Eindhoven stopt met ADHD-medicatie via ziekenhuizen

Laatste reactie 20/07/2019 10:58 door Wazig
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Kinderen met ADHD en ADD uit de regio Eindhoven die ADHD-medicijnen nodig hebben kunnen niet langer terecht bij ziekenhuisartsen. Eindhoven stopt per 1 juli met het inkopen van dit type zorg bij het Catharina Ziekenhuis en het Sint Anna Ziekenhuis.

‘Huisartsen zijn in staat om voor de kleine groep kinderen die het betreft deze zorg over te nemen’, aldus de gemeente Eindhoven. Kinderen met complexe problemen kunnen volgens haar terecht bij de diverse GGZ-aanbieders waarmee ze contracten heeft. ‘Momenteel zijn we nog in goed overleg met de betrokken partijen om te kijken hoe we het in de praktijk kunnen vormgeven.’

ADHD-medicijnen worden vergoed door zorgverzekeraars. Het consult waarin het soort medicatie en de dosering wordt bepaald valt onder gemeenten. Eind mei bevestigden de ziekenhuizen al aan het ED dat Eindhoven hun contract niet verlengt. De ziekenhuizen bouwen dit type hulp af en hebben nu nog 30 kinderen uit de regio Eindhoven in zorg. Het MMC stopte een jaar terug uit zichzelf, het vindt het tarief te laag.

Specialisten in de regio, onder wie MMC-kinderarts Bas Zegers, zetten vraagtekens bij de stap van Eindhoven. Volgens hem is er een groot tekort aan psychiaters, waardoor kinderen lang moeten wachten. Huisartsen zelf durven het voorschrijven van deze medicatie vaak niet aan, omdat ze expertise missen. 

Noodkreet
Dat de regio Eindhoven het contract met de ziekenhuizen niet verlengt blijkt onbekend bij huisartsen. Ook het gemeentelijke servicebureau zelf, dat inwoners die specialistische zorg nodig hebben verder moet helpen, blijkt niet op de hoogte. Dat merkten de ouders van een 11-jarig Eindhovens jongetje, die vorige week een noodkreet aan burgemeester Jorritsma richtten. Hun zoontje heeft ADHD-medicatie nodig, wil hij zijn achterstand op school inhalen. Zijn huisarts verwees hen naar beide ziekenhuizen. Daar kreeg de vader nul op het rekest. Toen hij aanklopte bij psychologenpraktijk Oog liet die weten dat zijn zoontje (te) lang zou moeten wachten. Na zijn mail aan de burgemeester nam het servicebureau contact met de vader op. De medewerker belde vervolgens op zijn beurt ook beide ziekenhuizen af. Hij wist niet dat Eindhoven hun contract niet verlengt.

Onlangs meldde ook een ander echtpaar en twee zorgaanbieders aan het ED dat het voor medewerkers van het servicebureau niet inzichtelijk is gemaakt welke hulp bij welke zorgaanbieder beschikbaar is. ,,Je refereert in je vraag aan één casus en suggereert dat er meerdere zijn", zo reageert de gemeente hierop. ,,Daar kunnen wij eerlijk gezegd niet zo veel mee. Bovendien gaan we niet in op individuele casussen. Wat we wel kunnen zeggen: alles wat wij doen, wordt door mensen gedaan. Er gaat heel veel goed. Wij besteden altijd extra aandacht aan de informatievoorziening over wijzigingen in contracten, maar zullen aan deze specifieke situatie extra aandacht besteden.”

Gevolgen kinderen uit regio
Dat Eindhoven niet langer ADHD-hulp inkoopt bij ziekenhuizen betekent dat ook kinderen met ADHD uit Heeze-Leende, Cranendonck, Valkenswaard, Best, Veldhoven, Oirschot, Eersel, Bladel, Reusel de Mierden, Bergeijk hier niet langer naar toe verwezen kunnen worden. Dit geldt dus niet voor kinderen uit Helmond, Geldrop-Mierlo, Waalre, Nuenen, Son en Breugel, Asten, Someren, Gemert-Bakel, Deurne en Laarbeek. Deze regiogemeenten vormen samen een andere inkoopregio en maken andere keuzes dan Eindhoven.

Overdracht
Bij het Sint Anna Ziekenhuis betekent de verandering dat er nu 25 kinderen uit de regio Eindhoven over moeten naar andere zorgverlener. Vorig jaar waren hier nog 175 kinderen uit deze regio in zorg. ,,Jammer, maar het is niet anders. We dragen de zorg in samenspraak met ouders over. Er zijn mensen die na 1 juli nog een afspraak hebben staan. Die gaat gewoon door, we zullen die afspraak benutten om de overdracht te bespreken”, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. Het Catharina Ziekenhuis benadrukt dat het al lange tijd duidelijk was dat dit type zorg bij de ziekenhuizen werd afgebouwd. ,,In 2018 hebben we nog maar een tiental nieuwe kinderen in zorg gekregen, die dragen we nu over. Er is ook nog een aantal kinderen dat al langere tijd bij ons dit type zorg krijgt. Die blijven gewoon bij ons, ook al krijgen we daar dan niet voor betaald.”

bron https://www.ed.nl/eindhoven/regio-eindhoven-stopt-met-adhd-medicatie-via-ziekenhuizen
John Dex 3 jaar geleden geplaatst
In Eindhoven zijn voor ADHD ook wel betere opties te vinden dan het ziekenhuis lijkt mij en ze zijn er op gespecialiseerd.
Grootste na deel is de maanden wachttijd.

http://www.adhdcentraal.nl/

https://www.psyq.nl/vestigingen/psyq-psycholoog-eindhoven
reactie op @johndex:
Coen Olde Bijvank Absoluut waar, ik vind persoonlijk dat ADHD medicatie via de huisarts of psychiater moet gaan.. maar wie ben ik.. :)
3 jaar geleden

Beantwoorden

Wazig Hoofd 3 jaar geleden geplaatst
ADHD centraal behandeld geen kinderen. Is er alleen voor volwassenen.  
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 July 2019 om 15:13