Ervaringen dexamfetamine of zonder medicatie?

Laatste reactie 15/06/2019 19:55 door Linda
· Markeren als ongelezen
Claire -- 4 maanden geleden geplaatst
Hoi! Enkele maanden geleden kreeg ik de diagnose Adhd, gemengde type. Ik volg cgt en het advies is om medicatie te proberen. Dat is iets waar ik nu mee stoei. Eerst heb ik methylfenidaat retard (langwerkende variant Ritalin) geprobeerd, maar gestaakt omdat de bijwerkingen na weken niet wegtrokken. Ik werd hier wel rustig van in mijn hoofd. Nu neem ik dexamfetamine (nu twee weken). Ook bij dit medicijn last van bijwerkingen. Met name last van hartkloppingen en pijnlijke/gespannen kaken. Het effect is ook anders. Niet de rust die ervaar bij de methylfenidaat, maar wel helder denken/overzicht en minder geneigd tot friemelen/fidgetten. Ik heb ook het idee dat het andere klachten verergerd, zoals angst of neerslachtigheid. Voel me vermoeid en depri als ik het een dag niet neem. Op dit moment denk ik dat zonder ook een optie voor mij is vanwege alle bijwerkingen, al is dat niet het advies. Hoe besluiten jullie of voordelen opwegen tegen de nadelen? Zijn bij jou bijwerkingen minder geworden naar verloop van tijd en na hoe lang?  Zijn er mensen die zonder doen en goede ervaringen hebben daarmee? Dank!  
reactie op @claire:
Kim ... Hee !
Ik gebruik sinds oktober dexamfetamine.
De eerste weken had k ook last van de bijwerkingen. Na een tijdje gaat dit weg.
K merk wel als het niet gebruik je nu merkt wat de medicatie doet. Lijkt of de ADHD harder terug komt ofzo maar misschien is t ook omdat je nu ervaart wat de medicatie doet.
K zou zeggen zet nog even door!!! Stoppen kan altijd.
Groet Kim
4 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex 4 maanden geleden geplaatst
De bijwerkingen zijn bij iedereen anders.

Ik krijg van dex druk op mijn blaas of het opweegt tegen de na delen vraag ik me ook wel eens af daarom pak ik een tussenweg 
Ik neem ze alleen smiddags en S'avonds als het echt niet zonder kan.

Bij sommige worden de bijwerkingen minder bij andere blijft het helaas zoals het is.

Advies hoef je natuurlijk niet op te volgen of de voordelen bij jou opweegt tegen de nadelen moet je zelf beslissen
Ff + en - tegen elkaar opwegen.

Wat je ook kan problemen:

Andere dosering dex kan ook een flink verschil maken in de bijwerkingen !
En als ik jou klachten lees zou ik het eens een dag met een lagere dosering proberen.

Hoeveel weeg je en hoeveel mg dex krijg je nu ?
Ook ben ik heel benieuwd hoeveel mg methylfenidaat je hiervoor kreeg.
Ik blijf het vreemd vinden dat ze meteen met retard beginnen en niet eerst een goede dosering uitzoeken met de kortwerkende daarbij kan kortwerkende ook andere bijwerkingen geven.
reactie op @johndex:
War Hoofd Om dat het zo persoonlijk is zal er een goede reden geweest zijn om retard voor te schrijven. Het heeft ook lang niet altijd met het gewicht te maken. 
 
4 maanden geleden

Beantwoorden

Claire -- Hey, nog bedankt voor je reactie. 

Vind het fijn om te lezen dat je sommige bijwerkingen ook accepteert omdat je ook weer voordelen ervaart.  

Betreft je laatste opmerking 'ik vind het vreemd dat...'en 'als ik jou was zou ik...'
Goed bedoeld advies, maar bedenk ook dat wat je leest op een forum natuurlijk alleen de info bevat die iemand besluit te delen en ziet niet het hele plaatje is. Dit topic opende ik om wat ervaringen van anderen te horen. Het is dus niet erg relevant wat mijn dosis methylfenidaat of dexamfetamine is.  

4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Linda Alexandra 4 maanden geleden geplaatst
Hey Claire, hoeveel mg methylfenidaad (werkzame stof in Ritalin) had je? Je zegt dat de bijwerkingen na twee weken niet wegtrokken, maar het kan een hele lange zoektocht zijn naar de juiste dosering en timing. Misschien heb je wel minder nodig??? Ik ervaar hier ook rust bij. 

