Gevaarlijke situaties door impulsiviteit!

Laatste reactie 27/06/2019 08:53 door Rika
· Markeren als ongelezen
Rs Roelofs 3 maanden geleden geplaatst
Ik ben heel erg benieuwd of ouders dit herkennen? Of dat mijn zoon een enorme uitzondering op de regel is.

Hij is 4jaar en ik vermoed adhd. Zn oudere zus en ik zelf hebben ook adhd. Maar niet zulke stunts.
Hij doet een hoop impulsieve dingen maar sommige dingen zijn gewoon ronduit gevaarlijk waardoor ik regelmatig doodsangsten met hem uitsta🙈
Hier een kleine opsomming van dingen:
Kleren door wc willen spoelen
Als manneke pis van de trap plassen
Water in de werkende fohn laten lopen en dan zeggen ik zag bliksem in de fohn (hij zou zo een opdonder krijgen)
Water in de werkende stofzuiger gieten
Stenen in de tankdop van de auto.
Door de school steppen.
Er is ook geen peil op te trekken hij doet dit  als ik hem even niet in het oog heb maar soms ook als ik er bij ben en hij is zich echt van geen kwaad bewust. Ik wilde alleen maar even kijken hoe dat werkt hoor ik vaak.
Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen...


Ann V 3 maanden geleden geplaatst
Niet echt gemakkelijk, lijkt me. Zo een onvoorspelbare situaties. Vier jaar is nog jong natuurlijk, fantasie en werkelijkheid loopt op die leeftijd nog sterk door elkaar waardoor ze moeilijk kunnen inschatten wat kan en wat niet kan. Is het een terugkerend gedrag of steeds iets nieuws, is het op bepaalde momenten of niet. Misschien kan je eens kijken of je een rode draad kan vinden of niet. Misschien kan je ook met kleuren leren werken, rood stopbord voor gevaar of zo. Ik weet het niet. Mijn zoon stelde vooral lang gevaarlijk gedrag op straat, kon niet inschatten wat het verkeer betekende, hij liep zo op zijn 3 recht vanuit de deur een drukke straat over, maar echt crossen alsof het een spelletje was... ik viel ver flauw, heb hem lang in het oog gehouden op straat. Ook is hij eens uit de raam gaan hangen , 6 jaar, benen erover omdat hij super boos was. Is niet gemakkelijk he, ze zeer goed in het oog houden want blijkbaar kunnen ze zelf niet goed aanvoelen wat potentieel gevaarlijk is.
Ann
Sanneke van Belzen 3 maanden geleden geplaatst
Heel herkenbaar ja 😶
Naast de nodige ziekenhuisbezoekjes door onhandig speelgedrag (langs de verkeerde kant op de glijbaan, zonder handen: scheur in de oorschelp, 6 hechtingen, van een stijl dijkje af terwijl ze net 2 dagen zonder zijwieltjes fietst: duim uit de kom, gekke dansjes in dr blootje  - net voor het douchen- in de gang met een glazen deur: diepe snijwonden in de zij - wel stoer trouwens, 20 hechtingen, nét niet zoveel als Freek Vonk die in diezelfde week toen door een haai gebeten was. En ook heel interessant om je lichaam eens aan de binnenkant te kunnen bekijken. Die praatjes kreeg ze overigens pas nadat ze morfine had gekregen tijdens het hechten 🤣), 'gewone' fiets ongelukjes: knie lijmen en diverse keren kin laten lijmen bij de huisarts..

Maar ook veel bijna-ongelukjes door grenzen opzoeken. Met name als ze boos/verdrietig is.. 😶 Op het balkon op een ladder klimmen met een stuk loshangend waslijn om dr nek, uit het raam hangen, net te hoog in de boom klimmen..

Ik hou mijn hart vast.... Ooit gebeurt er echt iets ernstigs. 
Sara Br 2 maanden geleden geplaatst
Ik herken dit bij mijn nichtje met ADHD, die rent zo de poortjes onderdoor van een attractie op de kermis als het ding draait bijvoorbeeld. Ik schijn er als kind ook last van te hebben gehad. Mijn ouders oplossing was een riempje buiten, ziet er misschien zielig uit maar daardoor ben ik er nog wel (dank ouders!). 

De kern van het probleem ligt in de impulsiviteit denk ik: het kind ziet wat leuks en reageert zonder verder na te denken. Met ouder worden wordt het wel beter. Tot die tijd helaas gewoon heel goed opletten vrees ik...of werken met die impulsiviteit in therapie/medicatie.
Rika Fife 2 maanden geleden geplaatst
Ik ben geen ouder maar heb wel ADHD en herken dit totaal niet om eerlijk te zijn. Toen ik de titel las dacht ik aan hele andere dingen. Bij mij waren gevaarlijke situaties door impulsiviteit: per ongeluk zo hard ergens tegenaan lopen dat ik er een kneuzing aan over hield, kanaal inspringen toen ik nog niet kon zwemmen, van de glijbaan naar beneden springen, met vreemde praten, weglopen. Is hij te jong om te realiseren dat spullen kapot gaan? En is hij zo geïnteresseerd in technologie of verveeld hij zich op die momenten?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 June 2019 om 20:56
Aantal lezers 19
Aantal reacties 5