Gedrag van kinderen hoe gaan jullie hier mee om?

Laatste reactie 24/08/2018 21:27 door Angeliek
· Markeren als ongelezen
Marielle Vd Velden-vd Spank 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb een dochter van 7 en een zoon van 5, bijna 6. Schatten van kinderen maar beiden ook erg onrustig en onstuimig. Beiden zijn voorzien van de nodige blauwe plekken en schrammen van de nodige valpartijen. Maar dan nu waar ik eigenlijk wel eens meer van anderen over wil horen. Beiden zijn, mogelijk vanuit hun onrust, moeilijk te begrenzen. Ze lijken niet te luisteren, ook al heb ik iets al heel vaak gezegd, blijven maar doorgaan waardoor ik het gevoel heb dat ik aan het mopperen blijf. Een psycholoog heeft wel eens aangegeven dat ze het hoogstwaarschijnlijk allemaal wel weten en de vraag gesteld waarom ik dat alles zo belangrijk vind. Vaak heeft het dan toch wel te maken dat je niet wil dat anderen denken dat je je kinderen niet opvoed. 

Maar hoe gaan jullie hier nu mee om? Hoe reageren jullie op jullie kind(eren)? Bij ons versterken ze elkaar ook nog eens. 

Gr. Marielle
reactie op @mariellevdvelden-vdspank:
Marjolein van Maanen Sinds de kleutertijd weten we dat onze zoon reageert en rustiger wordt wanneer je “druk” op zijn lichaam uitoefent. Wanneer hij in die tijd druk gedrag vertoonde en weer even tot zichzelf moest komen lieten ze hem bv de bouwhoek opruimen, of het speelgoed in de schuur zetten. Ook liep hij vaak met een rugzak waar wat zwaars inzat. Hij ervaart dat als een lichte druk op zijn lichaam en dat maakte hem rustig. Tegenwoordig, hij is inmiddels 9, wanneer hij echt niet te bereiken is, leg ik mn handen op zijn schouders met een lichte druk of knuffel hem even stevig zodat hij weer even die druk ervaart. Vaak helpt t, maar soms ook niet.
Niet bij alle kinderen werkt dit, maar wie weet kun je het eens uitproberen. 😉
Succes en weet dat vrijwel elke moeder dit probleem ervaart ( iets van gedeelde smart etc😉)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank @mariellevdvelden-vdspank​ lijkt mij ook niet makkelijk als ze elkaar ook nog eens aansporen. Maar zo te lezen geven andere ouders al vele tips die je kunt gebruiken.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Din Din 1 jaar geleden geplaatst
Heel herkenbaar, onze zoons zijn ook zo onstuimig. Ik denk dat ze wel weten wat wel en niet mag maar opgaan in het moment en impulsief handelen. Als ze in hun drukke bui zitten samen dan horen of zien ze niemand. Ik kan wel zeggen "niet doen" of "stop" maar dat komt niet binnen. Ik moet ze letterlijk bij de hand pakken en op ooghoogte contact proberen te maken met beide en zelfs dan gaat het nog moeizaam.

Ik merk ook dat onze omgeving er weinig begrip voor heeft. Ik krijg vaak te horen "je moet strenger zijn"of "consequent zijn" en natuurlijk kinderen hebben grenzen/ duidelijkheid nodig maar  bijvoorbeeld "straffen" maakt bij onze oudste het gedrag erger want hij doet veel dingen niet expres en krijgt dan het gevoel niet goed genoeg te zijn en uit die onzekerheid word hij nog drukker. Wat niet betekend dat ik nu alles maar toe laat hoor, maar het is wel eens tot 10 tellen omdat je niet de hele dag politieagent kan/wilt zijn.

Ik worstel dus net zo hiermee! Dus helaas geen gouden tip ;)
reactie op @dindin:
Marielle Vd Velden-vd Spank Niet de gouden tip maar de herkenning is al net zo waardevol! Hier kunnen ze ook volledig in elkaar en het spel opgaan waardoor ik ook totaal geen indruk maak. Hier hoor ik nog niet veel van anderen maar sommige blikken zeggen wel genoeg, en dan het gevoel dat ik maar aan het mopperen blijf. 


