Ervaringen met Ritalin bij volwassenen (praktijkvoorbeelden)

Laatste reactie 18/01/2020 10:49 door Casy
· Markeren als ongelezen
Mariska Hoppens 3 jaar geleden geplaatst
Hallo, ik was benieuwd naar echte ervaringen met Ritalin bij volwassenen.

Zijn de ervaringen, goed, slecht of ben je nog bezig met de dosering?
reactie op @mariskahoppens:
Elly Fijn Ik heb dus zo.n slechte ervarig. 2 weken ging het heel goed. Ik had veel rust in me hoofd. Maar ook veel last van rybant. Maar na 2 weken begon nijn gedrag erg te veranderen. Ik werd er heel erg opgejaagt . En werd steeds wilder in mijn gedrag. Kreeg ook erg veel last van zelfmoord gedachtes. Ik heb zelfs een poging gedaan om al mijn adhd tabletten in te nemen 80 stuks. Met nog wat andere medicatie. Gelukkig heb ik het overleefd. Maar voor mijn nooit geen adhd pillen meer . Mag ze ook nooit meer slikken. Dan maar wat drukker hoor nu gaat het gelukkig heel goed met me.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Shirley van Straten Hoi, je vraagt naar ervaringen. Nou, inmiddels ben ik een half jaar verder. Ik ben begonnen met methylfenidaat. Ging super, maar ook wel last van een rebound. Logisch, want ineens is het uitgewerkt. Nu gebruik ik methylfenidaat retard al een aantal maanden. Datheeft een vertraagde afgifte waardoor ik niet elke 4 uur moet slikken. Dat bevalt mij geweldig. Ook heb ik geleerd dat een dosis voor iedereen verschillend is. Ben je niet jezelf gebruuk je waarschijnlijk een te hoge dosering. Ga gewoon minderen en kijk wat het met je doet. Dat is de manierom te ontdekken wat wel bij je past. Succes!!! Ik hoop dat je je er goed bij voelt, want dan kun je veel meer aan en is het leven een stukje prettiger.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Mariska Hoppens Dankjewel @lailajansen @guidowegman2 @shirleyvanstraten @petragrootenboer-usherwood @ellen @lauravh @ireneverdaasdonk @annekeronner-veenboer @barbaravanriel @lisazeldenrust @monapost @robieniks en iedereen die dit lezen mag voor het delen van jullie ervaringen met Ritalin.

Ik ben een stuk wijzer hierdoor geworden.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Ray Nagtegaal Geen goede ervaring met ritalin ,werkt wel. Jaren geleden geslikt . Pijn in borst ,daar zat ik dan stijve harrie als een zombie en  op de bank. Vele prikkels van buitenaf werden goed gefilterd ,waardoor je in eens in een tunnelvisie zat  na 34 jaar. Ik was mezelf niet meer. Ik kon ook niet verder en ruimer nadenken over dingen. Was gewoon eng. Weg met die troep. Waarom met je je zelf onderdrukken naar een persoon die mensen willen zien over jou met drugs en nog er in geloven dat het goed voor je is en je omgeving .Er zijn genoeg technieken om je gedrag in kaart te brengen en je subjectieve ervaringen te veranderen .Koop een NLP boek 
2 jaar geleden

Beantwoorden

Claudia van Zoelen Ik ben 32 en gebruik nu anderhalve maand methylfedinaat. Ik ben begonnen met kortwerkend 20mg methylfedinaat van MediKinet. Toen dat in de ochtend een goed effect had ben ik overgestapt op Concerta, 54mg langwerkend. Dit had geen effect. Ik vergat steeds waar ik mee bezig was en ik was steeds alles kwijt. 

Ik neem nu 60mg MediKinet langwerkend in de ochtend. Ik heb sinds deze week ook kortwerkend 10mg methylfedinaat tabletten van het merk Mylan erbij gekregen. Deze zijn eigenlijk om de duur van de medicatie te verlengen, maar gebruik ik ook om de dosis te verhogen. Zeker als ik veel afspraken of veel plannen heb, merk ik dat de langwerkende niet genoeg mijn hyperactiviteit en chaotische gedachten kan onderdrukken. Zeker aan het eind van de ochtend word ik dan erg druk en chaotisch.

