Ervaringen met Ritalin bij volwassenen (praktijkvoorbeelden)

Laatste reactie 13/07/2021 01:30 door K
· Markeren als ongelezen
Mariska Hoppens 6 jaar geleden geplaatst
Hallo, ik was benieuwd naar echte ervaringen met Ritalin bij volwassenen.

Zijn de ervaringen, goed, slecht of ben je nog bezig met de dosering?
reactie op @mariskahoppens:
Elly Fijn Ik heb dus zo.n slechte ervarig. 2 weken ging het heel goed. Ik had veel rust in me hoofd. Maar ook veel last van rybant. Maar na 2 weken begon nijn gedrag erg te veranderen. Ik werd er heel erg opgejaagt . En werd steeds wilder in mijn gedrag. Kreeg ook erg veel last van zelfmoord gedachtes. Ik heb zelfs een poging gedaan om al mijn adhd tabletten in te nemen 80 stuks. Met nog wat andere medicatie. Gelukkig heb ik het overleefd. Maar voor mijn nooit geen adhd pillen meer . Mag ze ook nooit meer slikken. Dan maar wat drukker hoor nu gaat het gelukkig heel goed met me.
5 jaar geleden

Beantwoorden

Shirley van Straten Hoi, je vraagt naar ervaringen. Nou, inmiddels ben ik een half jaar verder. Ik ben begonnen met methylfenidaat. Ging super, maar ook wel last van een rebound. Logisch, want ineens is het uitgewerkt. Nu gebruik ik methylfenidaat retard al een aantal maanden. Datheeft een vertraagde afgifte waardoor ik niet elke 4 uur moet slikken. Dat bevalt mij geweldig. Ook heb ik geleerd dat een dosis voor iedereen verschillend is. Ben je niet jezelf gebruuk je waarschijnlijk een te hoge dosering. Ga gewoon minderen en kijk wat het met je doet. Dat is de manierom te ontdekken wat wel bij je past. Succes!!! Ik hoop dat je je er goed bij voelt, want dan kun je veel meer aan en is het leven een stukje prettiger.
5 jaar geleden

Beantwoorden

Mariska Hoppens Dankjewel @lailajansen @guidowegman2 @shirleyvanstraten @petragrootenboer-usherwood @ellen @lauravh @ireneverdaasdonk @annekeronner-veenboer @barbaravanriel @lisazeldenrust @monapost @robieniks en iedereen die dit lezen mag voor het delen van jullie ervaringen met Ritalin.

Ik ben een stuk wijzer hierdoor geworden.

4 jaar geleden

Beantwoorden

Ray Nagtegaal Geen goede ervaring met ritalin ,werkt wel. Jaren geleden geslikt . Pijn in borst ,daar zat ik dan stijve harrie als een zombie en  op de bank. Vele prikkels van buitenaf werden goed gefilterd ,waardoor je in eens in een tunnelvisie zat  na 34 jaar. Ik was mezelf niet meer. Ik kon ook niet verder en ruimer nadenken over dingen. Was gewoon eng. Weg met die troep. Waarom met je je zelf onderdrukken naar een persoon die mensen willen zien over jou met drugs en nog er in geloven dat het goed voor je is en je omgeving .Er zijn genoeg technieken om je gedrag in kaart te brengen en je subjectieve ervaringen te veranderen .Koop een NLP boek 
4 jaar geleden

Beantwoorden

Claudia van Ik ben 32 en gebruik nu anderhalve maand methylfedinaat. Ik ben begonnen met kortwerkend 20mg methylfedinaat van MediKinet. Toen dat in de ochtend een goed effect had ben ik overgestapt op Concerta, 54mg langwerkend. Dit had geen effect. Ik vergat steeds waar ik mee bezig was en ik was steeds alles kwijt. 

Ik neem nu 60mg MediKinet langwerkend in de ochtend. Ik heb sinds deze week ook kortwerkend 10mg methylfedinaat tabletten van het merk Mylan erbij gekregen. Deze zijn eigenlijk om de duur van de medicatie te verlengen, maar gebruik ik ook om de dosis te verhogen. Zeker als ik veel afspraken of veel plannen heb, merk ik dat de langwerkende niet genoeg mijn hyperactiviteit en chaotische gedachten kan onderdrukken. Zeker aan het eind van de ochtend word ik dan erg druk en chaotisch.

Ik ben wel voorzichtig met het nemen van de medicatie en ik neem momenteel maximaal 80mg per dag. Mijn hartslag wordt regelmatig gecontroleerd door de arts of psychiater. Ook wordt er dan gevraagd naar bijwerkingen. Deze heb ik niet en mijn hartslag blijft normaal.

De medicatie heeft op mij een goede werking. Ik ben gestructureerd, maak projecten af en ben minder snel gestrest als een plan niet loopt zoals verwacht. Ik ben dus veel flexibeler, daadkrachtiger en minder snel overprikkeld. Hierdoor ben ik liever voor mezelf en de mensen om me heen :)

4 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Ellen Stoll 6 jaar geleden geplaatst
Er ging een wereld voor mij open 6 jaar geleden.

Ik had ineens rust in mn hoofd en kon me beter concentreren alles ging gewoon beter maar de rebounds waren minder leuk aangezien het bij mij snel uitwerkte.

Sinds een half jaar gebruik ik dexamfetamine en dat is voor mij de beste medicatie eigenlijk want het haalt de scherpe kantjes er af en ik ben nooit meer moe (eindelijk)en ik heb geen last van een rebound meer.
reactie op @ellenstoll:
Natasja Smit Hoi Ellen is je e-mailadres nog steeds ellen.stoll@home.nl? Zou graag wat meer informatie willen vragen over de overstap van methylfenidaat naar dexamfetamine.

Ik hoor het graag.

5 jaar geleden

Beantwoorden

guido wegman 6 jaar geleden geplaatst
ik gebruik nu 3 maanden ritalin maar ik heb er alleen baat als de dosis extreem hoog is, pas dan merk ok en mij omgeving dat het helpt. iemand die dit ook heeft
reactie op @guidowegman:
Michiel Velthuis Oja bij mij exact hetzelfde.

En dan verteld iedereen dat het niet goed is welke ik snap maar niemand begrijpt mij als ik ze dat het dan alleen maar werkt.