1 jaar geleden

Beantwoorden

Juud G. 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Marielle,

Hier is je gouden tip: er is geen gouden tip ;-)

Het is best lastig om gedrag te veranderen en vaardigheden aan te leren. Dat is gewoon iedere dag hard werken voor ouders en voor de kinderen.

Maar dit is wat ik probeer toe te passen bij onze 3 kinderen. Ik probeer met een andere bril naar ze te kijken. Namelijk: als ze zouden kunnen stoppen, op dat moment (' in the heat of the moment') dan zouden ze het echt wel doen. Maar ze kunnen het NOG niet goed genoeg. 

Zet eens de bril op bij jezelf, dat ze nl. de 'STOP vaardigheid' nog onvoldoende ontwikkeld hebben. Ik neem aan dat ze op zwemles zitten? Hoe lang heeft het geduurd voordat ze die been/arm coördinatie een beetje doorhadden? Ik heb een zoon die 3 jaar over diploma A heeft gedaan. Net zoals je zwemmen kan trainen, kan je 'stoppen' ook trainen, volgens mij. 

Verder heb ik wel gelezen dat vriendelijk stoeien voor kinderen ook wel een functie heeft in de ontwikkeling (grenzen). En ook dat fysiek bezig zijn heel erg helpt in  de ontlading en dat je daar ook veel van leert. Daarom is speelkwartier en pauzes zo belangrijk op school.

Zelf hebben wij 3 jongens en die kunnen makkelijk iedere dag een uur kussengevecht, en stoeien en grapjes maken en springen op de bank en alles overhoop halen. Ik vind daar zelf niet zo veel aan, het irriteert me dat het dan een zooitje wordt in huis. Maar de mannen bij ons zien dat echt anders en dat wordt ook bevestigd door onderzoek. Dus ik moet er mee leren leven ;-)

Als je interesse hebt in het leren en ontwikkelen van de 'STOP vaardigheid', laat maar weten...dan schrijf ik wat referenties (websites/boeken) voor je op.

succes!

PS. Ben benieuw of andere ouders ervaringen hebben met het aanleren van nieuw gedrag.
Renate de Hoon 1 jaar geleden geplaatst
Heel herkenbaar. Heb helaas ook die gouden tip niet voor je want ik worstel met hetzelfde. 
Vaak heb je zelf zoiets van snappen jullie het nu nog niet?? Maar het volgende moment leggen ze aan een ander kind zo de regels uit  dus ze weten het wel. 

Volgens mij hebben ze het meestal zelf niet door. 
Mijn oudste dochter van 10 reageert ook meestal met ik weet het niet waarom.

Heerlijk om die herkenning te lezen. 
Scheelt veel denken ligt het nou aan mij.....

Reactie van mensen om me heen reageer ik niet al teveel meer op. Als ze er moeite mee hebben dan blijven ze maar weg. 
Het is meer zelf vol blijven  houden en niet moedeloos worden ;)
Sanneke van Belzen 1 jaar geleden geplaatst
Ergens zal er een balans gevonden moeten worden tussen loslaten en erbovenop zitten... 
Een beetje stoeien en druk zijn binnen bepaalde grenzen is oke. Als een wervelwind door het huis waarbij spullen kapot gaan en ze zichzelf verwonden niet (adhd dochter is 1,5 jaar geleden in haar blootje door het ruitje van de voordeur heen gevallen omdat ze voor het douchen nog even een gekke move in de gang maakte... Met heel veel hechtingen en nu lelijke littekens als gevolg).

Voor mij was dat wel een lesje accepteren, je kunt niet alles voorkomen. Kinderen, zeker die met adhd, denken in hun enthausiasme of juist frustratie gewoon niet na. Die functie is uitgeschakeld. 