Ik ben wel voorzichtig met het nemen van de medicatie en ik neem momenteel maximaal 80mg per dag. Mijn hartslag wordt regelmatig gecontroleerd door de arts of psychiater. Ook wordt er dan gevraagd naar bijwerkingen. Deze heb ik niet en mijn hartslag blijft normaal.

De medicatie heeft op mij een goede werking. Ik ben gestructureerd, maak projecten af en ben minder snel gestrest als een plan niet loopt zoals verwacht. Ik ben dus veel flexibeler, daadkrachtiger en minder snel overprikkeld. Hierdoor ben ik liever voor mezelf en de mensen om me heen :)
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Ellen Stoll 3 jaar geleden geplaatst
Er ging een wereld voor mij open 6 jaar geleden.

Ik had ineens rust in mn hoofd en kon me beter concentreren alles ging gewoon beter maar de rebounds waren minder leuk aangezien het bij mij snel uitwerkte.

Sinds een half jaar gebruik ik dexamfetamine en dat is voor mij de beste medicatie eigenlijk want het haalt de scherpe kantjes er af en ik ben nooit meer moe (eindelijk)en ik heb geen last van een rebound meer.
reactie op @ellenstoll:
Natasja Smit Hoi Ellen is je e-mailadres nog steeds ellen.stoll@home.nl? Zou graag wat meer informatie willen vragen over de overstap van methylfenidaat naar dexamfetamine.

Ik hoor het graag.
2 jaar geleden

Beantwoorden

guido wegman 3 jaar geleden geplaatst
ik gebruik nu 3 maanden ritalin maar ik heb er alleen baat als de dosis extreem hoog is, pas dan merk ok en mij omgeving dat het helpt. iemand die dit ook heeft
reactie op @guidowegman:
Michiel Velthuis Oja bij mij exact hetzelfde.

En dan verteld iedereen dat het niet goed is welke ik snap maar niemand begrijpt mij als ik ze dat het dan alleen maar werkt.

Nu methylfenidaat langwerkende en uiteraard weer gezeur mag officieel 1 per dag en ik 2 a 3 per dag dus ongeveer 150 mg ipv max 60 mg per dag.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Koenraad van Geert Post is van een jaar terug maar ben hier nog maar net dus... 
Mijn situatie is denk ik gelijkaardig. Sinds hoge dosis gestopt met alcohol en allerhande middelen, regelmaat onstond zonder dat ik veel moeite hoefde te doen (zelfde uur gaan slapen en zelfde uur opstaan, drie maaltijden/dag, huishouden op orde, minder vergeetachtig, minder overdreven emotioneel, krijg dingen waaraan ik begin ook daadwerkelijk af, doordat meer "activiteiten" lukken onstaat meer motivatie om dagelijkse taken en opdrachten aan te vatten en te volbrengen enz.  ...

Maar dit enkel wanneer ik om de 75 minuten bijtank. Niet omdat vermoeidheid ofzo de kop opsteekt want dat zou betekenen dat de medicatie een oppeppend effect heeft zoals cocaine of speed (heb met beiden een probleem gehad en kan vergelijken) wat ze NIET heeft, maar je merkt dat de effecten afnemen door geleidelijk aan af te glijden in chaotisch gedrag, toenemende onrust en nervositeit. Ik neem steeds dezelfde dosis per keer (20 mg) meer dan dat en ik voel me gejaagd en zenuwachtig. 