Nu methylfenidaat langwerkende en uiteraard weer gezeur mag officieel 1 per dag en ik 2 a 3 per dag dus ongeveer 150 mg ipv max 60 mg per dag.

6 jaar geleden

Beantwoorden

Koenraad van Geert Post is van een jaar terug maar ben hier nog maar net dus... 
Mijn situatie is denk ik gelijkaardig. Sinds hoge dosis gestopt met alcohol en allerhande middelen, regelmaat onstond zonder dat ik veel moeite hoefde te doen (zelfde uur gaan slapen en zelfde uur opstaan, drie maaltijden/dag, huishouden op orde, minder vergeetachtig, minder overdreven emotioneel, krijg dingen waaraan ik begin ook daadwerkelijk af, doordat meer "activiteiten" lukken onstaat meer motivatie om dagelijkse taken en opdrachten aan te vatten en te volbrengen enz.  ...

Maar dit enkel wanneer ik om de 75 minuten bijtank. Niet omdat vermoeidheid ofzo de kop opsteekt want dat zou betekenen dat de medicatie een oppeppend effect heeft zoals cocaine of speed (heb met beiden een probleem gehad en kan vergelijken) wat ze NIET heeft, maar je merkt dat de effecten afnemen door geleidelijk aan af te glijden in chaotisch gedrag, toenemende onrust en nervositeit. Ik neem steeds dezelfde dosis per keer (20 mg) meer dan dat en ik voel me gejaagd en zenuwachtig. 

Probleem: 1) om de 18 maand lijkt bijna onbewust een verhoging van dosering op te treden. 
                   2) sommige dagen werkt de medicatie beduidend minder goed: vermoeidheid (te korte of gestoorde nachtrust) ziekte, pijn, neerslachtigheid, ergernis en voeding lijken de werkig te beïnvloeden. Het een medicijn is hier meer onderhevig aan dan het andere: medikinet lijkt het snelste "aangetast" te worden, equasym het minste.
                   3) ik ken niemand die lijdt aan de aandoening die ADHD wordt genoemd (de naam dekt de lading m.i. niet) en psychiaters (de ervaring heeft me geleerd dat ze ver van onfeilbaar zijn waardoor ik hun oordeel niet altijd  vertrouw, om nog maar te zwijgen over hun kennis van de aandoening) vertellen me steevast dat wat ik hierboven heb vermeld  niet kan kloppen. Maar geen van hen heeft de aandoening dus kunnen ze enkel weten over deze medicijnen wat ze weten door horen van collega's en patienten, en aangezien er weinig gespecialiseerd zijn in deze materie hebben ze adhd patienten zelde nals doelgroep) Probleem is wel dat ze mij behoorlijk wat schrik aanjagen maar me geen goed alternatief aanbieden. 

Zou jij eventueel wat ervaringen kunnen delen? 


4 jaar geleden

Beantwoorden

Vrouw ADD Type @guidowegman@guidowegman2​
Ben jij nog actief op dit forum? 
Want ik heb een vraag aan jou over jouw hoge dosering. 

2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Michiel Velthuis 6 jaar geleden geplaatst
Ritalin of wel de nepperd methylfenidaat heeft bij mij veel kapot gemaakt en wil er wel zsm van af. En moet eerlijk zeggen helaas dat ik er vanaf wil want het werkt wel maar ik word te rustig en relax in de vorm van rust in mijn hoofd.
reactie op @michielvelthuis:
guido wegman Hoi, Michiel, laat je niet gek maken. Er zijn artsen die meer geven dan 150 mg per dag.

Voor mij werkt alleen om de 2 uur 30 mg of meer. Sinds ik deze hoge dosis gebruik, drink ik geen alchol meer, geen cola en geen koffie meer.

Ik heb daar geen behoeften meer aan. Verder meer rust en veel beter aanspreekbaar voor mijn naasten. Als ik minder neem zit ik de hele dag in een rebound of ik merk niks.

Je geeft iemand tot ook geen halve verdoving voor een operatie als hij een hele nodig hebt. Ik weet ook dat het niet gezond kan zijn.

Maar zonder dit drink ik 5 avonden in de week en drink cola of dat het water is, wat is slechter! Mischien klinkt het raar maar ik word liever 70 en heb genoten dan 85 en ik ben elke dag nerveus en druk en heb ruzie met veel mensen.

Je mag me ook mailen om info uit te wisselen.

6 jaar geleden

Beantwoorden

Laila Jansen Hoi michiel
In jou reactie vertel je mijn verhaal precies ik dacht altijd nou ik za
Wel gek zijn omdatek meer medicatie nodig heb ik heb alleen vraag ik krijg mijnpsychiater niet zover dat hij mijhoge dosis ritalin geeft ik moet nu elke keer bijkopen wat mij40euro pw kost ditis niet om volte houden ikwacht je mail wel af
Alvast bedankt
Groetjes laila

5 jaar geleden

Beantwoorden

Petra Grootenboer-Usherwood Zo dacht dat ik mijn verhaal aan het lezen was
Ik heb ook meer medicatie nodig en krijg niet meer en nu heb ik helaas periodes die ik moet overbruggen zonder medicatie zou niet weten hoe ik er anders aan moet komen......

5 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Inneke Brugman 6 jaar geleden geplaatst
Ik ben destijds gestart met Methylfenidaat, merkte direct resultaat!

Echter nam dit na enkele weken af en moest de dosering steeds aangepast worden tot ik me op den duur echt niet goed voelde en mijn hartslag veel te hoog bleek.Ik moest direct stoppen.

Ook had ik enorm last van de rebounds na 3 uur, dit vergde heel veel en vond ik heel vermoeiend, niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn omgeving.

Soort 'achtbaan-effect'.

Wanneer het middel werkte, hoge pieken. Bij uitwerking: diepe dalen.

Hierna gestart met Dexamfetamine, dit middel heb ik nu nog steeds en bevalt uitstekend.
reactie op @ivwbruggefalse:
Casy Hyper @ivwbruggefalse nog steeds Dexamfetamine? Mijn collega moest overstappen naar Lisdexamfetamine maar dat bevalt hem helemaal niet.

Zelf gebruik ik de langwerkende Ritalin, 54mg.

