Geschiedenis met zelfmedicatie vs. Voorgeschreven medicatie

Laatste reactie 22/10/2021 06:46 door Sebas
· Markeren als ongelezen
B G 1 maand geleden geplaatst
Dag allemaal. 

Ik ben helemaal nieuw hier. Ben eigenlijk niet zo van het 'verhalen delen', maar werd na het lezen van een aantal topic hier toch overgehaald. Ik had een specifieke vraag die ik zo snel niet kon vinden in een ander topic, dus mijn excuses als ik er een over het hoofd heb gezien en zodoende een overbodig topic start.

Ik ben recent gediagnosticeerd met adhd. Tot ongeveer 6 jaar geleden gebruikte ik veel drugs (cocaïne) om de effecten van - wat nu blijkt - adhd tegen te werken. Dat ging als een trein, maargoed omstandigheden leidde ertoe om te stoppen met cocaïne. 

Intussen dus gediagnosticeerd, en begonnen met medicatie. Wat mij tijdens de testdag al opviel na het nemen van de test medicatie (15mg methylfenidaat), was dat ik een enorme flashback naar xtc had. Dus: ik voelde het na een uur in mijn lichaam te werken, en mij diezelfde rush én (relatieve) rust te geven die ik altijd ervaarde bij xtc, maar ook coke (hoewel coke veel sneller werkt en zodoende veel meer gecontroleerd voelt).
Ik schrok ervan, en dan met name ook de rebound gevoelens die erbij kwamen. Intussen heb ik met mijn psychiater besloten over te gaan op lisdexamphetamine. Zoals hier vast bekend is zou dat minder piek gevoelig moeten zijn en dus ook minder rebound gevoelig. 

Dat laatste kan ik beamen, ik voel geen rebound. Maar ik voel wel een behoorlijke kick. Die is uiteraard fijn, maar juist door mijn ervaring met drugs zorgt het er ook voor dat ik me heel bewust ben van de medicatie en wat het met mij doet. 

Zijn er hier meer mensen die deze ervaring hebben? Heeft het een ander effect als je zo bewust bent van de medicatie? Ik merk na een uur of 4 ook dat de piek duidelijk weg is, en daarna niet perse een werking van de medicatie (hoewel ik ook nog aan het leren ben hoe het kan werken).

Ik ben dus benieuwd of er meer mensen zijn met deze specifieke drugs ervaring vs. De ervaring met medicatie nu. 

Groeten,
B
Paul Visser 1 maand geleden geplaatst
Beste B G, 

Welkom hier. 

Het stuk over zelfmedicatie is herkenbaar, en ik denk dat veel mensen met ADHD op n moment in hun leven geprobeerd hebben hun (nog niet gediagnosticeerde) ADHD te temmen. 
Voor mij waren het drinken van veeel koffie en veel hardlopen de twee grootste pogingen tot zelfmedicatie. Het hardlopen is gebleven, dat werkt nog steeds erg goed.  

Zelf heb ik geen ervaring met het gebruik van cocaine of xtc, maar ik herken wel dingen die je noemt uit al het onderzoek wat ik zelf heb gedaan. 
Twee jaar geleden heb ik mij na lange twijfel laten testen nadat ik van iemand Ritalin had gekregen om eens te kijken hoe dat werkt. Dit gaf zo een rust en motivatieboost tegelijkertijd dat het ook wel een rush kan noemen denk ik. Na de diagnose heb ik verschillende medicatievormen geprobeerd, en de rush en rebound waren voor mij redenen om de kortwerkende medicatie links te laten liggen, en ik gebruik ook lisdexamfetamine(Elvanse) nu, en dat werkt erg prettig. 
In mijn ervaring neemt dat verder af als je de medicatie regelmatiger gebruikt. Ik neem medicatie elke dag en ik merk vrij weinig meer van wanneer de medicatie gaat werken of afnemen. Het komt helaas nog wel eens voor dat ik een dag vergeet, en dan merk ik ineens waarom ik ook al weer medicatie gebruikte. Zo een dag voelt alsof ik een zware kater heb. Ik voel me moe, slap, futloos. Ik heb hoofdpijn en kan mij nergens op focussen en eet alles wat los en vast zit.  
Wanneer ik de dag erna weer netjes mijn medicatie neem, dan is het inslaan van medicatie veel meer merkbaar. Het klinkt vreemd, maar ik kan daar ook wel van genieten. Op dat moment is mijn brein weer op het niveau zoals het hoort, namelijk gewoon een normale focus, motivatie en zelfregulatie. 

In de literatuur is men het er grotendeels over eens dat ADHD medicatie geen risico tot verslaving heeft. Het gebruik van medicatie bij ADHD zorgt al dat de impulscontrole wordt verbeterd. Daarnaast is het idee van medicatie dat het de afgifte en opname van met name adrenaline en noradrenaline op een 'normaal' niveau brengt. Dit tegenstelling tot drugs welke een plotselinge piek veroorzaken wat het prettige gevoel geeft. De crash kan daar op volgend erg heftig zijn, wat de motivatie om meer te nemen bevorderd. 

Als laatste heb ik nog een punt over lisdexamfetamine. Ik ben niet helemaal zeker van dat het klopt(ik heb het recent pas gelezen en wil er nog meer onderzoek naar doen), dus een kleine disclaimer. Lisdexamfetamine een pro-drug van dexamfetamine. Dat betekent dat lisdexamfetamine zelf geen werking heeft, maar pas wanneer het in het lichaam wordt omgezet naar dexamfetamine. Dit gebeurt in de maag. Het heeft dus geen zin om de medicatie te snuiven of in te spuiten, want dan werkt het niet. Dit is een manier om te zorgen dat mensen er geen misbruik van maken, en dat mensen die het wel nodig hebben, er makkelijker toegang tot krijgen. 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, 

Paul 
reactie op @teckna:
B G Thanks paul. Dank voor je bericht!
1 maand geleden

Beantwoorden

Sebas van Drongelen 1 maand geleden geplaatst
Goedemorgen B G,

ik ken het..

Net als jij eens ritalin geprobeerd, tijdens vakantie in thailand.
en ben ook een gebruiker van drugs.
wiet, xtc, speed en lang geleden een paar keer coke...(veel te duur voor dagelijks gebruik gelukkig)

Dus op het moment dat ik voor de eerste keer ritalin nam zat ik het eerste uur ook te wachten op bekende signalen van mn lichaam.
En jawel je voelt een bepaalde rust en ontspanning inzetten binnen dat uur, maar ook na 3,5 tot 4 uur voel je het wegzakken.

Dit alles zonder dat je ineens verliefd word op alles (xtc) of lethargisch word (net zoals wiet).

ben blij voor je dat je al zover bent gekomen.
ikzelf word nogal tegengewerkt door mijn eerlijkheid over mijn gebruik van wiet.

Mocht je toch nog eens wat meer vertellen, dan zou ik weleens benieuwd zijn hoe dat deel heeft uitgemaakt van jouw diagnose proces..

Fijne dag.

Sebas.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 16 October 2021 om 13:39
Aantal lezers 13
Aantal reacties 4