Eenzaamheid

Laatste reactie 13/09/2020 15:51 door Ann
· Markeren als ongelezen
Ann V 8 maanden geleden geplaatst
Komen jullie kinderen soms met het verhaal dat ze eenzaam zijn of geen vrienden hebben.
Mijn zoon met adhd/ ass heeft het daar heel moeilijk mee. Niemand lijkt bij hem te passen, zo zegt hij het zelf. Andere kinderen voetballen, spelen,... ( hij is 9 jaar)
Hij houdt van de natuur, durft / wil / weet niet vragen om mee te spelen., zit vaak alleen.
Heeft vaak het idee dat hij zich voor schut zou zetten, weinig zelfvertrouwen, voelt zich anders en dus alleen. De leerkrachten inschakelen heeft nog geen verandering gebracht. Iemand een gouden tip?
M Ham 8 maanden geleden geplaatst
Ik ben geen expert, maar deze heer met grijzen haren schijnt weleens goede inzichten voor de ouderen te hebben.
reactie op @mham761:
Ann V Idd, heb zelfs een boek over omdenken maar dit is geen rationeel probleem, ik kan wel proberen omdenken maar dat veranderd het gevoel van mijn zoon niet. Ik zet geen druk op het idee van vrienden hebben. Het gaat om waar hij behoefte aan heeft, niet om wat ik nodig vind. Ik leef mee met zijn gevoelens. Hij kijkt om zich heen en ziet kinderen samen spelen en wil dit ook,... erbij horen... iets fundamenteels, waar ook kinderen met ass behoefte aan kunnen hebben ook al lijkt het niet altijd zo.

8 maanden geleden

Beantwoorden

JJ S 8 maanden geleden geplaatst
Herken het van mijzelf (ADD) en van mijn dochter van 10 (sterk vermoeden van ADD).

-Niet weten wat ze moet zeggen. Niet goed in 'small talk'
-Anders/ongewaardeerd/onbegrepen worden en daardoor onzeker
-Angstig voor afwijzing en gevoelig voor (vermeende) afwijzing

Door die angst/onzekerheid een grote drempel om initiatief tot sociaal contact te nemen.

Wat wij nu proberen:
De angstdrempel te verminderen door hem aan te gaan
- basis 'small talk' trucjes aanleveren (vragen stellen als: hoe heet jij? Hoe.oud ben jij? Waar woon jij? Wat vind jij leuk?
- belonen als ze initiatief neemt (compliment geven of er een soort 'challenge' van maken zoals op.Youtube
- een rots en watertraining waar ze met andere kinderen leert om zichzelf meer te laten zien in een groep (net begonnen dus weet nog nietnof het werkt).

En dan nog: hij zal zelf misschien het meest hebben aan 1 of 2 goede vrienden die hem zien dan een heleboel opeervlakkige contacten. Laat hem ook inzien dat sommige mensen hun populariteit meten aan hoeveel vrienden ze hebben. Maar dat dit externe waardeoordeel van populariteit niet iets is waar iedereen perse naar zou moeten streven.
Ann V 8 maanden geleden geplaatst
Dank je voor je input, is inderdaad wat zoeken. Zoon volgt sociale vaardigheden via groepje met kinderen met ass dus hoop dat hij inderdaad wat tools opsteekt. Het probleem is ook dat hij sommige sociale situaties moeilijker kan lezen en denkt dat hij er niet bij hoort terwijl hij zelf degene is die zich terugtrekt of soms zo een korte aandachtsspanne heeft dat hetgene hem al snel gaat vervelen.
1 op 1 contact werkt idd het best, goeie reminder voor me. Misschien kan ik hem inderdaad meer concrete adviezen geven van wat hij met wie kan doen. Heb niet de indruk dat kinderen hem bewust uitsluiten, sommigen wel pesten hem doordat ze weten dat hij fel reageert op het natuurconcept maar niet allen dus bedankt voor de tips gr ann
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 September 2020 om 23:44
Aantal lezers 21
Aantal reacties 5