Emotionele bijwerkingen, wat kan ik er aan doen?

Laatste reactie 29/06/2020 13:43 door Linda
· Markeren als ongelezen
Tamara B 7 maanden geleden geplaatst
Hoi allemaal,

Ik slik nu sinds ongeveer een maand Elvanse. Hiervoor heb ik ooit (2016) methylfenidaat geprobeerd (was geen succes, heel veel hoofdpijn en verder geen effect) en heb ik een tijdje Dexamfetamine (5x p/d 12,5 mg) gebruikt, waar ik uiteindelijk mee gestopt ben vanwege extreme slaapproblemen (ik sliep niet meer, waar ik op de lange duur allerlei angsten en hallucinaties door kreeg). Daarna was ik er helemaal klaar mee en heb ik ruim 3 jaar niks meer geslikt. Inmiddels probeer ik een HBO studie te volgen die ik niet meer trek zonder medicatie. Daarom toch maar weer eens proberen. Ik kreeg lisdexamfetamine voorgeschreven. Eerst twee weken 20mg en daarna overgestapt op 30mg.

Ging in eerste instantie vet goed:

-Geen gedoe met timen van doseringen want je hoeft maar 1x iets in te nemen
-Het werkt veel subtieler dan dex, dus minder ups en downs gedurende de dag
-Ik voel me gemotiveerd en helder en kan me goed concentreren
-Sociaal ben ik minder "afgevlakt" / "alien" dan dat ik met de dexamfetamine altijd was (ik kon daar amper nog op socializen)
-Minder eetlust maar ik eet veel meer dan met de kortwerkende dex, genoeg om gezond van te blijven.
-Ik slaap prima. 

Maar toen kwam het. Overstap naar de 30mg vond ik heftig, eerste twee dagen voelde ik me wat gejaagd en ik had erg veel last van de rebound (super onrustig, besluiteloos zijn, misselijk, moe, geïrriteerd, snel boos). Dit verdween echter snel en overdag voelde ik me helemaal top. 
De problemen lijken zich voornamelijk voor te doen als het middel nog niet werkt of al is uitgewerkt. 

-Elke ochtend is een ramp. Ik ben instantly boos als ik wakker word, ik schreeuw tegen mijn vriend, ik gooi met spullen en krijg daarna meestal een huilbui. Ik heb vlagen waarbij ik me super depressief en wanhopig voel en ik oprecht denk dat ik in een depressie zak en suicidaal word. 
-Later op de avond als ik vermoeid begin te raken, merk ik dat ik wat achterdochtig word, dat ik banger ben voor bijvoorbeeld spinnen en dat ik de negatieve gedachten in mijn hoofd niet uit kan zetten. 

Ik ben bekend met de effecten van andere stimulantica en dit soort symptonen komen bij mij over het algemeen bij een combinatie van vermoeidheid en afkickverschijnselen. Is dat het geval nu? Is hier een oplossing voor of gaat dit alleen maar erger worden en kan ik er beter mee stoppen?

Tamara B 7 maanden geleden geplaatst
Misschien nog handig om te vermelden:

Ik slik Seroquel (antipsychotica) voor het slapen gaan, 12,5mg. Dat zal vast ook invloed hebben op dat ik goed kan slapen op de Elvanse, haha
Linda Alexandra 7 maanden geleden geplaatst
@meneervana
, dit is wel een complexe situatie. Wat zegt je behandelaar hier van? Hoe vond je de 20mg Elvanse in combinatie met Seroquel? Had je de uitwerkverschijnselen toen ook zo heftig?

Zelf heb ik geen ervaring met Evanse, maar ik lees dat meer mensen last hebben van het uitwerken. Hoe hoger de dosering, hoe sterker de "crash"? Ook is bekend dat stimulantia minder goed werken of meer bijwerkingen geven bij slechte dagen; zoals veel stress en/of weinig slaap. Vrouwen hebben ook nog eens te maken met hormoonschommelingen zoals voor de menstruatie of tijdens de overgang.

Vind je zelf dat de stimulantia iets toevoegt? Het middel moet niet erger zijn dan de kwaal. En de medicatie zal niet alle ADHD klachten wegnemen, maar als het scherpe randje eraf kan zonder teveel bijwerkingen dan is er toch winst. Welk middel/dosering/ timing kwam vond jezelf het prettigst?
reactie op @lindaalexandra:
Tamara B Dag Linda, 

Dankjewel voor je reactie! Ik heb de eerstvolgende afspraak met mijn behandelaar pas over een week, maar denk dat ik maandag wel ga bellen voor advies. 

