Ervaringen met methylfenidaat kind

Laatste reactie 18/05/2019 15:16 door Coen
· Markeren als ongelezen
Cindy poortvliet 2 weken geleden geplaatst
Hoi ik ben moeder van 2 zonen. 1 met ADHD van 7 jaar en 1 zoon die licht autistisch is van 11 jaar. Mijn zoon van 7 is vaak onhandelbaar, toont slecht gedrag en is erg druk/onrustig. Psychiater stelde methylfenidaat voor 1x half tabletje 8.00uur en 1x half tabletje om 12.00 uur. Ik vind het erg eng om te gaan starten hiermee en zou graag ervaringen willen horen
Linda Alexandra 2 weken geleden geplaatst
Onze dochter van 12 jaar is er heel erg van opgeknapt, wij dachten dat ze niet kon leren maar ze doet het nu hartstikke goed. Ze heeft geen bijwerkingen en doet het goed op 2 tot  x 5mg kortwerkende methylfenidaad

Je begint met een lage dosering (ik neem aan half tabletje van 10 mg/ dus 5 mg), kortwerkende dus tussen de twee en vier uur uitgewerkt. Mocht hij er echt niet goed op reageren dan kun je ervoor kiezen om het volgende tabletje niet in te nemen en contact op te nemen met de behandelaar. Dit komt niet zo vaak voor, maar het is wel heel persoonlijk. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander weer niet. He instellen op de juiste medicatie en dosering kost even wat tijd..
reactie op @lindaalexandra:
Cindy poortvliet Hoi Linda,
Wat fijn om te horen! Hij mag met 5mg medikinet beginnen dus 2x 2,5 mg. Ook de kortwerkende.

Mijn zoon wilt helemaal niks. Verveelt zich vaak. Nergens interesse voor behalve rottigheid. Op school doen ze de beertjes methode. Hij gaat wel over maar huiswerk maken krijg ik niet voor elkaar.

Hij zegt ook vaak dat hij druk in zijn hoofd is. Wiebelt erg veel en is erg impulsief. Lto3 tabletten van lucovitaal geprobeerd en mindering van suikers. Niets helpt. Sommige dagen denken we dat t goed gaat maar dan gaat t weer bergafwaarts. 
2 weken geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 2 weken geleden geplaatst
Voor de drukte in het hoofd werkt methylfenidaad (is ook de werkzame stof in medikinet) prima. Op het moment dat het uitwerkt, ontstaat er een rebound, is dat de ADHD verschijnselen even versterkt terugkomen. 's middags kun je dan de volgende tablet geven, het liefst voordat het uitwerkt. Aan het eind van de middag/ begin van de avond kan dan de rebound optreden, hier moet je even rekening mee houden. Dit is bij iedereen anders, wij worden er slaperig van maar ons neefje bijvoorbeeld wordt heel druk en boos. Met zijn behandelaar kun je afspreken hoe je hier het beste mee om kan gaan. Heeft hij problemen met slapen? 

Mindering van suikers is altijd goed. Wij hebben naast de medicatie ook magnesium en visolie/omega 3 tabletten. Werkt belonen voor gewenst gedrag?
John Dex 2 weken geleden geplaatst
Met 2.5mg per dosering kan er niet zo veel gebeuren hij kan iets anders gedrag gaan vertonen maar als het goed is positief alleen tijdens de uitwerking (rebound) kan hij moe druk of vervelend worden zoals Linda al heeft verteld maar ook dat kan heel veel mee vallen.

Als je er echt bang voor bent is het misschien beter om je partner of een goede vriendin erbij te hebben zodat je niet alleen bent.

Succes met de eerste medicatie
En wij horen graag hoe het is is verlopen
Cindy poortvliet 2 weken geleden geplaatst
Hoi,
Hij heeft vandaag zijn eerste 2 halve tabletjes op.  Half 1 van school gehaald en tot 17.00 uur was hij redelijk kalm en vrolijk. Rond 17.00uur stopte de werking en werd hij iets baldadiger zoals hij altijd doet. Normaal slaapt hij super goed. Bijna nooit last van eruit komen of inslapen dus ben benieuwd straks.
Linda Alexandra 2 weken geleden geplaatst
Ben ook benieuwd. Als het rond 17.00 uur aan het uitwerken was, dan verwacht ik geen problemen met inslapen. Hij kan nog wel baldadiger worden straks. Hou ons op de hoogte!!
reactie op @lindaalexandra:
Cindy poortvliet Hoi,
Helaas ging het slapen pas om 22.00uur maar ook omdat de buurman de tv erg hard had staan. Hij was verder niet irritant.  Vanavond opnieuw bekijken....
2 weken geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 2 weken geleden geplaatst
Hier was het ook onrustig bij de buren, waarschijnlijk vanwege de voetbalwedstrijd.
Was hij verder niet moe vanmorgen?

