Ervaringen met dexamfetamine

Laatste reactie 16/04/2020 21:39 door Ron
· Markeren als ongelezen
Esther Cals 2 jaar geleden geplaatst
Dexamfetamine ervaringen gezocht: Hoi ik heb nu sinds 2 jaar deze medicatie dexamfetamine ik ben er opzich tevreden over mijn vraag is wie bekend is met deze medicatie en hun ervaringen hierover.
reactie op esther:
Coen Olde Bijvank Hier nog uitgebreid artikel over Dexamfetamine https://adhdblog.nl/dexamfetamine/
5 jaar geleden

Beantwoorden

Joyce van Dijk geruik het nu 3 jaar en totally bye bye sex drive
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Geralda Holster 5 jaar geleden geplaatst
Heee Ik heb vorig jaar een paar maanden deze medicatie gebruikt. Mijn ervaringen waren eigenlijk niet zo goed. Het voelde alsof ik buiten de wereld stond en alles ging langs mij heen. Ik reageerde amper op mijn omgeving dus ik ben al snel overgstapt naar een andere medicatie.
reactie op @geraldaholster:
Coen Olde Bijvank Ok @geraldaholster dat is minder om te horen. Welke medicatie gebruik jij nu?
4 jaar geleden

Beantwoorden

Geralda Holster Beetje erg late reactie, maar ik gebruik nu medikinet
3 jaar geleden

Beantwoorden

Ron J Was een lagere dossering een optie geweest? Al mee zitten experimenteren? Mijn ervaring is namelijk dat het toch verschil maakt voor mij of ik 2 x 10 mg dex neem of 2 x 7,5 mg. Eerste voel ik me vlak, tweede voel ik me beter bij, lagere dossering doet bij mij niet veel.
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Agneta Pieneman-hofland 5 jaar geleden geplaatst
Hoi, ik gebruik deze medicijnen nu ongeveer 10 maanden. Het werkt niet optimaal zoals zou moeten maar toch wil ik niet zonder. Mijn concentratie is er nog steeds niet maar ik merk wel dat mijn emmer minder snel vol is en ik me er beter door voel en vrolijker en positiever ben als ik ze neem.
reactie op @agnetapienemanhofland:
Coen Olde Bijvank Gaat het nu al helemaal stabiel @agnetapienemanhofland ?

Anders kun je ook altijd even in het Dexamfetamine topic kijken: http://forum.adhdblog.nl/boards/dexamfetamine
4 jaar geleden

Beantwoorden

Inneke Brugman 5 jaar geleden geplaatst
Hallo, na enkele maanden Methylfenidaat te hebben gebruikt zonder het gewenste resultaat ben ik ongeveer 2 1/2 jaar geleden overgestapt op 3x daags 5 Mg Dexamfetamine. De eerste weken merkte ik, afgezien de bijwerkingen als slapeloosheid en geen eetlust, geen effect. Na ongeveer 4 weken namen de bijwerkingen af en merkte ik dat het middel werkte. Goede concentratie, rust in mijn hoofd. Geen extreme rebounds, zoals ik wel had bij Methylfenidaat.

Succes!
Kelly Otte 5 jaar geleden geplaatst
Ik heb dexamfetimine zelf maar 2 maanden geslikt het deed niet veel voor mij alleen maar suf op de bank in mijn eigen wereldje ik heb zelf add broertje van ADHD ik heb veel dingen geleerd zoals plannen rust Nemen met plannen bereik je hoop Zonder je medicijnen te slikken

Groet kelly
Meinte de Groot 5 jaar geleden geplaatst
Gebruik het nu dik een jaar, nooit meer anders. Reageer veel beter dan ritalin, veel minder last van rebounts.

Enige nadeel zijn voor mij de af en toe de agresieve uitbarstingen als iets echt niet lukt. Maar ik slaap beter, eet beter, heb minder last van hoge pieken en diepe dalen.
Coen Olde Bijvank 4 jaar geleden geplaatst
Goed en leuk om deze ervaringen van Dexamfetamine te lezen en wordt maar eens bevestigd dat het ADHD medicijn Dexamfetamine weinig tot geen bijwerkingen heeft en dat de rebound effecten nihil zijn. Onderstaand er ervaringen en reviews van 238 mensen die Dexamfetamine gebruiken.

bron mijnmedicijn
reactie op @coenoldebijvank:
Jantine Stulp Bijwerkingen merk je op de lange termijn wel hoor. Ik ervaar trouwens zelf echt wel een rebound en veel bijwerkingen
1 jaar geleden

Beantwoorden

Kristof W 3 jaar geleden geplaatst
Weet er iemand of de langwerkende Dex van apotheek Regenboog te bestellen is door iemand vanuit België?  Blijkbaar via mail hebben ze geen zin me te antwoorden.