Bij dex was ik actiever en had ik meer energie. Helaas had ik bij de laagste dosering ook last van hartkloppingen. Dus terug gegaan naar Methylfenidaad en helemaal opnieuw opgebouwd. Ik heb nu helemaal geen bijwerkingen meer. Al met al zijn er drie maanden overheen gegaan voordat ik op dit punt beland ben...
Maar ik heb ook moeten accepteren dat de ADHD klachten nooit helemaal weg zullen zijn en het nooit helemaal perfect zijn zal zijn. Het weegt voor mij zeker wel op tegen de nadelen. Dit is voor iedereen anders.
reactie op @lindaalexandra:
Claire -- Hey, grappig om te lezen dat onze ervaring overeenkomt tussen methylfenidaat en dexamfetamine. Bij de methylfenidaat zat ik al op de laagst mogelijke, dus ik denk dat dat de afweging is geweest van psych om iets anders te proberen. Ik heb bij dex op de laagste dosis een gejaagd/energiek gevoel. Bij ophoging merkte ik dat ik juist wel weer rustiger word, maar de bijwerkingen ook erger worden. Ik vind het fijn om te lezen dat het toch ook een beetje zoeken is naar wat voor iemand werkt!  
4 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 4 maanden geleden geplaatst
Ja, het is voor iedereen een persoonlijke reis. 

Wat vond je zelf prettiger?
reactie op @lindaalexandra:
Claire -- Als het zo simpel was.... Mijn vraag of er goede ervaringen zijn zonder  komt ergens vandaan. Ik vind de bijwerkingen bij beide erg vervelend, vooral de kaak.  Ook hebben ze ieder voors en tegens.  Bij de methylfenidaat kon ik de rust wel waarderen . Alsof er een storm ging liggen. Maar het vlakte ook een beetje af. Adhd brengt ook leuke en mooie eigenschappen mee, zoals enthousiasme of extreem kunnen genieten, dingen die mij ook mij maken. Voelde me niet mezelf daardoor.  De dexamfetamine dingen heb ik hierboven dus al beschreven, dus dat zal zal ik niet herhalen. Het blijft even zoeken naar wat ik dan wil dus, en even tijd geven als ik de reacties hier zo lees 🙂
4 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Niet iedereen kiest voor medicatie, er zijn ook mensen die alleen voor therapie kiezen of voor alternatieve "medicatie". 

Van welke ADHD verschijnselen heb je het meeste last? Kun je dit ook alleen met therapie aanpakken? 

Zelf heb ik nu gekozen voor de laagste dosering Methylfenidaad die niet alle AD(H)D klachten wegnemen, maar meer in de vorm van een steuntje in de rug. Zo heb ik geen bijwerkingen en voel ik me nog prima mezelf...

Kijk het even aan, kijk naar de mogelijkheden en zet het op een rijtje.....
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
War Hoofd 4 maanden geleden geplaatst
Er valt weinig voor te zeggen wat je wel of niet moet doen. Van bijwerkingen heb ik nu minder last dan het begin, ik gebruik dex ongeveer anderhalf jaar nu. Maar nog wisselt het wel eens. Gaat ook wel eens anders door hormonen etc. Tot nu toe vind ik voor mij de betere concentratie opwegen tegen de nadelen. 
reactie op @warhoofd:
Claire -- Bedankt voor je reactie! Na hoeveel tijd merkte je minder bijwerkingen? 
4 maanden geleden

Beantwoorden

War Hoofd Ik denk wel bijna een jaar eigenlijk. Eerst had ik minder eetlust enzo, dat is weer redelijk gestabiliseerd.  Die strakke kaken zijn eerder weg gegaan maar het is iedere dag bijna wel een beetje. Of veel later pas soms, dat is wel raar. 
Ik heb ook het idee dat de hartslag minder hoog is dan in het begin. Of dat gewenning is weet ik eerlijk gezegd niet. 
4 maanden geleden

Beantwoorden

Claire -- een heel jaar vind ik echt best lang om te stoeien met dosissen en bijwerkingen, maar het lijkt als ik de reacties lees niet ongewoon. 
4 maanden geleden

