Ervaringen met methylfenidaat kind

Laatste reactie 27/09/2021 18:32 door Nadine
· Markeren als ongelezen
Cindy poortvliet 2 jaar geleden geplaatst
Hoi ik ben moeder van 2 zonen. 1 met ADHD van 7 jaar en 1 zoon die licht autistisch is van 11 jaar. Mijn zoon van 7 is vaak onhandelbaar, toont slecht gedrag en is erg druk/onrustig. Psychiater stelde methylfenidaat voor 1x half tabletje 8.00uur en 1x half tabletje om 12.00 uur. Ik vind het erg eng om te gaan starten hiermee en zou graag ervaringen willen horen
Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
Onze dochter van 12 jaar is er heel erg van opgeknapt, wij dachten dat ze niet kon leren maar ze doet het nu hartstikke goed. Ze heeft geen bijwerkingen en doet het goed op 2 tot  x 5mg kortwerkende methylfenidaad

Je begint met een lage dosering (ik neem aan half tabletje van 10 mg/ dus 5 mg), kortwerkende dus tussen de twee en vier uur uitgewerkt. Mocht hij er echt niet goed op reageren dan kun je ervoor kiezen om het volgende tabletje niet in te nemen en contact op te nemen met de behandelaar. Dit komt niet zo vaak voor, maar het is wel heel persoonlijk. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander weer niet. He instellen op de juiste medicatie en dosering kost even wat tijd..
reactie op @lindaalexandra:
Cindy poortvliet Hoi Linda,
Wat fijn om te horen! Hij mag met 5mg medikinet beginnen dus 2x 2,5 mg. Ook de kortwerkende.

Mijn zoon wilt helemaal niks. Verveelt zich vaak. Nergens interesse voor behalve rottigheid. Op school doen ze de beertjes methode. Hij gaat wel over maar huiswerk maken krijg ik niet voor elkaar.

Hij zegt ook vaak dat hij druk in zijn hoofd is. Wiebelt erg veel en is erg impulsief. Lto3 tabletten van lucovitaal geprobeerd en mindering van suikers. Niets helpt. Sommige dagen denken we dat t goed gaat maar dan gaat t weer bergafwaarts. 

2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
Voor de drukte in het hoofd werkt methylfenidaad (is ook de werkzame stof in medikinet) prima. Op het moment dat het uitwerkt, ontstaat er een rebound, is dat de ADHD verschijnselen even versterkt terugkomen. 's middags kun je dan de volgende tablet geven, het liefst voordat het uitwerkt. Aan het eind van de middag/ begin van de avond kan dan de rebound optreden, hier moet je even rekening mee houden. Dit is bij iedereen anders, wij worden er slaperig van maar ons neefje bijvoorbeeld wordt heel druk en boos. Met zijn behandelaar kun je afspreken hoe je hier het beste mee om kan gaan. Heeft hij problemen met slapen? 

Mindering van suikers is altijd goed. Wij hebben naast de medicatie ook magnesium en visolie/omega 3 tabletten. Werkt belonen voor gewenst gedrag?
John Dex 2 jaar geleden geplaatst
Met 2.5mg per dosering kan er niet zo veel gebeuren hij kan iets anders gedrag gaan vertonen maar als het goed is positief alleen tijdens de uitwerking (rebound) kan hij moe druk of vervelend worden zoals Linda al heeft verteld maar ook dat kan heel veel mee vallen.

Als je er echt bang voor bent is het misschien beter om je partner of een goede vriendin erbij te hebben zodat je niet alleen bent.

Succes met de eerste medicatie
En wij horen graag hoe het is is verlopen
Cindy poortvliet 2 jaar geleden geplaatst
Hoi,
Hij heeft vandaag zijn eerste 2 halve tabletjes op.  Half 1 van school gehaald en tot 17.00 uur was hij redelijk kalm en vrolijk. Rond 17.00uur stopte de werking en werd hij iets baldadiger zoals hij altijd doet. Normaal slaapt hij super goed. Bijna nooit last van eruit komen of inslapen dus ben benieuwd straks.
Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
Ben ook benieuwd. Als het rond 17.00 uur aan het uitwerken was, dan verwacht ik geen problemen met inslapen. Hij kan nog wel baldadiger worden straks. Hou ons op de hoogte!!
reactie op @lindaalexandra:
Cindy poortvliet Hoi,
Helaas ging het slapen pas om 22.00uur maar ook omdat de buurman de tv erg hard had staan. Hij was verder niet irritant.  Vanavond opnieuw bekijken....

2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
Hier was het ook onrustig bij de buren, waarschijnlijk vanwege de voetbalwedstrijd.
Was hij verder niet moe vanmorgen?

Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
@cindypoortvliet​, hoe gaat het nu met je zoon?
reactie op @lindaalexandra:
Cindy poortvliet Hoi,
Mijn zoon van 7 zit nu op 5 mg (halfje 8.00 en halfje 12.00uur) nog steeds en we willen de dosis verhogen naar halg 8.00 en hele om 13.00uur. Maar mijn zoon wilt niet meer slikken. Hij had 1x buikpijn en zegt dat t door die pil komt. Is niet zo zeggen wij en psych maar hij vertikt t. Thuis is de situatie niet gezellig en gespannen. Ik en mn vriend zitten erdoor heen. Mijn oudste zoon van 11 vind zn broertje zwaar irritant. We zijn niet gelukkig momenteel.

2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst

ervaringen met Methylfenidaat bij kinderen1) Ik denk dat het per kind verschilt, het ene kind reageert goed op methylfenidaat en de ander op concerta.

2) Oudste van 13 licht autisme en jongste, bijna 11, ADHD. Jongste werd onhandelbaar rond zijn 8e, vooral op school en voetbal. Diagnose kon niet vastgesteld worden door psycholoog. Uiteindelijk op de dagopname voor kinderen met gedragsproblemen in het UMC terecht gekomen. Binnen 2 weken diagnose en starten met medicatie. Was ook niet mijn eerste keus maar hij zat zichzelf zo in de weg! Is gestart met kort werkend 5 Mg maar had enorme rebounds. Uiteindelijk naar methylfenidaat lang werkend 36mg. Daar zit ie nu nog steeds op en het gaat hartstikke goed. Hij heeft op cluster 4 gezeten maar is nu weer terug naar regulier. Op school gaat het goed. De tijd nemen voor opdrachten (wil snel snel) en huiswerk maken (uitstelgedrag) is nog wel een dingetje. Maar van het enorm boze met woede uitbarstingen, onbenaderbare, gefrustreerde jongetje is het nu een vrolijk mannetje met weer plezier in alles. Soms nog wel boos (wie niet) maar benaderbaar en sluit zich niet af voor alles en iedereen. We proberen af en toe een dag zonder medicatie maar dan zegt hij aan het einde van de dag dat ie toch wel graag zijn pilletje wil vanwege de drukte in zijn hoofd. En wij merken ook aanzienlijk verschil! 

3) Hier al vanaf 4 jaar aan de medicatie. Gaat super zonder had hij en ik het niet gered. Daarna aan de concerta en dat nu nog steeds nu bijna 19 jaar.

4) Wij hebben ook goede ervaring met de methylfenidaat. Eerst zat onze zoon op 3x 10 mg maar we zijn over gegaan op de langdurige en het werk echt super goed. Hij is nu ook minder druk in het hoofd en ook een heel lief jongetje.Die langdurige bij hem is nu 36 mg en hij is 9 jaar.

5) Wij hebben ook positieve ervaringen met methylfendidaat met verlengde afgifte. Hij vind het zelf ook prettig en neemt ze hierdoor nooit met tegen zin in.
Er wordt een stuk minder gemopperd en de sfeer is beter!.
Hij gebruikt ze op schooldagen.
Voor andere dagen hebben we een licht pilletje waardoor het wat gezelliger wordt. Deze nemen we eigenlijk alleen op spannende dagen of als het echt niet gezellig doordat hij te impulsief en druk is.

6) Mijn dochter van 7 heeft Ook die medicatie.. zijn een jaar geleden ook met een half tabletje begonnen.... nu heeft ze 3x 2x en 1x tabletjes op een dag.. (8 12 4 uur) wij zijn er heel tevreden over en ze is nu handelbaarder dan wat ze is zonder de medicatie.

7) Natuurlijk is het eng maar voor sommigen is het een kans om gelukkig te zijn ik mama van 5 waar van 4 met ADHD en aanverwante dingen de oudste nu inmiddels volwassen en medischannalist zei eens mam zonder medicatie zou ik niet kunnen functioneren ben altijd op zoek geweest naar alternatieven van homeopathische tot dieeten de hele wereld heb ik afgespeurd maar voor hem is er geen alternatief de Ritalin vond ik niet prettig ivm de rebound maar de Concerta was voor hem een uitkomst elk kind is anders en de een is de ander niet maar proberen is het zeker waard succes met je beslissing.

8) Hier ook 2x 1 tabletje onze Jack zit nu op 10mg, 2,5 jaar geleden begonnen met 2x 5mg. Hij gaat sinds hij het krijgt weer met plezier naar school, kan zich veel beter concentreren, daarvoor veel andere dingen geprobeerd maar dat deed niks.

9) Ik zelf heb vanaf kleins af aan methylfenidaat zelf word ik er rustiger van in mijn hoofd zodat ik niet 10 dingen tegelijk wil gaan doen ook helpt het mij met concentreren en nu ben ik ook niet zo snel afgeleid meer.

