Ervaring ADHD medicatie + SSRI ?

Laatste reactie 20/10/2021 16:04 door Saar
· Markeren als ongelezen
Saar Saar 10 maanden geleden geplaatst
Goedenavond allemaal,

Sinds augustus slik ik dagelijks 30mg Elvanse (lisdex). Dit werkt en bevalt mij heel goed.. met een grote maar.

Het werkt namelijk geweldig op praktisch niveau, dus voor de concentratie, orde op zaken stellen, mijn werk beter kunnen uitvoeren, focus etc.

Helaas heb ik ook last van terugkerende depressies, dus een depressieve stoornis. Ik merk heel erg dat de ADHD medicatie niets doet voor mijn emoties, sterker nog, als ik stress / angst / onzekerheid / somberheid begin te voelen, reageert mijn lichaam daar erg op door de lisdex en krijg ik allerlei lichamelijke ongemakken en dus weer extra gepieker, stress, angst etc. 

Om deze reden begin ik binnenkort met een SSRI, een combi waar ik eigenlijk niet aan wilde maar waarvan de arts mij verzekerde dat dit gewoon mogelijk en gebruikelijk is.

Heeft iemand ervaring met deze combi? Lees hier weinig over!

Groetjes,
Saar

1984 Heem 10 maanden geleden geplaatst
Beste Saar,

Combinaties als deze komen vaak voor ik heb er zelf een dwangstoornis naast.
Het schijnt zo te zijn dat de adhd medicatie dan ook het andere probleem aanpakt omdat je depressie door de adhd komt maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Ik heb zelf een ssri geprobeerd maar deze deed niets voor mijn angsten helaas.
Maar dit is bij iedereen anders.
Succes ermee.
reactie op @1984heem:
Saar Saar Hi! Bedankt voor je ervaring. Ik heb begrepen dat een SSRI sowieso maar bij iets meer dan de helft van de personen die het gebruiken effect heeft, dus het wordt afwachten..

Mijn angsten zijn vooral door eigen onzekerheid en vooral in sociale context.. en in zoverre dat ik echt ga zweten, buikpijn krijg (sinds kleins af aan al op 'spannende' dagen buikpijn soms diarree) en een zeer verhoogde hartslag krijg. Dit had ik altijd al, maar wordt nu erg versterkt door de dexamfetamine. 

De vele depressies die ik heb gehad zijn vrijwel zeker gevolg geweest van ADHD maar vinden vooral in de winter plaats, dus ook door te weinig daglicht, verstoord  bioritme, slaapstoornis etc.

Anyway, ik denk voor mij wel moeite waard om het een kans te geven. Lees er alleen zo weinig over! :) En wilde eigenlijk niet aan meerdere medicatie, maar goed, dat is ook maar een principe dingetje die eigenlijk nergens op slaat natuurlijk. 

10 maanden geleden

Beantwoorden

Tamara O 10 maanden geleden geplaatst
Beste Saar,

Ik weet niet wat voor angsten je hebt... maar het is zo dat iedereen rationele angsten kent maar ook irrationele angsten. Een antidepressivum werkt doorgaans ook beter als je daar therapie bij hebt. Om zelf sterker te worden en je bevrijd te voelen van die angsten kan ik hypnotherapie aanraden. Dit klinkt enger dan het is. Het is niet zo dat je helemaal weg bent bij hypno en alles er ongefiltert uitgooit. Maar het brengt je wel dichter bij je onbewustzijn die je irrationele angsten veroorzaakt. 

En btw een antidepressiva moeten slikken naast adhd medicatie... helemaal niet erg... De een heeft diabetes en moet daarvoor spuiten... iedereen heeft wel wat. En wellicht dat je ooit van die ssri af komt als je de oorzaak hebt gevonden. 

Heel veel succes en het komt allemaal goed! 

Groetjes Tamar
reactie op @tamarao:
Saar Saar Lief je reactie dankjewel!

Kga eens googelen:)

10 maanden geleden

Beantwoorden

Juno . 10 maanden geleden geplaatst
Ik slik zelf dexamfetamine (eerst gewone dex, start nu met Elvanse) en Escitalopram (SSRI).  

Bij mij werkt de SSRI wel om emotioneel wat stabieler te zijn, ben sindsdien niet meer zo somber. Heb nog steeds wel snel last van angst/paniek, maar minder dan zonder medicatie. Ik slik wel een lage dosis want met een hogere dosering voelde ik me heel afgevlakt en dat vond ik niet fijn. 
jan Schrans 10 maanden geleden geplaatst
Beste Saar,
Ik heb heel goede ervaringen met Vitamine D op voorwaarde dat je geen flacons 25000 of kauwgomtabletten koopt maar druppeltjes of gelules en je voldoende neemt (elke dag 2000 E) en dat je die bij de apotheker koopt. Je zult wel wat geduld moeten oefenen want dat heeft enige tijd nodig om op te bouwen in het lichaam.
Felicity Duijkersloot 10 maanden geleden geplaatst
Oppassen!
Nathalie Dominique 1 maand geleden geplaatst
Hoi!
Hoe gaat dit inmiddels?
Ik slik al heel lang Ssri en sinds tijd Elvanse 50 mg.
Nog niet optimaal. Kom nu info tegen over de twijfel of Ssri wel passend is. Ik zal tzt overgaan op bupropion.
Saar Saar 1 maand geleden geplaatst
Ik moest helaas al snel weer stoppen met de citalopram. Mijn lichaam trok het niet en mijn bloeddruk was 150/110. Fysiek te veel ongemak. Deze winter maar proberen genoeg naar buiten te gaan om te wandelen. Heb ook een lichttherapie lamp staan maar komt er telkens in alle ochtenddrukte met werk en kind niet van.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 January 2021 om 19:03
Aantal lezers 27
Aantal reacties 10