Beantwoorden

War Hoofd Daarna bedoel ik dat de hartslag iets kalmer geworden lijkt en ik weer meer eetlust heb. Verder is er niet veel veranderd maar dat waren de opvallendste bijwerkingen.  En een droge mond. Dat is nog wel zo. 
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Linda Alexandra 4 maanden geleden geplaatst
Na twee tot drie maanden....wat merk je dan precies?
Naomi - 4 maanden geleden geplaatst
Ik slik methylfenidaat, en het heeft bijna 8 maanden geduurd voor ik de juiste dosis had en alles een beetje stabiel was. In het begin kreeg ik hartkloppingen en had ik last van rebound (dan zijn de pillen uitgewerkt en ervaar je de klachten heftiger". Ook was mn eetlust weg. Het was moeilijk het effect in zijn geheel in te schatten tot alles stabiel was, dat kan dus echt wel even duren!
Ik  heb nu een hogere dosis en daardoor geen last meer van rebound, ook de hartkloppingen zijn weg. Ik heb nog steeds minder eetlust maar kan hier nu goed rekening mee houden, als we uit eten gaan skip ik de laatste dosis zodat ik er meer van kan genieten ;)
Rika Fife 4 maanden geleden geplaatst
Ik verbaas me erover dat ze je hebben aangeraden om niet zonder medicatie te leven. Bij mij werd juist afgeraden om medicatie te slikken, en dat alleen maar omdat ik niet naar school ga. We hebben eigenlijk bijna niks geprobeerd dus ik kan geen ervaringen delen over hoe ik met medicatie ben in vergelijking met hoe ik me zonder medicatie voel. Ik voel me in ieder geval nooit zomaar neerslachtig, wel angstig.
Claire -- 4 maanden geleden geplaatst
Beste allemaal, 

Ik wil jullie even bedanken voor het delen je ervaring! 

Zelf verwachtte ik dat je na een maand of 2/3 maanden wel je dosis had gevonden en bijwerkingen minder zouden zijn. Als ik jullie reacties zo lees merk ik dat het best even kan duren, van 2/3 maanden tot een jaar voor bijwerkingen meevallen/je tevreden bent over de situatie.

Ook het lezen over jullie ervaringen met de bijwerkingen en het al/dan niet accepteren daarvan vind ik prettig. Het helpt mij om even na te denken, welke ik nu echt vervelend vind in het dagelijkse doen en laten of ik ermee kan leven als ik het opweeg tegen de voordelen. 

Kortom, nog even aanzien voordat ik de handdoek in de ring gooi. Stoppen kan nog altijd. Ik vind het wel jammer dat ik nog geen ervaringen zonder medicatie heb mogen lezen, want ik ben hier nog steeds benieuwd naar. Zeker in combinatie met CGT bijvoorbeeld :)
reactie op @claire:
Linda Alexandra Er zijn een aantal topics en discussies geweest over wel of niet medicatie. @coenoldebijvank​, weet je zo wat ervaringen over ADHD zonder medicatie tevoorschijn te toveren? 

Het is een persoonlijke ervaring, een persoonlijke afweging en zal iedereen anders zijn. 
4 maanden geleden

Beantwoorden

Rika Fife Ik gebruik geen medicatie maar ik weet niet zo goed wat ik erover moet vertellen. Ik wil met CGT beginnen maar heb het nog niet geregeld... ;)
4 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Wat is CGT @rikarika ?
3 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Cognitieve gedragstherapie
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Corien Claassen 4 maanden geleden geplaatst
Ik gebruik het al jaren... soms een weekje niet, ligt ook aan mijn bui. Ik kan met medicatie beter ordenen ed. Zonder is het een chaos in mijn hoofd. Ook met ben ik minder depri... kaakspanning ervaar ik ook, zelfs na jaren nog. Maar wat het me brengt weegt absoluut op tegen de nadelen
reactie op @corienclaassen:
Coen Olde Bijvank Fijn om te lezen @corienclaassen met name dat je soms zonder kan, dat gevoel heb ik nu ook na 2 maanden.. soms gebruik ik het ‘s avonds al niet meer.. puur omdat ik mij goed en rustig voel dan vind ik het niet nodig om ADHD medicatie te gebruiken.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
adhd zonder medicatie ervaringen

https://m.facebook.com/ADHDblog/photos/wel-of-geen-medicatie-bij-adhd-volwassenenhallo-allemaal-ik-ben-een-man-van-bijn/2053572128020062/

https://adhdblog.nl/adhd-zonder-medicijnen/

@lindaalexandra deze kon ik zo even vinden, zal binnenkort even een nieuwe topic aanmaken over “ADHD zonder medicatie, ervaringen”
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 June 2019 om 13:59
Aantal lezers 31
Aantal reacties 26