Ernstige problematiek wanneer je twee of meer psychische stoornissen hebt

Laatste reactie 29/12/2020 12:54 door 1984
· Markeren als ongelezen
Jens Jenson 1 jaar geleden geplaatst
Wij Zijn MIND schrijft het volgende: meerdere stoornissen of ziekten tegelijkertijd
heet Comorbiditeit en is het naast elkaar voorkomen van verschillende stoornissen tegelijkertijd. Hulpverleners zien het naast elkaar voorkomen van psychische stoornissen vaak als een teken dat sprake is van ernstige problematiek.

Met name de laatste zin (het naast elkaar voorkomen van psychische stoornissen vaak als een teken dat sprake is van ernstige problematiek) die Wij Zijn MIND schrijft kan absoluut niet door beugel is mijn mening. Want als je meerde stoornissen hebt dan hoeft het toch helemaal niet zo te zijn dat juist die mensen Ernstige Problematiek hebben? 

Nou zo schrijven ze het wel vind ik. 
Echt schande.
 

https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/comorbiditeit
Jorna Postma 1 jaar geleden geplaatst
Hear hear

Nu zijn depressie en angsten ook echt wel ernstige problematieken. Als deze veroorzaakt worden door bijvoorbeeld ADHD (en dan vooral de onbekende/onbehandelde adhd), dan is de oorzaak niet persé ernstig, maar door niet weten hoe ermee om te gaan worden de gevolgen wél ernstig.
reactie op @jornapostma:
Nathalie VD en de verzekeraars die het werk van hulpverleners ernstig bemoeilijkt door tijdsdruk, codes, regels die niet cliëntvriendelijk gericht zijn. Dat is nogal eens complex.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Tja @jensjenson​,

Voor de meeste stoornissen geldt qua diagnostiek nu eenmaal dat je er "ernstige last" van moet hebben. Mensen met adhd- of autisme kenmerken die uitstekend functioneren en en zich prima voelen krijgen de diagnose niet..

Maar dit is gewoon raar en oppervlakkig opgeschreven, zonder verdere duiding. Er had ook kunnen staan: "brandweerlieden zien een brand vaak als ernstige problematiek". 

Op zich zit er wel een goed punt in. Zoals @jornapostma​ al zegt is met (onbekende/onbehandelde adhd) volgens mij veel comorbiditeit met bv. angst en depressie. En het is heel goed als je weet wat/waar door komt en daar gericht bij geholpen kunt worden (I know inmiddels)..

Tamara B 1 jaar geleden geplaatst
@jensjenson,

Het ligt denk ik volledig aan de persoon en zijn/haar situatie. Ik denk inderdaad niet dat de hoeveelheid diagnoses daarvoor per se uitmaakt. Ik ben zelf gediagnosticeerd met ADHD, depressie en autisme met borderline kenmerken. zoals @jornapostma​ zegt kan het een ook uit het andere voorkomen, ik denk dat mijn depressies voortkomen uit mijn ADHD en autisme en dat de borderline kenmerken ook meer een uiting van de ADHD en autisme is. 

Maakt mij dat een ernstiger geval? Ik denk het niet. Ik denk wel dat het hebben van zowel ADHD als autisme de behandeling complexer maakt, onder andere omdat die twee diagnoses elkaar ook tegenspreken op sommige vlakken. Dit maakt het vinden van de juiste behandeling moeilijker. Ik denk dat dit wordt bedoeld met de mate van ernst. Ik kan me voorstellen dat dit al helemaal geldt voor ingewikkeldere combinaties van diagnoses. 
Tristan Lyklema 1 jaar geleden geplaatst
Persoonlijk heb ik ADHD en ooit een auto ongeval gehad waar aan ik niet aangeboren hersenletsels aan over gehouden heb. Het is puur onervarenheid van artsen en hulpverlening omdat ze niet weten hoe de combinatie zich uit zal pakken en daarom krijgen we de sticker ernstig problematisch. 
Nathalie VD 11 maanden geleden geplaatst
Ernstig, vanwege de last die je kunt ervaren en de complexiteit. De comorbiditeit is vaak te complex voor de meeste behandelaren. Ze proberen daar waar je het meest last van hebt te behandelen, maar dat botst soms met je andere issue(s). En dan nog niet gesproken over een wachtlijst van gemiddeld een jaar, plus of er een “klik” is.
1984 Heem 11 maanden geleden geplaatst
Hier ADD & dwangstoornis vooral een hele leuke combi nottt...
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 March 2020 om 12:46
Aantal lezers 41
Aantal reacties 8