Dochter van 6 jaar met ADHD slaapt heel slecht (in)

Laatste reactie 25/04/2020 03:08 door Anneke
· Markeren als ongelezen
Ronald R 2 jaar geleden geplaatst
Hoi allemaal,

Mijn oudste dochter gebruikt sinds een maand concerta 27 MG. Daarvoor was het Methyl proberen iets te snel naar de dex gegaan om toch weer terug naar de methyl te gaan.
Dat bevalt onze dochter zeer goed en in overleg met haar en de kinderpsychiater is besloten om naar concerta te gaan. En dat werkt voor haar eigenlijk heel goed.
Op school de afgelopen week gaat het redelijk. Ze is soms erg prikkelbaar maar dat lijkt te komen door haar nachtrust.

Mijn dochter heeft heel veel last van inslapen. 
Om een beeld te geven, vandaag zijn we de hele dag actief bezig geweest. In de middag naar een speelparadijs lekker gek gedaan en rondgerend.

 En vervolgens viel ze pas net in slaap. Ik ben een uur geleden naar haar toe geweest en ze klaagde over hoofd- en buikpijn dus heb haar een Sinaspril gegeven.
Nu slaapt ze eindelijk. Maar ik voel me zo machteloos ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Ik heb met haar gepraat en ze zei ook ik ben heel moe maar kan niet slapen omdat ik hoofd- en buikpijn heb.

Iemand tips?
Hella Hanna 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Ronald,

dan is Concerta hoogstwaarschijnlijk niet het juiste medicijn voor haar. Of een lagere dosis proberen. Dit moet je wel in overleg doen.

weleens overwogen om een ander soort medicatie te proberen zo als Ritalin?

als ze moeilijk in slaap kan komen. Kun je ook melatonine gebruiken. Het is een natuurlijk product en kan ook chronische clusterhoofdpijn verminderen of verhelpen. 

reactie op @hellahanna:
Ronald R Hoi Hella Hanna,

Ik moet er wel bij zeggen dat in slaap komen altijd een probleem is geweest. Met of zonder medicatie.
Ze heeft eerst Ritalin een aantal maanden geprobeerd daarna dexamfetamine.
Toen weer Ritalin, daarna Equasym XL en nu Concerta.

Bij alle medicatie is het slaappatroon nagenoeg gelijk gebleven. 
En daarvoor zonder medicatie eigenlijk ook.
We hebben melatonine geprobeerd en dat leek wel beter te gaan maar omdat we daar 'slechte verhalen' over hoorde zijn we gestopt ermee.

Ze klaagt eigenlijk altijd over hoofd- en buikpijn en de ene keer krijgt ze een Sinaspril en de andere keer niet (omdat dat te vaak geven ook schadelijk is).

Ze heeft namelijk ook darmproblemen (vetten en suikers zijn funest voor haar).
Ze eet ontbijt zoals muesli, lijnzaad, alleen volkoren voedsel. En drinkt veel water.

Haar slaappatroon is overigens normaal gezien altijd dat ze haast 12 uur slaapt. Nu mogen we blij zijn als ze de 7 a 8 uur haalt.
Ze is dan ook erg prikkelbaar de volgende dag. En ze gaapt ook continu.
Ze heeft dan ook slaapoogjes.

2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
Hoe laat neemt ze de Concerta in? Wat voor type AD(H)D heeft ze? Is ze juist druk of meer onoplettend zonder medicatie? wat zie je als het begint uit te werken? Het kan zomaar zijn dat de rebound net voor het slapengaan komt en dat ze door de prikkels en vol hoofd niet in slaap kan komen. Dat gevoel van onrust wordt dan voor het slapengaan versterkt. Dit wordt soms opgevangen door een hele dag dosis Ritalin te geven. Dit klinkt misschien niet logisch, maar niet alle ADHD-ers hebben dezelfde verschijnselen en reageren hetzelfde op medicatie. Het is soms echt even proberen wat werkt. 