10) Mijn zoon had er geen goede ervaring mee. Viel af en sliep erg slecht ook werd hij drukker en onhandelbaarder dan hij al was. Ieder kind reageert er anders op.

11) mijn zoon slikt dit al sinds hij 5 is 3 maal daags 10 mg en dat gaat echt zo goed het werkt ook snel in je merkt ook wanneer hij weer uitgewerkt is hij word nu 14 volgende maand en voelt zich zelf er ook goed bij.

12) Mijn zoon van 10 heeft er wel baat bij hoor. Gaat ook een stuk beter op school met zijn concentratie. Je kan t altijd een maand proberen. 

13) Mijn dochter heeft ook sinds een paar maanden methylfenditaat.. Eerst om half 8 10 MG, daarna na 4 uur weer 10 mg.. Ze was rustig op school, maar ze klaagde van extreme vermoeidheid, dat bleef aanhouden, in het begin was ze misselijk en buikpijn... Maar dat werd minder naar verloop van tijd, maar de vermoeidheid bleef, nu ben ik sinds een week op een half tabletje gaan zitten(5 mg) 2x per dag.. Dus dat is afwachten.. Ikzelf heb het ook altijd geslikt, de concentratie is daardoor veel beter... Maar ik kreeg er wat agressieve neigingen van, dus ben gestopt. Het is altijd te proberen, want je kunt er gewoon mee stoppen als het niet bevalt.

14) Mijn zoon nu 11 heeft al methylfenidaat vanaf 5 jaar begonnen met 2x 5 mg toen 2x 10 mg toen 2x 10 en 1x 5 mg toen 36 mg nu 54 mg de laatste stap hij gaat er goed op de scherpe kantjes zijn eraf en verder is hij gewoon die hij is alleen zolang de pil werkt is eten/drinken een probleem en in slaap komen daar heeft hij dan weer melatonine voor zonder pil is de dag zodra ogen open gaan echt niet leuk.

15) Oh ik snap je helemaal vond het zelf ook echt dood en dood eng . Was zo bang dat ik mijn vrolijke kereltje kwijt raakte, maar zo blij dat ik het gedaan heb. Hij is nog steeds dat vrolijke energieke mannetje maar ietsje meer de rem erop . Zijn school resultaten schoten omhoog . Nu sinds een jaar overgestapt op concerta 24 uur afgifte dat werkte beter dan om de 4 uur want hij kreeg er echt rebounds van.

16) Ik was ook tegen, maar vorig jaar wilde mijn dochter (toen 12) zelf medicatie proberen. Het heeft een positieve invloed op haar schoolresultaten gehad. Als ze uit school komt is de medicatie uitgewerkt, het gedrag dan blijft een dingetje...het verschilt per dag.

17) Zoon van nu 22 ook ADHD-Autisme. In het begin vond ik het ook niks. En op de lagere school zat hij aan 6 tabletten per dag. Nu momenteel alleen nog 2 in de ochtend. Zelf initiatief.

18) Zonder medicatie lijkt het alsof een duiveltje onze zoon van 8 over neemt. Met de medicatie is hij zo een lieve jongen, zoals hij echt is!

19) Wij zijn ook erg positief. Kids geven zelf ook aan meer rust in het hoofd te hebben en minder bewegingsonrust. Je kind gewoon even in de gaten houden. Je start met een lage dosis.

20) Ik slik sinds 6 weken weer medicatie. Sinds deze week de juiste dosering gevonden. Het is belangrijk voor mij om hoog te starten en dan af te bouwen. Een pilletje van 10 mg werkt namelijk langer dan een van 5 en dan zit je in een rebound wat niet fijn is. Half 7 10 mg. 10 uur 10 mg. 13:00 7,5 mg. Half 4 5 mg. Half 6 5 mg of 2,5 en dan 19:00 uur 2,5. Dus je start 3,5 uur dan 2e dosis om de 3 uur en dan elke keer een half uur korter op elkaar. Hierdoor geen last van lichamelijke onrust of uitwerkingsverschijnselen. Misschien werkt dit ook bij jouw zoon.

21) Ik vond het ook eng toen onze zoon begon
Uiteindelijk nu hij 13 jaar is en op zijn 6e begon geeft hij zelf heel goed aan dat dat voor hem zoveel rust in zijn hoofd geeft.
Maar elk kind is anders laat je Goed informeren schrijf je vragen en angsten op en stel ze voor aan de behandelaar
Ik ben heel blij dat we toen gestart zijn en merken echt enorm verschil
Maar belangrijker nog hij voelt het zelf.