Wat is de kostprijs zonder tussenkomst van een verzekering?

Het gewone preparaat door de apotheek gebruikte ik vroeger regelmatig en werkte mij prima.
reactie op @kristof:
Edith Freson Vroeg mij dit ook af, maar zover ik weet is het niet mogelijk voor Belgen om dit soort medicatie in Nederland te bestellen. Heb jij een oplossing gevonden?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Ron J 3 jaar geleden geplaatst
Mijn ervaring met Dex sinds een maand of 5 zijn tweeledig. De eerste twee weken is het best wel een wondermiddel voor mij, ik denk omdat ik met de dosering ook meteen redelijk in de goede richting zat, ik slik 2,5 mg pilletjes, dit zijn de enige die niet gepatenteerd zijn en dus gratis, overige 5 of 10mg Dex betaal je voor. Ik heb nu sinds 4 maanden 10mg ( 4 x 2,5mg ) en in het begin realiseerde ik dat ik van binnen kalmer werd, scherper, geen 24000 gedachten had waar ik niets mee kon, veel minder vluchtte voor complexere vraagstukken, zelfverzekerder werd, zelfs lopen ging op een rustiger tempo, en dat allemaal zonder het gevoel te hebben om afgevlakt te worden, prima dus. Sinds enkele weken heb ik echter de indicatie dat het OF minder helpt, OF dat ik er zo aan gewend raakte dat ik me niet realiseren kon hoe ik ooit heb gefunctioneerd, danwel mijzelf voelde, zonder Dex. Voorlopig zit ik nog thuis en heb vorige week bewust geen medicatie genomen in het weekend met als reden om even terug te gaan naar het gevoel hoe het zonder medicatie aan zou voelen. Het verschil was eigenlijk al de volgende dag duidelijk, maar ik dacht, ik doe de zondag erbij... resultaat was dat ik weer opvliegers kreeg, mij zenuwachtig en nerveus voelde, zelfverzekerdheid daalde ook meteen, begon weer sneller te praten en weer meer te wiebelen met armen en benen en samenhang in een gesprek, hoe simpel ook, was weer een stuk minder. Maandagmorgen weer om 8.30 uur braaf mijn medicatie genomen, ik snakte er eigenlijk naar en na een uur was ik weer de oude nieuwe ik, met verminderde complicaties en functioneerde ik weer als een “ normaal mens “
Angel A 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Ron,
Je verhaal is herkenbaar voor me. Ik slik sinds een jaar dex. 3x 7.5 mg. Ook ik heb het gevoel dat mijn onrust in mijn hoofd langzaam terugkomt. Of dat de dex soms minder werkt. Ook ik ben al een paar keer even gestopt om te kijken hoe ik ben zonder. Maar na 1 dag grote onrust.
Wat ik me afvraag of dit geen ontwenningsverschijnselen zijn ipv adhd die duidelijker naar voren komt. Na een weekend wil ik zo graag van die onrust af dat ik weer begin om weer een beetje te kunnen functioneren.... Ik kan me ook niet herinneren dat ik de onrust en het nerveus zijn zo sterk had voordat ik aan dex begon. Ik ben in mijn volwassen jaren een redelijk rustige adhder geworden. en voelde me op de dagen dat ik stopte echt naar.
Heb toch stiekum ergens het gevoel een beetje niet zonder te kunnen. Baart me wel zorgen.
War Hoofd 2 jaar geleden geplaatst
Fysiek niet ergens last van. Wel gaat alles wat sneller, hartslag en rest van het lijf. Daardoor moet ik meer drinken per dag. Daar ben ik ook niet goed in dus moet daar echt goed op letten .
Ik drink thee de hele dag als ik thuis ben en de werkdagen zijn wisselend qua hoeveelheid. Maar moet er goedop letten. Mogelijk komt daar ook je hoofdpijn, misschien deels, vandaan
 
