Ervaringen met Ritalin bij volwassenen (praktijkvoorbeelden)

Laatste reactie 16/01/2018 18:00 door Laura
· Markeren als ongelezen
Mariska Hoppens 1 jaar geleden geplaatst
Hallo, ik was benieuwd naar echte ervaringen met Ritalin bij volwassenen.

Zijn de ervaringen, goed, slecht of ben je nog bezig met de dosering?
reactie op @mariskahoppens:
Elly Fijn Ik heb dus zo.n slechte ervarig. 2 weken ging het heel goed. Ik had veel rust in me hoofd. Maar ook veel last van rybant. Maar na 2 weken begon nijn gedrag erg te veranderen. Ik werd er heel erg opgejaagt . En werd steeds wilder in mijn gedrag. Kreeg ook erg veel last van zelfmoord gedachtes. Ik heb zelfs een poging gedaan om al mijn adhd tabletten in te nemen 80 stuks. Met nog wat andere medicatie. Gelukkig heb ik het overleefd. Maar voor mijn nooit geen adhd pillen meer . Mag ze ook nooit meer slikken. Dan maar wat drukker hoor nu gaat het gelukkig heel goed met me.
8 maanden geleden

Beantwoord

Shirley van Straten Hoi, je vraagt naar ervaringen. Nou, inmiddels ben ik een half jaar verder. Ik ben begonnen met methylfenidaat. Ging super, maar ook wel last van een rebound. Logisch, want ineens is het uitgewerkt. Nu gebruik ik methylfenidaat retard al een aantal maanden. Datheeft een vertraagde afgifte waardoor ik niet elke 4 uur moet slikken. Dat bevalt mij geweldig. Ook heb ik geleerd dat een dosis voor iedereen verschillend is. Ben je niet jezelf gebruuk je waarschijnlijk een te hoge dosering. Ga gewoon minderen en kijk wat het met je doet. Dat is de manierom te ontdekken wat wel bij je past. Succes!!! Ik hoop dat je je er goed bij voelt, want dan kun je veel meer aan en is het leven een stukje prettiger.
8 maanden geleden

Beantwoord

Mariska Hoppens Dankjewel @lailajansen @guidowegman2 @shirleyvanstraten @petragrootenboer-usherwood @ellen @lauravh @ireneverdaasdonk @annekeronner-veenboer @barbaravanriel @lisazeldenrust @monapost @robieniks en iedereen die dit lezen mag voor het delen van jullie ervaringen met Ritalin.

Ik ben een stuk wijzer hierdoor geworden.
7 maanden geleden

Beantwoord

Ray Nagtegaal Geen goede ervaring met ritalin ,werkt wel. Jaren geleden geslikt . Pijn in borst ,daar zat ik dan stijve harrie als een zombie en  op de bank. Vele prikkels van buitenaf werden goed gefilterd ,waardoor je in eens in een tunnelvisie zat  na 34 jaar. Ik was mezelf niet meer. Ik kon ook niet verder en ruimer nadenken over dingen. Was gewoon eng. Weg met die troep. Waarom met je je zelf onderdrukken naar een persoon die mensen willen zien over jou met drugs en nog er in geloven dat het goed voor je is en je omgeving .Er zijn genoeg technieken om je gedrag in kaart te brengen en je subjectieve ervaringen te veranderen .Koop een NLP boek 
5 dagen geleden

Beantwoord


toon 3 overige reactie(s)
Ellen Stoll 1 jaar geleden geplaatst
Er ging een wereld voor mij open 6 jaar geleden.

Ik had ineens rust in mn hoofd en kon me beter concentreren alles ging gewoon beter maar de rebounds waren minder leuk aangezien het bij mij snel uitwerkte.

Sinds een half jaar gebruik ik dexamfetamine en dat is voor mij de beste medicatie eigenlijk want het haalt de scherpe kantjes er af en ik ben nooit meer moe (eindelijk)en ik heb geen last van een rebound meer.
reactie op @ellenstoll:
Natasja Smit Hoi Ellen is je e-mailadres nog steeds ellen.stoll@home.nl? Zou graag wat meer informatie willen vragen over de overstap van methylfenidaat naar dexamfetamine.

Ik hoor het graag.
8 maanden geleden

Beantwoord

guido wegman 1 jaar geleden geplaatst
ik gebruik nu 3 maanden ritalin maar ik heb er alleen baat als de dosis extreem hoog is, pas dan merk ok en mij omgeving dat het helpt. iemand die dit ook heeft
reactie op @guidowegman:
Michiel Velthuis Oja bij mij exact hetzelfde.

En dan verteld iedereen dat het niet goed is welke ik snap maar niemand begrijpt mij als ik ze dat het dan alleen maar werkt.

