Ervaringen met pilocarpine (Salagen®) of cevimeline (Evoxac®) naast reguliere medicatie?

Laatste reactie 08/04/2019 22:28 door Coen
· Markeren als ongelezen
Vincent den Boer 3 maanden geleden geplaatst
Goedemiddag iedereen,

Ik heb eens even goed online onderzoek gedaan naar mogelijke remedies tegen die oh-zo-vervelende droge mond. Ik heb namelijk sinds begin deze week m’n medicatie opgehaald bij de apotheek en ze hadden mijn originele medicatie van Pharmaline niet op voorraad, waarbij ze alleen de variant van DMB als alternatief konden meegeven. Gezien het feit ik toch m’n medicatie nodig had, besloot ik het weer eens te proberen. Ik heb daar inmiddels alweer spijt van, omdat ik weer een extreem erge droge mond heb; significant droger in vergelijking met de dexamfetamine van Pharmaline.

Ik blijf het gewoon niet begrijpen: waarom is een droge mond een permanente bijwerking? Je zou denken dat je lichaam er op een gegeven moment aan went door de opbouw van tolerantie maar het mag niet baten. Ik besloot daarom op onderzoek uit te gaan, waarbij ik aanzienlijk wat hoopvolle resultaten heb ontdekt die ons allen mogelijk kunnen helpen.

• 💊 Supplementen en Nootropics
Ten eerste kwam ik erachter dat sommige gebruikers die dexamfetamine of methylfenidaat gebruiken, ook een supplement tot zich nemen die bijdragen aan een verbeterde speekselproductie. Zo zijn supplementen als Choline, Acetyl-L-Carnitine en nootropics als Alpha-GPC (Alpha-glycerophosphocholine) en Noopept (N-fenylacetyl-L-prolylglycine) populair vanwege de vele voordelen die ze zouden bieden, hoewel daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Daarnaast zit er aan het gebruik van deze supplementen en nootropics behoorlijk wat nadelen, met name wanneer ze verkeerd worden gebruikt. En door de ontbreking aan aanbevolen richtlijnen, is een juiste dosering moeilijk te bepalen. Kortom: het gebruik van supplementen en nootropics voor het behandelen van xerostomie (droge mond) is twijfelachtig.

• 🌡 Medicatie
Er zijn effectieve behandelingen in de vorm van medicijnen die een droge mond kunnen verminderen, waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is. De meest voorgeschreven medicijnen zijn pilocarpine (Salagen®) en cevimeline (Evoxac®). Beide medicijnen behoren tot de parasympathicomimetica, doordat zij het parasympatisch zenuwstelsel prikkelen. Dergelijke stoffen worden ook wel cholinergica genoemd omdat het parasympatisch zenuwstelsel acetylcholine als neurotransmitter gebruikt.
De ervaringen met deze medicijnen variëren: veelal de meeste gebruikers zijn positief te spreken over de werking en duur van het medicijn, waarbij er ook een aantal gebruikers zijn die geen verbeteringen ervaren. Eindstand blijft dat pilocarpine en cevimeline efficiënte medicijnen zijn in het behandelen van xerostomie (droge mond).


Tot zover mijn onderzoeken naar het behandelen van een droge mond. Ik doe wel vaker online research naar het gebruik van supplementen in combinatie met het gebruik van dexamfetamine, omdat bepaalde supplementen zeker aan te raden zijn bij het gebruik van ADHD-medicatie.

Om even terug te komen op het onderwerp van dit topic, zijn hier enkele gebruikers die toevallig ervaring hebben met pilocarpine of cevimeline? Of het op dit moment gebruiken? Zo ja, zouden jullie je ervaring kunnen delen? Alvast enorm bedankt!

Iedereen een hele fijne zondagavond gewenst.
reactie op @vincent:
Coen Olde Bijvank hoi @vincentdb​ ik zal deze vraag over pilocarpine (Salagen®) of cevimeline (Evoxac®) plaatsen via mijn ADHD-netwerk, hopelijk komen er dan nieuwe ervaringen beschikbaar waar je eventueel wat aan zult hebben.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 2 maanden geleden geplaatst
gezocht ervaringen met pilocarpine (Salagen®) of cevimeline (Evoxac®) antwoorden en reacties zijn van harte welkom.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 March 2019 om 18:46
Aantal lezers 15
Aantal reacties 3