Probleem: 1) om de 18 maand lijkt bijna onbewust een verhoging van dosering op te treden. 
                   2) sommige dagen werkt de medicatie beduidend minder goed: vermoeidheid (te korte of gestoorde nachtrust) ziekte, pijn, neerslachtigheid, ergernis en voeding lijken de werkig te beïnvloeden. Het een medicijn is hier meer onderhevig aan dan het andere: medikinet lijkt het snelste "aangetast" te worden, equasym het minste.
                   3) ik ken niemand die lijdt aan de aandoening die ADHD wordt genoemd (de naam dekt de lading m.i. niet) en psychiaters (de ervaring heeft me geleerd dat ze ver van onfeilbaar zijn waardoor ik hun oordeel niet altijd  vertrouw, om nog maar te zwijgen over hun kennis van de aandoening) vertellen me steevast dat wat ik hierboven heb vermeld  niet kan kloppen. Maar geen van hen heeft de aandoening dus kunnen ze enkel weten over deze medicijnen wat ze weten door horen van collega's en patienten, en aangezien er weinig gespecialiseerd zijn in deze materie hebben ze adhd patienten zelde nals doelgroep) Probleem is wel dat ze mij behoorlijk wat schrik aanjagen maar me geen goed alternatief aanbieden. 

Zou jij eventueel wat ervaringen kunnen delen? 


2 jaar geleden

Beantwoorden

ADD type @guidowegman@guidowegman2​
Ben jij nog actief op dit forum? 
Want ik heb een vraag aan jou over jouw hoge dosering. 
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Michiel Velthuis 3 jaar geleden geplaatst
Ritalin of wel de nepperd methylfenidaat heeft bij mij veel kapot gemaakt en wil er wel zsm van af. En moet eerlijk zeggen helaas dat ik er vanaf wil want het werkt wel maar ik word te rustig en relax in de vorm van rust in mijn hoofd.
reactie op @michielvelthuis:
guido wegman Hoi, Michiel, laat je niet gek maken. Er zijn artsen die meer geven dan 150 mg per dag.

Voor mij werkt alleen om de 2 uur 30 mg of meer. Sinds ik deze hoge dosis gebruik, drink ik geen alchol meer, geen cola en geen koffie meer.

Ik heb daar geen behoeften meer aan. Verder meer rust en veel beter aanspreekbaar voor mijn naasten. Als ik minder neem zit ik de hele dag in een rebound of ik merk niks.

Je geeft iemand tot ook geen halve verdoving voor een operatie als hij een hele nodig hebt. Ik weet ook dat het niet gezond kan zijn.

Maar zonder dit drink ik 5 avonden in de week en drink cola of dat het water is, wat is slechter! Mischien klinkt het raar maar ik word liever 70 en heb genoten dan 85 en ik ben elke dag nerveus en druk en heb ruzie met veel mensen.

Je mag me ook mailen om info uit te wisselen.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Laila Jansen Hoi michiel
In jou reactie vertel je mijn verhaal precies ik dacht altijd nou ik za
Wel gek zijn omdatek meer medicatie nodig heb ik heb alleen vraag ik krijg mijnpsychiater niet zover dat hij mijhoge dosis ritalin geeft ik moet nu elke keer bijkopen wat mij40euro pw kost ditis niet om volte houden ikwacht je mail wel af
Alvast bedankt
Groetjes laila
2 jaar geleden

Beantwoorden

Petra Grootenboer-Usherwood Zo dacht dat ik mijn verhaal aan het lezen was
Ik heb ook meer medicatie nodig en krijg niet meer en nu heb ik helaas periodes die ik moet overbruggen zonder medicatie zou niet weten hoe ik er anders aan moet komen......
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Inneke Brugman 3 jaar geleden geplaatst
Ik ben destijds gestart met Methylfenidaat, merkte direct resultaat!

Echter nam dit na enkele weken af en moest de dosering steeds aangepast worden tot ik me op den duur echt niet goed voelde en mijn hartslag veel te hoog bleek.Ik moest direct stoppen.

Ook had ik enorm last van de rebounds na 3 uur, dit vergde heel veel en vond ik heel vermoeiend, niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn omgeving.

Soort 'achtbaan-effect'.

Wanneer het middel werkte, hoge pieken. Bij uitwerking: diepe dalen.

Hierna gestart met Dexamfetamine, dit middel heb ik nu nog steeds en bevalt uitstekend.
reactie op @ivwbruggefalse:
Casy Hyper @ivwbruggefalse nog steeds Dexamfetamine? Mijn collega moest overstappen naar Lisdexamfetamine maar dat bevalt hem helemaal niet.