Nu methylfenidaat langwerkende en uiteraard weer gezeur mag officieel 1 per dag en ik 2 a 3 per dag dus ongeveer 150 mg ipv max 60 mg per dag.
1 jaar geleden

Beantwoord

Michiel Velthuis 1 jaar geleden geplaatst
Ritalin of wel de nepperd methylfenidaat heeft bij mij veel kapot gemaakt en wil er wel zsm van af. En moet eerlijk zeggen helaas dat ik er vanaf wil want het werkt wel maar ik word te rustig en relax in de vorm van rust in mijn hoofd.
reactie op @michielvelthuis:
guido wegman Hoi, Michiel, laat je niet gek maken. Er zijn artsen die meer geven dan 150 mg per dag.

Voor mij werkt alleen om de 2 uur 30 mg of meer. Sinds ik deze hoge dosis gebruik, drink ik geen alchol meer, geen cola en geen koffie meer.

Ik heb daar geen behoeften meer aan. Verder meer rust en veel beter aanspreekbaar voor mijn naasten. Als ik minder neem zit ik de hele dag in een rebound of ik merk niks.

Je geeft iemand tot ook geen halve verdoving voor een operatie als hij een hele nodig hebt. Ik weet ook dat het niet gezond kan zijn.

Maar zonder dit drink ik 5 avonden in de week en drink cola of dat het water is, wat is slechter! Mischien klinkt het raar maar ik word liever 70 en heb genoten dan 85 en ik ben elke dag nerveus en druk en heb ruzie met veel mensen.

Je mag me ook mailen om info uit te wisselen.
1 jaar geleden

Beantwoord

Laila Jansen Hoi michiel
In jou reactie vertel je mijn verhaal precies ik dacht altijd nou ik za
Wel gek zijn omdatek meer medicatie nodig heb ik heb alleen vraag ik krijg mijnpsychiater niet zover dat hij mijhoge dosis ritalin geeft ik moet nu elke keer bijkopen wat mij40euro pw kost ditis niet om volte houden ikwacht je mail wel af
Alvast bedankt
Groetjes laila
9 maanden geleden

Beantwoord

Petra Grootenboer-Usherwood Zo dacht dat ik mijn verhaal aan het lezen was
Ik heb ook meer medicatie nodig en krijg niet meer en nu heb ik helaas periodes die ik moet overbruggen zonder medicatie zou niet weten hoe ik er anders aan moet komen......
8 maanden geleden

Beantwoord


toon 2 overige reactie(s)
Inneke Brugman 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben destijds gestart met Methylfenidaat, merkte direct resultaat!

Echter nam dit na enkele weken af en moest de dosering steeds aangepast worden tot ik me op den duur echt niet goed voelde en mijn hartslag veel te hoog bleek.Ik moest direct stoppen.

Ook had ik enorm last van de rebounds na 3 uur, dit vergde heel veel en vond ik heel vermoeiend, niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn omgeving.

Soort 'achtbaan-effect'.

Wanneer het middel werkte, hoge pieken. Bij uitwerking: diepe dalen.

Hierna gestart met Dexamfetamine, dit middel heb ik nu nog steeds en bevalt uitstekend.
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Mijn bijwerkingen of rebound effecten met Ritalin zijn dat ik sneller boos ben als het uitgewerkt is. Voor de rest heb ik er op dit moment alleen maar voordelen van.
Neel A. 1 jaar geleden geplaatst
Ik neem een vrij hoge dosis Rilatine, maar heb enorm veel last van Rebound, word dan heel weemoedig, slechte gedachten, dat vind ik spijtig.
reactie op @kathleenalders:
Irene Verdaasdonk Waarom niet wat gaan minderen overleg dat eens met je arts. Ik had er ook last van bleek een te hoge dosis te hebben. Je hebt nl bij een laag lichaam gewicht veel minder nodig. Hele hoge dosis geven ook meer lichaamlijke problemen. Mijn oude psychiater ging niet verder als 80-100 met per dag. Mijn nieuwe psychiater vindt de dosis van de methylfenidaat prima maar is de andere medicatie aan t afbouwen ivm hartproblemen.
1 jaar geleden

Beantwoord

Neel A. 1 jaar geleden geplaatst
Mag ik eens vragen hoeveel jullie nemen? Ik nam 40mg verspreid over de dag, maar in september had ik een dip, en ben ik gegaan naar 's morgens 20mg, 's middags 20 en 10 en om 16:00 2 van 10mg.

Sinds december 2015 ADHD diagnose gekregen (ik ben 45jaar!) en dat is mijn redmiddel geweest. Ik dacht dat iedereen zich zo onrustig voelde zoals ik.
Irene Verdaasdonk 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb ook Methylfenidaat en met een ontzettend goed resultaat. Ik heb helaas ook bij tijden een ontzettend hoog hartritme en daar heb ik van de cardioloog Atenolol voor gekregen met een goed resultaat. Ik heb t nu stukken minder.