22) Mijn jongste zoontje is sinds 1,5 maand bezig met Rilatine 10mg hij pakt 3x5mg p/d.. Jeetje heb het heel lang als mama tegen gehouden, omdat ik niet echt voorstander was, maar ik heb een heeel ander kind, zit ook type 3 ADHD met gedragsprobleem.de ervaringen met methylfenidaat zijn van ouders van kinderen met ADHD of volwassenen met ADHD. Er zit veel waardevolle informatie tussen die je eventueel kunt gebruiken @cindypoortvliet
reactie op @coenoldebijvank:
Cindy poortvliet Bedankt voor de reactie! Even tijdje niet op dit forum gekeken omdat ik merkte dat ik er even afstand van moest nemen omdat ik zelf t niet meer ff kon hebben. We hebben het zwaar momenteel. Zojuist toch gelukt om de dosis te verhogen naar 3x half pilletje. Dus nu op 7,5mg totaal per dag. Mijn vriend zei zelfs dat t misschien beter zou zijn dat we uit elkaar zouden gaan omdat niks meer leuk is met zn 4en. Maar dat lost t probleem niet op helaas.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Het spijt me te horen dat jullie het zo zwaar hebben. Het is ook een hele moeilijke situatie die op iedereen in het gezin een wissel drukt. Uit elkaar gaan lost inderdaad niets op want de zorgen blijven. 

Merk je verschil als hij zijn medicatie heeft genomen? Het is de vraag of de buikpijn door de medicatie komt. Het is natuurlijk mogelijk maar het kan ook toeval zijn. Hoe gaat het slapen nu?

2 jaar geleden

Beantwoorden

Cindy poortvliet Hoi,
Wie heeft er tips of advies voor het volgende:
Mijn zoon van 7 heeft dus adhd en slikt sinds 5 weken methylfenidaat. Nu krijgt hij sinds 1 week verhoogde dosis en zit nu op 5 mg om 8 uur en 5 mg om 12.00uur. Op zich gaat het overdags wel en is hij rustiger maar nog wel brutaal tegen iedereen. Vooral eind vd middag als die rebound begint is het vreselijk. Mijn vriend en ik zitten er doorheen. Vooral mijn vriend heeft er veel moeite mee. Ook mijn andere zoon van 11 vind zijn broertje erg irritant en te druk. Mijn oudste zoon heeft dus licht autisme en sensorische informstieverwerkings problemen. Uitjes en vakanties met zn 4en zijn echt niet gezellig. Zojuist voorgesteld om even naar t strand te gaan maar de jongens wilde niet en bleven thuis. Dus zijn mn vriend en ik samen geweest. De ongekeerde wereld helaas. Hoe kunnen wij hiermee omgaan? Echt frustrerend allemaal. 

2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Mag je geen 3e dosis om 17.00 uur? Desnoods een halve tablet van 2,5mg om de rebound op te vangen? 

Of langwerkende medicatie?

2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Cindy poortvliet 2 jaar geleden geplaatst
Hoi 
Nee tabletjes mogen niet later dan 16uur ivm het dan niet in slaap komen. De rebound zal je hoe dan ook toch blijven houden. Langwerkende tablethes zijn bij de psychiater niet ter sprake gekomen.
reactie op @cindypoortvliet:
Linda Alexandra Hoe laat gaat hij naar bed dan? Kortwerkende ritalin werkt meestal tussen de twee en vier uur. Na hoeveel tijd merk je bij hem iets van een rebound?

Een half tabletje werkt bij mij korter en werkt rustiger uit. De laagste dosering Concerta (merknaam langwerkende) is 18mg en zou zo'n 12 uur moeten werken. Bij mij begint het na 5,5 uur langzaam uit te werken, bij anderen is dat na 8 uur. Het werkt meestal ook rustiger uit.

Dan is er nog langwerkende Medikinet, maar dit heeft ook een kortwerkend gedeelte en mensen schijnen dan toch een rebound te voelen.

2 jaar geleden

Beantwoorden

Cindy poortvliet Mijn zoon gaat 19.45u naar bed en slaapt gelukkig altijd erg goed. Hij slaapt zo diep dat hij nog steeds in zijn luier plast elke nacht. Plaswekker al geprobeerd met dan moet ik steeds paar x zn bed verschonen. 


2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Mooi, het slapen gaat in ieder geval goed. Je kunt misschien ook met de tijden schuiven, vooral tijdens de vakantie. Of later nemen in de ochtend, dat de rebound van 2e pil na het eten voor het slapen komt. Of de 1e eerder nemen, de 2 eerder en vragen of je een 3e tablet rond 15.30 mag...
Met de kortwerkende zal hij altijd iets van een rebound hebben, de vraag is wanneer is het vervelendst? Rond etenstijd lijkt me in ieder geval niet zo fijn.