Zelf gebruik ik de langwerkende Ritalin, 54mg.

Hoeveel mg neem jij per dag?
5 dagen geleden

Beantwoorden

🔥 Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Mijn bijwerkingen of rebound effecten met Ritalin zijn dat ik sneller boos ben als het uitgewerkt is. Voor de rest heb ik er op dit moment alleen maar voordelen van.
Neel pingpongbal 3 jaar geleden geplaatst
Ik neem een vrij hoge dosis Rilatine, maar heb enorm veel last van Rebound, word dan heel weemoedig, slechte gedachten, dat vind ik spijtig.
reactie op @neel:
Irene Verdaasdonk Waarom niet wat gaan minderen overleg dat eens met je arts. Ik had er ook last van bleek een te hoge dosis te hebben. Je hebt nl bij een laag lichaam gewicht veel minder nodig. Hele hoge dosis geven ook meer lichaamlijke problemen. Mijn oude psychiater ging niet verder als 80-100 met per dag. Mijn nieuwe psychiater vindt de dosis van de methylfenidaat prima maar is de andere medicatie aan t afbouwen ivm hartproblemen.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Neel pingpongbal 3 jaar geleden geplaatst
Mag ik eens vragen hoeveel jullie nemen? Ik nam 40mg verspreid over de dag, maar in september had ik een dip, en ben ik gegaan naar 's morgens 20mg, 's middags 20 en 10 en om 16:00 2 van 10mg.

Sinds december 2015 ADHD diagnose gekregen (ik ben 45jaar!) en dat is mijn redmiddel geweest. Ik dacht dat iedereen zich zo onrustig voelde zoals ik.
Irene Verdaasdonk 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb ook Methylfenidaat en met een ontzettend goed resultaat. Ik heb helaas ook bij tijden een ontzettend hoog hartritme en daar heb ik van de cardioloog Atenolol voor gekregen met een goed resultaat. Ik heb t nu stukken minder.

Maar ik heb helaas meer medicatie die ook de hartritme beïnvloeden.

Ik ben na het vreselijk veel afvallen (door stress) moeten verminderen met de methylfenidaat wat uiteindelijk toch een heel goed resultaat heeft gegeven. Ik slik nu 4x 15 mg. Ik mag niet boven de maximale grens van 80 mg per dag.
Lisa Zeldenrust 3 jaar geleden geplaatst
Sinds ander halve week aan de methylfenidaat. Ik slik nu 3 x 10 mg maar voel me er nog zeker niet beter bij. Ik voel me regelmatig zenuwachtig/opgejaagd. Mijn hartslag is ook iets hoger.

Is dit herkenbaar in de opbouwfase. Ik lees graag jullie start ervaringen!
reactie op @lisazeldenrust:
Coen Olde Bijvank Veel voorkomende bijwerkingen van Ritalin zijn rusteloosheid, niet goed kunnen slapen, nervositeit of duizeligheid. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn misselijkheid, stekende buikpijn, minder eetlust en bonkende hoofdpijn. Het kan helpen om het medicijn Ritalin met wat voedsel in te nemen.

Rij absoluut geen auto zolang je nog duizelig, rusteloos of nerveus bent want dan kunnen er ongelukken ontstaan.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Robie Niks 3 jaar geleden geplaatst
Hallo zag je berichtje en ben ook sinds 1.5 week 3x10 en merk precies hetzelfde maar denk dat het lichaam eraan moet wennen ben zelf of lijkt hst iets rustiger kan nu wel een boek lezen langer dan een half uur merk alleen wel raar gevoel in de onderbuik wat hoop ik wel weg gaat stofje moet ook aangemaakt worden maar had al jarwn geleden ook dit gebruikt en werkte wel na een tijdje alleen soms wil ik te snel en mowt leren stap voor stap en me inhouden want als je gelijk teveel gaat ondernemen merk jk dat het niet lekker voelt dus eerst de tijd voor jezelf en laten inwerken en dan pas kijken wat je aankan en goed voelt ik ga dat wel doen want we denken dat we gelijk alles kunnen in ons hoofd maar geloof me dat gaat je opbreken ineens teveel van het goeie. Hoop wat te lezen hoe het verder gaat hoe jij ermee omgaat of wat jou indeling van de dag is want daar kom ik zelf niet uit soms zit thuis en weet mw momenteel soms geen raad maar voel wel dat zomaar iets doen niks is op dit moment dus geef ik het de tijd en hoop er betwr bij te gaan voelen
Mona Post 3 jaar geleden geplaatst
Waarom alleen AdHD! Jammer er is ook ADD nl