Kinderen met adhd ervaren prikkels op een andere manier. Sommige dingen komen heel heftig binnen, wat leid tot overprikkeling -en daardoor druk gedrag-, andere dingen voelen ze juist helemaal niet, wat dan weer leid tot onderprikkeling en daardoor onrust. En dus druk gedrag. Zie die 2 maar eens uit elkaar te houden. 
Mijn dochter (9) kan soms heel lief en rustig tekenen of huiswerk maken etc... Op het moment dat de tv aanstaat en zij daarnaast ook nog een spelletje op te laptop doet. 
Als het stil is in huis of er alleen rustige muziek op staat kan ze die concentratie niet vinden en gaat ze vooral zelf veel kletsen, vragen, bewegen etc, om dus blijkbaar toch genoeg prikkels te krijgen. En komt er van het huiswerk weinig terecht. 
Maar als ze moe is, moet ze echt rust aan haar hoofd. Ze heeft een klein hokje in de woonkamer, gemaakt van 2 kasten die in een hoek staan en een verduisterend gordijn ervoor. Daar kruipt ze dan in en mag er niemand tegen haar praten.
En verder hebben we het geluk dat we een slaapkamer over hebben, die we tot speelkamer hebben gemaakt. Met klimmuur, rekstok, ruimte voor handstand, grote dozen om hutten mee te maken..... En schuimrubber tegels op de vloer! Hier mag ze heerlijk haar gang gaan. 
Juud G. 1 jaar geleden geplaatst
Wat slim om zo’n super coole speelkamer te hebben. En dat kleine donkere hokje vind ik ook wel een goed idee. Wij hebben zo’n klein speelhuisje in de tuin dat we zouden kunnen gebruiken.

Ik heb trouwens wel nog een andere tip.

De zilveren tip! Dat is een koptelefoon ( bluetooth) met muziek. Deze muziek is speciaal voor adhd mensen ( maar ik gebruik het zelf ook). Het is een abonnement service van focus@will (app). Zo kan ik zelf lekker 30 minuten concentreren. Ik geloof dat ze 1 miljoen gebruikers hebben wereldwijd, dus er zijn meer mensen die er enthousiast over zijn.
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@sannekevanbelzen

Ik wordt nu toch wel heel nieuwsgierig naar die speelkamer 😬

Dat drukke gedrag is hier ook zo'n ding hoor, af en toe vliegt hij over de bank en dat vind ik zelf niet zo fijn.
Over 2 weken komt onze nieuwe hoekbank en ik wordt er niet blij van als hij daar op gaat staan springen en rennen 😕
Ik keur het op deze bank al nooit goed maar luisteren doet hij gewoon niet... het blijft een dingetje.
Het blijft zoeken naar manieren om die fysieke onrust er uit te krijgen op een haalbare manier binnenshuis en zeker als je zoals ik maar een simpele portiekwoning hebt met rondom allemaal buren die graag hun rust willen....

Ik lees wel veel herkenbare dingen hier hoor, ook over het zoeken naar een balans tussen prikkels. Hij kan soms ineens ontploffen omdat iets dan gewoon net teveel was en de andere keer zelf op zoek gaan naar externe prikkels omdat hij zich verveelt of iets...beiden kan omslaan in negatief gedrag.
Ik ben helaas nog niet zover dat ik het allemaal op tijd doorheb en signaleer bij hem, dus het gaat geregeld mis...😕
Sanneke van Belzen 1 jaar geleden geplaatst
Hier wat foto's. Ze heeft ook een klimtuigje, maar omdat de bevestiging met het zekeren en daaronder de rekstok niet helemaal uitkwam gebruikt ze die nu als schommel onder de rekstok ipv om mee te klimmen. 
Sanneke van Belzen 1 jaar geleden geplaatst
De 'kunst muur' heb ik behanflgen met goedkoop wit behang, hier mag naar hartelust op gekliederd worden. 
reactie op @sannekevanbelzen:
Ravi Slag Wauw wat een top idee, de kunstmuur :)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Juud G. 1 jaar geleden geplaatst
Slim zoiets moeten wij ook doen (rekstok/touw etc..)
we hebben wel al een wegkruip/lees hutje in de tuin. Kunnen ze lekker even wegkruipen. 
zie foto/
Angeliek Bouwhuis 1 jaar geleden geplaatst
Zorg er voor dat u altijd duidelijk en correct bent en ga niet schreeuwen want dat werkt averechts. Laat ze uitrazen.

Vraagt u wel eens aan uw kinderen waarom ze niet luisteren?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 May 2018 om 23:04
Aantal lezers 54
Aantal reacties 15