Game verslaving bij kind 9 jaar

Laatste reactie 25/07/2018 07:59 door marie
· Markeren als ongelezen
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ik weet dat het vaak voorkomt bij ADHD. Hier ook zo. Zoon van 9 die ongelofelijk veel van gamen houdt. Heerlijk die hyperfocus, voor ons allemaal ;-) Maar merk dat het de spuigaten uit gaat lopen. Hij vindt het ZO leuk dat als ik hem niet begrens, dan zit hij er letterlijk de hele dag achter.
Eerst deden we uur op, uur af, maar dan had ik meerdere malen per dag de strijd dat hij moest stoppen en net midden in zn pot zat etc. Dus inmiddels heb ik op woensdag en weekenddagen een timer en mag hij zelf bepalen wanneer hij die tijd op maakt. En op is op. Op schooldagen mag hij twee blokken. Sowieso niet na 20 uur en kwartier voor het eten stoppen en ook moet hij na schooltijd eerst een half uurtje wat anders doen, zodat niet de prioriteit op het gamen komt te liggen.
 Hij houdt zich wel goed aan de afspraken, alleen waar ik moeite mee heb is dat hij zo fanatiek is... hij schreeuwt veel tijdens het gamen, hij is snel gefrustreerd, snel boos of intens verdrietig als iets niet lukt. Hij komt er haast zelf niet uit, uit zo'n bui dus ik heb het gevoel dat ik meerdere malen per dag moet ingrijpen. Maar hoe? Herkennen jullie dit? Hoe gaan jullie er mee om? Moet ik het gamen minderen? Of acuut het spel stoppen in zo'n geval? ( waardoor hij nog driftiger wordt?) Het is overigens geen specifiek spel, het is bij alles zo.
Ook vind ik de balans tussen andere activiteiten zoek. Na schooltijd heb ik er minder moeite mee, maar in het weekend als hij iets anders moet doen, dan verveelt hij zich snel. En als hij filmpjes mag kijken gaat hij toch weer game-gerelateerde YouTube filmpjes zitten kijken, dus is hij er indirect toch mee bezig.
- Maken jullie onderscheid in televisie tijd en tablet/Nintendo/ PS/ WII tijd?
-Hoeveel tijd mogen jullie kinderen per dag? Maak je onderscheid in weekend?
- Hoe begrens je?
-Reageren jullie kids ook zo heftig en wat doe je dan??? Spel stoppen? Straf geven?
reactie op @roosbakker2:
Caroline Lehembre Beste Roos,

Toen ik jouw verhaal las, was het precies mijn eigen situatie. Hier ook een zoon van 12 die verslaafd is aan Minecraft op de computer. Ook vaak een hoop geschreeuw en gevloek en dan moet ik ingrijpen. Speelt vaak met vaste vriendjes via skype en dan gaat het goed. vanaf er dan iemand vreemd bijkomt en die maakt iets stuk of wat dan ook gaat hij helemaal erover. Heb het ook moeilijk met een grens te leggen hierover. As hij dan even niet speelt kijkt hij ook naar filmpjes van anderen die Minecraft spelen. Wij hebben dit samen besproken wanneer hij mag spelen. Zo heeft hij mee kunnen onderhandelen maar moet zich dan wel aan de afspraken houden anders mag hij de dag nadien er niet op.
Huiswerk moet steeds af zijn en dan mag hij een uur op weekdagen. In het weekend mag hij wat langer. Wat anderen doen geeft je een idee. Je moet samen met je kind bekijken waar beide partijen zich goed in voelen zo hebben wij hier in huis wat rust gevonden.
veel succes ermee.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jolanda Heel herkenbaar ik heb een zoon van nu o ondertussen 17 die game de ook al vanaf zijn 8ste denk ik ook ADHD  en altijd strijd over hoe lang gamen taalgebruik enz enz 
Dat hij een jaar of 14 was heb ik besloten om er geen strijd meer van te maken wel was het zo dat eind tijd 2100 was .... 
Op zijn 15 e ben ik daar ook van af gestapt  en nu bepaald ie zelf hoe lang ie gamed  heerlijk geen strijd meer in huis 
Mijn zoon word rustig in zijn hoofd van gamen na drukke dag of veel stress laat ik hem  lekker gamen 

