Een passende sport voor kinderen met ADHD

Laatste reactie 17/01/2020 23:08 door Bibi
· Markeren als ongelezen
Inneke Brugman 6 jaar geleden geplaatst
Hallo allemaal,
Ik zou graag zien dat mijn bijna 7 jarige zoon met ADHD zijn energie wat kwijt zou kunnen in een sport.
Nu vind ik het echter heel lastig hier een keuze in te maken, een teamsport als voetbal past niet bij hem, oa omdat ik denk dat hij veel moeite zal hebben met alle 'prikkels' die hij krijgt van zijn teamleden en ik verwacht dat het samenspel en hiermee verdelen van zijn aandacht voor hem meer frustratie zal opleveren dan dat hij er baat bij zal hebben.
Een sport als judo lijkt me wel geschikt, echter ben ik hier weer wat huiverig: gaat hij deze 'technieken' dan niet toepassen op zijn vriendjes?
Iemand tips?
Groet, Inge
reactie op @ivwbruggefalse:
Greta van den Berg Voetbal, scouting, tennis rugby, kickboksen etc.. het gaat er om dat jouw zoon de energie kwijt kan.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Meinte de Groot 6 jaar geleden geplaatst
Teamsport is meestal geen succes... Judo is een goede keus. Energie kwijt en omgaan met agressie twee in een. Maar denk ook eens aan bv drumles, geen sport maar wel een energievreter.

Succes

Meinte de Groot

ADHD coaching Fryslân
Erika Sellies-Ekkelboom 6 jaar geleden geplaatst
Veel kinderen gaan op scouting.
reactie op @erikaselliesekkelboom:
Coen Olde Bijvank @erikasellies-ekkelboom zelf ook vroeger ook op scouting gezeten, lekker mijn energie kwijt in het bos.

Er was altijd wel wat te doen :)

6 jaar geleden

Beantwoorden

Sanneke van Belzen 6 jaar geleden geplaatst
Ik was om dezelfde reden een beetje huiverig voor Judo, maar toch geprobeerd en met succes!

De dicipline en respect is bij judo heel hoog. Duidelijke regels en structuur in de les is heel fijn! En toch lekker je energie kwijtkunnen.

Hoewel het natuurlijk ook wel heel erg afhankelijk is welke trainer je hebt...

Hij heeft het nooit bij vriendjes of in een ruzie toegepast. Tenzij vriendje ook op judo zit en ze samen wilden oefenen.

Dit wordt ook regelmatig aangehaald in de lessen.

Een andere hele geschikte sport is zwemmen! Je kunt het wel samen doen, in een vereniging maar toch individueel, er is geen team afhankelijk van jouw samenwerk-skills.
Shirley van Straten 6 jaar geleden geplaatst
Hoi, mijn beide zoons, beide adhd, zitten op karate. Voordeel hiervan is dat ze leren zich te concentreren en na te blijven denken. De les duurt een uur en dat is behoorlijk lang voor een adhd-er. Ook leren ze meer controle te houden over zichzelf, want een ander raken, dat mag niet. Blijft lastig hoor on de juiste sport te vinden. Judo is ook heel goed, maar mijn oudste wil niet dat er iemand te dichtbij komt. Het is net hoe je kind zelf is. Misschien kun je via de jeugdsportpas enkele sporten proberen. In ieder geval heel veel succes!
Frances van der Maat 6 jaar geleden geplaatst
Mijn zoon met ADHD heeft eventjes op judo gezeten, maar kon daar z'n energie niet kwijt. Daarnaast zit hij al vanaf zijn 5de op voetbal, als keeper. Hij kan zelfs zonder medicatie een hyperfocus hiervoor opbrengen, zijn energie kwijt en functioneert prima binnen het team.
Nicky Dikhooff-Groenendijk 6 jaar geleden geplaatst
Mijn broers zus en ik hebben allemaal op waterpolo gezeten ik speelde hoofdklasse. Voor 3 van ons was dit zeer geschikt, voor de broer die ook nog autisme had wat minder.

Mijn vader speelde vroeger volleybal op nederlands nivo, tot hij zo'n pols brak.

Mijn dochtertje zit op voetbal en vind dit heel erg leuk en dit gaat ook super goed.

Scouting heeft ze ook gedaan, maar hier vond ze geen hol aan. Te veel vrijheid, te weinig structuur.

Mijn andere dochter zit op dansen o.a hiphop, streetdans en ze doet aan fitness.

Mijn nichtje doet judo in de selectiegroep.

Mijn 4 neeftjes zitten op voetbal en dit gaat ook goed.

1 nichtje zit op paardrijden en ook dit gaat super goed. Bij haar gaat de scouting ook wat minder goed vind de leiding, maar zij vind het leuk.

En collega van mij zat op atletiek en heeft ook op nederlands Nivo gepresenteerd.

Je ziet het, een familie vol met o.a. ADHD al generaties lang.

Het belangrijkste is dat je kind het leuk vind en daarvoor is vaak een duidelijke structuur nodig.