Linda Alexandra 1 week geleden geplaatst
@cindypoortvliet​, hoe gaat het nu met je zoon?
Coen Olde Bijvank 1 week geleden geplaatst

ervaringen met Methylfenidaat bij kinderen1) Ik denk dat het per kind verschilt, het ene kind reageert goed op methylfenidaat en de ander op concerta.

2) Oudste van 13 licht autisme en jongste, bijna 11, ADHD. Jongste werd onhandelbaar rond zijn 8e, vooral op school en voetbal. Diagnose kon niet vastgesteld worden door psycholoog. Uiteindelijk op de dagopname voor kinderen met gedragsproblemen in het UMC terecht gekomen. Binnen 2 weken diagnose en starten met medicatie. Was ook niet mijn eerste keus maar hij zat zichzelf zo in de weg! Is gestart met kort werkend 5 Mg maar had enorme rebounds. Uiteindelijk naar methylfenidaat lang werkend 36mg. Daar zit ie nu nog steeds op en het gaat hartstikke goed. Hij heeft op cluster 4 gezeten maar is nu weer terug naar regulier. Op school gaat het goed. De tijd nemen voor opdrachten (wil snel snel) en huiswerk maken (uitstelgedrag) is nog wel een dingetje. Maar van het enorm boze met woede uitbarstingen, onbenaderbare, gefrustreerde jongetje is het nu een vrolijk mannetje met weer plezier in alles. Soms nog wel boos (wie niet) maar benaderbaar en sluit zich niet af voor alles en iedereen. We proberen af en toe een dag zonder medicatie maar dan zegt hij aan het einde van de dag dat ie toch wel graag zijn pilletje wil vanwege de drukte in zijn hoofd. En wij merken ook aanzienlijk verschil! 

3) Hier al vanaf 4 jaar aan de medicatie. Gaat super zonder had hij en ik het niet gered. Daarna aan de concerta en dat nu nog steeds nu bijna 19 jaar.

4) Wij hebben ook goede ervaring met de methylfenidaat. Eerst zat onze zoon op 3x 10 mg maar we zijn over gegaan op de langdurige en het werk echt super goed. Hij is nu ook minder druk in het hoofd en ook een heel lief jongetje.Die langdurige bij hem is nu 36 mg en hij is 9 jaar.

5) Wij hebben ook positieve ervaringen met methylfendidaat met verlengde afgifte. Hij vind het zelf ook prettig en neemt ze hierdoor nooit met tegen zin in.
Er wordt een stuk minder gemopperd en de sfeer is beter!.
Hij gebruikt ze op schooldagen.
Voor andere dagen hebben we een licht pilletje waardoor het wat gezelliger wordt. Deze nemen we eigenlijk alleen op spannende dagen of als het echt niet gezellig doordat hij te impulsief en druk is.

6) Mijn dochter van 7 heeft Ook die medicatie.. zijn een jaar geleden ook met een half tabletje begonnen.... nu heeft ze 3x 2x en 1x tabletjes op een dag.. (8 12 4 uur) wij zijn er heel tevreden over en ze is nu handelbaarder dan wat ze is zonder de medicatie.

7) Natuurlijk is het eng maar voor sommigen is het een kans om gelukkig te zijn ik mama van 5 waar van 4 met ADHD en aanverwante dingen de oudste nu inmiddels volwassen en medischannalist zei eens mam zonder medicatie zou ik niet kunnen functioneren ben altijd op zoek geweest naar alternatieven van homeopathische tot dieeten de hele wereld heb ik afgespeurd maar voor hem is er geen alternatief de Ritalin vond ik niet prettig ivm de rebound maar de Concerta was voor hem een uitkomst elk kind is anders en de een is de ander niet maar proberen is het zeker waard succes met je beslissing.

8) Hier ook 2x 1 tabletje onze Jack zit nu op 10mg, 2,5 jaar geleden begonnen met 2x 5mg. Hij gaat sinds hij het krijgt weer met plezier naar school, kan zich veel beter concentreren, daarvoor veel andere dingen geprobeerd maar dat deed niks.

9) Ik zelf heb vanaf kleins af aan methylfenidaat zelf word ik er rustiger van in mijn hoofd zodat ik niet 10 dingen tegelijk wil gaan doen ook helpt het mij met concentreren en nu ben ik ook niet zo snel afgeleid meer.

10) Mijn zoon had er geen goede ervaring mee. Viel af en sliep erg slecht ook werd hij drukker en onhandelbaarder dan hij al was. Ieder kind reageert er anders op.

11) mijn zoon slikt dit al sinds hij 5 is 3 maal daags 10 mg en dat gaat echt zo goed het werkt ook snel in je merkt ook wanneer hij weer uitgewerkt is hij word nu 14 volgende maand en voelt zich zelf er ook goed bij.