Hoeveel mg neem jij per dag?

2 jaar geleden

Beantwoorden

Inneke Brugman Hoooi! Ja na 3 jaar gebruik ik nog steeds dexamfetamine 2x 5mg per dag.
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 5 jaar geleden geplaatst
Mijn bijwerkingen of rebound effecten met Ritalin zijn dat ik sneller boos ben als het uitgewerkt is. Voor de rest heb ik er op dit moment alleen maar voordelen van.
reactie op @coenoldebijvank:
Bende Proud ervaar ook veel voordelen van Ritalin.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Neel pingpongbal 5 jaar geleden geplaatst
Ik neem een vrij hoge dosis Rilatine, maar heb enorm veel last van Rebound, word dan heel weemoedig, slechte gedachten, dat vind ik spijtig.
reactie op @neel437:
Irene Verdaasdonk Waarom niet wat gaan minderen overleg dat eens met je arts. Ik had er ook last van bleek een te hoge dosis te hebben. Je hebt nl bij een laag lichaam gewicht veel minder nodig. Hele hoge dosis geven ook meer lichaamlijke problemen. Mijn oude psychiater ging niet verder als 80-100 met per dag. Mijn nieuwe psychiater vindt de dosis van de methylfenidaat prima maar is de andere medicatie aan t afbouwen ivm hartproblemen.
5 jaar geleden

Beantwoorden

Neel pingpongbal 5 jaar geleden geplaatst
Mag ik eens vragen hoeveel jullie nemen? Ik nam 40mg verspreid over de dag, maar in september had ik een dip, en ben ik gegaan naar 's morgens 20mg, 's middags 20 en 10 en om 16:00 2 van 10mg.

Sinds december 2015 ADHD diagnose gekregen (ik ben 45jaar!) en dat is mijn redmiddel geweest. Ik dacht dat iedereen zich zo onrustig voelde zoals ik.
Irene Verdaasdonk 5 jaar geleden geplaatst
Ik heb ook Methylfenidaat en met een ontzettend goed resultaat. Ik heb helaas ook bij tijden een ontzettend hoog hartritme en daar heb ik van de cardioloog Atenolol voor gekregen met een goed resultaat. Ik heb t nu stukken minder.

Maar ik heb helaas meer medicatie die ook de hartritme beïnvloeden.

Ik ben na het vreselijk veel afvallen (door stress) moeten verminderen met de methylfenidaat wat uiteindelijk toch een heel goed resultaat heeft gegeven. Ik slik nu 4x 15 mg. Ik mag niet boven de maximale grens van 80 mg per dag.
Lisa Zeldenrust 5 jaar geleden geplaatst
Sinds ander halve week aan de methylfenidaat. Ik slik nu 3 x 10 mg maar voel me er nog zeker niet beter bij. Ik voel me regelmatig zenuwachtig/opgejaagd. Mijn hartslag is ook iets hoger.

Is dit herkenbaar in de opbouwfase. Ik lees graag jullie start ervaringen!
reactie op @lisazeldenrust:
Coen Olde Bijvank Veel voorkomende bijwerkingen van Ritalin zijn rusteloosheid, niet goed kunnen slapen, nervositeit of duizeligheid. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn misselijkheid, stekende buikpijn, minder eetlust en bonkende hoofdpijn. Het kan helpen om het medicijn Ritalin met wat voedsel in te nemen.

Rij absoluut geen auto zolang je nog duizelig, rusteloos of nerveus bent want dan kunnen er ongelukken ontstaan.

4 jaar geleden

Beantwoorden

Robie Niks 5 jaar geleden geplaatst
Hallo zag je berichtje en ben ook sinds 1.5 week 3x10 en merk precies hetzelfde maar denk dat het lichaam eraan moet wennen ben zelf of lijkt hst iets rustiger kan nu wel een boek lezen langer dan een half uur merk alleen wel raar gevoel in de onderbuik wat hoop ik wel weg gaat stofje moet ook aangemaakt worden maar had al jarwn geleden ook dit gebruikt en werkte wel na een tijdje alleen soms wil ik te snel en mowt leren stap voor stap en me inhouden want als je gelijk teveel gaat ondernemen merk jk dat het niet lekker voelt dus eerst de tijd voor jezelf en laten inwerken en dan pas kijken wat je aankan en goed voelt ik ga dat wel doen want we denken dat we gelijk alles kunnen in ons hoofd maar geloof me dat gaat je opbreken ineens teveel van het goeie. Hoop wat te lezen hoe het verder gaat hoe jij ermee omgaat of wat jou indeling van de dag is want daar kom ik zelf niet uit soms zit thuis en weet mw momenteel soms geen raad maar voel wel dat zomaar iets doen niks is op dit moment dus geef ik het de tijd en hoop er betwr bij te gaan voelen
Mona Post 5 jaar geleden geplaatst
Waarom alleen AdHD! Jammer er is ook ADD nl


Ik ben 46 jaar en weet sinds 4 maanden dat ik ADD heb.


Mocht gelijk Ritalin starten en heb nog nooit zo'n relaxe vakantie gehad! Rust eindelijk kalmte in mijn koppie.


Gebruik 4 x 10 mg en dat help! Wel iets rebound dus miss naar 5 overwegen..


Nu moet ik nog therapie erbij krijgen want dit alles heeft veel inpakt op mij.
Lisa Zeldenrust 5 jaar geleden geplaatst
Hoi,


Ik zal nog even iets meer over mezelf vertellen. Ik ben 44 en weet nu sinds een week of 5 dat ik add heb. Best wel confronterend!


Ik ben i.o.m. de huisarts van 3 x 10 mg overgegaan op 3 x 15 mg. Methylfenidaat.


Het onrustige/zenuwachtige gevoel is hierdoor wel minder geworden. Verder kan ik nog steeds niet echt merken dat het er rustiger van in mijn hoofd wordt.


Voor de dagen dat ik thuis ben maak ik nu een soort takenlijstje met de dingen die ik moet doen, dit voorkomt dat ik dingen waar ik niet zo'n zin in heb voor me uit schuif.