Qua hormoonschommelingen.. Ik slik de anti conceptie pil dus dat zou vrij stabiel moeten zijn, al moet ik wel meegeven dat ik deze week wat bloedverlies had en een migraine aanval (ik slik de anticonceptiepil ook voornamelijk omdat ik daardoor minder migraine aanvallen heb, met de pil heb ik vaak alleen een aanval rond de menstruatietijd dus dat klopt wel) ondanks dat ik geen stopweek heb met de pil. Dus wie weet dat er toch ook iets met die hormonen aan de hand was......

Ik vond de 20mg Elvanse ook fijn, maar merkte dat mijn concentratievermogen daarmee veel minder goed was dan toen ik nog Dexamfetamine slikte. Vandaar ook het ophogen van de dosering naar 30mg.

Ik had met de 20mg ook last van de rebound,  maar bleef emotioneel wel een stuk stabieler. De rebound was daarmee meer vermoeidheid, onrust en een beetje overprikkeld zijn. Ik heb niet het idee dat mijn seroquel invloed had op de Elvanse of andersom. Ik merk wel dat als ik de Elvanse ingenomen heb dat de suffigheid van de seroquel, die vaak nog uren na het ontwaken blijft hangen, verdwijnt. 

Ik heb vandaag voor het eerst weer de 20mg Elvanse genomen in plaats van de 30. Dit op eigen initiatief, niet overlegd met mijn psychiatrisch verpleegkundige. Ik heb niet het gevoel dat het iets doet eigenlijk, maar ik had vandaag echt geen zin in die emotionele rollercoaster die ik de afgelopen week heb gehad. Ik voel me emotioneel rustiger vandaag, maar dat zou ook kunnen liggen aan dat ik nu voor het eerst in drie weken een vrije dag zonder stress heb. 

Al met al denk ik dat ik het middel misschien echt langer moet gebruiken om te kunnen beoordelen of het het waard is. Maar die 30mg ga ik de komende week denk ik wel even achterwege laten.

Er is niet iets van een tussendosering? 25mg? Misschien dat dat de heilige graal zou zijn voor mij haha7 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Hey Tamara, de werking van medicatie is voor iedereen anders. Dit geldt ook voor de beleving van PMS, met de pil of na de overgang, is het misschien niet meer zo heftig. Je ziet vaak wel dat je net wat minder goed in je vel zit en kun je net wat meer medicatie nodig hebben. 

Waar heb je Seroquel voor? De stimulantia is dan wel een pluspunt in combinatie met de Seroquel.
Hoelang werkt de 20mg Elvanse voor jou? Het voordeel van dexamfetamine of methylfenidaad is dat je het makkelijk kunt sturen en/of bij kunt doseren. Door met de laagste dosering te eindigen kun je het uitwerken vaak verzachten. Ik weet niet of dit met Elvanse ook kan, ik hoor vaker dat het in de middag uitwerkt en men een kortwerkend middel erbij zou willen...

7 maanden geleden

Beantwoorden

Tamara B Ik heb inmiddels een stuk minder last van alle bijwerkingen. Ik slik nog steeds de laagste dosering sinds ik daarop over ben gestapt. Mijn behandelaar vond dat ik goed gehandeld had en vond het dus geen probleem dat ik op eigen houtje de dosering naar beneden had geschroefd. 

Ik merk helemaal niks meer van de 20 mg. Ik heb niet door wanneer het in en uitwerkt, het enige verschil dat ik merk is dat ik in de avond wat meer moe ben. Los daarvan zou je me kunnen vertellen dat het een placebo was en dan zou ik je geloven. Ik merk niks meer, ben net zo dromerig als altijd... Zou ik dan toch weer omhoog moeten naar de 30mg?
6 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Misschien dat je aan de stof hebt moeten wennen. Zelf heb ik die ervaring wel, eerst was de 27mg langwerkende Methylfenidaad teveel. Nu een jaar later kan ik het wel hebben....

Je zou het weer een dagje kunnen proberen. Als je er geen baat bij hebt, dan schiet het natuurlijk niet op. Het moet wel iets toevoegen. Kan het ook aan de combinatie met Seroquel liggen? Kun je dit niet minderen of overstappen op een ander middel?
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 June 2020 om 14:43
Aantal lezers 38
Aantal reacties 7