Joyce van Dijk 2 jaar geleden geplaatst
8x 5 mg per dag bye bye sexdrive voor 3 jaar al
reactie op @joycevandijk:
Ron J Mijn drive is juist toegenomen vreemd genoeg, maar ik ben wel naarstig op zoek naar het antwoord op mijn gevoel dat ik niet kan peilen. Soms denk ik dat m’n Dex een sterk verminderde werking heeft als ik teveel suiker, te weinig slaap, teveel koffie of een combi van de drie heb.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Daar heb ik ook wel eens gedacht. Ik kan hier echter niets over vinden...
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
@ron Hey Ron! Wat fijn dat je er weer bent! Hoe is het inmiddels met je? 
@lindaalexandra​ ik ga nog reageren op je andere opmerking ;-) 

Vraagje voor iedereen met dex: 

Sinds maandag slik ik 2,5 x 2 dexamfetamine (amfexa) De eerste dagen werd ik er best wel druk van! Mijn bloeddruk is behoorlijk hoog (138/90). 
Ik kan me echt beter concentreren, ben veel actiever en krijg dingen makkelijker gedaan.

Kan iemand nog één keer voor mij uitleggen hoe voor jullie de rebound voelt? 
Lastig om in woorden te zeggen, maar bij mij is het een plotseling gebrek aan energie, erg vermoeid in mijn hoofd, tintelingen in mijn lichaam -lijkt erg op freeze, fight, flight vlak voor een paniekaanval-, en de tijd lijkt ineens 2 keer zolang te duren! 

Verder lijken mijn spieren zich meer te spannen (gebalde vuisten) 
Toch heb ik veel minder hoofdpijn. 

Ik ben tot nu toe meer positief dan negatief. 

Belangrijkste vraag: 
Hoe zouden jullie de bijwerkingen in het begin (na het starten van dex) beschrijven? Wat gaat er na een tijdje weer over? 
En wat herkennen jullie van wat ik beschrijf? 

Laatste dan: Ik slik nu om half 8 en 13u, maar zou eigenlijk best om 16u er nog een willen. Of is dat wat overdreven? 
reactie op @andriesb:
Linda Alexandra @andriesb​, spannend dat je nu met dex begonnen bent. Goed dat je meer gedaan krijgt, actiever bent en je beter kunt concentreren.

De rebound is het even versterkt terugkomen van je AD(H)D verschijnselen, bij mij zijn dat dezelfde als bij jou. Ik heb ook een tijd dex gehad, het effect was prima. Alleen bleef bij mij mijn hartslag te hoog. Jij hebt echter Amfexa en hier zijn veel negatieve ervaringen over te lezen op het forum. Het is op zich normaal dat je bloeddruk iets hoger is, zeker als je net begint. Je bent ook actiever dan normaal. Meestal moet je gewoon aan de stof wennen. Je behandelaar houdt het wel in de gaten..

Ik kan me voorstellen dat je na een paar dagen naar 3 x 2,5mg rond 16.00 uur wilt, dat vond ik ook prettig. Stel het voor zou ik zeggen..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Hoi @lindaalexandra​ Wat vond jij te hoog (hartslag)? Die van mij is wel wat hoog, maar wel onder de 100 zeg maar. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Hartslag was 110...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Oeh, dat had ik met clomipramine en andere TCA's. Heel naar gevoel hè. Snap dat je gestopt bent! 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Ron J Nou, is alweer een tijd geleden maar ik moet zeggen dat het wel eens beter is gegaan Andries en Linda, maar word weer aan gewerkt :)
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Ik slik het nu een tijdje en ik merk een strakker gevoel in mijn maken bij het uitwerken. Dat valt het meest op. Nu is het gedurende een maand wel iets verschillen door hormoonwisselingen maar goed, dat heb jij niet. 
De rest idd ook wel vermoeidheid in het hoofd wat dam ineens lijkt toe te slaan. De dut is eruit. Als ik in de avond nog iets moet doen, werken of een vergadering ofzo dan neem ik nog een extra dosis.  Maar 5 uur na de laatste inname, niet eerder. 
reactie op @warhoofd:
Andries McQueen Thnx! En wat gebeurt er als je het eerder dan 5 uur doet? 
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex De tussentijd is eigenlijk net als de dosering dat is bij iedereen anders wat bij @warhoofd​ 5 uur is heb ik om de 3 uur en dan voel ik het vaak al uitwerken 😭
Ik heb 10mg dex per inname ik heb dagen dat ik 40-50 mg op 1 dag nodig heb en kan er meestal ook gewoon op slapen zelfs net na inname van mijn medicijnen vaak nog wel.
Hoe hoger de dag dosering hoe meer kans op hoofdpijn.
Buiten dat is de meest vervelende bijwerking bij mij het heeeeel vaak naar de wc moeten bij 10mg heb ik er veel minder last van maar 7.5mg kan ik binnen de 30min weer naar de wc blijven lopen.
Best vervelend tijdens een dagje Efteling 😬