Ik ben 46 jaar en weet sinds 4 maanden dat ik ADD heb.


Mocht gelijk Ritalin starten en heb nog nooit zo'n relaxe vakantie gehad! Rust eindelijk kalmte in mijn koppie.


Gebruik 4 x 10 mg en dat help! Wel iets rebound dus miss naar 5 overwegen..


Nu moet ik nog therapie erbij krijgen want dit alles heeft veel inpakt op mij.
Lisa Zeldenrust 3 jaar geleden geplaatst
Hoi,


Ik zal nog even iets meer over mezelf vertellen. Ik ben 44 en weet nu sinds een week of 5 dat ik add heb. Best wel confronterend!


Ik ben i.o.m. de huisarts van 3 x 10 mg overgegaan op 3 x 15 mg. Methylfenidaat.


Het onrustige/zenuwachtige gevoel is hierdoor wel minder geworden. Verder kan ik nog steeds niet echt merken dat het er rustiger van in mijn hoofd wordt.


Voor de dagen dat ik thuis ben maak ik nu een soort takenlijstje met de dingen die ik moet doen, dit voorkomt dat ik dingen waar ik niet zo'n zin in heb voor me uit schuif.


Verder ga ik op aanraden van de psycholoog ook nog naar ADHD-centraal, hier zal ik nog een keer uitgebreid getest worden en kunnen ze me wellicht helpen om de juiste medicatie te vinden.
Barbara van Riel 2 jaar geleden geplaatst
Na mijn diagnose gestart met methylfenidaat.4 x15 .heeerlijk en eindelijk rust .inmiddels op 4x10 en soms dagen niks .als het weer heel erg oploopt ga ik weer over op 4x15 . Het is een beetje naar behoefte .
Ik zou het zeker niet meer willen missen .
Anneke Ronner-Veenboer 2 jaar geleden geplaatst
Al 15 jaar ben ik bezig om de beste medicijn en vooral dosering te krijgen voor mijn ADHD. Heb bijna alles geprobeerd... Bij mij gaat het een periode goed en dan lijkt het als het middel niet meer voldoende werkt.. Vooral met Ritalin ging de dosering steeds verder omhoog..alsof mijn lichaam eraan gewend raakte...
Een psychiater die ik toen had zei... Ja na een jaar moet je 14 dagen stoppen ...ontgiften zeg maar en dan weer opnieuw beginnen..
Tja dit zou de oplossing kunnen zijn ..maar niet echt praktisch!!!
Toch ben ik in die 15 jaar 4 x terug gekomen bij Ritalin ..
Het voordeel van Ritalin is, is dat het direct werkt en nadeel is dat Ritalin voor volwassenen lastig te doseren is waardoor er makkelijk pieken en dalen ontstaan ...dus...onrust... Vooral bij mij dan om de 2 uur een piepje in mijn telefoon als herinnering en als je een dag weg bent al die tabletten meenemen
Ik ben een vrouw van 51.. Met 15 jaar diagnose ADHD
Inmiddels ben ik alweer zoekende aangezien de Wellbutrin niet voldoende werkte...