2 jaar geleden

Beantwoorden

Cindy poortvliet Ja ik zal de 2e pil eens wat later geven. Kijken wat er dan gebeurd. Rond etenstijd is de rebound idd het meest vercelend. Dan komt ook mn vriend thuis van zn werk en maakt hij dus alleen maar een vervelend en irritant kind mee. Mn vriend kan er slecht tegen. Heeft momenteel een soort van burnout. Elke dag irritaties spanningen en kids waarschuwen gaat je op een gegeven moment ook opbreken. Niets met zn 4en is nog leuk. Er is altijd strijd
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst

Methylfenidaat ervaringen bij kinderen


1) Ik heb een zoon van 14 die het ook slikte. Was ook in het begin heel onzeker over, het voelt gewoon verkeerd. Hij heeft ADD, zo geen hype maar slechte concentratie. Een pilletje geeft hem wat focus en is hij op school de weg niet zo snel krijgt. Wat hij zegt is dat het rustige van binnen voelt, maar een nadeel is dat zijn emoties en gevoelens zijn gedempt . Dat vindt hij niet fijn. Hij gebruikt het alleen voor op school. Moet ook uitkijken voor minder eetlust en slecht nachtrust.

2) Is een verantwoorde opbouw en als je kind er goed op reageert dan doe je hem of haar er een groot plezier mee.
Mijn dochter werd er minder impulsief door en op school straalde ze veel meer rust uit met het doen van taakjes.
Ze is psychisch zo gegroeid dat ze nu al een jaar zonder kan.
Als het goed begeleid wordt dan hoef je geen angst te hebben en je kind zelf ook goed in de gaten blijven houden.
Elke verandering en twijfel bij kinderpsychiater onder de aandacht brengen en bespreken.

3) Mijn dochter begon met 8 jaar ook met halve tabletten. Het hielp heel erg ze begon beter op school te presteren en ook thuis. Nu is ze 15 en neemt andere medicijnen in. Ze is ook geslaagd met een mavo diploma. Terwijl toen ze nog geen medicijnen in nam geen onderwijs mogelijk had.

4) Wij hebben er goeie ervaringen mee mijn dochter gebruikt het nu een jaar. Om 8 uur starten we en om 12 uur op school. Ik vind het een fijn medicijn omdat ze het ook alleen in de morgen kan gebruiken en dan middags niet dit doen we vaak in het weekend of met vakanties.

5) Ik heb een blije zoon thuis die goed in zijn vel zit door deze medicijnen. Ik stond er ook sceptisch tegenover. Straks krijg ik zo'n passief kindje en ik wil wel dat hij mijn leuke spontane zoon blijft. Maar het gaat nu zo goed met hem dat zelfs zijn scores op school verbeteren.

6) Had voor mijn zoon eerst de kort werkende maar hij verbrande te snel dus met twee uur al uitgewerkt e n heftige rebounds.toen overgegaan op langwerkende 36 mg dat gaat super

7) Mijn zoon heeft het al dik 4 jaar de 5 mg en gaat echt super.
Hij heeft nu zelfs in de vakanties en weekenden geen tabletjes alleen als hij een wedstrijd heeft met zijn pony.
Ik was blij dat hij het kreeg.
Echt een wereld van verschil.
Op school gaat het nu ook echt super.
Gast na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs, dan even afwachten hoe we het dan gaan aanpakken.

8) Mijn dochter heeft ook Methylfenidaat gehad idd fijne medicatie omdat je niet hoeft af te bouwen dus weekends etc deden wij niet eigenlijk alleen voor concentratie op school. Je kunt het geven naar behoefte

9) Is een verantwoorde opbouw en als je kind er goed op reageert dan doe je hem of haar er een groot plezier mee.
Mijn dochter werd er minder impulsief door en op school straalde ze veel meer rust uit met het doen van taakjes.
Ze is psychisch zo gegroeid dat ze nu al een jaar zonder kan.
Als het goed begeleid wordt dan hoef je geen angst te hebben en je kind zelf ook goed in de gaten blijven houden.
Elke verandering en twijfel bij kinderpsychiater onder de aandacht brengen en bespreken

10) Mijn dochter is vorig jaar gestart, ze was 12 en wilde het zelf heel graag. Ze liep namelijk vast op het vo. Ik wilde het ook niet, maar het helpt haar enorm op school. In de weekenden kijken we per keer of medicatie nodig is. Denk aan een feestje, sport etc.

11)  Ik snap dat je het eng vind. Er zijn zoveel mensen die roepen dat het vergif is, je drogeert je kind, het wordt een zombie, blablabla.... Mijn zoon kreeg toen hij 14 was zijn diagnose en medicatie. Hij was er erg blij mee, het gaf hem veel rust. Mijn nichtje gebruikte het vanaf 8 jaar. Ze hoefde het alleen als ze naar school ging, dus op woensdagmiddag niet. Maar dan vroeg ze er om "want anders is mijn hoofd zo druk". De zoon van een buurvrouw functioneerde heel moeizaam in een groep. Hij was pas 5. Hij was heel verdrietig, want kinderen wilden niet met hem spelen. Hij was ook erg blij dat hij medicijnen kreeg, het leven werd er een stuk overzichtelijker van voor hem. Ik zou gewoon starten. Als het niet bevalt, stop je gewoon. Je raakt er namelijk niet aan verslaafd.