1 jaar geleden

Beantwoorden

marie trotse moeder Goedemorgen hier exact het zelfde verhaal helaas hebben wij ook eerst de tijden begrenst maar ook dit werkte niet wij hebben als ouders een streep getrokken voor jou tube en gamen en de PlayStation weg gedaan mijn drie zoons met adhd en odd Heb een er veel moeite mee gehad maar na een week zagen we hun gedrag verbeteren en gingen dingen buitens huis ondernemen bvb vissen vinden ze erg leuk 

Gr en succes 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
En hoe gaan jullie om met uitzonderingen? Maak je die überhaupt? Op zich houdt zoon zich redelijk aan afspraken al neigt hij er wel naar om er steeds wat tijd bij te snoepen. Maar als er een kindje komt spelen ( gamen) dan vind ik het nog wel een redelijk sociaal gebeuren en als het dan gezellig is, zonder geschreeuw of tranen, dan neig ik erna om ze dan wel 3 uur onafgebroken te laten gamen. Maar is dat verstandig of juist niet?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Dat gamen is toch wat he pff...

Ik herken het hoor, en daarom heb ik er voor gekozen het extra te begrenzen want vroeger of later zullen ze moeten leren omgaan met hun emoties en zelfbeheersing en het gamen is wel iets waarbij ze dat kunnen leren...
En hoe gekker ze zijn op iets hoe meer het hun op den duur stimuleert het gewenste gedrag te vertonen, maar het kost wel eerst tijd en energie van ons om hun zover te krijgen ;)

Toen ik de xbox  3 dagen lang in de kast heb gedaan voor straf was Tygo vreselijk, hij was woedend, smeet met alles, vloekte aan 1 stuk door... Hij heeft alles uit de kast gehaald om zijn xbox terug te krijgen, helaas op de verkeerde manier en hij had pech...
Dag 2 ging al wat beter maar met een hoop gemopper, en op dag 3 vermaakte hij zich prima met andere dingen. Ik heb op die dagen ook zelf meer tijd gemaakt om iets met hem te doen om hem te helpen en te leren dat er nog meer leuke dingen zijn om te doen...

Hij weet nu dat ik het meen als ik dreig met straf, dus hij luistert wel beter nu en houdt zich wel degelijk in met afsluiten ondanks dat hij het niet leuk vind als hij moet stoppen...

Qua uitzonderingen: 
In elk geval niet op schooldagen.
In de weekenden ben ik makkelijker en speel ik soms ook met hem mee.
Als het goed gaat laat ik hem ook nog wel eens wat langer hoor, maar ik zeg het dan wel tegen hem. Zo van "je gedraagt je nu zo netjes tijdens het gamen en omdat het weekend is mag je nu wat langer gamen"...
Zodat hij weet waarom hij nu langer mag spelen, en hij weet ook dat als hij moeilijk doet met afsluiten dat hij de dag erna niet mag gamen (dat is hier nu vaste straf)...

Hij leert zo dat hij zelf extra game tijd kan "verdienen" in het weekend door goed gedrag maar dat negatief gedrag ook duidelijke consequenties heeft.

Het maar een uur gamen op schooldagen hier heeft de sfeer verbetert, Tygo verveelt zich soms wel maar uiteindelijk vind hij wel iets om te doen. Dat vervelen is ook gewoon omdat ze het niet gewend meer zijn om iets anders te doen. 

Ik maak geen onderscheid in xbox of tablet, hij mag kiezen welke hij kiest, en dat is vaak de xbox...want net als jij ook zegt, Tygo gaat dan op zijn tablet minecraft spellen spelen of minecraft filmpjes kijken op you tube dus dat schiet niet op haha ?

