Een speciale basisschool voor kinderen met ADHD?

Laatste reactie 11/01/2020 11:50 door Franna
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Ik vroeg mij af of er basisscholen zijn die zich speciaal richten op ADD/ADHD

Iemand enig idee?
Johan Den Hartog 3 jaar geleden geplaatst
Ik denk dat daar het speciaal onderwijs op gericht was. Kleinere klassen, minder afleiding en meer aandacht voor het individu, lees, het kind.

Ik denk dat integratie voor ADD/ADHD kinderen op "normale" scholen een goede zaak is mits het onderwijzend en ondersteunend personeel begrijpt wat er in een kind met ADD/ADHD omgaat en daarop inspeelt.
Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
@nicolehoogenboom @lottehijmensen kennen jullie speciale basisscholen voor kinderen met ADHD of ADD?
reactie op @coenoldebijvank:
Lotte Hijmensen Geen scholen voor alleen ADHD. Het ligt eraan hoe een kind verder functioneert. Mijn zoon kan niet goed tegen veel kinderen in 1 ruimte en haalde het daardoor niet op het regulier onderwijs. Maar er zijn ook kinderen die dat wel redden. Anderen kinderen redden het ook niet op een SBO en gaan weer naar een cluster 4 school omdar dat beter past. Zoveel mensen met ADHD en dus ook zoveel verschillende passende oplossingen.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Nicole Hoogenboom 2 jaar geleden geplaatst
@coenoldebijvank

Jammer genoeg wordt dit geen vrolijk antwoord Coen.
Een paar jaar geleden waren er bijna voldoende scholen die zich hadden gespecialiseerd op de special needs kinderen. Indertijd waren er ook wachtlijsten maar die waren vaak te overzien voor kinderen en ouders.
Het grote probleem wat de laatste jaren steeds duidelijker wordt is dat door de bezuinigingen in het speciaal onderwijs, zowel SBO, cluster 4 onderwijs als SO, er steeds meer kinderen terecht komen binnen het reguliere onderwijs.

@ johandenhartog

Hoe goed en bevlogen docenten ook kunnen zijn het is voor hen haast onmogelijk om alle special needs kinderen de aandacht te geven die ze nodig hebben. Vooral in een klas met over de 30 leerlingen.
Kinderen met een vorm van autisme en AD(H)D hebben een andere aansturing nodig en zijn gebaad bij kleinere klassen met meer ondersteuning.

De leerkrachten binnen het reguliere onderwijs hebben zo wie zo zich niet gespecialiseerd voor kinderen met een rugzakje en zijn door alle eisen en wetten die voor hen gelden vaak al overbelast.
Als er dan ook nog eens vijf kinderen rondlopen die extra aandacht nodig hebben kan je op je vingers natellen dat dit niet gaat werken.

@finnenlottehijmensen

Waar jij het over hebt Lotte werkt/bestaat in veel grote steden al niet meer zo omdat de scholen simpelweg niet meer bestaan.

Warme groet,
Nicole
Lotte Hijmensen 2 jaar geleden geplaatst
@nicolehoogenboom dan boffen wij hier in de randstad dus. In Den Haag en ook in regio Rotterdam zijn deze scholen ruimschoots te vinden. Slechte zaak dat dit in de rest van Nederland anders is!
Angel A 10 maanden geleden geplaatst
Mijn zoon zit op een cluster 4 SO school. (Speciaal onderwijs) omdat ook op SBO de klassen nog erg groot waren en mijn zoon daar erg veel last van had hebben wij gekozen voor de school met de kleinste klassen. Omdat mijn zoon ook een lichte vorm van ASS erbij heeft hebben wij gekozen voor de school waar het meest prikkelvrij les gegeven werd. Entrea onderwijs maakt hier een onderscheid tussen autismegroep en meer gedragsmatige groep. Omdat zij vinden dat beide groepen een ander e aanpak nodig hebben. Maar ook op de school waar de autisme groepen zitten, zitten ook kinderen met Adhd omdat ze een combi hebben. Mijn zoon komt nu eindelijk tot leren. En heeft weer plezier in school. Vorig jaar zat hij van de vijf dagen er drie thuis omdat hij totaal overprikkeld werd op zijn oude school.
Andries McQueen 10 maanden geleden geplaatst
Ik heb er wel eens over gedroomd @coenoldebijvank​ hoe het zou zijn met alleen maar kinderen met ADHD in de klas. 

Dat lijkt me op zijn zachtst gezegd interessant. 

AHDH heeft zelf al 3 types, daarnaast is het intelligentieniveau zéér uiteenlopend. 

Het zou al verschrikkelijk helpen als leerkrachten verplicht worden bijgeschoold in kennis over ADHD! Dat zou zóveel schelen! 

reactie op @andriesb:
Coen Olde Bijvank Dat is het zeker @andriesb​ en het bestaat ook nog, een klas met alleen maar mensen met ADHD. Ik werd laatst door iemand aangesproken, ik ben zijn naam kwijt.. een erg creatieve klas volop in uitvoering.. echt prachtig om te zien.
9 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Mocht je nog herinneren wie 't was, ben ik erg benieuwd! 
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Franna Gold 1 maand geleden geplaatst
Mocht je kind ADHD hebben, persoonlijk zou ik dan altijd kiezen voor speciaal basisonderwijs omdat leraren daar weten hoe ze met de kinderen om moeten gaan.

Dit ontbreekt heel vaak op de reguliere school.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 30 March 2016 om 09:51
Aantal lezers 36
Aantal reacties 11