Nu ben ik aan het overwegen of weer starten met Ritalin of toch naar een alternatief THC olie (ben wel met CBD begonnen)

Ik denk dat het lastig blijft om de juiste medicatie en dosering te vinden ..uiteindelijk blijft het een hulpmiddel... Zeg maar "de stok om te helpen met lopen" ...
Irene Verdaasdonk 2 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik nu al 4 jaar methylfenidaat en ik heb er ontzettend goeie ervaring mee alleen heb ik idd de hartklachten van. Nu moet ik helaas m'n medicatie gaan verlagen om te kijken of dan ook nn hartklachten minder worden. Maar wat ik wel,heel onprettig vond is dat ik eerst 4 jaar heb moeten vechten om gehoord te worden over m'n hartklachten is al die jaren op stress, psysomatisch en spanningen gegooid terwijl t nu bekend u's geworden dat t dus van de methylfenidaat u's gekomen......
Ik wil er ook niet mee stoppen omdat ik t middel echt nodig heb voor m'n ADHD, want naast m'n ADHD ben ik ook nog eens High Sensitive Person. Dus ik heb t echt nodig. Zijn er ook nog meer mensen die tegen dit probleem zijn aan gelopen?
reactie op @ireneverdaasdonk:
Laura Vh Ik ben 26j en ben 2 jaar geleden gediagnosticeerd met adhd en high sensitive. Ik neem al 6 maanden relatine (10mg, langdurige werking). Hartkloppingen kreeg ik wanneer ik een zware inspanning deed of aan sport deed. Dus op de dagen dat ik beide doe neem ik geen relatine. En ik neem de relatine s morgens rond 9u na men ontbijt. In merkte in het begin toen ik relatine nam vroeger dan 9u of te laat (12u) dat ik opgejaagde was of idd hartkloppingen. Voor mij is relatine een geschenk.. ik zou niet meer zonder kunnen. Ik ben een totaal andere persoon (in de goede zin) met relatine dan zonder relatine. Ik denk dat de soort relatine ook wel belangrijk is. Ik heb al veel gehoord van mensen dat relatine die je een paar keer per dag neemt een negatiever effect heeft dan relatine die je maar 1 keer moet nemen en die een lange duur weekeind heeft :)
2 jaar geleden

Beantwoorden

Eliza Rakke 2 jaar geleden geplaatst
Ook in gebruik methylfenidaat. Momenteel 10 mg om de 2uur,. Ik ben gestart met mg per 3-4 uur bijna 2 jaar geleden. Maar dat bleek te weinig. Nu door overgang lastig in te stellen. Ben van 2 tbl per 3 uur naar 1, 5 tbl per 2.5 uur naar huidige dosis. Kreeg met de 1, 5 tbl per 3 uur na 2.5 uur rebound en niet te zuinig ook. Vandaar nu huidige dosis. Concerta en medikinet werd ik depressief van na enkele weken.

Ik merk een rust in mijn hoofd, en mensen om mij heen merken heet ook. Kan nu gewoon naar mensen luisteren met aandacht ipv van met 100 andere dingen bezig te zijn. Of mensen constant in de rede te vallen.
Laura Vh 2 jaar geleden geplaatst
Ik neem 10mg retard (langdurige werking) al een jaar. Het helpt me beter te concentreren, een overzicht te hebben over zaken, nadenken voor ik iets zeg, minder gevoelig in mijn reageren. En ik pieker ook veel minder! Voor mij is het ideaal. Ik zou niet zonder kunnen.
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Ik zeer tevreden!
Concerta 36+5mg kortwerkend bij opstaan.
Na 10u 15mg kortwerkend, 3u daarna nogmaals 10mg.
Meer overzicht, structuur, minder moe, meer plezier daardoor, kan mn talenten meer benutten.
Soms ook wat bijwerkingen, bv zenuwachtig of licht ontvlambaar. Maar dat is sporadisch.
Dex werd ik te suf/vlak van.
Linda zegt haar achternaam niet 6 maanden geleden geplaatst
Ik werd er apathisch en saai van. Ik ben overgestapt op dexamfemine, daar ben ik erg tevreden over qua werking TOV methylfenidaat (merkloze Ritalin). Een kennis gebruikt al haar halve leven Ritalin en is erg tevreden. Het verschilt per persoon.
Ties GP 4 maanden geleden geplaatst
Mijn ervaringen met Ritalin zijn niet super. 
Omdat ik het niet consequent om de twee uur innam.
Ik gebruik nu Concerta naar tevredenheid.
Willard Wessels 4 maanden geleden geplaatst
goede ervaringen met Ritalin, het is zelfs zo dat mijn vrouw weet wanneer ik de medicatie vergeten ben in te nemen. Dat is dan ook direct een klein nadeel dat het om de twee uur moet. 

