’Geen medicatie bij adhd’

Laatste reactie 09/07/2020 11:44 door Nathalie
· Markeren als ongelezen
Dat schrijft Leidse psycholoog Taco Scheltens: ’Geen medicatie bij adhd, maar karate’ in het Leidsch Dagblad

Hoe een negatieve ervaring kan leiden tot een positieve draai aan het leven. De kettingreactie is nog niet ten einde voor de Leidse psycholoog Taco Scheltens. Hij is vastbesloten om adhd niet met medicijnen beheersbaar te maken, maar met karate. ,,Martial arts is actieve meditatie. Hoe kan het dat ik nog steeds stuiter als ik aan mijn bureau zit nadat ik een pilletje heb gehad, terwijl het muisstil is in mijn hoofd als ik anderhalf uur aan sanda boksen heb gedaan’’, zegt Scheltens.

bron geen medicatie bij ADHD https://m.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200225_255725/leidse-psycholoog-taco-scheltens-geen-medicatie-bij-adhd-maar-karateTim Vrancken 1 jaar geleden geplaatst
ik wil het artikel wel graag lezen, ben echter geen premium lid en dat ook niet van plan :)

Iemand een kopietje?! 
reactie op @timvrancken:
Blessings Marjolein Ja graag het hele bericht; geen medicatie bij ADHD.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Hij is psychologiestudent en heeft er (toevallig) zelf baat bij.. Mooi voorbeeld weer van een verdraaide krantenkop om maar lezers te trekken.

@coenoldebijvank​, heb je het hele artikel? Kan het ook niet lezen dus hieronder ga ik maar gissen op basis van de eerste alinea..:


Ik lees wel eens wat over het "interest-based nervous system" bij adhd, en hij is denk ik domweg op een interesse/fascinatie gestuit. En dan is het verschil in executief vermogen dag en nacht (weet hoe het werkt, want ben net zelf op een nieuwe hobby gestuit). Het lijkt veel op de "hyperfocus" waar je wel eens over leest. En in mijn ervaring werkt die "flow" bij echte interesse beter dan medicatie.

Maar... daar neem je de medicatie niet voor. Die neem je voor 95% andere taken waar geen speciale interesse voor is, zoals je werk, administratie, afspraken nakomen etc. En tenzij je ook langwerkende karate hebt (elk uur sporten?) is medicatie voor die dingen een steuntje.


reactie op @bbking:
Jorna Postma Leuk klein weetje, waar nog verder onderzoek naar gedaan moet worden, de onderzoeken die er zijn wijzen wel in deze richting: dat zoiets simpels als kauwen al kan bijdragen aan volgehouden aandacht. Werkt wel pas na 20 minuten kauwen, dus pakjes kauwgom inslaan dan maar als je de administratie moet doen ;-)


1 jaar geleden

Beantwoorden

Jorna Postma 1 jaar geleden geplaatst
Of het nu karate is of welke soort beweging ook: klopt. Veel bewegen heeft een positief effect op je cognitieve functies. Ook op de ADHD kenmerken, omdat je door bewegen dopamine aanmaakt (medicatie werkt ook op dopamine). Of je nu wel of geen medicatie moet slikken is volledig naar eigen inzicht natuurlijk. Daarnaast is veel bewegen natuurlijk altijd een goed idee (zo kun je ook bijvoorbeeld alzheimer voorkomen, of uitstellen)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@jornapostma

Had je deze (of vergelijkbaar) al eens gelezen?

https://theadhdmanual.com/2019/01/15/the-first-pillar-of-adhd-an-interest-based-nervous-system/

Voor mij is dit (zeker sinds kort) erg herkenbaar. Ik heb sinds een tijdje een hobby die voortkomt uit een diepe interesse. En ik ben zelf verbaasd hoe lang en met hoeveel aandacht voor detail ik kan doorgaan. Ik kende het verhaal over hyperfocus wel, maar dan meer in het opzoeken/uitdiepen van informatie. Maar ik zie nu het (gigantische) verschil in productiviteit bij mezelf.


reactie op @bbking:
Jorna Postma Ha @bbking

Dit artikel niet gelezen, wel vergelijkbaar inderdaad. Ikzelf noem ADHD een feilloos kompas. Dat je altijd in de richting stuurt van wat je leuk vindt en waar je talenten liggen. En dat is de richting waarin het vaak wél lukt.  Al het andere kost onnoemelijk veel meer energie. Helaas doen we vaak inderdaad de andere kant. "zoals het hoort".

Voor mij hoort dit ook bij het onder/overprikkeling verhaal. ALs je heel veel dingen moet doen die je niet leuk vindt, raak je eigenlijk onderprikkeld. En omdat dat doen nu juist heel veel energie kost, raak je makkelijker overprikkeld. Je zit dus constant of aan de ene kant, of aan de andere kant van het spectrum. Als je iets doet wat je leuk vindt, dat interestbased, dan lukt het veel beter om juist in de 'sweet spot' te blijven, in het midden. Tussen over-en onderprikkeling in.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @jornapostma

Wat weet je het toch weer perfect te verwoorden.. Dit is precies hoe ik het ervaar. Die 'sweet spot' heb ik wel eens het "functionerende midden" genoemd tegen mij coach.

Ik heb een nieuwe hobby die ik deels als expiriment heb opgepakt, die hobby komt voort uit een (bijna) levenslange interesse muziek, zie het een beetje als remixen. Ik moet daarvoor vaak dingetjes projectmatig organiseren en heel lang met details pielen. Dat zou zonder die speciale interesse (aka drive/dopamine/enthousiasme) bijna onmogelijk zijn, maar het gaat bijna vanzelf.

Voor mij is het een belangrijke les voor de toekomst: zoek die interesse en kom in een productieve flow, ipv 24/7 vechten om dingen te doen die je eigenlijk niet kunt. Nooit gedacht aan een kompas, maar als dit het is kan ik dat maar beter gaan volgen... 😄
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Nathalie Dominique 10 maanden geleden geplaatst
Met alle respect, maar wat een onverantwoorde kop. Het valt mij op dat psychologen, in tegenstelling tot psychiaters (artsen), vaker dit soort ongenuanceerde, kort-door-de-bocht stellingen poneren. Tuurlijk helpt sport - een beetje. Maar, kort gezegd, je kunt moeilijk je huiswerk doen tijdens karate of je rekeningen betalen nietwaar? 
reactie op @nathaliedominique:
Nicole Hoogenboom Ik zie mijzelf ook nog niet echt ouders coachen terwijl ik sta te boksen in een sporthal 😂.
10 maanden geleden

Beantwoorden

Nathalie Dominique :-D😀
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 March 2020 om 15:51
Aantal lezers 29
Aantal reacties 12