Gedragstherapie ADHD voor volwassenen?

Laatste reactie 10/05/2019 07:14 door Mang
· Markeren als ongelezen
Zeus 2019 1 jaar geleden geplaatst
Is er ook gedragstherapie beschikbaar voor volwassenen met ADHD?
Erik Schoneveld 1 jaar geleden geplaatst
Jazeker Zeus!

Gedragstherapie is er voor iedereen.

Veel mensen raden cognitieve gedragstherapie aan voor mensen met ADHD. Omdat wij met ADHD problemen hebben met het opnemen, verwerken en onthouden van de informatie die we binnen krijgen.

Heb je daar weleens naar gekeken?

🔥 Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst

Behandeling volwassenen ADHD met cognitieve gedragstherapie en hartcoherentietraining

 
Cognitieve en ADHD gedragstherapie is een van de meest toegepaste behandelvormen in Nederland. Deze vorm van therapie kan goed worden toegepast bij ADHD. Dit komt omdat ook cognitieve variabelen en gedragscomponenten invloed hebben op de ernst van de symptomen.

De kernsymptomen van ADHD zijn neurobiologisch van aard. Dit betekent dat ADHD zich afspeelt in het zenuwstelsel. Doordat deze neurobiologische kernproblemen al in de jeugd aanwezig zijn, is het zeer moeilijk om effectief copinggedrag aan te leren. Door de afwezigheid van, of door gebrekkige copingvaardigheden, presteren volwassenen met ADHD vaak onder hun eigen kunnen en hebben zij vaak het idee te falen. Dit heeft weer invloed op de manier waarop je over jezelf denkt. Door een aaneenschakeling van mislukkingen kan het zijn dat je negatief over jezelf gaat denken en taken benadert vanuit een negatieve hoek. Daarnaast kunnen negatieve gedachten ervoor zorgen dat je nog makkelijker wordt afgeleid of dingen gaat vermijden. Vermijdingsgedrag en negatieve gedachten kunnen weer stemmingsproblemen of andere psychische stoornissen tot gevolg hebben.

Tijdens de cognitieve gedragstherapie worden de denkpatronen die verband houden met de negatieve gevoelens onder de loep genomen. Geleerd wordt hoe u zich bewust kunt worden van de negatieve gedachten. Vervolgens leert u deze gedachten af te wegen en te beoordelen of de gedachten wel terecht en passend zijn voor de situatie. Zo zal er een heel andere kijk op dingen ontstaan wat tot minder negatieve gevoelens en vermijdingsgedrag leidt.

De behandeling van ADHD kan binnen de GGZ Groep ondersteund worden door hartcoherentietraining. Hartcoherentietraining is een ademhalingstechniek die relatief eenvoudig aan te leren is. Diverse studies tonen veelbelovende resultaten over de effectiviteit. De training zorgt ervoor dat de balans in het lichaam terugkomt en het zorgt voor stabiliteit tijdens stressvolle momenten.

bron: https://www.ggzgroep.nl/klachten/adhd

@zeus2019 wellicht helpt het bovenstaande je verder met de juiste keuze maken.
Yvonne Calis 1 jaar geleden geplaatst
Dat zou dan wel wat voor mij kunnen zijn want ik voel mij de laatste tijd helemaal niet goed. 
En daar ga ik eens met mijn huisarts over praten. 
Ook vaak hoofdpijn de laatste tijd en woede uitbarstingen omdat ik deze tijd van internet en veranderingen niet meer kan bijhouden. 
Groetjes, vonnie. 
Mang Lam 1 jaar geleden geplaatst
Goedemorgen

Ja dat is zeker kijk even op ADHDcentraal.nl
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 May 2019 om 03:07
Aantal lezers 19
Aantal reacties 5