zo is mijn dosis.. 6 x 10mg om de twee uur. 

wondermiddel!
Casy Hyper 3 maanden geleden geplaatst
Wie gebruikt er hier van de leden al jaren Ritalin.. zo ja.. ondervind je op het moment nog bijwerkingen? 

heb hier ook een topic over geopend

Ritalin bijwerkingen lange termijn https://forum.adhdblog.nl/conversations/ritalin-bijwerkingen-lange-termijn

wanneer je al langer dan 3 jaar gebruikt graag even ervaringen van jou delen, ik twijfel nog. Korte termijn zal het mij zeker helpen maar of dat ook zo is op de lange termijn vraag ik mij dus af.. 
🔥 Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Cas, hier geen bijwerkingen. Alleen bij het opstarten heb ik er wat last van gehad. Nu helemaal niet meer.

Bij het uitwerken wel even een rebound, maar hier hou ik altijd rekening mee. 
Wilfred Tibbe 1 maand geleden geplaatst
Ritalin werkt super!! Alleen ga volgende week beginnen met de langwerkende variant

ik vergeet het nog wel eens in te nemen 😁
Sophie Dalen 4 weken geleden geplaatst
Heb sinds een paar dagen kortwerkende methylfenidaat gekregen. Ik merk dat mijn aandacht verbeterd is. Ook lukt het me ineens om opruim taken in huis te doen en af te maken. Het focussen zou wel nog beter kunnen. Na ong twee uur begin ik met ziek te voelen. Misselijk en kan alleen nog maar op de bank liggen. Ik word stil en kan niets meer. Soms gaat het over als ik een volgende dosis neem, maar de andere keer blijf ik me ziek voelen.
Moet ik hier nu door heen de eerste weken?
reactie op @sophiedalen:
RAM Troubles Overleg met je arts. En iedereen weet zelf wel wanneer het echt te gek wordt. 
4 weken geleden

Beantwoorden

Sabrina Van walsem 3 weken geleden geplaatst
Ik heb sinds vandaag maar weer ingenomen. Mijn doses is 20 20 15 10 5.
Ik neem het om de 3 uur omdat ik heel erg last hebt van een rebount effect. 
Ik loop er steeds tegenaan dat ik steeds weer een andere merk krijg. 
Eerst van Mylan witte met groene doosje. 
Toen Sandoz grote blauwe doosjes. Toen kreeg ik weer andere waar je heel erg goed de 10 mg kon breken. 
Nu heb ik weer Mylan maar blauwe met witte doosjes. 
Ik was eerst verplicht ze in het weekend te nemen als de Kids kwamen omdat dat een moeilijk punt is. 
Nu moet ik het weer volledig gaan nemen. 
Dus weer opnieuw beginnen met de dichte keel veel roken veel drinken weinig eten. 
Ik heb echt het gevoel dat elke merk weer een ander werking heeft want krijg dan de bijwerkingen waar ik net van af was net zo hard weer terug. 
Ik heb het al vaker aangegeven maar dan krijg ik weer te horen dat de andere niet leverbaar is. 
Wie heeft dat ook en merkt lichamelijk ook dat verschil. 
En wat doe je er aan om maar niet steeds een andere merk te krijgen. 
Dinsdag moet ik weer naar pro persona om te praten over dex.
Maar ook daar weet ik de bijwerkingen niet van en vind het steeds maar weer eng en spannend om in te nemen. 
🔥 Linda Alexandra 3 weken geleden geplaatst
@sabrina, de laatste tijd is het echt problematisch om bij apotheken hetzelfde medicijn van hetzelfde merk te krijgen. Of het merk is niet leverbaar of de medicatie mag niet meer voorgeschreven worden. Ik merk ook wel dat de verschillende merken een andere (bij)werking kunnen hebben. Bij Mylan merk ik dat het minder lang werkt, maar heb ook minder bijwerkingen dan bij Sandoz.