Verder ga ik op aanraden van de psycholoog ook nog naar ADHD-centraal, hier zal ik nog een keer uitgebreid getest worden en kunnen ze me wellicht helpen om de juiste medicatie te vinden.
Barbara van Riel 5 jaar geleden geplaatst
Na mijn diagnose gestart met methylfenidaat.4 x15 .heeerlijk en eindelijk rust .inmiddels op 4x10 en soms dagen niks .als het weer heel erg oploopt ga ik weer over op 4x15 . Het is een beetje naar behoefte .
Ik zou het zeker niet meer willen missen .
Anneke Ronner-Veenboer 5 jaar geleden geplaatst
Al 15 jaar ben ik bezig om de beste medicijn en vooral dosering te krijgen voor mijn ADHD. Heb bijna alles geprobeerd... Bij mij gaat het een periode goed en dan lijkt het als het middel niet meer voldoende werkt.. Vooral met Ritalin ging de dosering steeds verder omhoog..alsof mijn lichaam eraan gewend raakte...
Een psychiater die ik toen had zei... Ja na een jaar moet je 14 dagen stoppen ...ontgiften zeg maar en dan weer opnieuw beginnen..
Tja dit zou de oplossing kunnen zijn ..maar niet echt praktisch!!!
Toch ben ik in die 15 jaar 4 x terug gekomen bij Ritalin ..
Het voordeel van Ritalin is, is dat het direct werkt en nadeel is dat Ritalin voor volwassenen lastig te doseren is waardoor er makkelijk pieken en dalen ontstaan ...dus...onrust... Vooral bij mij dan om de 2 uur een piepje in mijn telefoon als herinnering en als je een dag weg bent al die tabletten meenemen
Ik ben een vrouw van 51.. Met 15 jaar diagnose ADHD
Inmiddels ben ik alweer zoekende aangezien de Wellbutrin niet voldoende werkte...

Nu ben ik aan het overwegen of weer starten met Ritalin of toch naar een alternatief THC olie (ben wel met CBD begonnen)

Ik denk dat het lastig blijft om de juiste medicatie en dosering te vinden ..uiteindelijk blijft het een hulpmiddel... Zeg maar "de stok om te helpen met lopen" ...
Irene Verdaasdonk 5 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik nu al 4 jaar methylfenidaat en ik heb er ontzettend goeie ervaring mee alleen heb ik idd de hartklachten van. Nu moet ik helaas m'n medicatie gaan verlagen om te kijken of dan ook nn hartklachten minder worden. Maar wat ik wel,heel onprettig vond is dat ik eerst 4 jaar heb moeten vechten om gehoord te worden over m'n hartklachten is al die jaren op stress, psysomatisch en spanningen gegooid terwijl t nu bekend u's geworden dat t dus van de methylfenidaat u's gekomen......
Ik wil er ook niet mee stoppen omdat ik t middel echt nodig heb voor m'n ADHD, want naast m'n ADHD ben ik ook nog eens High Sensitive Person. Dus ik heb t echt nodig. Zijn er ook nog meer mensen die tegen dit probleem zijn aan gelopen?
reactie op @ireneverdaasdonk:
Laura Vh Ik ben 26j en ben 2 jaar geleden gediagnosticeerd met adhd en high sensitive. Ik neem al 6 maanden relatine (10mg, langdurige werking). Hartkloppingen kreeg ik wanneer ik een zware inspanning deed of aan sport deed. Dus op de dagen dat ik beide doe neem ik geen relatine. En ik neem de relatine s morgens rond 9u na men ontbijt. In merkte in het begin toen ik relatine nam vroeger dan 9u of te laat (12u) dat ik opgejaagde was of idd hartkloppingen. Voor mij is relatine een geschenk.. ik zou niet meer zonder kunnen. Ik ben een totaal andere persoon (in de goede zin) met relatine dan zonder relatine. Ik denk dat de soort relatine ook wel belangrijk is. Ik heb al veel gehoord van mensen dat relatine die je een paar keer per dag neemt een negatiever effect heeft dan relatine die je maar 1 keer moet nemen en die een lange duur weekeind heeft :)
5 jaar geleden

Beantwoorden

Eliza Rakke 5 jaar geleden geplaatst
Ook in gebruik methylfenidaat. Momenteel 10 mg om de 2uur,. Ik ben gestart met mg per 3-4 uur bijna 2 jaar geleden. Maar dat bleek te weinig. Nu door overgang lastig in te stellen. Ben van 2 tbl per 3 uur naar 1, 5 tbl per 2.5 uur naar huidige dosis. Kreeg met de 1, 5 tbl per 3 uur na 2.5 uur rebound en niet te zuinig ook. Vandaar nu huidige dosis. Concerta en medikinet werd ik depressief van na enkele weken.

Ik merk een rust in mijn hoofd, en mensen om mij heen merken heet ook. Kan nu gewoon naar mensen luisteren met aandacht ipv van met 100 andere dingen bezig te zijn. Of mensen constant in de rede te vallen.
Laura Vh 4 jaar geleden geplaatst
Ik neem 10mg retard (langdurige werking) al een jaar. Het helpt me beter te concentreren, een overzicht te hebben over zaken, nadenken voor ik iets zeg, minder gevoelig in mijn reageren. En ik pieker ook veel minder! Voor mij is het ideaal. Ik zou niet zonder kunnen.
reactie op @lauravh:
Jacob Kleinjan lage dosis 10mg 

ik gebruik zelf 3x 10 mg per dag. 

mijn Ritalin werkt ongeveer 3 á 4 uur..