12) Onze Pleegzoon gebruikt ook Methylfenidaat al een aantal jaartjes omdat hij zo veel onrust deed ervaren in zijn hoofd en lichaam, sinds we gestart zijn gaat het veel beter. In het begin is het even zoeken samen met de psychiater naar de mg en schreef ik alles op wat me opviel en besprak ik dat. Hij staat nu goed ingesteld en maken ieder half jaar een afspraak met de psychiater of als onze pleegzoon er zelf om vraagt. We zijn ook een keertje gestopt omdat we dachten dat het niet veel meer deed, maar na 2 dagen merkte we een groot verschil thuis en op school en toen in overleg weer goed opgestart. Dus alles goed blijven bespreken met psychiater en met het kind indien mogelijk! Heel veel succes met de beslissing..

13) Mijn zoon van 9 gebruikt het ook voor zijn onrust en concentratie op school zit nu op 2x daags 10mg.gebruikt dit nu een jaar en gaat echt super op school. Ik was ook geen voor stander van medicatie maar nu zie ik het verschil heel goed en mijn zoon geeft zelf het aan dat het rust bied en zijn hoofd niet meer zou vol zit.

14) Beste besluit ooit, we hebben ook natuurlijke middelen geprobeerd zonder resultaat, daarna eerst een licht dosering idd ook bij opstaan en tussen de middag. Maar ivm de moeite die mijn dochter had met het idee van pillen slikken nu een capsule met langdurige afgifte. De dosis is ook wat hoger. Helaas hier wel ook eet problemen, maar die wegen niet op tegen de voordeel van de werking van methylfenidaat. Onze dochter is nu 11. We zijn gestart toen ze 8,5 was. Voor haar voor de toekomst is alles mogelijk, als ze wil (en wij) kan ze ook een dag zonder.

15) Mijn zoon gebruikt ze ook maar dan de 5 Mg hij krijgt ze smorgens en op school. We hebben eerst andere geprobeerd maar daar had hij zulke stemmingswissels van. En met deze is het gewoon goed. Weekends en vakanties mag hij zich zelf zijn daarom hier alleen voor school. En als hij er zelf om vraagt weekends of vakanties.

16) Wij hebben er goede ervaringen mee. Zoon zit nu op vwo terwijl dat zonder medicijnen misschien tl zou zijn. Hij kwam eindelijk tot zijn recht zonder de ruis van de adhd. Wat wel handig is om bij te houden hoe het werkt. Wat merk je, wat merkt hij zelf, wanneer en hoe merk je dat het uitgewerkt is. Heeft hij last van bijwerkingen en rebound? Hier was het ook uitproberen met dosering en merk. Dat is een instelfase waar je doorheen moet.

17) Mijn zoon is 10 en neemt 2x methylfenidaat per dag 1.5 tablet. Gaat helemaal prima. Beetje op je gevoel doen kijken hoe hij reageert. Mijn zoon in niet suf of afgevlakt, en bij teveel worden ze vaak wat opgefokt en onrustig. Dus bij het advies beginnen en kijken wat het doet. Hij krijgt om 8 uur de eerste 1.5 . En om 13:00 van de juf op school 2e 1.5 tablet

18) Lto3 kijk daar eens naar. Mijn dochter heeft aan medicanet Ritalin enz gebruikt. Werkte wel maar veel last van bijwerkingen (hartkloppingen) enz. Daarom gestopt met de medicatie. Sinds kort aan de Lto3. Is op natuurlijke basis en het werkt echt super! Ze is 15 en kan dus erg goed aangeven of het werkt of niet! Voor haar dus een uitkomst waar ze heel blij mee is.

19) Wij hebben het ook geprobeerd, maar onze zoon erg last van bijwerkingen.. wou niet meer eten en zat bijna op ondergewicht.. en zat als een drugsverslaafde op de bank.. vorig jaar gestopt en nu plus 10 kilo en heb mijn eigen kind weer terug.. dan maar druk..

20) Mijn dochter heeft ook ADHD en slikt methylfenidaat.
Ook wij vonden het een hele stap maar inmiddels vraagt ze er zelf om als wij in het weekend vinden dat het niet hoeft omdat ze dan zelf zegt dat het niet zo druk is in haar hoofdje.
Zij doet het er super goed op alleen hebben wij wel de echte medikinet omdat ze van de "goedkopere" vervanger alsmaar hoofdpijn had.