Tv staat er los van hier, dus na het gamen mag hij wel tv kijken, maar Tygo is meestal tussendoor dan met van alles bezig dus hij kijkt niet alleen tv.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ja, ik ben bang zo te lezen dat als ik wil minderen, dat ik even een paar dagen door de zure appel moet bijten...  Probleem is ook wel een beetje dat wanneer ik een limiet zet op het gamen en de tijd is voorbij, hij bij een vriendje verder gaat gamen... moet ik hem dan maar verbieden naar een vriendje te gaan???
Ik ben er voor mezelf ook nog niet helemaal uit wat ik acceptabel vind.  Nu gamet hij gemiddeld de helft van zijn vrije tijd. Op zich zie ik zo dat hij ook nog andere dingen doet naast het gamen, al heb ik dan wel moeite met de tv. Hoewel dat geen frustraties oplevert is het wél weer een beeldscherm....  Het gaat me vooral om de emotieregulatie bij het gamen. En hoe ik daarmee om moet gaan. Moet ik hem gamen minderen of ..???
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Als je gaat minderen dan zul je idd even door de zure appel heen moeten bijten.
Je weet dat hij moeilijk gaat doen dus je kan jezelf enigszins voorbereiden.
Jij blijft zijn moeder en hij het kind, zo is het nou eenmaal :)

Probeer eerst voor jezelf duidelijk te krijgen wat jij acceptabel vind en waar jij je ook goed bij voelt, want dat kan anders zijn dan mijn situatie.
Als een spelletje meer frustratie brengt dan werkelijk plezier dan gaat er iets niet helemaal goed en is ingrijpen wel belangrijk.
En het kan goed zijn, zoals ik bij mijn zoon zie, dat omdat hij minder mag gamen het gamen werkelijk leuker wordt omdat hij de tijd op de xbox meer gaat waarderen ?

Jouw zoon is ruim 2 jaar ouder dus hij zal meer mogen dan mijn zoon en qua tijd meer ruimte hebben aangezien die van mij om 7 uur naar bed gaat en sowieso na het eten nooit mag gamen... Dus die van mij komt uit school, gaat dan een uur gamen (is voor hem ook goed om de prikkels van school te verwerken), en na een uur is het afsluiten...
Gaat tot nu toe goed...
En weekends ligt dus helemaal aan zijn gedrag hoe lang hij mag gamen, hij kan tijd verdienen door goed gedrag of de xbox kwijtraken een dag door negatief gedrag.

Het lijkt me lastig om hem te verbieden naar een vriendje te gaan, maar als hij alleen maar naar een vriendje gaat om daar te kunnen gamen is dat ook niet echt goed...
Moeilijk hoor ?
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Hier mogen ze een uur per dag tablet of telefoon, we hebben een wii maar die doet het even niet. Een uur op het ding en klaar. Eentje kan er ook slecht mee stoppen, puber, maar we doen het toch anders is het eind zoek. En op en af werkt ook niet, dan heb je idd meerdere keren problemen om eraf te komen. Grenzen stellen is het enige wat werkt.
Vervelen doen ze zich beslist, lekker laten vervelen, uiteindelijk gaan ze echt wel wat doen. Puber is zonet maar naar buiten vertrokken aangezien schermtijd voorbij is. Jammerdebammer.
Vanavond mogen ze wel weer tv kijken maar nu is alles uit.  Echt door de zure appel heenbijten dus, geeft niks hoor, krijgen ze niks van.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
ja, bedankt voor je reactie ook, @warhoofd​! Ik vind het behoorlijk lastig om toebedeelde tijd nu af te pakken. Hoe zou jij dat aanpakken?
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Eerst hadden we geen regel, dat ging lang goed maar het tabletten liep op.  Toen uitgelegd dat dat niet de bedoeling is want je moet ook buiten spelen en andere dingen doen. 
Vanaf toen een uur per dag max. Uiteraard vonden ze dat niet leuk en waren ze het er niet mee eens maar dat is dan jammer. Ze kunnen het zelf niet begrenzen dus helaas ( de een wel beter dan de ander trouwens) .  Dus na uitleg meteen toegepast en sindsdien een uur. Consequent blijven en dat ding uit het zicht leggen. 
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ik vind een uur echt best wel weinig * schaam*.... dan zit je net lekker in je spel en is het klaar. Met vriendjes kan hij zo een hele middag gamen. Nu vind ik 4 uur achter elkaar wel weer het andere uiterste, maar bijv 2/3 uur en dan 'savonds nog een uur daar zou ik nog wel mee kunnen leven. Maar weet ook niet in hoeverre de gametijd invloed heeft op zijn "verslaving". Snap dat als je echt niks anders meer doet dat het dan alleen maar zal toenemen, maar zo is het ook weer niet. En waar ik de meeste moete mee heb is zijn frustratie en boosheid en fanatisme tijdens het gamen.
reactie op @roosbakker2:
Tamara Tygo Ik moest lachen om je reactie Roos ?

