Flinke spierpijn door dexamfetamine / hyperactiviteit bij opbouwen

Laatste reactie 03/06/2020 10:02 door Linda
· Markeren als ongelezen
Andries McQueen 8 maanden geleden geplaatst
Hoi allemaal, 

De eerste week met 2,5 mg dex was prima! Vanaf 5 mg begon -mijn toch al altijd aanwezige spierpijn- flink heftiger te worden. Verder werd ik vrij hyper en deed ik veel teveel, waardoor ik een paar ellendige dagen achter de rug heb. 

Er zijn ook veel voordelen: ik kom 's morgens mijn bed uit, werk al mijn taken af zonder uitstellen, ik ben vaak blijer, actiever, beheerster. Ik heb veel meer overzicht, kan weer koken en boodschappen doen. 

Die instabiliteit, enorme vermoeidheid en flinke spierpijn geven me wel zorgen. De komende weken NOG beter letten op wat ik wel en niet doe, mijn energie blijft beperkt. Dat was ook de reden dat ik multidisciplinair moest worden behandeld, dit risico zat erin. 

Wie herkent bovenstaande verhaal? 
en wie heeft er ook al spierpijn na het roeren in de pan? 

Groetjes,
Andries
John Dex 8 maanden geleden geplaatst
Last van Spieren komt idd wel vaker voor staat ook in de bijsluiter en kan minder worden op den duur maar is niet altijd.
Als het te erg is en de 2,5mg ook goed werkt zou ik gewoon op 2.5mg blijven en zodra het effect minder wordt pas verhogen naar 5mg
Dan is je lichaam er misschien ook meer aan gewend.

Het aan de gang willen blijven zal bij 2.5mg ook minder zijn en kan net de tijd ook wel verminderen het blijft amfetamine en jij reageert er goed op.

Advies eerst eten dan voordat je medicijnen neemt en ff wandelen in de pauze
Pause desnoods in je telefoon zetten met wekker en jezelf verplichten om rust te pakken !

Ik slik 10mg per keer en werkt maar 3 uur 😖
Linda Alexandra 8 maanden geleden geplaatst
Ik sluit me aan bij John Dex. Spier- en gewrichtspijn (vooral in de handen) kan een bijwerking zijn van zowel Methylfenidaad als Dexamfetamine. Ook ik heb er last van gehad, na een paar weken is het echter weggetrokken. Magnesium voor soepele spieren heeft hierbij geholpen. 

Met dex had ik ook veel energie en dat was zo'n verademing na al jaren als een zombie te hebben geleefd. Het is wel een valkuil om maar door te gaan en niet op tijd je rust te nemen. Ik vond het met dex ook lastig om rustig te zitten.
Andries McQueen 8 maanden geleden geplaatst
Hallo beiden! Fijn, bedankt voor jullie reactie! 
Tot nu toe kan ik na rondlezen en jullie reacties dus zeggen dat de dexamfetamine wel goed zijn werk doet, maar dat ik erg heftig reageer -surprise surprise ;-)

Linda, Hoe erg waren bij jou de spierklachten? Zoals ik ze beschrijf of minder erg? En zou je voor mij een merk en dosering kunnen noemen van magnesium? Deze tip lees ik inderdaad vaker, heeft met verzuring van je spieren te maken. 
Kun je ook nog bedenken hoeveel weken het duurde voordat het wegtrok? 

Ik zit inmiddels bijna op 2 weken 5 mg. Ik verleng het denk ik nog met een week.

In het farmaceutisch kompas las ik dat de dexamfetamine het SSRI-gehalte in je bloed verhoogt (ik slik fluoxetine) waardoor ik ook behoorlijk wat bijwerkingen kan krijgen die ik normaal krijg bij op en afbouwen van AD. Vrijdag even overleggen of ik dan fluoxetine of dexamfetamine moet verlagen. (overigens raden sommige verslavingsartsen deze combi af, vanwege een verhoogd risico op serotonine syndroom) 


Andries McQueen 8 maanden geleden geplaatst
PS mijn vrouw is rázend enthousiast over het schone huis en het lekkere eten, lol! ;-) 
reactie op @andriesb:
Coen Olde Bijvank hahaha, dat is goed om te horen, tof man!
8 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 8 maanden geleden geplaatst
@andriesb​, bij mij was de situatie anders. Ik moest met dex stoppen vanwege een te hoge hartslag. Bij Methylfenidaad ging het beter nadat ik een lagere dosis kreeg en in combinatie met Magnesium was ik binnen twee weken van de spier- en gewrichtspijn af. Ik heb de Magnesium Citraat 200mg van Action. De verzuring heeft vele oorzaken; stress, teveel suikers en snelle koolhydraten. 