2 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel 4 jaar geleden geplaatst
Ik zeer tevreden!
Concerta 36+5mg kortwerkend bij opstaan.
Na 10u 15mg kortwerkend, 3u daarna nogmaals 10mg.
Meer overzicht, structuur, minder moe, meer plezier daardoor, kan mn talenten meer benutten.
Soms ook wat bijwerkingen, bv zenuwachtig of licht ontvlambaar. Maar dat is sporadisch.
Dex werd ik te suf/vlak van.
Linda zegt haar achternaam niet 2 jaar geleden geplaatst
Ik werd er apathisch en saai van. Ik ben overgestapt op dexamfemine, daar ben ik erg tevreden over qua werking TOV methylfenidaat (merkloze Ritalin). Een kennis gebruikt al haar halve leven Ritalin en is erg tevreden. Het verschilt per persoon.
Ties GP 2 jaar geleden geplaatst
Mijn ervaringen met Ritalin zijn niet super. 
Omdat ik het niet consequent om de twee uur innam.
Ik gebruik nu Concerta naar tevredenheid.
Willard Wessels 2 jaar geleden geplaatst
goede ervaringen met Ritalin, het is zelfs zo dat mijn vrouw weet wanneer ik de medicatie vergeten ben in te nemen. Dat is dan ook direct een klein nadeel dat het om de twee uur moet. 

zo is mijn dosis.. 6 x 10mg om de twee uur. 

wondermiddel!
Casy Hyper 2 jaar geleden geplaatst
Wie gebruikt er hier van de leden al jaren Ritalin.. zo ja.. ondervind je op het moment nog bijwerkingen? 

heb hier ook een topic over geopend

Ritalin bijwerkingen lange termijn https://forum.adhdblog.nl/conversations/ritalin-bijwerkingen-lange-termijn

wanneer je al langer dan 3 jaar gebruikt graag even ervaringen van jou delen, ik twijfel nog. Korte termijn zal het mij zeker helpen maar of dat ook zo is op de lange termijn vraag ik mij dus af.. 
reactie op @casyhyper:
Jacob Kleinjan dit heb ik nog speciaal nagevraagd bij mijn huisarts en die zegt dat er bij lang gebruik van Ritalin geen schadelijk effecten ontstaan.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Cas, hier geen bijwerkingen. Alleen bij het opstarten heb ik er wat last van gehad. Nu helemaal niet meer.

Bij het uitwerken wel even een rebound, maar hier hou ik altijd rekening mee. 
Wilfred Tibbe 2 jaar geleden geplaatst
Ritalin werkt super!! Alleen ga volgende week beginnen met de langwerkende variant

ik vergeet het nog wel eens in te nemen ?
Sophie Dalen 2 jaar geleden geplaatst
Heb sinds een paar dagen kortwerkende methylfenidaat gekregen. Ik merk dat mijn aandacht verbeterd is. Ook lukt het me ineens om opruim taken in huis te doen en af te maken. Het focussen zou wel nog beter kunnen. Na ong twee uur begin ik met ziek te voelen. Misselijk en kan alleen nog maar op de bank liggen. Ik word stil en kan niets meer. Soms gaat het over als ik een volgende dosis neem, maar de andere keer blijf ik me ziek voelen.
Moet ik hier nu door heen de eerste weken?
reactie op @sophiedalen:
RAM Troubles Overleg met je arts. En iedereen weet zelf wel wanneer het echt te gek wordt. 
2 jaar geleden

Beantwoorden

Sabrina Van walsem 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb sinds vandaag maar weer ingenomen. Mijn doses is 20 20 15 10 5.
Ik neem het om de 3 uur omdat ik heel erg last hebt van een rebount effect. 
Ik loop er steeds tegenaan dat ik steeds weer een andere merk krijg. 
Eerst van Mylan witte met groene doosje. 
Toen Sandoz grote blauwe doosjes. Toen kreeg ik weer andere waar je heel erg goed de 10 mg kon breken. 
Nu heb ik weer Mylan maar blauwe met witte doosjes. 
Ik was eerst verplicht ze in het weekend te nemen als de Kids kwamen omdat dat een moeilijk punt is. 
Nu moet ik het weer volledig gaan nemen. 
Dus weer opnieuw beginnen met de dichte keel veel roken veel drinken weinig eten. 
Ik heb echt het gevoel dat elke merk weer een ander werking heeft want krijg dan de bijwerkingen waar ik net van af was net zo hard weer terug. 
Ik heb het al vaker aangegeven maar dan krijg ik weer te horen dat de andere niet leverbaar is. 
Wie heeft dat ook en merkt lichamelijk ook dat verschil. 
En wat doe je er aan om maar niet steeds een andere merk te krijgen. 
Dinsdag moet ik weer naar pro persona om te praten over dex.
Maar ook daar weet ik de bijwerkingen niet van en vind het steeds maar weer eng en spannend om in te nemen. 
Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
@sabrina, de laatste tijd is het echt problematisch om bij apotheken hetzelfde medicijn van hetzelfde merk te krijgen. Of het merk is niet leverbaar of de medicatie mag niet meer voorgeschreven worden. Ik merk ook wel dat de verschillende merken een andere (bij)werking kunnen hebben. Bij Mylan merk ik dat het minder lang werkt, maar heb ook minder bijwerkingen dan bij Sandoz.

Bij een ander forumlid lid las ik dat alleen kortwerkende Methylfenidaad van Sandoz bij haar werkte. Toen de apotheek dit weer eens niet kon leveren, is ze overgestapt naar een andere apotheek die wel kon leveren. Dex alleen nog maar voorgeschreven worden bij medische noodzaak. De alternatieven zijn Amfexa, daar zijn juist veel klachten over en sinds kort Lisdexamfetamine...
reactie op @lindaalexandra:
Sabrina Van walsem Ik heb direct na het lezen hier wat apotheken gebeld. En ik heb ze de situatie uitgelegd. Ik kreeg van 2 te horen mocht ik weer nieuwe nodig hebben mocht ik hun bellen of ze bij hun gewoon leverbaar zijn en kon mijn recept daar heen gestuurd worden.

Nou had ik nog 1 dringende vraag. Ik liep gisteren tegen iets compleet nieuws en angstig aan. 
Ik had om 18.00 10 mg genomen iets later als normaal 9mdat ik die dag door de wekker van de medicatie heen was geslapen. 
Mijn zoontje werd om 19.30 opgehaald om een paar dagen te gaan slapen bij zijn tante. 
Om 20.00 kreeg ik een gevoel dat was eng. 
Er was helemaal niks aan de hand en ik werd ineens woedend. 
Ik kookte helemaal van binnen. 
Ik voelde het aankomen dus had al een waarschuwing gedaan naar mijn vriend. 
Op dat moment kon ik natuurlijk niemand berijken want de hulp die ik kan bellen voor eventueel avond of het weekend zijn ze nog mee bezig. 
Mijn vriend vroeg aan me wanneer ik er nog 1 moest nemen die had al door en gezien dat de laatste 10 was en nog niet de 5 mg had gehad. 
Heel lief van hem natuurlijk. 
Ik heb toen een beetje tegen mijn wil en zin in toch die 5 mg genomen. 
Het was nat 5 a 10 minuten weg dat wel maar het was eng. 
En natuurlijk kon ik niet zo heel makkelijk in slaap komen. 
Maar dat was beangstigend en wilde weten of jullie dat kennen. 
Ik slik geen melatoline want daar krijg ik nachtmerries van en word ik onrustig van. Slaap dan wel snel maar word veel meer wakker als normaal dan.

