Goedkoop ADHD-medicijn kan niet blijven volgens Minister Schippers

Laatste reactie 15/05/2017 14:11 door Coen
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 4 jaar geleden geplaatst
ADHD medicijnen worden duurder maar zeker niet goedkoper. Minister Schippers ziet voorlopig weinig mogelijkheden voor patiënten om een goedkope versie van een ADHD-medicijn te blijven gebruiken. Ze heeft onderzoek laten doen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en die ziet allerlei juridische bezwaren.

Aanleiding voor het onderzoek waren ontwikkelingen rond het ADHD-medicijn Amfexa. Dit middel werd eerst door apothekers samengesteld en dat werd helemaal vergoed vanuit het basispakket.

Maar apothekers mogen geen merkloze versie van het medicijn met de werkzame stof dexamfetamine meer leveren, nu een farmaceut het onder de naam Amfexa heeft laten registreren voor de Nederlandse markt. Dat kost een gemiddelde ADHD-patiënt 75 euro per maand.

Grote schaal

Volgens de Inspectie maakt een klein aantal apotheken 'op grote schaal' dexamfetamine. De IGZ zegt dat die werkwijze door de registratie van Amfexa in strijd is met Europese regels.

De IGZ ziet nog wel enige ruimte voor dexamfetamine met een lagere sterkte dan 5 milligram.

Concurrentie

Schippers wijst er ook op dat inmiddels nog een tweede bedrijf een registratie heeft gekregen van dexamfetamine. "Die tweede aanbieder kan zorgen voor prijsconcurrentie. Dit kan leiden tot prijsverlagingen." Volgens de minister moet de praktijk uitwijzen of de prijzen hierdoor echt omlaag gaan en patiënten zonder bijbetaling dexamfetamine kunnen gebruiken.

Schippers benadrukt dat het maatschappelijk niet is uit te leggen dat de prijs van medicijnen na registratie veel hoger wordt. "De fabrikant is aan zet." De minister wil blijven werken aan een politieke oplossing, eventueel in Europees verband.
Gerda Bunschot 4 jaar geleden geplaatst
Tuurlijk wordt weer duurder, wanneer wordt nou eens een keer wat goedkoper?! Op deze manier kan ik straks geen ADHD medicatie meer betalen en dat meen ik echt. Het is nu soms al moeilijk maar het wordt voor ons alleen maar moeilijker.

Absurd dit, moeten we alles maar 'slikken'.. ik zie het somber in voor de toekomst van mijn kinderen met ADHD.
Ludo Ludwig 4 jaar geleden geplaatst
Dom gedoe, ik krijg vandaag te horen dat ik alle maar dan ook alle adhd medicatie voorgoed krijg en dat moet ik mijn psychiater per direct laten weten van het zilverenkruis. Waarom dit zo is weet ik ook niet maar misschien is er weer wat veranderd?
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Naar mijn inziens zal er steeds minder Ritalin, Concerta en Medikinet etc.. worden gebruikt.

Dit omdat CBD-olie met of zonder THC steeds meer wordt gebruikt door allemaal mensen.. mijn gevoel is dat het steeds meer geaccepteerd wordt.

Vergeet niet dat PUUR natuur is..

En dat de pharmaceutische industrie veel weerstand bied.. logisch.. want dan verdienen ze geen geld meer.

Maar goed, een ieder zijn eigen keuze.

P.S. Ik ken een flink aantal mensen die zo 100 tot 300 euro moeten bij betalen.. Concerta zit bv op 150 euro eigen bijdrage.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 June 2016 om 11:41
Aantal lezers 22
Aantal reacties 4