Op dit forum kwam ik een topic tegen van een vrouw die ondragelijke rugpijn had na het gebruik van dex. Uiteindelijk is het wel minder geworden.

In jouw situatie heb je te maken met een combinatie van AD en dex. Meestal wordt de dosering dex dan zo laag mogelijk gehouden. Andersom zou ook kunnen, maar het ligt er aan waar je het meeste last van en/of baat bij hebt.

Ik kan me helemaal voorstellen dat je vrouw hartstikke blij is met Andries McDex…..
Mr B 8 maanden geleden geplaatst
Het idee achter de medicatie is volgens mij dat je voornaamste symptomen verminderen. Als je naast spierpijn op een bepaald medicijn juist hyper wordt, weet ik niet of dat de juiste dosis c.q. medicijn is?

@Andries, ik weet natuurlijk niet wat je voornaamste klachten zijn en welk type ADHD je mee bent gediagnosticeerd? Als dat bijvoorbeeld PI (oftewel type 1) is, dan kan dit je in de juiste dosis wellicht net dat zetje geven om ergens aan te beginnen. Het kan overigens prima zijn dat het "hyper" gevoel en de spierpijn de bijwerkingen zijn die in de eerste paar weken vaker voorkomen omdat je lichaam er nog aan moet wennen. De andere kant v/d medaille is dat in diezelfde weken dat euforische hyper-gevoel dan ook verdwijnt....

Ik zelf heb het gecombineerde type, dus vind het juist fijn als medicatie de onrust juist weghaalt, kalmte/rust brengt en dat ik langer aan 1 ding kan werken zonder afgeleid te zijn. Van de gewone Dex word ik zeker niet hyper (en ook geen spierpijn) maar het geeft me wel een "duwtje" om aan iets te beginnen en wat langer door te gaan.

Uit eigen ervaring: het enige medicijn waarbij ik bijna een soort tunnelvisie kreeg en echt lang (+/- 6 uur ongestoord) aan 1 ding kon werken is in NL helaas niet leverbaar.
Linda Alexandra 8 maanden geleden geplaatst
@bbking​, ik ben ADHD type 1, het onoplettende type. Zonder stimulantia ben ik niet vooruit te branden. Ik ging van slaapje naar slaapje en had nauwelijks energie om de dag door te komen. De onrust zat vooral in het hoofd. Dex gaf me inderdaad het zetje, alleen helaas ook teveel bijwerkingen.
Nu met een lage dosering Methylfenidaad ben ik heel tevreden.

@andriesb​ is ook type 1 met ASS en zeer gevoelig voor medicatie. Hij heeft ook antidepressiva die nu met dexamfetamine gecombineerd wordt. Of is het Amfexa?
reactie op @lindaalexandra:
Mr B Dank voor je uitleg! Kan me zeker voorstellen dat het voor jou dan helpt. Ik heb Methyl ook wel kort geprobeerd maar daar dus een enorme rebound van kreeg #ijsberen

Hoop dat het voor @andriesb ook wat beter gaat werken op termijn of met een andere dosis? Ik denk dat als je te hyper wordt (ook na een paar weken nog) de dosis te hoog is. Zou jammer zijn als je er vermoeider van wordt..
8 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 8 maanden geleden geplaatst
Hoi @andriesb ik weet niet of het verband heeft met elkaar. Maar ik had vooral spierpijn met het gebruik van Risperidon.. het leek wel of het mijn spieren verkrampte.. 

Ik denk voor jou dat het nog vooral zoeken is naar de juiste dosering.

Fijn dat er ook wel mooie voordelen te benoemen zijn.

Ben benieuwd hoe je er over twee maanden voorstaat en wat dan het verschil is.