Sorry voor het lange verhaal.

2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @sabrina​, fijn dat andere apotheken willen meewerken.

Wat betreft je woedeaanval, ik denk dat het de rebound is geweest. Je heb dan niet op tijd de volgende dosis genomen, hoe hoger de dosering hoe meer je het uitwerken voelt. Dit is een nadeel van de kortwerkende, dat je goed in de gaten moet houden wanneer het tijd is voor de volgende dosering. Als je onderweg bent dan moet je wel je tabletten en wat water bij je hebben. En er natuurlijk op tijd aan denken. De rebound is bij iedereen anders, ik word er meestal slaperig van maar ik heb ook wel eens gehad dat ik super geïrriteerd werd. 
Ik los het in de avond nu op door te eindigen met de laagste dosering, 2,5mg, en het langzaam uit te laten werken ruim voordat ik ga slapen. Anders werkt magnesium voor de nacht met Valeriaan bij mij om eerder in slaap te vallen.


2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Berry Janssen 2 jaar geleden geplaatst
Werkt bij mij goed heb wel eens een slechte dag neem per dag 110-140 mg al een paar jaar je merkt wel veel verschil kwa fabrikant sandoz/mylan
reactie op @berryjanssen:
Casy Hyper Verdeeld in 2 of 3 tabletten en je lang of kortwerkende Ritalin?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Sabrina Van walsem Mijn shrink zorgt ervoor dat er op het recept mylan staat.
Zodat ik altijd het goeie krijg dat is ook super fijn.
Sandoz neem ik niet meer raak ik super geergerd van.

2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Roger Carcass 2 jaar geleden geplaatst
Ik slik ze ook maar ik hoef gelukkig niet zoveel te slikken.
Elke maand hou ik doosjes over. Wat doen jullie daarmee.
Bewaren indien nodig of geef je ze terug aan de apotheek?
Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
@sabrina​, hoe gaat het nu?

@rogercarcass​, het is toch geen probleem om doosjes over te houden? Dan hoef je ze niet snel weer te bestellen. Het is juist beter om minder te nemen als het zo ook goed werkt. Ik doe het ook zo, maar bij mij wisselt het nog wel eens daarom laat ik het nog niet veranderen. Als het structureel zo goed voor je werkt kun je het wel zo aan je behandelaar doorgeven, kunnen ze het aanpassen en krijg je minder mee....
reactie op @lindaalexandra:
Sabrina Van walsem Het gaat met mij stukken beter.
Ik heb nog weinig last van bijwerkingen.
Het eten is nog af en toe een dingetje maar niet meer zo erg.
Niet misselijk meer. Geen hoofdpijn meer.
En een stuk rustiger allemaal.

2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Goed om te lezen dat het weer beter gaat. Het merk kan inderdaad verschil maken en dit is heel persoonlijk. Ik heb minder bijwerkingen met het merk Mylan, maar het werkt sneller uit dan Sandoz. Mijn dochter doet het weer beter op Sandoz. Gewoon kijken wat voor jou het best werkt. Als het één niet leverbaar is, dan krijg ik wel het eens het andere merk. We ruilen het dan  gewoon. Je kunt dit probleem voorkomen door het vast te laten leggen en ruim vooruit te bestellen...
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Sanne Van Assche 2 jaar geleden geplaatst
Ik weet dat ik hier eigenlijk niet op zou moeten reageren aangezien ik geen ADHD, ADD en/of dergelijke heb.. en toch rila slik. Maar ik schrijf dit voor de jongeren die net zoals ik uren opzoek zijn naar de effecten van rila en/of concerta om het dan uiteindelijk toch te proberen.
Voor hun studies waarvan ze denken het zelf niet te halen, of dat de mensen rondom hun dat denken/zeggen, onzekerheid, geen leuke richting Of hun omgeving dat niet zo stroef verloopt. Deze was voor mij gevaarlijk. Ik was ervan overtuigd als ik slaag voor mijn examens en mijn diploma behaal zijn al mijn problemen opgelost. Het studeren en de ongelooflijke concentratie die ik had gaf mij een extreme boost en een afleiding van alles en iedereen rondom mij. Exact wat ik toen nodig had! Ik had ook helemaal niet door dat ik meer en meer begon te nemen. Ik denk omdat ik het onbewust ergens leuk vond om even “weg” te zijn..daarmee bedoel ik dat ik uren naar mijn scherm of blad kon STAREN!!! Zonder maar één seconde aan iets of iemand te denken.. hooguit dwaalde ik 1 seconde af om naar het toilet te gaan en daar bleef het bij. Ik vergat ook vaak te eten, vond ik natuurlijk niet erg op die moment (lijnen) leuk meegenomen denk je dan.
maar denk dan maar snel iets anders want Je eet er eigenlijk al uw energie mee op als je het niet juist gebruikt en je wordt heel snel zowel fysiek als mentaal heel zwak zonder je het door hebt. en of je herstelt weet ik niet. Ik ben na 2 maanden nog steeds mezelf niet, ik vergat dat het studeren in combinatie met dat medicijn heel veel energie van mij vroeg maar daarvan was ik me op die moment niet van bewust. Het enige wat ik belangrijk vond was: dat examen!
Ik kon ervan snel geobsedeerd geraken daardoor verloor ik mensen rondom mij zoals mijn vrienden omdat mijn gedrag ook veranderde van een veel te luide meid naar een inhoudloze meid zonder een mening en altijd zeer neutraal over alles.
De dag van het examen stortte ik in (letterlijk)
ik was weggelopen omdat ik door mijn obsessief gedrag een faalangst had gecreëerd.
Met de “makkelijke weg” heb ik uiteindelijk meer miserie gecreëerd ipv dat ik zelf had proberen te studeren of het probleem aan te pakken.
Er zijn mensen die hier wel gevoelig aan zijn, ook diegene die het mogen gebruiken aangezien ik ongeveer dezelfde ervaring heb gehad als de persoon met een geldig voorschrift.
maar er zijn uiteraard ook mensen die hier wel tegen kunnen en dit handig is. Het is iets wat je voor uw zelf moet uitmaken en vooral eerlijk zijn tegenover uw zelf en het niet misbruiken!
Als student zou je juist af en toe wat lol moeten maken en niet heel de dag voor de bureau zitten onder de pillen om die laatste nutteloze bladzijde af te maken.. en in de avond piekeren over wat je niet af hebt .. dat is het allemaal niet waard!
liever een andere richting, doel of een bladzijde minder! Ik hoop dat de studenten die informatie aan het zoeken waren toch even de tijd nemen om dit te lezen. Ook spreek ik niet namens alle studenten die het proberen of af en toe gebruikte er zijn ook studenten die dit onder controle kunnen houden maar er zullen er jammer genoeg ook zeker en vast wat zoals mij zijn.
Richard Klomp 2 jaar geleden geplaatst
@rogercarcass​ Vergeef me dat ik dit vraag, maar kan ik ze niet van je overnemen/kopen? Ik ben gediagnosticeerd ADHD maar kom vaak te kort aan het eind van de maand. Ik mag ze niet eerder aanvragen ondanks ik uitleg dat ik gek wordt, een week zonder Ritalin.. Nu bestel ik ze al tijden dan maar online(Google). Voor jullie dit veroordelen, ik bestel ze enkel bij de aanbieder die ze in het lab heeft laten testen. Dit is er maar één. Verder ervaar ik exact dezelfde werking dus denk ook zeker dat het allemaal goed is. Kun je me anders een privé bericht sturen? Heel graag! 