Je vind 4 uur achter elkaar veel maar 3 uur achter elkaar en dan savonds nog een uur is wel oke ? LOL ?

Maar als je kind op schooldagen 3 uur aan het gamen is is er dan ergens nog tijd voor huiswerk, douchen, gezinstijd? Uberhaupt iets anders vraag ik me af? 
Tygo is 15.15 uur uit school en gaat rond 19.15 uur naar bed dus 3 uur gamen zal hier een beetje allesomvattend zijn ?

Ik ben met @annv​ eens dat gamen ook leer functies heeft, haar tips zijn bijvoorbeeld een goed idee vind ik.
Want die frustraties die oplopen tijdens het gamen zijn niet goed en daar moet een kind mee leren omgaan, daar kun je aan werken dmv bijv de tips van Ann.

Tygo heeft dat gelukkig nog niet zo tijdens het gamen, het scheelt dat hij voornamelijk Minecraft creative speelt waarbij hij zelf bouwt, dus er kan weinig mis gaan ?
Nu heeft hij sinds zondag Lego City Undercover erbij maar die is godzijdank erg simpel dus geen moeilijkheden hier ?

Maar ik blijf me wel verbazen over dat hele gamen gebeuren, we hebben het wel over jonge kinderen. In hoeverre slaan we door met dat gamen...
Gaat het niet te ver allemaal?


1 jaar geleden

Beantwoorden

Roos Bakker Ja, haha, dat klinkt wel een beetje stom he?! Bedoelde meer te zeggen dat ik het achter elkaar wel lastig vind, 4 uur lang, maar gesplitst wel acceptabel, omdat hij dan ook andere dingen doet en niet alleen maar eenzijdig gefocused is op dat gegame...
Op schooldagen is hij om 15:15 uur uit en mag hij vanaf 15:45 uur gamen tot 17:15. Dan eventueel van 18:15-19:45 uur. Dat is samen 3 uur ja... Maar hij voetbalt ook 2 avonden in de week en gaat om 20:30 uur naar bed. Ben het met je eens, en daar loop ik zelf ook tegenaan, dat er niet heel veel tijd voor andere dingen overblijft en het ook niet een heel grote uitdaging is om iets anders te zoeken voor maar een uurtje. De rest van de tijd wordt vanzelf ingevuld door eten, voetballen en school. Dat is ook het gene waar ik me zorgen om maak. Hij wordt steeds minder creatief in het verzinnen van wat anders om te spelen. Vind het erg lastig om rigoureus te korten in zijn tijd, maar een beetje minder mag wel. Wat is redelijk? Wat AnnV ook zei: 's avonds zit ik zelf ook achter de pc of tv, dan korten op tijd is denk ik voor beide partijen niet echt wenselijk ;-) Of bijv na schooltijd van 16-17 ofzo?
En wat te doen op woensdagmiddagen als er een vriendje komt gamen? Voel me ook een spelbreker als ik zeg na een uur ( of 2): jongens: hij gaat nu uit/ En idd: Minecraft creative is verder prima, geen frustraties en dan heb ik er persoonlijk ook veel minder moeite mee om hem door te laten gamen...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tamara Tygo Ik snap je wel hoor :)

En ergens is gamen ook helemaal van deze tijd.
Dus je wilt ze dat ook wel gewoon gunnen. 