Succes en sterkte topper!
reactie op @coenoldebijvank:
Coen Olde Bijvank daarnaast werd ik van Risperidon op een gegeven moment.. lam / moe..
8 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen 7 maanden geleden geplaatst
Hey allemaal! 
Ondanks het terugschroeven van amfexa naar 2,5 heb ik toch aangegeven dat het niet goed gaat. Na een paar goede dagen, waar ik bewust rustig aan doe is het steeds weer uitputting, kapot vermoeide spieren, wazige blik en een gevoel onder invloed te zijn. 

Zelf denk ik dat het idd niet helpt dat ik 2 SSRI's slik. Google maar eens op SSRI en dex ('major' wisselwerking). 
Ik dus bellen, nou er was wel een psychiater beschikbaar (over 4 weken!). 
Het was alsof ik even terug was in de tijd, toen ik nog niet wist wat er met me was en je je constant van het kastje naar de muur liet sturen. 

Nu per gratie toch morgen een kort gesprek met een wildvreemde andere psych. We zullen zien. 

Moet nu even dex staken en het SSRI gehalte is vanmorgen geprikt. 
Mr B 7 maanden geleden geplaatst
Hi Andries,

Komt dit:

"Ondanks het terugschroeven van amfexa naar 2,5 heb ik toch aangegeven dat het niet goed gaat. Na een paar goede dagen, waar ik bewust rustig aan doe is het steeds weer uitputting, kapot vermoeide spieren, wazige blik en een gevoel onder invloed te zijn. "

puur door het medicijn of door hoe je je erdoor gaat gedragen? M.a.w. als je het medicijn slikt en weinig/niets bijzonders doet heb je dan die klachten ook?
Andries McQueen 7 maanden geleden geplaatst
Hoi! Dit komt puur door de amfexa, maar ik heb vooral het idee dat het enorm versterkt wat er altijd in veel mindere mate is. De negatieve kanten bedoel ik , het geeft me verder wel degelijk een goede focus En duwtje in de rug!
Andries McQueen 7 maanden geleden geplaatst
Ook als ik inderdaad niets bijzonders doe een aantal dagen 
Mr B 7 maanden geleden geplaatst
Hi @andriesb​,

ik kan nog 2 mogelijke oorzaken bedenken (maar ben geen dokter):

- Je schreef dat je er nogal hyper en actief van werd. Kan zijn dat je dan dus energie "uitgeeft" die je eigenlijk niet hebt, dan sta je al snel in het rood met de klachten vandien. Ik vraag me sowieso af of zo'n stevige "push" wel de gewenste of bedoelde werking is?

- Dit zijn specifiek bijwerkingen van Amfexa. Zoals je hier overal leest reageert een meerderheid heel slecht op dat medicijn, kan zijn dat jij daarbij hoort.

Had je deze bijwerkingen ook met de merkloze 2,5mg Dex van de apotheker, of heb je die nooit los gebruikt?
Andries McQueen 7 maanden geleden geplaatst
Hi @bbking​! 

Dat ik slecht reageer om Amfexa is inderdaad wel duidelijk. En opzich niet verrassend, ik ben al jaren bij zeer veel medicatie overgevoelig gebleken. Laatst zei de spec. vpk: is het niet verstandig om een gen-onderzoek te doen naar hoe jij medicatie afbreekt (na zés jaar hè!). Bijzonder altijd hoe ze dat aan mij vragen. Ik denk dan: 'jullie zijn toch de profs?'

Ik ben er nu 2 dagen mee gestaakt. Ik kan je zeggen: het heeft nog zeker 36 geduurd voordat de focus en energielevel weer helemaal was zoals vóór de dex. 
Het voordeel is dus dat ik dat nu weet! Dat verklaart ook waarom ik zo moe werd. Ik denk dat het ging stapelen en stapelen. 

Overleg gister met een voor mij onbekende psych had geen enkele zin. 
SSRI verlagen? Tja, zou kunnen, moet je maar proberen
Elvanse gaan slikken? Tja zou kunnen, moet je maar met je eigen psych overleggen (over 4 weken heeft de man tijd) 
Heftige bijwerkingen? Tja, dat kan. Moet je maar stoppen met dex. 

Deze man valt onder een bepaald type psychiater waar ik zeer heftig mee bots. Ik kan daar niets mee. Ben graag in overleg en hoor graag uitleg van iemand die er voor geleerd heeft. 

