijp niet waarom ze zolang doen over een onderwerp want op die manier krijgen we maar een derde van onze cursus te zien en dat maakt me boos. ADHD onvriendelijk, zeker weten. In het geheel gewoon te weinig onderbreking en niet voldoende lesdagen om een ganse cursus te ontvangen en daarbij ook nog is de ellendig lange uitleg over simpele dingen. Ik stel me er toch vragen bij.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 December 2017 om 22:43
Aantal lezers 108
Aantal reacties 15