21) Wij hebben er prima ervaring mee. Onze zoon van bijna 11 krijgt het op schooldagen 2x p. dag. En dat gaat prima smorgens 10mg en smiddags 7,50 mg. Hij merkt zelf het verschil en geeft aan dat met medicatie op school fijner is.

22) Onze zoon krijgt dit al vanaf zijn 5e.
Hij is nu 14 en krijgt 2x daags 12.5 mg. Dit gaat super. Hij heeft er erg veel baat bij. Ieder kind reageert anders op medicijnen..

23) Mijn jongste zoon 9j is sinds een maand of 3 bezig met relatine 3x 5mg per/dag, hij heeft ook ADHD met gedragsstoornis en zijn concentratie was allesbehalve ? ik heb nog geen minuut spijt gehad, dat ik gestart ben met relatine, ik heb een heel ander kind in de positieve zin... En hijzelf zegt ook " mama dankzij m'n pilletjes heb ik meer rust in m'n hoofdje"
Zoon gelukkig, dan is mama dat ook.

24) Onze zoon 10 is in september gestart 2 x per dag 10mg en om 16.00 5 mg zijn schoolresultaten vliegen de pan uit en hij merkt zelf ook dat t hem helpt. Niet meer alle vakjes gaan tegelijk open in mijn hoofd waardoor ik boos werd zegt hij.... Hij kan beter omgaan met dingen en zich super concentreren.... Onze psycholoog zegt als iemand slechte ogen heeft zet je hem bril op daardoor ziet hij meer en kan hij meer en als je die weer afpakt mist hij dingen en je moet het gewoon proberen met medicijnen ene reageert goed op methylfenidaat ander heeft Concerta nodig....net wat Annette zegt je merkt gauw als je te veel geeft stil en heel rustig is niet wat hoort dan is t te veel...

25) Ik heb zelf nu ongeveer een jaar methylfenidaat 10mg 2x per dag.
(Diagnose ADD op latere leeftijd)
En merk dat ik meer rust heb in mijn hoofd. Lig ook niet meer uren te malen voor ik in slaap val.
Geen ervaring met het effect bij kinderen, maar misschien draagt dit toch iets bij.

26) Mijn twee zoons krijgen vanaf groep 3 methylfenidaat/Ritalin.
Ik begrijp heel goed je aarzeling, ik had er ook heel veel moeite mee.
Maar heel blij dat we het gedaan hebben en nog steeds.
Beide slikken het vooral voor de concentratie, dus alleen op school en werk (zijn inmiddels 13 en 15).
In het begin wel even rekening houden met (zeer waarschijnlijk) rebound.
Als het uitgewerkt raakt kan dat de eerste tijd wel wat heftige (emotionele) reacties geven.
Beter ook niet voor het eten geven, want met name in het begin remt het de eetlust.
Overigens zou ik naast medicatie ook proberen te kijken of je kind ergens frustratie of iets anders ervaart....'onhandelbaar' gedrag komt vaak voort uit ongelukkig voelen of verdriet of onmacht.
De medicatie alléén zal dat niet oplossen. Combinatie van meerdere dingen kan heel veel doen. 

27) Onze zoon is er een ander kind door geworden. Kon zich totaal niet concentreren. Werd depressief omdat een ander maar even de stof door hoefde te lezen en hij uren zat te blokken en het er nog niet in kwam.
Inmiddels is onze zoon 22 en slikt het nog.

28) Ik was er ook tegen.
Tot mijn zoon.met 7 jaar zei. Je word gek van mij hė ?
Ik zei nee .ik word niet gek van jou.
Hij zei ik wel. Ik word gek in mijn hoofd.
Toen zijn we ermee begonnen. En na drie dagen .pakte die mij vast.en zei dank je mama. Die pil is een wonderpil. Eindelijk rust in mijn hoofd.
Is nu 13 jaar. En krijgt 2x daags 2 x 10 mg.
En voor het slapen Melatonine. Die koop ik online bij body fit.
Maar heb een veel gelukkiger kind.
En rust in huis.

29) Methylfenidaat is een middel dat al langer wordt voorgeschreven bij adhd. Werkt over het algemeen goed. Als het goed is ingesteld zou je een langwerkende kunnen vragen zoals concerta. Nog maar 1x per dag innemen en minder rebounds. Hou wel in de gaten of het echt wel 4 uur werkt. Bij mijn kinderen is 3 uur echt het max en moesten dus eerder weer een tabletje