@mariskahoppens Om jouw vraag ook te beantwoorden. Ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder Ritalin. Wat een vrijheid en verademing. Zelfs zo goed dat ik noodgedwongen andere manieren moet vinden om het te krijgen, zoals je kunt lezen in mijn bericht. Zonder ben ik gewoon één chaotisch wrak, die niks voor elkaar krijgt en alles uitstelt tot het te laat is. Ik zou zeggen, probeer het eens en ervaar het verschil!
reactie op @richardklomp:
Claartje van Uden rogercarcass,

Ik heb 1 potje over 36mg langwerkende. Stuur me maar een berichtje.

10 maanden geleden

Beantwoorden

K S Hoi :)

Mijn vriendin heeft heel veel last van AD(H)D.
We zitten nu in een traject voor de diagnose, dus ze kunnen nog geen medicatie voorschrijven.
Is er een mogelijkheid om uw potje over te nemen?
Ik ben overal opzoek.

Groetjes,

Kev

10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Jacob Kleinjan 2 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik nu ook twee maand Ritalin. 
Heel blij met dit medicijn.
Voel mij wel uitgeput als ik het gebruik en daarom neem ik het elke dag om eventuele bijwerkingen tegen te gaan.
Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
@jacobkleinjan​, ben je uitgeput tijdens de werking van de medicatie of nadat het is uitgewerkt?
Dennis V H 2 jaar geleden geplaatst
Is Ritalin het meest gebruikte medicijn bij volwassenen met ADHD?
reactie op @dvh:
John Dex Ritalin of beter gezegd methylfenidaat is idd de meest gebruikte ad(h)d medicatie.

Gevolgd door dexamfetamine wat inmidels amfexa is geworden. Google even op amfexa en je weet genoeg

2 jaar geleden

Beantwoorden

Jan Shiffer 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb bij gebruik veel meer zin om te ondernemen en ben ook behoorlijk blij en vrolijk. Mijn dosis is 2 maal per dag 36 mg. Ik gebruik het nu paar weken en moet zeggen dat ik het fijn vind maar soms ook lastig omdat ik soms te veel nadenk over wie ik nou echt ben. (I m'n ware dentiteit zeg maar!) ben ook best bang voor de lange termijn gevolgen. Heb wel
Regelmatig nerveus gevoel en soms last van m'n borst ( arm) je gaat dan natuurlijk al.snel aan je hart denken maar dit kunnen natuurlijk ook gewon andere oorzaken hebben. M'n hartslag en bloeddruk is bij meten gewoon goed. Ik hoor weinig mensen over een fijn bijna euforisch gevoel bij ritalin. Ben ik een uitzondering of zijn er meer mensen met deze " bijwerking".? Groetjes, Jan.
reactie op @janshiffer:
Lin Non Hallo Jan, hier hetzelfde. Ik gebruik sinds 3 weken methylfenidaat en ben nu aan het finetunen met de dosis. Ik had hogere verwachtingen in eerste instantie, dan dat ik ervaarde. Ik begon met een hele lage dosis.  Ik merkte wel dat de knopen in mijn maag, die ik 1000 maar per dag had, de spanningen, al afgetopt werden. Vooral merkbaar in het rustiger kunnen reageren op bijvoorbeeld mijn kinderen.
Nu de dosis steeds meer op mij afgestemd is, merkte ik gisteren ook voor het eerst dat ik weer een basistevredenheids-gevoel kreeg. Geen gekke gedachten die mij als in drijfzand omlaag trokken. Blij zelfs. Ik heb wel vernomen dat de “ euforie” uiteindelijk weg ebt naar normaal. Maar dan alleen indien de euforie veroorzaakt wordt door de medicatie.
Want ik ervaar de euforie als bijwerking van de prettige sfeer, van het weer kunnen lachen, van het minder gehaast/gestresst zijn (mijn valkuil), van het wegblijven van negatieve pop-up gedachten etc etc.

En nu inderdaad op zoek naar mijn identiteit, wat is karakter en wat is add. Al zal daar veel overlapping in zijn. Fijn dat ik ook hiervoor meer motivatie heb nu.
Ben wel benieuwd naar hoe jij die zoektocht naar je jezelf gaat aanpakken.
Groetjes!?