Ik heb ook mensen gelezen die twee keer per dag 2.5mg dex nemen en daar super goed op functioneren (jaloers 😊)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Ron J Ik zit nu aan de Amfexa maar merk er net zoveel van als de duizend euro van Rutte. Niets dus, en ook nog bijbetalen :(
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Ruben B 1 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik nu sinds begin deze maand dexamfetamine nadat het aan het einde van het vorige studiejaar mis ging. Ik moest papers lezen om mijn afstuderen voor te bereiden maar kwam er totaal niet meer doorheen. Tegelijkertijd volgde ik twee tijdrovende vakken waar ik bij een vak moest samenwerken met iemand die <25% van het werkt deed waardoor ik dat weer moest compenseren. Na de huisarts doorverwezen naar de GGZ en toen eindelijk na 2 maanden een gesprek gehad. Hypothese was ADD & overwerkt al is het wat de ADD betreft niet verder gekomen dan een waarschijnlijkheidsdiagnose omdat het in de kindertijd nooit opviel. Dan merk je ook pas hoe weinig scholen letten op kinderen die alle stof met twee vingers in de neus doorwerken.

Anyways, psycholoog was wel gelukkig wel dermate overtuigd dat ik 4 weken geleden kon beginnen met proefmedicatie. De psychiater gaf me 2,5 mg dexamfetaminepillen en vervolgens is het een beetje zoeken naar de juiste dosering. 1 pil iedere vier uur deed zo goed als niets, 2 pillen maakte het beter maar het loste het nog niet op. Verder merkte ik dat het (bij mij) zo'n 20-30 min duurt voor het begint te werken en het 3,5 uur na innemen ook wel weer klaar is waarna ik me ineens intens moe en ongeconcentreerd voel (misschien dat het vooral zo voelt door het contrast). Zodoende zit ik nu de afgelopen twee weken op iedere 3 uur 3 pillen nemen, en dat ging vorige week echt top. Ik heb veel kunnen studeren, actief kunnen opletten in college en redelijk kunnen werken.

Helaas lijkt het deze week een stuk minder goed te gaan, ik ben snel geïrriteerd, makkelijk de draad kwijt en ben weer een stuk chaotischer dan bv vorige week. Vind het nog te vroeg om te zeggen of ik er al gewend aan ben geraakt (lijkt me niet dat dat zo snel kan, toch?) maar m'n vermoeden is dat het nu gewoon een matige week is doordat het weekend te vol zat en ik te weinig rust en slaap heb kunnen pakken. Als het maandag nog zo is probeer ik denk ik 3x4 pillen, m'n psychiater is vrij relaxed en geeft me ruimte om ermee te experimenteren.
Als ik in het weekend geen mentale inspanning hoef te verrichten probeer ik het zonder pilletje. Kan ik verder nog niet veel over zeggen, zoveel weekenden heb ik nog niet gehad.

Wat betreft de bijwerkingen, ik heb eigenlijk alleen last van gebrek aan eetlust en dus pas 3+ uur na wakker worden ontbijten. Alles meer dan 1 bakje yoghurt met muesli en 4 boterhammen voor het avondeten kost me grote moeite. Laat dat nou net zijn waar ik zelf de afgelopen 2 jaar aan heb gewerkt, dus nu ben ik weer terug bij af. Even goed de weegschaal in de gaten houden dus...
Problemen met in slaap vallen had ik al (en als bonus nog een uurtje wakker liggen iedere nacht) maar lijkt af te nemen. Misschien komt dat doordat ik langzaamaan weer lekkerder in m'n vel zit. Af en toe een beetje hoofdpijn, maar kan niet met zekerheid zeggen dat dat aan de medicatie ligt.
Zoals @andriesb​ ook al zegt, wel last van gespannen spieren. Beetje het gevoel van gebalde vuisten ja, maar dan op meerdere plekken. Vooral handen, armen en kaak. Ook soms het gevoel dat ik echt energie over heb, dat los ik dan op door bij het sporten even een tandje bij te zetten of wanneer ik op de fiets zit niet zo'n slakkengang als de meeste mensen aan te houden.