Maar ik heb helaas meer medicatie die ook de hartritme beïnvloeden.

Ik ben na het vreselijk veel afvallen (door stress) moeten verminderen met de methylfenidaat wat uiteindelijk toch een heel goed resultaat heeft gegeven. Ik slik nu 4x 15 mg. Ik mag niet boven de maximale grens van 80 mg per dag.
Lisa Zeldenrust 1 jaar geleden geplaatst
Sinds ander halve week aan de methylfenidaat. Ik slik nu 3 x 10 mg maar voel me er nog zeker niet beter bij. Ik voel me regelmatig zenuwachtig/opgejaagd. Mijn hartslag is ook iets hoger.

Is dit herkenbaar in de opbouwfase. Ik lees graag jullie start ervaringen!
reactie op @lisazeldenrust:
Coen Olde Bijvank Veel voorkomende bijwerkingen van Ritalin zijn rusteloosheid, niet goed kunnen slapen, nervositeit of duizeligheid. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn misselijkheid, stekende buikpijn, minder eetlust en bonkende hoofdpijn. Het kan helpen om het medicijn Ritalin met wat voedsel in te nemen.

Rij absoluut geen auto zolang je nog duizelig, rusteloos of nerveus bent want dan kunnen er ongelukken ontstaan.
6 maanden geleden

Beantwoord

Robie Niks 1 jaar geleden geplaatst
Hallo zag je berichtje en ben ook sinds 1.5 week 3x10 en merk precies hetzelfde maar denk dat het lichaam eraan moet wennen ben zelf of lijkt hst iets rustiger kan nu wel een boek lezen langer dan een half uur merk alleen wel raar gevoel in de onderbuik wat hoop ik wel weg gaat stofje moet ook aangemaakt worden maar had al jarwn geleden ook dit gebruikt en werkte wel na een tijdje alleen soms wil ik te snel en mowt leren stap voor stap en me inhouden want als je gelijk teveel gaat ondernemen merk jk dat het niet lekker voelt dus eerst de tijd voor jezelf en laten inwerken en dan pas kijken wat je aankan en goed voelt ik ga dat wel doen want we denken dat we gelijk alles kunnen in ons hoofd maar geloof me dat gaat je opbreken ineens teveel van het goeie. Hoop wat te lezen hoe het verder gaat hoe jij ermee omgaat of wat jou indeling van de dag is want daar kom ik zelf niet uit soms zit thuis en weet mw momenteel soms geen raad maar voel wel dat zomaar iets doen niks is op dit moment dus geef ik het de tijd en hoop er betwr bij te gaan voelen
Mona Post 1 jaar geleden geplaatst
Waarom alleen AdHD! Jammer er is ook ADD nl


Ik ben 46 jaar en weet sinds 4 maanden dat ik ADD heb.


Mocht gelijk Ritalin starten en heb nog nooit zo'n relaxe vakantie gehad! Rust eindelijk kalmte in mijn koppie.


Gebruik 4 x 10 mg en dat help! Wel iets rebound dus miss naar 5 overwegen..


Nu moet ik nog therapie erbij krijgen want dit alles heeft veel inpakt op mij.
Lisa Zeldenrust 1 jaar geleden geplaatst
Hoi,


Ik zal nog even iets meer over mezelf vertellen. Ik ben 44 en weet nu sinds een week of 5 dat ik add heb. Best wel confronterend!


Ik ben i.o.m. de huisarts van 3 x 10 mg overgegaan op 3 x 15 mg. Methylfenidaat.


Het onrustige/zenuwachtige gevoel is hierdoor wel minder geworden. Verder kan ik nog steeds niet echt merken dat het er rustiger van in mijn hoofd wordt.


Voor de dagen dat ik thuis ben maak ik nu een soort takenlijstje met de dingen die ik moet doen, dit voorkomt dat ik dingen waar ik niet zo'n zin in heb voor me uit schuif.