Bij een ander forumlid lid las ik dat alleen kortwerkende Methylfenidaad van Sandoz bij haar werkte. Toen de apotheek dit weer eens niet kon leveren, is ze overgestapt naar een andere apotheek die wel kon leveren. Dex alleen nog maar voorgeschreven worden bij medische noodzaak. De alternatieven zijn Amfexa, daar zijn juist veel klachten over en sinds kort Lisdexamfetamine...
reactie op @lindaalexandra:
Sabrina Van walsem Ik heb direct na het lezen hier wat apotheken gebeld. En ik heb ze de situatie uitgelegd. Ik kreeg van 2 te horen mocht ik weer nieuwe nodig hebben mocht ik hun bellen of ze bij hun gewoon leverbaar zijn en kon mijn recept daar heen gestuurd worden.

Nou had ik nog 1 dringende vraag. Ik liep gisteren tegen iets compleet nieuws en angstig aan. 
Ik had om 18.00 10 mg genomen iets later als normaal 9mdat ik die dag door de wekker van de medicatie heen was geslapen. 
Mijn zoontje werd om 19.30 opgehaald om een paar dagen te gaan slapen bij zijn tante. 
Om 20.00 kreeg ik een gevoel dat was eng. 
Er was helemaal niks aan de hand en ik werd ineens woedend. 
Ik kookte helemaal van binnen. 
Ik voelde het aankomen dus had al een waarschuwing gedaan naar mijn vriend. 
Op dat moment kon ik natuurlijk niemand berijken want de hulp die ik kan bellen voor eventueel avond of het weekend zijn ze nog mee bezig. 
Mijn vriend vroeg aan me wanneer ik er nog 1 moest nemen die had al door en gezien dat de laatste 10 was en nog niet de 5 mg had gehad. 
Heel lief van hem natuurlijk. 
Ik heb toen een beetje tegen mijn wil en zin in toch die 5 mg genomen. 
Het was nat 5 a 10 minuten weg dat wel maar het was eng. 
En natuurlijk kon ik niet zo heel makkelijk in slaap komen. 
Maar dat was beangstigend en wilde weten of jullie dat kennen. 
Ik slik geen melatoline want daar krijg ik nachtmerries van en word ik onrustig van. Slaap dan wel snel maar word veel meer wakker als normaal dan.

Sorry voor het lange verhaal.
3 weken geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @sabrina​, fijn dat andere apotheken willen meewerken.

Wat betreft je woedeaanval, ik denk dat het de rebound is geweest. Je heb dan niet op tijd de volgende dosis genomen, hoe hoger de dosering hoe meer je het uitwerken voelt. Dit is een nadeel van de kortwerkende, dat je goed in de gaten moet houden wanneer het tijd is voor de volgende dosering. Als je onderweg bent dan moet je wel je tabletten en wat water bij je hebben. En er natuurlijk op tijd aan denken. De rebound is bij iedereen anders, ik word er meestal slaperig van maar ik heb ook wel eens gehad dat ik super geïrriteerd werd. 
Ik los het in de avond nu op door te eindigen met de laagste dosering, 2,5mg, en het langzaam uit te laten werken ruim voordat ik ga slapen. Anders werkt magnesium voor de nacht met Valeriaan bij mij om eerder in slaap te vallen.


3 weken geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Berry Janssen 2 weken geleden geplaatst
Werkt bij mij goed heb wel eens een slechte dag neem per dag 110-140 mg al een paar jaar je merkt wel veel verschil kwa fabrikant sandoz/mylan
reactie op @berryjanssen:
Casy Hyper Verdeeld in 2 of 3 tabletten en je lang of kortwerkende Ritalin?
5 dagen geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 March 2016 om 11:52
Aantal lezers 341
Aantal reacties 49