Samenvattend, eerste maandje dex bevalt me prima. Veel meer voordelen dan nadelen, en de nadelen zijn in mijn geval ook prima te overleven.
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Vraagje aan allen.. Ik lees veel topics over ervaringen met Dexamfetamine en het lijkt dat 80% hier de 2,5mg apotheekbereiding gebruikt. Hoe gaan jullie er mee om dat de 2,5mg vanaf nu niet meer geleverd mag/gaat worden? 

Als je aan de Dex kant wilt blijven (en niet overstapt naar Methylfenidaat) zijn volgens mij dit de alternatieven:

* Amfexa - duurder (al is er wel een terugbetalingsregeling) en heeft een beroerde reputatie, vooral qua bijwerkingen

* Regenboogapotheek - wordt op een enkele verzekeraar na niet vergoed en lees hier regelmatig dat de werking anders is/tegenvalt. Vraag is ook hoe lang zij het nog wel mogen leveren

* Elvanse (lisdexamfetamine) - is een hier nieuw langwerkend medicijn (12-14 uur). Werking zal anders zijn dan Dex omdat dit vertraagde afgifte is. Is ook duur maar iig nu met een terugbetalingsregeling.

Vraag is dus: wat gaan jullie doen?
reactie op @bbking:
Ruben B Ik las het inderdaad ook... Ik ga het maar eens aan m'n psychiater vragen, die kan daar vast meer over vertellen. Verder heb ik de komende tijd geen refill nodig gelukkig, ik heb net eergisteren een voorraad voor 2 maanden gekregen (als ik goed reken). Verder heb ik ook geen flauw hoe dit alles verzekeringstechnisch werkt, ik dacht gelezen te hebben dat je chronische medicatie vergoed kan krijgen maar aan de andere kant ga ik er niet dood van als ik het niet heb... Nog een vraagje voor de psychiater dan maar haha.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
@ruteben
Hey Ruben, 
Herken veel van je verhaal ;-) Jij reageert alleen minder sterk op de medicatie dan ik doe denk ik. Dat je zo intens moe en ongeconcentreerd bent als de dex uitwerkt, snap ik. Ik merk in je verhaal dat je behoorlijk wat onrust hebt, dat je dóór wil! 

Ik ben nu denk ik 3 weken onderweg en ben ondertussen (waar ik al voor gewaarschuwd was) een paar dagen hélemaal gesloopt (echt óp).  
Mijn adhd-klachten zijn niet weg, maar ik heb een soort wind in de rug waardoor alles veel makkelijker gaat. Maar daardoor wil ik juist ook nog veel méér doen. En daarin ben ik dan moeilijk te stoppen. 
Nu dus even een paar dagen van bezinning en rust en dan weer iets gebalanceerder de komende weken in. 

Het lijkt een beetje op jouw verhaal, je hebt veel kunnen studeren, goed opletten etc etc. Vergeet niet hoeveel energie dat kost, we kunnen niet ineens alles aanpakken (maar dat willen we wel!) 

Ik doe vandaag even zonder dex en dan vanaf morgen bewuster weer opletten wat ik wel en niet doe. Misschien voor jou een tip om niet te vaak en te snel van dosering te wisselen? Hou het zoveel mogelijk stabiel! 

Je hoofdpijn kan te maken hebben met dat je nu meer doet en daardoor wat overbelast bent? 
Grappig dat jij dat van je vuisten, handen, armen en kaak beschrijft. Die kaak lees ik vaker, maar de rest heb ik op precies dezelfde plekken. Opzich wel te doen, maar niet ideaal natuurlijk. 

Het kan zijn dat dat sporten je rust geeft. Bij mij sloopt het me juist, omdat ik dan elk laatste restje eruit gooi. Hoe denk je dat het voor jou werkt? 

Mooie samenvatting van je, zo ervaar ik het precies. De voordelen zijn groter dan de nadelen! 
Bende Proud 1 jaar geleden geplaatst
ADHD medicatie waaronder Dexamfetamine kunnen hartritmestoornissen veroorzaken.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 October 2018 om 13:47
Aantal lezers 299
Aantal reacties 38