Hier mag Tygo sowieso nooit na het eten gamen, ook niet in het weekend, ook niet in vakanties, dit geeft hier echt rust...
En dat geeft ons als gezin de mogelijkheid om na het eten samen iets te doen, en hem rustig te laten worden voor het slapen gaan.
Iets dat door gamen vaak bemoeilijkt wordt.....zeker in geval van heftige emoties tijdens het gamen want dit kan lang doorwerken.

Ik vind het ook fijn om na het eten nog een spelletje met Tygo te doen of we knutselen wat, en ik lees ook altijd voor in bed bij hem. Ik geniet echt van die tijd met hem in de avond dus dit werkt goed hier :)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Roos Bakker Bij ons is de tijd na het eten wel wat langer natuurlijk. Om 20:30 uur gaat hij zich klaar maken voor de nacht. Tot 19:45 uur gamet hij en daarna hebben we dus nog wat tijd om "af te nokken". En er wordt ook nog steeds voorgelezen voor het slapen gaan en we kletsen de dag door. Op zich hier dus wel quality time. Hij ontspant ook wel door het gamen ( minecraft) mits hij niet gefrustreerd raakt door iets natuurlijk. Dus echt na het eten volledig niet meer gamen vind ik ook weer niet zo nodig. Maar elders wat minder zoals op de vrije dagen dat vind ik wel wenselijk.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Ann V 1 jaar geleden geplaatst
Hallo,

Inderdaad een beetje zoeken naar wat je zelf acceptabel vindt. Hier de regel 1 dag in de week geen spelletjesschermtijd ( wii, ipad, pc,...) maar dan is degene ( 3 kinderen ) die geen schermtijd krijgt wel de baas over de tv. Daarnaast heb ik ze van kleins af aan gewoon gemaakt dat alles qua tv, scherm, gamen pas na 4 uur mag. Dus pas in de avond en als het school is,pas na het huiswerk. Daarna we redelijk onbeperkt want zeg nu zelf in de avond zit ik ook voor de tv ed. Wat betreft de impulscontrole. Gamen kan naar mijn gevoel zowel leerrijk zijn , omgaan met frustraties, snel reageren, problemen oplossen als verslavend zijn denk ik. Het is inderdaad zoeken naar een middenweg. Misschien eens de discussie aangaan met je zoon op de moment dat hij niet aan het gamen is. Als het ware een stappenplan verzinnen bij frustraties, vb. Tot 10 tellen en dan opnieuw proberen of 1x hulplijn inroepen van mama of papa of....Het is maar een idee. Of het werkt, dat zal,met veel inslijpen en vallen en opstaan zijn denk ik want impulscontrole is net iets wat sommige van deze kinderen niet goed beheersen.
reactie op @annv:
Roos Bakker Bedankt voor je reactie! Hier kan ik wel wat mee. Inderdaad na 16 uur bijvoorbeeld en dan wel redelijk ongelimiteerd, maar dan hou je wel een heel stuk dag over waarin hij iets anders MOET doen. Ik vind dit best een heel goed idee! Hoe doe je dat op woensdagmiddag en in de weekenden?
En idd: werken aan de emotieregulatie. Ik krijg daar nog hulp bij hoor van de orthopedagoge. Tot nu toe nog niet dé oplossing gevonden. tot 10 tellen is niet voldoende en meestal gaat hij van 0 naar 100 in 1 seconde dus ben het ook niet altijd voor. En zodra hij ontploft is er ook niet meer mee te praten. Hij heeft wel goede voornemens, zoals de game wegleggen "als het niet meer leuk wordt", maar in de praktijk lukt hem dat niet. En als ik het dan afpak 'voor hem" wordt hij boos...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Ann V Hey,

