Ervaringen eerste weken methylfenidaat: overeenkomsten met xtc.

Laatste reactie 16/08/2019 09:09 door Coen
· Markeren als ongelezen
ADD type 6 maanden geleden geplaatst
Mijn ervaringen na drie weken, is dit herkenbaar voor iemand?
Er is een gedeelte aan de Ritalin dat me erg doet denken aan toen ik tien jaar geleden weleens een xtc-pilletje had genomen. Iedereen werd daar hyper van en wilde kletsen en springen, maar ik wilde altijd alleen maar heel stil zijn en liggen/zitten. Ook de erge behoefte om te roken en water drinken is met Ritalin hetzelfde bij mij. Het zal wel met de dopamine regeling te maken hebben? (Dat geluksgevoel?).
Verder ervaar ik geen euforie met Ritalin (met xtc wel), ben ik heerlijk rustig en kan ik nu uren achter elkaar stil zitten of liggen op de bank. Dat ken ik niet.
Medicijn Man 6 maanden geleden geplaatst
Dan heb je de goede dosis Mythylfenidaat en doet deze medicatie zijn werking.

Of het te vergelijken is met XTC weet ik niet, geen ervaringen mee. Maar je leest er wel eens vaker over op het forum.
John Dex 6 maanden geleden geplaatst
Het kan zeker vergelijkbare effecten hebben met drugs.
Na ongeveer 10 jaar wekelijks drank en/of drugs was ik inmiddels al weer 4 jaar gestopt met drugs toen ik Ritalin kreeg maar ik herkende het gevoel meteen !
Dat is bij Ritalin erger dan bij dexamfetamine vind ik.

Ritalin en dexamfetamine zijn bijde amfetamine en het onderdrukt je ADHD, vermoeidheid , verhoogd geluksgevoel en ook hoor je vaak de bijwerkingen: een energiek gevoel en slecht slapen , pijn in de kaken zelfs de rebound als het is uitgewerkt en nog veel meer wat allemaal vergelijkbaar is met drugs het grote verschil bij de straatkwalitijd is dat er vaak nog van alles aan toegevoegd word en zeker tegenwoordig , 10 jaar geleden was dat nog wel iets minder en ook de werkzame stof is in veeeeeeeeeel hogere dosering aanwezig waardoor deze effecten ook veel heftiger zijn.

En ja ik werd ook rustig van drank en drugs maar vooral rustig in mijn hoofd daarom is het ook zo verleidelijk voor AD(H)Ders om alcohol of drugs als zelfmedicatie te gebruiken.

De drang naar roken is zeker herkenbaar 30min na inname van medicatie of als ik veel gedronken heb.
Dat is bij mij een gewoonte dingetje uit het verleden denk ik maar zal ook met je geluksgevoel te maken hebben.


Of ADHD medicatie wel of geen drugs is dat is en blijft een eeuwige discussie of het schadelijk is op langer termijn zullen we ook niet weten het is namelijk moeilijk hard te maken waarom die persoon iets aan zijn hart krijgt.

Drank en Drugs is niet gezond, ADHD medicatie is niet gezond, maar stress en depressies wat vaak het gevolg is van ADHD is ook niet gezond.
reactie op @johndex:
Linda Alexandra Het is zo apart dat de ervaringen ze persoonlijk zijn. Bij mij voelde dex meer aan als drugs, ik voelde mijn hart bonzen en werd alert en actief. Ik kon alleen er moeilijk mee stilzitten..
Bij methylfenidaad ervaar ik meer rust, maar ben ook alert. Euforie heb ik bij beide alleen de eerste dagen gehad.

Mee eens dat het waarschijnlijk niet gezond is, maar stress en paniekaanvallen ook niet. 
5 maanden geleden

Beantwoorden

ADD type @johndex​ is het erg dat ik s avonds soms iets meer neem om die lichte euforie en dat zombie gevoel te hebben?
Altijd beter dan drank toch? :)
5 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex Of meer medicatie nemen beter is dan alcohol dat weet ik niet, ik wil het soms ook nog wel een samen pakken als ik echt ff rust in mijn hoofd wil hebben (schijnt ook heel slecht te zijn)
Maar ik denk dat we alle bij goed weten dat dit onder het kopje Medicatie en/of alcohol misbruik valt en dat het niet de bedoeling is.