1 jaar geleden

Beantwoorden

AnnoMien Annoe 1 jaar geleden geplaatst
@mathieu@mathieu@mathieu zie hier hoe je een adhd gerelateerd topic start ?.
Grapje he.
reactie op @annomienannoe:
mathieu wouters Bedankt voor de tip @annomienannoe​ ?
1 jaar geleden

Beantwoorden

kitty van Eijk 1 jaar geleden geplaatst
Hoi, een vraag, ik heb de afgelopen 2 jaar een nogal bijzonder traject doorlopen waarbij verschillende aandoeningen aan het licht gekomen, ook ADHD. Dat is me wat, op je 54e! Ik zit in de opbouwfase van Ritalin. ongeveer een uur na inname komt er een soort prikkelende hoofdpijn opzetten, word ik onrustiger, chaotischer en begin in mijzelf te praten. Is dat een teken dat het dan al is uitgewerkt en je dan al in een rebound zit? Of is dat een bijwerking van de medicatie?
reactie op @kittyvaneijk:
Felicity Duijkersloot Ik heb dit ook! Medicatie werkt niet voor jou.. Dex al geprobeerd?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Anna Zon 1 jaar geleden geplaatst
@Kitty, Ik gebruik Concerta en ben net als jij 54 jaar. 
Ook ik praat meer in mijzelf en ben wat onrustig in een rebound. Hoofdpijn heb ik niet. 
Dat ik hardop praat in mijzelf vind ik geen probleem. Kijk, de een twittert de ander praat in zichzelf. Ik zie daar geen probleem in. 
Dat Ik onrustiger is een bijkomstigheid. Dat weegt voor mij niet op tegen de voordelen.

Vind je dit zelf vervelende bijwerkingen?

jan Schrans 1 jaar geleden geplaatst
Ik nam gedurende vier jaar Rilatine. Ik kon me beter concentreren en was minder angstig of depressief maar ik vond het slopend voor mijn lichaam en geest. En uiteindelijk verdroeg ik het nog moeilijk. ik kreeg ook problemen met mijn schildklier. Ik ontwikkelde daarom mijn eigen gezond programma zonder medicatie op basis van slaaphygiëne, voeding, beweging en een aantal supplementen. Ondertussen ben ik vijf jaar verder en het werkt nog steeds zeer goed! Het maakte me ook fitter en gezonder. Ik zette het op Webinar en verkoop het nu ook aan mijn patiënten voor de prijs van een consultatie (ik werkte er zes maanden aan) en online. Het werkt goed als je het streng opvolgt. Aan tieners verkoop ik het niet omdat zij de voeding niet volhouden.
Felicity Duijkersloot 1 jaar geleden geplaatst
Kut! Ik word er warrig, gedesoriënteerd, somber van. Ook lijkt het de momenten niet op te slaan in mn hersenen.
Ik word er moe van.. Helpt me ook 0,0 met concentratie! 
reactie op @felicityduijkersloot:
Elise 1991 Ik vind het ook helemaal niks.. De bijwerkingen wegen niet af tegen de werking.
Ik ben net een topic gestart om ervaringen te vragen van mensen die overgestapt zijn van methylfenidaat naar dexamfetamine, hopelijk komen daar reacties op. 

1 jaar geleden

Beantwoorden

Peter van Leerdam Hoi, ik slik het sinds kort en ik moet zeggen dat ik er veel rustiger van wordt. Vooral veel meer rust in mijn hoofd. Ik hoop dat het zo blijft.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Felicity Duijkersloot Elise, zeker proberen! Bij mij was dat dag en nacht verschil!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Elise 1991 Hoi! Wat merkte je voor verschil?
Hoe reageerde je op methyl en hoe reageer je nu op dex? Groetjes!

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Henk Houthakker 1 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik nu sinds 2 jaar Ritalin. Kort daarvoor werd ik gediagnosticeerd met add. Voor mij ging er een wereld open, alle problemen op mijn werk verdwenen als sneeuw voor de zon. Dat dode punt halverwege een werkdag was ineens geen probleem meer, ik draaide mijn hand niet om voor een drukke werkdag. Werken en tegelijk een praatje maken, geen probleem. En leuke bijkomstigheid: mijn stemming steeg een paar levels. Ik neem het alleen als ik moet werken, als ik vrij heb neem ik het niet meer. Dat deed ik wel maar omdat ik het onzin vind om me happy te voelen door een pilletje ben ik daarmee gestopt, daar voel ik me te volwassen voor. (ik ben 47).

Het chaotische en moeite met mijn werk in te delen bleef wel en is er eigenlijk nog steeds. Ergens denk ik dat dat gemakzucht is, gewenning.
Boris de Ronde 10 maanden geleden geplaatst
Man (37) Ik ben nu 2,5 week bezig met methylfenidate. Ik merk duidelijk dat ik me beter kan focussen en dat gesprekken minder warrig zijn en overkomen voor anderen. Ook het bewegelijke onrustige is een stuk minder.
Daarnaast heb ik nu een strijd met eten. Ik heb geen trek, droge mond en zodra ik forceer om te eten komt de honger op. maar dan ook echt HONGER !!
Maar als ik niet eet of weinig eet krijg ik een zweterig gevoel en een licht gevoel van Strak staan. Dit is niet ok! Dit krijg ik ook van teveel koffie en sigaretten.
Wat ik ook duidelijk zie als ik in de spiegel kijk dat ik mijn natuurlijke glimlach mis. Lachen doe je niet alleen met je mond maar ook met je ogen. Deze staan nu licht wijder en ook hier kan ik niet aan wennen.
Mijn omgeving geeft aan dat ik rustiger of kalmer overkom maar ben de hele dag een interne strijd aan het voeren over hoe ik me voel en of dat door die medicatie komt of dat ik wel genoeg gegeten heb. Daarnaast word ik na 2 weken al helemaal gek van het bijhouden van die medicatie om de 4 uurtjes en zie mijzelf dit niet de rest van mijn leven doen.
Mijn conclusie tot nu toe: alleen op het werk en dan s' avonds gewoon lekker mezelf zijn.. ? mezelf zijn?! ? zucht... sja
kitty van Eijk 10 maanden geleden geplaatst
Hoi, voor mij werkte de kortwerkende ook niet. Wellicht kun je met je behandelaar bekijken of je een langwerkende mag proberen, of wellicht een ander middel.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 March 2016 om 11:52
Aantal lezers 548
Aantal reacties 45