Woensdag en weekend blijft hier hetzelfde, na 16 uur. Eigenlijk omdat dit al zo lang een regel is wordt er hier overdag zelden naar gevraagd. Ik maak wel uitzonderingen overdag als we vb. weggaan een tablet in de auto, dit is dan echt wel nodig anders worden we allemaal snel overprikkeld in zo een kleine ruimte.
Verveling overdag kan soms wel een heus probleem zijn in het weekend of vakanties, maar ik ga dan even samen mee zoeken tot mijn zoon iets gevonden heeft waar hij even weer mee aan de slag kan, beter een half uurtje zoeken dan heel de middag aandachtzoekend gedrag. Wat betreft dan van 0 naar 100 is hier ook heel herkenbaar. Blijft inderdaad zeer moeilijk. Soms werkt afleiding, soms niet. Ik probeer een aantal situaties te vermijden door een voorspelbare dagstructuur in te plannen. Zo ziet je dag eruit vandaag. Dat helpt totdat er natuurlijk iets is dat ik niet gezien heb of dat er iets is dat mijn zoontje toch anders heeft geinterpreteerd, hij heeft naast adhd ook ass.
Tijdens de wii kan hij zich ook opboeien als iets niet lukt, hij is nog wat jong voor een plan van aanpak denk ik, hij is er 7. Een ideetje om het wegleggen van de game voor jouw zoon : is misschien dat hij voor zichzelf een aantal pogingen kan vastleggen, na weet ik veel wat hij zelf haalbaar vindt, na....tig keer proberen leg ik de game aan de kant. Zo is de grens vastgelegd en concreter dan gewoon het wegleggen alleen. Iets wat in tijd of aantal is begrensd werkt soms beter. Te proberen misschien?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Daphne Vink Het gaat erom wat jij doet als hij boos wordt. Als je dan toegeeft, dan heeft het boos worden duidelijk een positief effect voor hem en zal hij het blijven doen. Als je voet bij stuk houdt en niet zijn zin geeft als hij boos wordt laat je zien dat boos gedrag niet beloond wordt. Uiteindelijk zul je zien dat de woede aanvallen minder heftig worden en helemaal weg kunnen blijven. Hou daarbij in je achterhoofd dat hij gewoon het recht heeft om boos te worden, want het is niet leuk om zijn plezier weg te nemen. Als je accepteert dat hij boos is, het benoemd zelfs, maar niet toegeeft en je regels vast blijft houden, dan gaat het werken.

Succes! Daphne
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Jessica janssen 1 jaar geleden geplaatst
misschien ben ik ouderwets maar ik heb er echt moeite mee dat vooral de jonge kinderen al zoveel gamen. Het is natuurlijk iets van deze tijd maar ik vind dat je ook als ouders de keuze maakt hoe je daarin staat. Bij ons mag de telefoon/tablet max. 2 uur per dag aan. Zoon is 13 en supergevoelig als het om alles met schermpjes gaat, als wij hem niet zouden begrenzen zou hij er echt de hele dag opzitten. Het geeft nog steeds wel strijd soms als hij eraf moet, wat ik wel heb gemerkt is dat waar hij zich in het begin met name overdag 'verveelde' hij nu wel andere dingen kan gaan doen. Dit is geen tv het is niet de bedoeling dat hij van scherm naar scherm gaat. Ik vind het belangrijk dat hij ook een sociaal leven bijhoudt en ook sociale dingen leert en niet alleen maar op zo'n scherm zit. Doen wij overigens ook niet, je moet wel zelf ook het goede voorbeeld geven?
reactie op @jessicajanssen:
Roos Bakker Eens hoor! Het is langzaam van kwaad tot erger geworden en heb er zelf ook voordeel van ;-) Maar nu ben ik op ene punt dat het te gek is geworden en zie het dan maar terug te draaien. Dat zorgt voor veel weerstand.
Inmiddels met hem een nieuw game schema bedacht. Nog niet geheel naar een volledig wenselijke tijd, maar al beter dan het was. En gekeken met hem welke spellen leuk zijn en met welke hij moeite heeft qua boos worden en frustratie. Deze weggelegd. Ook bedacht welke alternatieven hij heeft voor het gamen en het gaat al met al best redelijk. in ieder geval minder boosheid en hij houdt zich redelijk goed aan de afspraken. Schema hangt ook zodat hij altijd kan terug kijken.
Vind juist de situaties lastig die ik van te voren niet had ingecalculeerd. Had wel een afspraak gemaakt over het kijken naar game gerelateerde filmpjes, maar wat nou als hij gewoon tv wil kijken of met zn zusje mee kijkt op de tablet???? Gaat dat dan ook van zijn tijd af? Ben er nog niet helemaal over uit. Had tv niet mee gerekend omdat hij er niet gefrustreerd van raakt en we s avonds vaak met zn allen iets kijken, maar tis niet de bedoeling dat het ene scherm voor het andere wordt vervangen ;-)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mary Van Egeraat 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Roos,

