Gebruik Dexamfetamine, voldoende werking?

Laatste reactie 13/09/2019 16:00 door Mr
· Markeren als ongelezen
Lil Billie 1 week geleden geplaatst
Sinds een week of 10 gebruik ik nu Dexamfetamine. Dit was de eerste keus i.p.v. Ritalin, omdat ik nog wel eens last kan hebben van neerslachtigheid. Na een tijdje bezig te zijn geweest met het vinden van de juiste dosering, lijk ik nu op de goede dosis te zitten. Ik merk ook zeker wel verschil, ben vooral minder moe, verzet meer werk en kan me beter aan taken toe zetten. Aan de andere kant ervaar ik ook bijwerkingen, zoals een droge mond, verminderde eetlust en gespannen spieren (m.n. in nek en bovenrug). Ik vind de bijwerkingen wel pittig, maarja aan de andere kant helpt de dex me ook wel weer. Ik heb natuurlijk veel op internet gelezen over ervaringen e.d. en kwam daar vaak tegen (zowel bij Ritalin als bij Dex) dat mensen het ofwel helemaal niks vonden, of dat het echt een wereld van verschil in positieve zin was. Mijn verwachting was dan ook een beetje dat het echt een wereld van verschil zou zijn. Ik ben daarom wel benieuwd hoe jullie dat ervaren en of dat de effecten die ik ervaar ook inderdaad zijn wat ik er van mag verwachten. Ik begrijp natuurlijk dat het voor iedereen anders is, maar juist omdat ik de afweging tussen de bijwerkingen en positieve effecten aan het maken ben, ben ook benieuwd of dit 'alles' is (wat al een verschil is natuurlijk, begrijp me niet verkeerd). 
Beste antwoord — gekozen door Lil Billie
Mr B 1 week geleden geplaatst
Ik ervaar denk ik een beetje hetzelfde als jij. Minder moe, en iets beter aan taken beginnen en deze ook iets langer volhouden. Voor mij is het geen wereld van verschil. Hogere dosis geeft vooral wat meer bijwerkingen en weinig meer resultaat.

Ik heb een half jaar geleden van een amerikaanse vriend een keer 5 Adderall XR 30mg pillen gehad. Dat is een langwerkende combi van verschillende amfetamine. Daar ervaar ik wel echt een wereld van verschil. Bovenop het beginnen en volhouden van taken heb ik met dat medicijn ook veel meer demping van prikkels en impulsonderdrukking. Ik kan op die pil gewoon uren aan 1 ding werken zonder ook maar de behoefte te hebben om weg te springen naar wat anders, en in een lawaaig restaurant veel beter bij een gesprek blijven.

De gewone Dex doet dat allemaal niet bij mij, behalve dan het kleine "duwtje" in de rug. Ben benieuwd naar Elvanse (komt over een paar weken in NL), daar is men in de US in veel gevallen nog enthousiaster over. 🤞
reactie op @bbking:
Lil Billie Dankjewel voor je reactie. Fijn om te horen dat er dus meer zijn die dit zo ervaren. Ik ben inderdaad ook heel benieuwd naar de langwerkende variant. Ik heb volgende week weer een afspraak staan bij ADHD centraal, dus zal er eens uitgebreid naar vragen :D. 
1 week geleden

Beantwoorden

John Dex 1 week geleden geplaatst
Meeste klachten bij mij waren depressies vermoeidheid en opvliegerig.
De eerste week met medicatie was geweldig
Ik was sinds weken weer happy en gelukkig, niet steeds moe en je moest heel goed je best doen om mij nog Boos te krijgen 😂

Helaas werd dat wow gevoel na een week minder.

Nu slik ik ze vooral om normaal te kunnen functioneren.
Je slikt medicatie en denkt dat het niks met je doet maar als ik ze niet neem dan merkt vooral mijn omgeving het verschil en heb ik binnen de kortste keren weer ruzie met mijn vrouw, kind, werk, eigelijk alles gaat dan fout 
En het aller ergste daarvan vind ik nog dat ik dan zelf niet in de gaten heb dat ik vaak zelf de oorzaak van het probleem ben 😭
reactie op @johndex:
Lil Billie Klinkt heftig. Heb je alleen dex geprobeerd of ook ritalin? Wat doet de medicatie dan voor jou dat je het nodig hebt om normaal te kunnen functioneren?
1 week geleden

Beantwoorden

John Dex Door ADD raak ik overprikkeld de gevolgen daarvan zijn bij mij weer depressies, vermoeidheid en opvliegers/woede uitbarstingen soms om helemaal niks.
Agressief rijgedrag en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Medicatie voorkomt dat of verminderd de kans op.

Ritalin heb ik geprobeerd in diverse merken maar heel veel bijwerkingen.
Dex heb ik van meerdere merken gehad met vaak afwisselende bijwerkingen.
Ik zou daarom ook altijd een ander merk proberen als jij teveel bijwerkingen hebt !

Al is dat momenteel erg lastig aangezien je alleen nog maar amfexa mee krijgt.

