Inspectie verbied dextro 2,5 productie door nederlandse apothekers

Laatste reactie 12/09/2019 14:31 door Eliza
· Markeren als ongelezen
Niels .. 4 maanden geleden geplaatst
Bereidende apotheken voldoen niet aan voorwaarden bij doorlevering dexamfetamine
Nieuwsbericht | 01-07-2019 | 12:00

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onderzocht of apothekers die dexamfetamine zelf bereiden en doorleveren aan andere apothekers zich aan alle voorwaarden voor doorlevering houden. Uit het onderzoek blijkt dat dat niet het geval is. De conclusie van de inspectie heeft mogelijk financiële gevolgen voor patiënten die dexamfetamine gebruiken.

Dexamfetamine is in Nederland verkrijgbaar als het geregistreerde product Amfexa. Dit geneesmiddel is alleen in tabletten van 5 milligram beschikbaar. Het doorleveren van een eigen bereiding aan een andere apotheek mag alleen als er geen geschikt geregistreerd alternatief is. Aan doorgeleverde bereidingen kunnen meer risico’s zitten voor de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van de geneesmiddelen, dan aan geregistreerde geneesmiddelen.

De meeste patiënten kunnen gebruikmaken van het geregistreerde geneesmiddel Amfexa. Voor een kleine groep patiënten, namelijk kinderen van 3 tot 6 jaar met ADHD, wordt regelmatig een lagere dosering voorgeschreven. Omdat er sprake is van een speciale behoefte van medische aard mogen eigen bereidingen voor deze patiëntengroep wel worden doorgeleverd. Er kan immers niet worden uitgekomen met Amfexa 5 mg. Ook in sommige andere gevallen kan er een medische noodzaak zijn voor een eigen bereiding, zoals bij een allergie voor een hulpstof. De apotheek die het middel uiteindelijk aan de patiënt geeft, moet per patiënt beoordelen of een doorgeleverde bereiding mag. Financiële overwegingen mogen geen rol spelen bij het ter handstellen van een doorgeleverde bereiding.

Wat is het risico van een doorgeleverde eigen bereiding?
Bij een doorgeleverde bereiding maakt een apotheker een geneesmiddel zelf, en levert dat vervolgens aan andere apothekers. Voor deze geneesmiddelen is geen handelsvergunning afgegeven. Als een geneesmiddel een handelsvergunning heeft, betekent dat dat de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het geneesmiddel onafhankelijk getoetst is. Dat is bij een eigen bereiding door een apotheek dus niet zo. Deze geneesmiddelen zijn daarmee niet per se onveilig, maar er zitten wel meer risico’s aan. Dat extra risico mag alleen worden genomen als er geen geschikte alternatieven zijn.

De discussie rondom dexamfetamine en de doorgeleverde bereidingen speelt al geruime tijd. Amfexa werd in 2015 geregistreerd en kwam 1 maart 2016 in de handel. Voor een deel van de patiënten brengt het gebruik van Amfexa hogere kosten met zich mee dan het gebruik van een doorgeleverde bereiding. Dat realiseert de inspectie zich. Maar in het belang van de patiënt kijkt de inspectie alleen naar kwaliteit en veiligheid.

Het onderzoek van de inspectie vond plaats tussen oktober 2017 en oktober 2018. Het is niet bekend of er sindsdien iets is veranderd in de werkwijze van de bereidende apotheken.
Niels .. 4 maanden geleden geplaatst
Heb iets te snel gewezen, zit ook al week zonder medicatie ... Ipv horen zeggen online gegaan, lees het verhaal in mijn nieuwe koptekst hierboven
reactie op @niels78:
John Dex Een week zonder medicatie hierdoor ?
Vorige week kreeg ik nog dex mee bij de apotheek.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Niels .. 4 maanden geleden geplaatst
NL producerende apothekers hebben hun zaken dus niet in orde, daarom dit bedrijf nu alleenrecht.
John Dex 4 maanden geleden geplaatst
Bron:
https://www.apothekersnieuws.nl/bereidende-apotheken-voldoen-niet-aan-voorwaarden-bij-doorlevering-dexamfetamine/

Dit is een onderzoek met negatieve resultaten.
Maar hier staat nog niet in dat het nu niet meer geleverd mag worden of ik lees het verkeerd ?
Coen Olde Bijvank 4 maanden geleden geplaatst
Als ik mij niet vergist, wordt de 2.5mg dexamfetamine juist vergoed en deze gaan ze nu verbieden? Toeval bestaat niet?

https://forum.adhdblog.nl/conversations/welke-zorgverzekeraar-vergoed-dexamfetamine
reactie op @coenoldebijvank:
Coen Olde Bijvank dexamfetamine vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Dit is dus WEL het geval bij 2,5 mg tabletjes. 
4 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex 4 maanden geleden geplaatst
@coenoldebijvank

De 2.5mg word gedoogd en meestal ook vergoed omdat de 5mg amfexa geen goede breuklijn heeft.
Dus mensen met 2.5mg en 7.5mg zouden dan niet de juiste dosering kunnen krijgen.

Hier praten ze over (doorgeleverde bereidingen) bij mijn weten is dat dus alle 2.5mg dexamfetamine met uitzondering van de regenboog apotheek.