Ja lastig hè dat gamen. Ook ik loop ertegenaan.  Ik probeer samen met mijn zoon hier afspraken over te maken. En probeer hem te laten inzien wat er met je leven gebeurt als je zoveel gamet. Ik probeer hem eigen verantwoordelijkheid te dragen. Natuurlijk heeft hij hier sturing en begeleiding bij nodig. Ik probeer ten aller tijden niet in een strijd te komen. Mijn zoon wil zelf graag goed functioneren en wat van zijn leven maken. Dus hij is wel gevoelig voor het samen maken van afspraken. En soms verwatert dit en laat ik hem inzien wat het gevaar en de gevolgen van het vele gamen zijn. Wij werken ook met een timer. Een uur achter elkaar gamen is best al veel. Daarna moet/gaat hij wat anders doen. Dit is best moeilijk, want ook hij kan dan moeilijk iets verzinnen. Het moet allemaal heel duidelijk zijn en rustig zelf iets verzinnen is gewoon lastig. In het weekend mag hij wel langer gamen. Het liefst wel met tussenpozen.  Dit lukt ons ook niet altijd en 3 uur is zo voorbij?. Kortom het blijft een aandachtspunt, maar zeker niet onbelangrijk. Ik werk trouwens met een beloningssysteem. 1 onderdeel daarvan is een uur zelfstandig buiten spelen, met slecht weer binnen. Ik werk eigenlijk nooit met straffen. Heel veel sterkte.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Even een update: we hebben sinds een maand een gameschema wat op zich aardig is ingesleten. Hij houdt zich er redelijk goed aan. Ik vind nog steeds dat hij best veel gamed, maar ik vind het al minder erg als het "gezellig" is. Dat is het helaas vaak niet. Hij is zeer luidruchtig, bazig tegen degene met wie hij speelt, vloekt veel, wordt buitensporig boos als iets niet lukt... in dat geval gaat ie acuut uit of betreffend spel gaat een week de kast in.  Als het gezellig is, heb ik er duidelijk veel minder moeite mee. Ja, soms een aantal uur achter elkaar maar op = op ;-)
Nu het vaker mooi weer is zou ik het gamen terug willen brengen naar nog minder uren. Ik merk dat ik het lastig vind om gegeven privileges af te pakken... iemand tips? Hij is nogal van de regels, dus een driftbui valt te verwachten....
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Duidelijk zijn en consequent. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Maar ook duidelijl zijn wanneer bij dan die rijd weer teeug krijgt. Want nu is er een afspraak en ga jij daar aan morren. Hij heeft een punt als hij dat niet eerlijk vind. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 16 February 2018 om 08:52
Aantal lezers 55
Aantal reacties 25