30) Mijn jongste zoon is hier mee begonnen. Eerste dosis 2 x 5 mg. Op school voor de concentratie en stil zitten. Rond kerst in de ochtend 5 mg erbij, daarna terug naar 5mg in de ochtend.
Vo ochtend 10 mg en s'middags 5 mg. Wij hebben in de 3de klas in overleg met de specialist 10 mg 2x daags geprobeerd omdat hij van school moest wisselen en deze klas drukker was en hij daar last van had. Nu nog steeds deze dosis, maar wel van een ander merk. Maar mogen nog steeds zelf bepalen in weekenden en vakantie's wel of geen tablet.
Soms pakt hij zelf een tablet met de mededeling het is druk in mijn hoofd.(hij is nu 17 jaar ADHD, licht autistisch inslag)
Mijn oudste heeft ook een tijd methylfinidaat gehad, maar daar mee gestopt omdat hij bij langdurig gebruik hij er hoofdpijn van kreeg hij kreeg 4x daags 5 mg.
(Hij is 21 en heeft diagnose add sinds 18 jaar)
Dan kun je zien dat het zelfde medicijn zoveel verschil kan uitmaken. Kijk wat bij jullie werkt en vraag of je mag schuiven met de medicatie. Wij houden ons wel aan de geen medicatie meer naar 16.00 . Dus middag dosering vergeten en het is 15.30/16.00, dan hebben we pech gehad.

31) Persoonlijk zou ik niks geven ik heb zelf al vanaf kind adhd en heb er nog nooit medicijnen voor geslikt en was prima zo vroeger was je gewoon druk en bestond adhd nog niet pas op latere leeftijd werd dat bij mij gediagnosticeerd dat ik dat altijd al had en toen wilde ik ook niks ervoor. Ik heb me altijd prima gered zonder medicijnen voor adhd.

32) Onze zoon heeft het ook gebruikt vanaf dezelfde leeftijd. Alleen op schooldagen en het heeft hem geholpen om de basisschool en het middelbaar onderwijs door te komen op een manier die fijn voelde voor hem en hij kon kon presteren wat paste bij zijn vermogen. Hij is nu 16 en ondanks dat wij als ouders geen voorstanders zijn van medicatie en het stempelen van kinderen die gewoon anders functioneren zijn wij blij dat deze medicatie er was. Nu gaat hij goed zonder medicatie maar het is een fijne gedachte dat als het nodig is hij gebruik kan maken hiervan. Het is inderdaad geen makkelijke beslissing. Wij zijn nu bijna 10 jaar later dat we er toch voor gekozen hebben.@cindypoortvliet​ deze reacties heb ik nog verkregen via mijn ADHD-netwerk, je kunt er vast en zeker wat mee. 
Sabrina Hagoort 2 jaar geleden geplaatst
Hoi, 
Ik vond het ook heel vervelend om te starten met medicijnen maar wat ben ik blij dat ik het heb gedaan. Mijn dochter geeft zelf aan dat het zo'n  rust geeft in haar hoofd( bijna 8).
Ze heeft haar achterstanden op school van een half jaar, binnen 3 mnd ingehaald!!!
Ze kan er ook altijd weer mee stoppen ;)
Succes met je beslissing!
Groetjes Sabrina 
Petra Aparter 1 jaar geleden geplaatst
Wij gebruiken al jaren Methylfenidaat (Ritalin) en werkt uitstekend voor onze kinderen. Wij zouden niet meer zonder willen, het helpt ons maar vooral de kinderen heel goed op school en thuis.
Jolanda Zwanink - van Lint 2 maanden geleden geplaatst
Goedemiddag, ik ben moeder van een dochter van 14jr sinds kort is diagnose adhd vastgesteld en v.a gister 1x per dag 18mg methylfidaat gestart. Ze zei net mama denk dat het niet werkt op school en was erg moe. Ik zei toen denk dat het moet inwerken dus de tijd nodig zal hebben voor je iets merkt.

Nu is mijn vraag, klopt het wat ik zeg en zoja wanneer zal ze er iets van merken? Duurt de inwerktijd een aantal ofzo? Over 4weken belt de arts terug om te vragen hoe het gaat. 

Ps nooit geen medicijnen gebruikt en dit is dan ook de 1ste keer. Gaat rond 22u naar bed. 

Gr jolanda
Nadine Nadine 2 maanden geleden geplaatst
Hoi hoi, 

Wat hefitg voor je. Ik snap het helemaal. Hier een zoon van bijna 8, nu een maand gestopt met mentyl.. vond t heel hefitg om hem dit te geven.. en heb niet het idee dat dit een blijvende oplossing is. Het werkt wel opzich, geluidjes maken en druk zijn is veel minder, maar ik denk dat ik moelijk zijn hele leven aan de metyl kan zetten. Voelt niet goed voor mij. Maar ieder zijn keuze. Miss start ik er wel weer mee.. hele lastige keuzes vind ik het. De woede buien hier worden er iig niet mee opgelost. Heb het bijna een jaar aangekeken. Ik wacht tot tot de wachttijd van een opvoed coach voorbij is en hoop dat zei ons kan helpen om t leefbaar te maken. 

Succes en sterkte, liefs Nadine 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 May 2019 om 14:51
Aantal lezers 86
Aantal reacties 26