12) Mijn zoon van 10 heeft er wel baat bij hoor. Gaat ook een stuk beter op school met zijn concentratie. Je kan t altijd een maand proberen. 

13) Mijn dochter heeft ook sinds een paar maanden methylfenditaat.. Eerst om half 8 10 MG, daarna na 4 uur weer 10 mg.. Ze was rustig op school, maar ze klaagde van extreme vermoeidheid, dat bleef aanhouden, in het begin was ze misselijk en buikpijn... Maar dat werd minder naar verloop van tijd, maar de vermoeidheid bleef, nu ben ik sinds een week op een half tabletje gaan zitten(5 mg) 2x per dag.. Dus dat is afwachten.. Ikzelf heb het ook altijd geslikt, de concentratie is daardoor veel beter... Maar ik kreeg er wat agressieve neigingen van, dus ben gestopt. Het is altijd te proberen, want je kunt er gewoon mee stoppen als het niet bevalt.

14) Mijn zoon nu 11 heeft al methylfenidaat vanaf 5 jaar begonnen met 2x 5 mg toen 2x 10 mg toen 2x 10 en 1x 5 mg toen 36 mg nu 54 mg de laatste stap hij gaat er goed op de scherpe kantjes zijn eraf en verder is hij gewoon die hij is alleen zolang de pil werkt is eten/drinken een probleem en in slaap komen daar heeft hij dan weer melatonine voor zonder pil is de dag zodra ogen open gaan echt niet leuk.

15) Oh ik snap je helemaal vond het zelf ook echt dood en dood eng . Was zo bang dat ik mijn vrolijke kereltje kwijt raakte, maar zo blij dat ik het gedaan heb. Hij is nog steeds dat vrolijke energieke mannetje maar ietsje meer de rem erop . Zijn school resultaten schoten omhoog . Nu sinds een jaar overgestapt op concerta 24 uur afgifte dat werkte beter dan om de 4 uur want hij kreeg er echt rebounds van.

16) Ik was ook tegen, maar vorig jaar wilde mijn dochter (toen 12) zelf medicatie proberen. Het heeft een positieve invloed op haar schoolresultaten gehad. Als ze uit school komt is de medicatie uitgewerkt, het gedrag dan blijft een dingetje...het verschilt per dag.

17) Zoon van nu 22 ook ADHD-Autisme. In het begin vond ik het ook niks. En op de lagere school zat hij aan 6 tabletten per dag. Nu momenteel alleen nog 2 in de ochtend. Zelf initiatief.

18) Zonder medicatie lijkt het alsof een duiveltje onze zoon van 8 over neemt. Met de medicatie is hij zo een lieve jongen, zoals hij echt is!

19) Wij zijn ook erg positief. Kids geven zelf ook aan meer rust in het hoofd te hebben en minder bewegingsonrust. Je kind gewoon even in de gaten houden. Je start met een lage dosis.

20) Ik slik sinds 6 weken weer medicatie. Sinds deze week de juiste dosering gevonden. Het is belangrijk voor mij om hoog te starten en dan af te bouwen. Een pilletje van 10 mg werkt namelijk langer dan een van 5 en dan zit je in een rebound wat niet fijn is. Half 7 10 mg. 10 uur 10 mg. 13:00 7,5 mg. Half 4 5 mg. Half 6 5 mg of 2,5 en dan 19:00 uur 2,5. Dus je start 3,5 uur dan 2e dosis om de 3 uur en dan elke keer een half uur korter op elkaar. Hierdoor geen last van lichamelijke onrust of uitwerkingsverschijnselen. Misschien werkt dit ook bij jouw zoon.

21) Ik vond het ook eng toen onze zoon begon
Uiteindelijk nu hij 13 jaar is en op zijn 6e begon geeft hij zelf heel goed aan dat dat voor hem zoveel rust in zijn hoofd geeft.
Maar elk kind is anders laat je Goed informeren schrijf je vragen en angsten op en stel ze voor aan de behandelaar
Ik ben heel blij dat we toen gestart zijn en merken echt enorm verschil
Maar belangrijker nog hij voelt het zelf.

22) Mijn jongste zoontje is sinds 1,5 maand bezig met Rilatine 10mg hij pakt 3x5mg p/d.. Jeetje heb het heel lang als mama tegen gehouden, omdat ik niet echt voorstander was, maar ik heb een heeel ander kind, zit ook type 3 ADHD met gedragsprobleem.de ervaringen met methylfenidaat zijn van ouders van kinderen met ADHD of volwassenen met ADHD. Er zit veel waardevolle informatie tussen die je eventueel kunt gebruiken @cindypoortvliet
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 May 2019 om 14:51
Aantal lezers 17
Aantal reacties 11