- 2.5mg Dex van doorgeleverde bereidingen word nu vergoed, maar als ik dit bericht lees is de kans heel groot dat het verboden gaat worden.
- 2.5mg Dex van regenboog apotheek (is goedkoper) word bij de meeste verzekeraars NIET vergoed maar mag dan wel worden verkocht.
-5mg Amfexa word niet of maar gedeeltelijk vergoed (dacht ik) en dit word dan de standaard dexamfetamine die bij alle apotheken word aangeboden voor een extreem hoge prijs en met bijzonder veel klachten over de werking en de vele bijwerkingen.
Kosten van amfexa worden gedeeltelijk vergoed door de leverancier:
https://www.hevoconsult.nl/terugbetalingsregeling/apothekers/amfexa
reactie op @johndex:
Coen Olde Bijvank Bedankt @johndex voor de uitgebreide uitleg. Zou echt vervelend zijn voor veel mensen als de 2.5mg wordt verboden.
4 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex 4 maanden geleden geplaatst
Ik heb geïnformeerd bij de leverancier Pharmaline:
Die geven aan dat er een tekort aan grondstoffen is.

Nog een andere instantie geeft aan dat doorlevering waarschijnlijk verboden wordt zodra de voorraad op zal zijn.

Mijn apotheek weet nog van niks en kunnen momenteel nog gewoon leveren.


3 telefoontjes en 3 verschillende antwoorden :-(
reactie op @johndex:
Coen Olde Bijvank jammer dat ze altijd zo wazig blijven die farmaceutische partijen.

wel tof dat je er achteraan bent geweest, hulde voor jou!
4 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex 4 maanden geleden geplaatst
https://www.igj.nl/zoeken?trefwoord=Dexamfetamine

Ook hier veel informatie maar weinig definitieve beslissing kunnen vinden.
reactie op @johndex:
Coen Olde Bijvank We hadden het er ook al in een ander topic over, ik vind de pharmaceutische bedrijven maar wat vaag doen altijd. Ik vraag mij ook altijd af of dit altijd maar zo allemaal kan en mag.
4 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex Het gaat hier al lang niet om onze gezondheid maar om macht geld en geld.

Ik ben nu aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om aan de voorwaarden van amfexa te ontkomen.
 
https://apotheekhoudend.lhv.nl/actueel/nieuws/igj-doorgeleverde-dexamfetaminebereiding-alleen-beperkt-toegestaan
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Marjolein - 3 maanden geleden geplaatst
Wat rot! Dit gaan vast veel mensen merken. De magistrale bereider maakt ook dexamfetamine 2,5 mg. Weet iemand of deze ook onder de nieuwe regels niet meer meegegeven mag worden? Mijn apotheek wist nog van niks namelijk. 
reactie op @marjoleinvd:
John Dex Voor zover ik weet valt daar alles onder behalve de regenboog apotheek
3 maanden geleden

Beantwoorden

Marjolein - 3 maanden geleden geplaatst
Dankjewel John, ik hoop niet dat dat het geval is. Ik ga het meemaken en laat het weten als ik mijn nieuwe recept haal (ergens a.s. week). 
Marjolein - 3 maanden geleden geplaatst
Ik ben zojuist naar de apotheek gegaan met mijn recept dexamfetamine. Hier wisten ze er (nog) niets van af en ik heb voor vier maanden dexamfetamine 2,5 mg van de Magistrale bereider meegekregen. Ze hadden wel wat moeilijkheden met leveren, maar tot nu toe hadden ze nog geen problemen gehad.  
reactie op @marjoleinvd:
John Dex Klopt dat werd mij dus ook verteld
Dat vind ik dus zo lastig iedereen weet van niks maar dat bericht staat toch op officiële websites
3 maanden geleden

Beantwoorden

Eliza Reinders 2 maanden geleden geplaatst
Verleden maand bij de apotheek gedeelte van de gebruikelijke medicatie opgehaald: 2,5mg tabet van PHL  De rest was niet op voorraad en moest besteld worden. 
2 weken geleden kon ik deze ophalen, maar werd me Amfexa 5mg geleverd.

De verklaring hierbij was dat 2,5mg tablet van PHL wettelijk niet meer mag worden geleverd. Alleen nog 2,5mg tablet van VAL of DMB of Regenboog en de Amfexa tablet 5mg

Daarbij zijn de Zorgverzekeraars erop gewezen dat 2,5mg tablet alleen bij uitzondering mag worden vergoed als deze ook expliciet wordt voorgeschreven. (dus niet bij DDD 3 x 5mg of DDD 3 x 7,5mg)

Zie: https://www.impulsenwoortblind.nl/adhd/nieuws-adhd/dexamfetamine-25-mg-alleen-nog-bij-medische-noodzaak/

Bij ca 10 dagen Amfexa gebruik heb ik verschijnselen gekregen van hoofdpijn, slecht slapen, vermoeid, moedeloosheid, tegen dingen opzien en "hak op tak" gedrag (je gaat met iets beginnen en na enige tijd kom je tot ontdekking dat je met heel iets anders bezig bent)
Omdat mijn volwassen dochter (met zelfde diagnose en zelfde medicatie) sinds Amfexa gebruik ook soortgelijke klachten kreeg ben ik eens gaan Googelen en vind veel klachten over het gebruik van Amfexa. Zo ben ik ook op deze site terecht gekomen.
Mede door de klachten ook de bijsluiter nog eens goed doorgelezen.
Daarin viel me op dat Amfexa NIET was bedoeld voor behandeling bij ADHD bij kinderen jonger dan 6 jaar en volwassenen.


Mijn conclusie is dat in Nederland anno 2019 een volwassene geen medicatie kan krijgen bij de behandeling van AD(H)D tenzij dat er een DDD van 3 x 2,5 mg kan worden voorgeschreven of als zij baat hebben bij het "kindermedicijn" Amfexa
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 July 2019 om 18:55
Aantal lezers 27
Aantal reacties 20