Maar: Het verleden bewijst dat als sinds ik het zelf uitzoek en gewoon een voorstel doe bij de psych en om recepten vraag het veel beter gaat met me. 
Zo kwam ik er zelf achter na 5 jaar hulpverlening dat het aan mijn executieve functies ligt, dat ik echt anders in elkaar zit dan anderen, adhd heb, een enorme discrepantie in IQ zit etc. En heb ik ook zelf mijn weg bepaald in het afbouwen van diverse medicatie op mijn eigen tempo, waardoor dat ineens wél lukte. 

Dat is soms een eenzame weg! 

Voor wie nu nog steeds leest: Vertrouw eens wat meer op jezelf!

Ik ga nu zelf zorgen voor een afbouw van 20 mg fluoxetine naar 10. En incidenteel een zeer lage dosering amfexa. Experimenteren. 
En misschien is zo'n genonderzoek een goed idee, regelen zij het niet dan doe ik het zelf. 

Over 4 weken dus gesprek eigen psych en vraag ik om Elvanse. 

Om nog kort te reageren op je vragen: Nee, ik heb helaas nooit 2,5 merkloos gehad, en nee de stevige push is niet de bedoeling, maar wel de push, héél duidelijk! 
reactie op @andriesb:
Mr B @andriesb

Dat wachten is wel balen.. Wat bedoelde je met het laatste stuk van de laatste zin?
7 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Dat ik merk dat dex precies ik wat ik miste, het geeft die push, waar het hier op het forum steeds over gaat. Hij moet niet zó stevig zijn, maar als ik een manier vind dat de push milder is, ben ik er! 
7 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Linda Alexandra 7 maanden geleden geplaatst
@andriesb​, heb je nu dex of Amfexa? Dit schijnt nogal wat uit te maken? Over Amfexa lees ik veel klachten. Een aantal forumleden krijgen nu toch gewoon dex mee vanwege medische noodzaak. 

Misschien doe je het overigens straks wel goed op Elvanse...
Andries McQueen 7 maanden geleden geplaatst
Hoi Linda! 
Het is inderdaad Amfexa, en ik ben op de hoogte van de vele slechte ervaringen. 
Ik zit mezelf een beetje in de weg met teveel -misschien obsessieve ;-)- twijfels. 
Dit zijn een beetje de opties: 
- Dex incidenteel slikken, bijv. 1 x per dag, of om de dag. 
- 'gewone dex' proberen te krijgen 
- Elvanse proberen 
- Methylfenidaat proberen
- Fluoxetine van 20 naar 10 afbouwen en kijken of de spierpijn afneemt. Dan evt. dex. 

Overigens reageer ik al zó sterk op 2,5 (ook de hele positieve kanten! Focus, scherpte, push) dat ik ook bijv. (ook al zeggen artsen dat het geen effect heeft, dat hoor ik al jaren) 
1,25 kan nemen en kijken of dat beter gaat. Linda Alexandra 7 maanden geleden geplaatst
@andriesb​, dat je op 2,5mg al reageert is zo gek nog niet hoor. Ik had dat ook. Mijn behandelaar had een cliënt van 100kg die aan 3 x 2,5mg dex per dag al genoeg had. Het gewicht is dus niet altijd bepalend. 

Bij "gewone" dex lees ik af en toe ook klachten over spierpijn. Overigens ook over Concerta en Fluoxetine. Bij jou lijkt Amfexa wel te werken, dit in tegenstelling tot andere forumleden. 

Dat je dex neemt op het moment dat je het meest nodig hebt is ook geen gek idee. Forumlid @johndex​, neemt het bijvoorbeeld pas in de middag. Ik kom vooral 's morgens niet op gang.
Met methylfenidaad kan ik rustiger zitten en geconcentreerd werken en met dex was ik actiever. 

Wat zegt je behandelaar hiervan?
Lukas Van der Veken 4 maanden geleden geplaatst
Vanaf mijn 12 jaar methylfenidaat gekregen. Maar rond mijn 18e enorm depressieve gedachten gekregen door dat spul en dan ben ik er maar mee gestopt. Nu, 2 jaar later,  neem ik dexam: 10mg voormiddag, 10mg namiddag (en nog extra 8mg in de avond met examens.) ...  Ik ervaar vooral last van vermoeidheid zonder medicatie en daar werkt de dexam wel voor. Mijn time management skills en rusteloosheid is niet volledig onder controle maar ben al niet heel de dag depri. Slapen is vaak ook een probleem.