Als hij het leuk vind, zal hij zich er zonder moeite voor de volle 100% voor geven, wat kan resulteren in iets leuks.
Boeleke Illie 6 jaar geleden geplaatst
Mijn zoon in judo of goed idee die breekt nu al zo gemakkelijk
reactie op @boelekeillie:
Henna Tattoo Judo doet onze dochter ook en met veel plezier.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Nicky Dikhooff-Groenendijk 6 jaar geleden geplaatst
Bij judo leert hij juist hoe hij goed moet vallen zonder iets te breken
Jessica Overeem 6 jaar geleden geplaatst
Mijn zoon zit op schaatsles/skeelerles(afhankelijk van seizoen). Dit gaat goed. Behalve als er een speciale les is met spelletje met alle leeftijden en niveau's. Dat wil hij niet graag.
Eli vd Wal 6 jaar geleden geplaatst
Judo is een uitermate geschikte sport. Kinderartsen zullen dit zeker beamen. Ik geef zelf judoles waar ook kinderen met adhd (en andere bijzonderheden) de lessen volgen. Duidelijkheid, structuur, wel in een groep maar toch gewoon samen oefenen is enorm goed.

Een aanrader.

Kim Polling is als meisje met adhd op judo 'gestuurd' door haar ouders en is nu medaille kandidaat op de Olympische Spelen
Susan Weeren 5 jaar geleden geplaatst
Mijn dochter zit op scouting. Bijna het enige waar geen echte competitie in voorkomt, maar wel een sociaal aspect heeft. Voor mijn dochter positief. Turnen was in ieder geval geen succes.


Ik zelf heb lang gevoetbald. Perfect om mijn energie in kwijt te kunnen en ook op te laden.
Greta van den Berg 5 jaar geleden geplaatst
Jongens en mannen met ADHD zitten vaak op kickboxen. Vrouwen en meisjes daarentegen zitten vaak op voetbal en tennis.
jolanda pranger 5 jaar geleden geplaatst
Mijn zoontje van 9 zit zowel op voetbal (teamsport, lekker buiten) als op karate. Dit laatste nu sinds een half jaar. Ik was hier ook wat terughoudend in maar het pakt heel goed uit. Hij moet een uur lang geconcentreerd blijven en dit lukt hem. Hij vindt het daarnaast zo leuk en het is goed voor zijn zelfvertrouwen. Er wordt flink op gehamerd dat de technieken niet buiten de les mogen worden toegepast.
Isilda De Jong 5 jaar geleden geplaatst
Mijn zoon zit op freerunning. rennen, springen, duikelen en vooral.......hoe moet je vallen! Dus schouderrol, niet op de knieën landen etc.
Lyse Donk 5 jaar geleden geplaatst
Mijn zoontje heeft voetbal geprobeerd, maar geen succes! Hij doet liever zijn eigen ding. Toen karate geprobeerd, maar hij verstoorde alleen maar de les en "verveelde" zich. Nu heeft hij eindelijk 2 sporten gevonden waar hij volledig op zichzelf is aangewezen en mega veel energie in kwijt kan! Hij doet nu breakdance en kickboksen. En in beide sporten blinkt hij echt uit voor zijn leeftijd. En het allee belangrijkste...het zijn energievretende sporten, waarna zijn hoofdje even lekker "leeg" is.
Lotte De Bruin 3 jaar geleden geplaatst
Volgens mij moet je zoon iets kiezen waar hij blij van wordt. Mijn zoon heeft eerst twee jaar gevoetbald. Ging prima, alleen af en toe afgeleid. Daarna een jaar freerunnen. Heel leuk, maar hij miste het hebben van een team en het samen gaan voor de winst, het groepsgevoel. Nu zit hij al meer dan twee jaar op hockey en is gefocust omdat hij het leuk vindt. Heeft het zelfs tot de selectie geschopt, terwijl de medicatie tijdens de trainingen echt wel uitgewerkt is.
Dus, gewoon uitproberen, maar niet bij voorbaat teamsporten uitsluiten. 
Succes!
Andries McQueen 3 jaar geleden geplaatst
Als leraar met lesbevoegdheid gym en een dochtertje van 4 vind ik het fantastisch dat jullie sport zo actief laten aansluiten! 

Álle kinderen hebben sport en spel nodig. En degene met ADHD net even een beetje meer. 
Ook hierin zal het per kind verschillen wat het nodig heeft. 

Wat wil je oefenen? Concentratie? Ik lees hier dat judo en karate daarmee in verband worden gebracht. 
Of wil je dat je kind de energie kwijt kan? breakdancen, kickboksen, noem het maar op. 

Waar ik het niét mee eens ben is dat je met ADHD beter niet op een teamsport kan. Er zijn genoeg professionele voetbal en basketbalspelers te vinden met ADHD, die juist door hun hyperfocus zo goed zijn geworden! 