Verder ga ik op aanraden van de psycholoog ook nog naar ADHD-centraal, hier zal ik nog een keer uitgebreid getest worden en kunnen ze me wellicht helpen om de juiste medicatie te vinden.
Barbara van Riel 9 maanden geleden geplaatst
Na mijn diagnose gestart met methylfenidaat.4 x15 .heeerlijk en eindelijk rust .inmiddels op 4x10 en soms dagen niks .als het weer heel erg oploopt ga ik weer over op 4x15 . Het is een beetje naar behoefte .
Ik zou het zeker niet meer willen missen .
Anneke Ronner-Veenboer 8 maanden geleden geplaatst
Al 15 jaar ben ik bezig om de beste medicijn en vooral dosering te krijgen voor mijn ADHD. Heb bijna alles geprobeerd... Bij mij gaat het een periode goed en dan lijkt het als het middel niet meer voldoende werkt.. Vooral met Ritalin ging de dosering steeds verder omhoog..alsof mijn lichaam eraan gewend raakte...
Een psychiater die ik toen had zei... Ja na een jaar moet je 14 dagen stoppen ...ontgiften zeg maar en dan weer opnieuw beginnen..
Tja dit zou de oplossing kunnen zijn ..maar niet echt praktisch!!!
Toch ben ik in die 15 jaar 4 x terug gekomen bij Ritalin ..
Het voordeel van Ritalin is, is dat het direct werkt en nadeel is dat Ritalin voor volwassenen lastig te doseren is waardoor er makkelijk pieken en dalen ontstaan ...dus...onrust... Vooral bij mij dan om de 2 uur een piepje in mijn telefoon als herinnering en als je een dag weg bent al die tabletten meenemen
Ik ben een vrouw van 51.. Met 15 jaar diagnose ADHD
Inmiddels ben ik alweer zoekende aangezien de Wellbutrin niet voldoende werkte...

Nu ben ik aan het overwegen of weer starten met Ritalin of toch naar een alternatief THC olie (ben wel met CBD begonnen)

Ik denk dat het lastig blijft om de juiste medicatie en dosering te vinden ..uiteindelijk blijft het een hulpmiddel... Zeg maar "de stok om te helpen met lopen" ...
Irene Verdaasdonk 8 maanden geleden geplaatst
Ik gebruik nu al 4 jaar methylfenidaat en ik heb er ontzettend goeie ervaring mee alleen heb ik idd de hartklachten van. Nu moet ik helaas m'n medicatie gaan verlagen om te kijken of dan ook nn hartklachten minder worden. Maar wat ik wel,heel onprettig vond is dat ik eerst 4 jaar heb moeten vechten om gehoord te worden over m'n hartklachten is al die jaren op stress, psysomatisch en spanningen gegooid terwijl t nu bekend u's geworden dat t dus van de methylfenidaat u's gekomen......
Ik wil er ook niet mee stoppen omdat ik t middel echt nodig heb voor m'n ADHD, want naast m'n ADHD ben ik ook nog eens High Sensitive Person. Dus ik heb t echt nodig. Zijn er ook nog meer mensen die tegen dit probleem zijn aan gelopen?
reactie op @ireneverdaasdonk:
Laura Vh Ik ben 26j en ben 2 jaar geleden gediagnosticeerd met adhd en high sensitive. Ik neem al 6 maanden relatine (10mg, langdurige werking). Hartkloppingen kreeg ik wanneer ik een zware inspanning deed of aan sport deed. Dus op de dagen dat ik beide doe neem ik geen relatine. En ik neem de relatine s morgens rond 9u na men ontbijt. In merkte in het begin toen ik relatine nam vroeger dan 9u of te laat (12u) dat ik opgejaagde was of idd hartkloppingen. Voor mij is relatine een geschenk.. ik zou niet meer zonder kunnen. Ik ben een totaal andere persoon (in de goede zin) met relatine dan zonder relatine. Ik denk dat de soort relatine ook wel belangrijk is. Ik heb al veel gehoord van mensen dat relatine die je een paar keer per dag neemt een negatiever effect heeft dan relatine die je maar 1 keer moet nemen en die een lange duur weekeind heeft :)
8 maanden geleden

Beantwoord

Eliza Rakke 8 maanden geleden geplaatst
Ook in gebruik methylfenidaat. Momenteel 10 mg om de 2uur,. Ik ben gestart met mg per 3-4 uur bijna 2 jaar geleden. Maar dat bleek te weinig. Nu door overgang lastig in te stellen. Ben van 2 tbl per 3 uur naar 1, 5 tbl per 2.5 uur naar huidige dosis. Kreeg met de 1, 5 tbl per 3 uur na 2.5 uur rebound en niet te zuinig ook. Vandaar nu huidige dosis. Concerta en medikinet werd ik depressief van na enkele weken.

Ik merk een rust in mijn hoofd, en mensen om mij heen merken heet ook. Kan nu gewoon naar mensen luisteren met aandacht ipv van met 100 andere dingen bezig te zijn. Of mensen constant in de rede te vallen.
Laura Vh 2 dagen geleden geplaatst
Ik neem 10mg retard (langdurige werking) al een jaar. Het helpt me beter te concentreren, een overzicht te hebben over zaken, nadenken voor ik iets zeg, minder gevoelig in mijn reageren. En ik pieker ook veel minder! Voor mij is het ideaal. Ik zou niet zonder kunnen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 March 2016 om 11:52
Aantal lezers 196
Aantal reacties 30