De laatste 1,5 maand heb ik ENORME last van mijn rug, door te veel te zitten (studeer architectuur dus ik zit veel te tekenen, met de nadruk op zitten.) Ben al een tijdje bezig met oefeningen van de kine en dat werkt wel... Maar die helse pijnen voelen tegenwoordig meer als het melkzuur dat achter blijft na mijn oefeningen. Soms is dit zelfs redelijk ondragelijk. En ik leg hierbij een duidelijke link met mijn dexam. Klinkt die 'melkzurige' spierpijn bij iemand misschien bekend in de oren?
Koen van T 4 maanden geleden geplaatst
Klinkt een beetje als ijzer of magnesium tekort. 

Drink je misschien heel veel thee/koffie? Caffeine verslechterd de opname namelijk.

https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/zo-voorkom-je-een-ijzertekort

 
reactie op @koen-27:
Linda Alexandra Dat is heel goed mogelijk. Bij mij helpt magnesiumcitraat tegen spierpijn, vermoeidheid en helpt om beter te slapen.


4 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen 4 maanden geleden geplaatst
Leute! 
Inmiddels weer een paar stappen gezet. 
Amfexa gestopt, Fluoxetine verhoogd, trazolan gestopt, fluoxetine weer verlaagd. 

Ik heb dus nog maar één medicijn! Ipv de 7 die ik er ooit had! Helaas is de spierpijn gebleven en belemmert me dat nog enorm. 

Psychiater stelt Elvanse voor en daar ga ik op een later moment ook mee starten, om in ieder geval te kijken wat het met me doet. 

Omdat ik binnenkort weer vader word is het nu niet een goed moment om dingen te experimenteren. Wel ga ik over een periode van 2 jaar de fluoxetine microgram voor microgram verminderen zodat ik uiteindelijk medicijnvrij ben. 
reactie op @andriesb:
Linda Alexandra @andriesb​, leuk dat je weer vader wordt! Een leuk vooruitzicht...
Goed dat je gestopt bent met Amfexa en dat je de fluoxetine langzaam gaat afbouwen. Nu heb ik gelezen dat Amfexa wellicht langwerkend is en dat de klachten ontstaan doordat er meerdere keren gedoseerd wordt. Over Elvanse lees ik positieve berichten, al geven een aantal ADHD types 1 (ADD) aan dat ze de energie missen die ze van dex krijgen. 

Hoe gaat het verder? Hoe voel je je? Ben je weer aan het werk?


4 maanden geleden

Beantwoorden

Sara Ras 2 dagen geleden geplaatst
Ik ben 19jaar en zit nu 3 weken aan Dex. De eerste week 2,5mg ging prima, ik merkte geen groot verschil maar dacht misschien komt het nog.
Na de eerste week ben ik over gegaan op 5mg. Afgelopen vrijdag/zaterdag heb ik wakker gelegen van de (spier)pijn bij mijn borstkas, de afgelopen 4 dagen heb ik telkens pijn rond mijn rug, buik en borst. Ik hoop natuurlijk dat deze bijwerking weg zal trekken, zeker nu ik morgen weer naar mijn stage op een kinderdagverblijf ga, ik ben benieuwd hoe mijn lichaam dit gaat doen..

Verder merk ik nog niet veel verschil in concentratie, alertheid of slaap. Misschien komt het doordat ik nu in de ‘Corona tijd’ voornamelijk thuis ben(..?) Op stage merkte ik vorige week wel dat ik minder laat liggen en dus bijvoorbeeld bij de afwas niet een bordje vergeet of dat ik als ik een aantal dingen wil pakken niet 10x ga lopen maar alles meeneem.

Ik hoop dat de bijwerking weg trekt en ik hoop heel erg dat ik meer ga merken dat de medicijnen werken.
reactie op @sararas:
Linda Alexandra Zijn je bloeddruk en hartslag in orde? Heb je Amfexa of gewone dex?
2 dagen geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 30 September 2019 om 19:01
Aantal lezers 29
Aantal reacties 30