Als je met regelmaat te veel medicijnen pakt gaat je lichaam er aan wennen net als drank en drugs je hebt steeds meer nodig om die euforie te krijgen en op een gegeven moment zal het ook als medicijn niet meer werken dus ik zou er zeker geen gewoonte van maken !
5 maanden geleden

Beantwoorden

ADD type @johndex
Ja zoals je het omschrijft klinkt het inderdaad als misbruik. Ik denkt niet dat het dat is. Wat ik doe is alleen op vrijdag ipv alcohol neem ik 's avonds 30 of 40mg ipv 5. Dat is gewoon prettig en ontspannend. Maar ik zorg dat ik nooit boven de 80mg op vrijdag kom. Dan valt het mee toch?
En de overige dagen kom ik nooit boven de 60/70mg verdeeld over de dag.
5 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex Als je meer neemd dan je gebruikelijk doet bewust om het euforisch gevoel dan noem ik het misbruik neemt niet weg dat ik je keuze wel heel goed begrijp 😉
Ik zou er alleen geen gewoonte van maken maar goed die keuze is natuurlijk aan jou als je anders aan de drank gaat is het misschien ook wel beter.
5 maanden geleden

Beantwoorden

ADD type Ja eens hoor @johndex​, thanks voor je reactie. Het is verre van correct en gezond.


Ik heb alleen ervaren dat iedere week veel alcohol je lichaam uitput en je je daarna echt zwaar rot en gebroken voelt. Dus die paar mg op vrijdag extra zal voor een paar weken niks uit maken. 

Mijn moeder heeft nog maar een paar weken te leven dus als dit me even wat meer houvast en kalmte geeft, dan 'misbruik' ik het graag ;) Niemand is heilig denk ik dan en ik blijf me ervan bewust. Ik blijf genoeg sporten, gezond eten, goed slapen en mijn bloeddruk en hartslag zijn perfect zei de huisarts. Iedere twee weken even meten.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Ook hier herkenning, mijn vader heeft ook niet zo lang meer en dit zorgt veel zorgen en onrust. Met de medicatie gaan de scherpe randjes er een beetje af en kan ik een beetje functioneren. Maar het is gewoon een zware periode. Kun je er met naasten over praten? Kun je je goed uiten? 
5 maanden geleden

Beantwoorden

ADD type Dank voor het delen @lindaalexandra

Precies wat je zegt: die scherpe kantjes zijn er vanaf en ik kan er nu mee dealen zonder hoge pieken of dalen. 
Vb 1: Ik kan er nu -dankzij medicatie- ook echt voor m'n zussen en familie zijn, in dit hele proces. In plaats van dat ik altijd te moe was door de vele prikkels op een dag. 
Vb 2: Ook kan ik dadelijk mijn tekst en die van mijn zus voorlezen op de crematie en ben ik niet meer zo bang voor de periode na het overlijden. 

Weet je, deze periode is er maar 1 keer. Hij is moeilijk en hard, maar wel heel belangrijk. Dus dan maar af en toe iets hoger doseren. Het is het mij waard.

En lief dat je het vroeg:
Wij kunnen heel goed met elkaar praten thuis en zijn heel open. Dat is waardevol. Verdriet bij mij gaat de ene week beter dan de andere, omdat ik soms niet wil geloven dat ze er dadelijk echt niet meer is en dan is even wegslikken soms een reflex ;)

Hoe gaat het bij jou en je emoties en steun van je omgeving? Is je vader al lang ziek? Ik wens je oprecht veel sterkte en neem voldoende rustmomenten (letterlijk even op de bank liggen of dom tv kijken). Ik was voorheen altijd bezig, druk en afleiding zoeken. Niet oké.

Als je af en toe wil spuien of delen dan kan dat hier dus gewoon ;) 
5 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex Allereerst natuurlijk heel veel sterkte met je moeder !
 
De rust die jij zoekt is volkomen begrijpelijk zeker in deze situatie.

Je moet doen wat jou het beste lijkt maar kijk wel uit dat het geen verslaving wordt !
5 maanden geleden

Beantwoorden

ADD type @johndex​ ik let zeker op. Dankjewel!
5 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @addvrouw​, ook bedankt voor het delen. Mijn vader is sinds een half jaar ziek en bleek darmkanker te hebben met uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Verminderde lever- en nierfunctie zorgt ook voor gedragsveranderingen. Dit laatste is ook zwaar. Ik ben mantelzorger en enigkind. Wetende dat ik hem ga verliezen, maar voor een deel is dat al gebeurd. Mijn moeder is twee jaar geleden overleden.

Heb je je vader nog? Is je moeder thuis, ziekenhuis of hospice? Het verdriet toelaten is moeilijk, maar wel onderdeel van het rouwproces. Dit begint al op het moment dat je hoort dat je naaste ongeneeslijk ziek is. Er zijn af en toe momenten van verdriet, onmacht en zelfs woede geweest. Ook die gevoelens mogen er zijn. Zonder medicatie kon ik wel eens heftig reageren en het lukt me nu om rustiger te blijven. 