Over een paar maanden is mijn medicatie op en begint de zoektocht weer opnieuw en is de kans groot dat ik weer terug val in mijn oude leventje 😖

Ik probeer nu te minderen met medicatie maar is bijna niet te doen laat staan stoppen.
Gevolgen zijn niet te overzien.
En dat allemaal met dank aan amfexa 

1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Am Mlr 1 week geleden geplaatst
Ik heb ook Dex geprobeerd. Voelde een heel aangename rust, maar daarentegen maakte het middels me ook neerslachtig. Alsof ik er te rustig van werd ofzo? Ik heb het in totaal 2x geprobeerd. Maar toch weer terug naar Methylfenidaat..
reactie op @annergy:
Lil Billie Dankjewel voor je reactie. Wil je uitleggen wat je dan bij Methylfenidaat merkt :)?
1 week geleden

Beantwoorden

Am Mlr Bij Methylfenidaat ervaar ik meer daadkracht, minder piekeren. Ik word toegankelijker naar anderen. En mijn huis is keurig opgeruimd ;-) Ben sinds een jaar gescheiden, dus veel stress en bijbehorende chaos. Maar heb de indruk dat MF mij momenteel net even dat extra zetje geeft.

Qua concentratie zou het allemaal wel wat beter kunnen, dat was met Dex namelijk wel heel prettig... Maar ja, de somberheid vond ik echt niet fijn... Toch wil ik het in de toekomst nog wel weer eens proberen.
1 week geleden

Beantwoorden

Lil Billie Ah ja, helder. Vind het toch zo bijzonder dat iedereen er zo anders op reageert. Ik begreep juist dat je van MF vooral neerslachtig kon worden en van dex juist blijer. Daarnaast ook dat dex vooral werkt voor de hyperactiviteit en MF meer voor de aandacht. Bij jou werkt het dus precies andersom. Overigens helpt de dex bij mij ook niet echt voor mijn hyperactiviteit, maargoed. 
1 week geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Am Mlr 1 week geleden geplaatst
klopt. Dat is inderdaad zo. Voor iedereen werkt het weer anders. Misschien heb ik dex wel te kort geprobeerd hoor.... Er wordt door psychiaters ook wel gezegd dat neerslachtigheid juist door het medicijn ophoog komt, omdat de ruis in je hoofd afneemt. En dat daardoor teleurstellingen e.d. (uit het verleden bijvoorbeeld) door de ADD omhoog komen...

reactie op @annergy:
Mr B 2x is wellicht ook wat te weinig om het echt goed te testen. Wat is zelf heb is dat als Dex uitwerkt (en dat is best al snel) ik dan vaak chagerijnig of een beetje neerslachtig wordt. Wat was het primaire gevoel 45-60 minuten na het slikken voor jou?
1 week geleden

Beantwoorden

Am Mlr Met 2x testen bedoel ik 1x een week en 1x een dag of 4.

Als voordeel rust :-)
Echt het gevoel wat ik graag wil. Ook iets afgevlakt.

Nadeel was voor mij de somberheid en angstgevoelens die weer opspeelden. Ik ben nog niet zo lang geleden gescheiden. Dus wanneer mijn leven in een wat rustiger vaarwater is gekomen, wil ik het nogmaals proberen...
1 week geleden

Beantwoorden

Mr B Ah ok.

Ik merk dat ook de leverancier/bereiding nog wel verschil maakt. Heb van de week nog 1 keer een maandrecept megekregen, maar dat is dan van de magistrale bereider. Heb het idee dat ik daar veel suffer/somberder van word dan van de andere Dex die ik had, die was iets meer "uplifting"..

Over een tijdje (en voor sommigen nu al) is helaas de 2,5mg Dex sowieso niet meer leverbaar, of mag niet meer verstrekt worden aan volwassenen. Dan ben je aangewezen op een merkmedicijn als Amfexa, of het binnenkort geintroduceerder Elvanse.
1 week geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
🔥 Coen Olde Bijvank 1 week geleden geplaatst

ervaringen werking dexamfetamine


1. Goede ervaringen, geen last van stemmingswisselingen, emotieregulatie mooi stabiel en 10 kilo afgevallen in jaar tijd!! Dus opletten eetlust wordt er minder door! Ik kan niet zeggen dat ik nou echt rustig ben, praat nog veel, maar het is meer gecontroleerd scherpe kantjes zijn eraf.

2. Jouw verhaal lijkt op mijn verhaal. Ik ben van methylfenidaat overgestapt naar dexamfetamine. Ik verzet ook meer werk en doe taken die ik normaal niet snel zou doen. En mijn hoofd is rustiger. Ook een droge mond en minder eetlust. Maar ik voel me veel prettiger met dexamfetamine.

3. Ik ben ook zeker 10 kilo in een jaar afgevallen met dexamfetamine. Die verminderde eetlust heeft ook zeker een jaar geduurd. De eetlust is nu normaal alleen heb ik qua snoep etc een rem wat ik voorheen niet had. En inderdaad veel minder moe!

4. Mee gestopt onze zoon wilde niet meer eten en neerslachtig. De werking van dexamfetamine is goed maar voor onze zoon te zwaar.hopelijk heb je wat aan deze dexamfetamine ervaringen en de werking ervan.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 September 2019 om 12:32
Aantal lezers 20
Aantal reacties 15