Maar als je inderdaad altijd dromerig in het veld staat en alles te snel gaat voor je, kun je beter iets anders doen ;-) 
Tamara Tygo 3 jaar geleden geplaatst
Mijn zoontje van 7 doet niet aan sport na schooltijd.
Hij heeft wel schoolzwemmen wat met ups en downs gaat en daarnaast sinds vorige week ook prive zwemles 1x per 2 weken.....

En op school krijgt hij Judo maar hij wilt nooit meedoen...

Hij heeft naast ADHD ook ODD, maar alle sporten liepen uit op een ramp en niks vond hij leuk.
Hij heeft 2 x Taekwondo geprobeerd, turnen, reguliere zwemles, freerunnen, Atletiek, muziekles....
Niks is goed gegaan, voornamelijk vanwege zijn brutale gedrag en niks vind hij blijkbaar leuk genoeg om zijn best voor te doen.

Ook het zwemmen gaat erg moeizaam vandaar de priveles erbij omdat hij anders nooit zijn A diploma gaat bereiken. Maar het is nog maar de vraag hoelang dit goed gaat.
De 1e priveles ging redelijk maar Tygo kan ontzettend brutaal en agressief doen en er zijn meer kinderen in het bad ookal hebben die hun eigen zwemles.
Als hij zich niet weet te gedragen dan moeten we ook hiermee weer stoppen, net zoals elke sport die we geprobeerd hebben ?

Ik krijg gewoon niks voor elkaar bij hem, teamsport is geen succes maar eigenlijk elke sport waar er ook andere kinderen zijn is geen succes. Als hem iets niet bevalt gaat hij agressief doen en dreigen... Het kan andere kinderen bang maken of ruzies/gevechten veroorzaken.

Hij wilt het liefst alleen maar gamen in zijn uppie, ondanks de ADHD zit er bijna geen activiteit in bij hem...Hij is wel onrustig en hyper maar lichamelijk actief worden ziet hij niet zitten...

Ik zit soms echt met mijn handen in het haar over wat ik hier in hemelsnaam aan kan doen ?
Wazig Hoofd 3 jaar geleden geplaatst
Tamara, samen wandelen, fietsen, klimmen, als je een tuin hebt een trampoline of klimrek. Samen naar het bos en lekker struinen. 
Dat is allemaal ook beweging.  Misschien kun je dat na school doen en daarna pas een tijdje gamen. 
reactie op @wazighoofd:
Tamara Tygo Ik heb helaas geen tuin...
We gaan weleens, vooral in het weekend naar een park/speeltuin of iets...
Maar hij vraagt om de 10 minuten of we al naar huis gaan....
Het gaat allemaal maar moeizaam en op een gegeven moment ben ik er ook een beetje klaar mee.
Maar ik zal eens kijken of ik wat vaker met hem naar buiten kan gaan.

3 jaar geleden

Beantwoorden

Wazig Hoofd 3 jaar geleden geplaatst
Heb je een idee hoeveel tijd hij games speelt per dag ?  En als hij naar huis wil, zou dat kunnen omdat hij wil gamen  ?  Kan het zijn dat hij daar te diep in zit  ? 
Zou een sportschool iets kunnen zijn samen met jou zodat hij wel moet bewegen ? Mogeli jk is er een waar het op sommige momenten misschien wat rustiger is en de muziek minder hard kan, of af. Of juist aan, net wat hij fijn vind. Of zwemmen samen? 
Astrid Schuurman 3 jaar geleden geplaatst
Voetbal en basketbal, dat geldt overigens voor onze zoons. Kies een sport waar hij of zij de energie kwijt kan.
HJ Blankvoort 2 jaar geleden geplaatst
Voetbal: actief en een teamsport en onze zoon kan zijn energie kwijt.
Joke Dijkstra 2 jaar geleden geplaatst
Fitness, voetbal wel of niet bekend met ADHD het is belangrijk dat het een actieve sport is. Waar hij of zij de energie in kwijt kan. Of niet ouders?
Karim M 2 jaar geleden geplaatst
Ik zat als kind op voetbal en karate tegelijk. Later beiden gestopt en een tijd kickboksen gedaan.  Inmiddels weer terug bij voetbal sinds mijn 25e.
Bibi D 2 jaar geleden geplaatst
Hier voetbal (heeft hij zelf gekozen!) .
Hij kan echt zijn ei kwijt, lekker buiten, rennen, maar ook leren focussen en rekening houden met anderen/ je teamgenoten en leren omgaan met verlies. Veel kinderen met adhd vinden dat ook een lastig stukje...
Om bij voorbaat al te zeggen 'een teamsport is niks voor iemand met adhd' ben ik het dus ook niet mee eens. Het zal echt per individu verschillen maar er valt ook zeer zeker een hoop winst te behalen juist met een teamsport.
Bibi D 2 jaar geleden geplaatst
En wat we ook met grote regelmaat doen is step/skeelers/skateboard in de kofferbak gooien en richting skatebaan...vind hij heerlijk en ook hier heeft hij op een leuke en positieve manier contacten met andere kinderen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 April 2016 om 20:19
Aantal lezers 146
Aantal reacties 27