Ook voor jou veel sterkte en rust in deze moeilijke periode gewenst.
5 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex @lindaalexandra

Ook voor jou veel sterkte in deze zware tijd
5 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Dank je wel!
5 maanden geleden

Beantwoorden

ADD type Het begint inderdaad al vanaf het moment dat de diagnose gesteld wordt. De rollercoaster. Maar jouw rol als dochter/mantelzorger maakt dit alles des te heftiger. Denk je af en toe even aan jezelf? Ook al zijn het korte momenten, maar dat je even ontspant tussen alles door.

Ik en mijn zussen hebben twee moeders (alle drie dezelfde donor en dus geen vader) die alweer 48 jaar samen zijn! Onze niet-biologische moeder is nu ziek. Wij proberen er met zn allen voor onze moeders te zijn en gaan samen, ieder op onze eigen manier, door dit proces. Ze ligt nu thuis beneden in bed en zal daar ook sterven. 

Hou je haaks @lindaalexandra
5 maanden geleden

Beantwoorden

ADD type @lindaalexandra@johndex
Even niet veel online. Mijn moeder is op 8 augustus na een lang en zwaar ziektebed overleden. Gisteren hebben we haar gecremeerd met een ontzettend mooie, verdrietige, warme en liefdevolle 'dienst'. Nu bijkomen en alles laten bezinken. Ritalin helpt. 60mg  verdeeld over de dag. Groetjes.
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 14 overige reactie(s)
ADD type 5 maanden geleden geplaatst
Fijn jullie reacties. Het doet me goed om herkenbare verhalen / ervaringen te lezen. Ik moet echt nog behoorlijk wennen aan dit nieuwe gevoel en aan mijn nieuwe dagindeling. Ik slaap niet meer overdag, voel me heel rustig, mijn huis is continu opgeruimd en ik kan me focussen op alle taken of activiteiten die ik onderneem. 's Nachts maak ik een perfecte slaapnacht door van 7 uur. Dat is echt briljant fijn.
De groep mensen (niet-kenners, niet-gebruikers, journalisten en gezondheidsguru's) die veel commentaar heeft op methylfenidaat mag hier eigenlijk niet over oordelen. Ik ben echt van mening dat wanneer je er zelf nooit mee te maken hebt gehad (AD(H)D en/of medicatie) je simpelweg niet kúnt oordelen hierover.
Of het nou drugs is of niet, 15 jaar lang overmatig alcoholgebruik (zelfmedicatie) is zeker zo slecht. Maar volgens mij is het wetenschappelijk bewezen dat methylfenidaat een andere werking heeft in het neurosysteem dan de stoffen in xtc etc.
reactie op @addvrouw:
Linda Alexandra Dat denk ik ook. Daarnaast denk ik dat ADHD medicatie een andere werking heeft op niet ADHD-ers. 

Heerlijk is dat hé om lekker te kunnen slapen en overdag niet constant te hoeven dutten om bij te komen. 
5 maanden geleden

Beantwoorden

ADD type @lindaalexandra​ hoe gaat het nu met jou?
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
ADD type 5 maanden geleden geplaatst
@johndex​ goed nieuws, check dit:

Nieuwe ontdekking gedaan wat betreft dosering! Ik heb helemaal geen baat bij hoge dosis per keer, maar de frequentie!
20mg per keer is helemaal niet nodig. Dat mocht wel van de huisarts. 

Ideaal is nu al paar dagen dit en ga ik komende dagen verder mee:
9:00 - 10mg
12:00 - 10mg
14:00 - 10mg
16:00 - 10mg
18:00 - 10mg
Soms stop ik hier en soms pak ik om 20:00 nog 10. 
Onbewust blijf ik dus onder een hogere dosering. 

Fijn hè :) Wat een gezoek met die medicatie zeg haha. Maar ook dat is normaal zei de huisarts.
reactie op @addvrouw:
John Dex Werkt bij iedereen anders vaker kleine hoeveelheden is wel beter maar werkt bij mij helaas niet goed
5 maanden geleden

Beantwoorden

ADD type @johndex
Wat is jouw ideale dosering en verdeling per dag als ik vragen mag?
5 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex Om de 4 A 5 uur 10mg dex werkt voor mij het beste
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
"Onbewust blijf ik dus onder een hogere dosering"

Is 50 á 60mg methylfenidaat veel dan? @addvrouw
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 June 2019 om 20:09
Aantal lezers 26
Aantal reacties 26