En anders is Melatonine of Valeriaan wellicht een optie..?? En dan is de vraag of de buikpijn een bijwerking is van Concerta, de rebound of door oververmoeidheid.   
reactie op @lindaalexandra:
Ronald R Hoi Linda,

Ze neemt 's ochtends om 7 uur de Concerta 27 MG in.
Hiervoor had ze 18 MG Concerta. Het inslapen bleef hetzelfde hierbij

Ze is erg druk, en juist erg oplettend en hoort alles zonder medicatie.

Dat denk ik dus ook. Dat ze door de uitgewerkte Concerta veel prikkels krijgt waardoor ze met een vol hoofd niet in slaap kan komen. In overleg met de kinderspychiater hebben we een week geprobeerd om rond 5 uur nog een 1 pil van 5 mg Ritalin (Methylfenidaat), maar dit heeft geen enkel effect.

Om half 5 zijn alle gordijnen dicht, lichten uit, geen TV meer aan. Tekent ze rustig tot aan het eten. Daar hebben we het dan alleen over haar dag en vermijden we bewust onderwerpen over mijn werk of iets waar ze niet is bijgeweest, om te voorkomen dat dat in haar hoofd gaat malen.

Of bedoel je dat niet met een hele dag dosis Ritalin. Klinkt op zich wel logisch moet ik zeggen.

Ik zou zeggen door de oververmoeiheid. 
Zie ook reactie richting Hanna ik ben er voorzichtig geworden ermee en twijfel of ik er weer mee moet beginnen. Valeriaan is dan wel weer een optie denk ik.

2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Dan ligt het niet aan de dosering Concerta, als het effect gedurende dag goed is. Wanneer merk je dat het begint uit te werken? Tijdens het tandenpoetsen al of tijdens het avondeten?

Als ze om 17.00 uur 5mg Ritalin krijgt, dan is de kans groot dat ze tussen 19.00 en 20.00 uur de rebound krijgt. In het weekend misschien om 19.00 uur nog 5mg proberen? Bij mij werkt Valeriaan wel goed en ik doe het niet goed op Melatonine. 

 

2 jaar geleden

Beantwoorden

Ronald R @lindaalexandra

We zijn achter iets interessants gekomen. Als ze een goede nachtrust heeft, dan gaat eigenlijk de gehele dag wel goed. Dit moeten we nog een aantal keren observeren maar dat lijkt wel het geval te zijn.

Alleen de aanloop naar het bedritueel is van enorm belang. Anders heeft ze gewoon een hele slechte nacht.
Na het eten probeer ik samen met haar een spelletje waarbij ze goed moet nadenken (maar niet tè) en dat lijkt te helpen. 
Nogmaals wel te kort om dat met zekerheid te zeggen, maar het lijkt erop dat ze daardoor heel snel in slaap val en daarna goed doorslaapt.

2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @ronaldr​, dat heb ik vaker gehoord, maar dan vooral met dexamfetamine. Er zijn nogal wat mensen met slaapproblemen, door dex voelen ze dit niet zo. De werking is echter niet optimaal tenzij ze goed slapen.

Als jij noemt dat ze ook ASS heeft, een autismespectrumstoornis, dan is ritueel en structuur heel essentieel. Kinderen met AD(H)D, ASS en zelfs demente ouderen slapen beter met een verzwaringsdeken en vooral een ballendeken. De laatste is echter erg duur...


 

2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Ronald R 2 jaar geleden geplaatst
De kinderpsychiater heeft het over een verzwarende deken. En ik lees iets over ballendekens. Iemand daar ervaring mee? Ik zie namelijk dat ze vaak het deken omhoog schopt.
Ronald R 2 jaar geleden geplaatst
Het hele probleem in dit verhaal is dat ze alleen als ik haar op bed leg dat ze goed doorslaapt en als iemand anders (ook moeder helaas niet) het doet vaak niet.

Overigens zijn we van de week geïnformeerd dat onze dochter een vorm van PDD NOS Autisme heeft. Daarover worden we de komende week verder geïnformeerd.
reactie op @ronaldr:
Coen Olde Bijvank bijzonder dat alleen jij dat mag.. kan het niet de leeftijd zijn Ronald?

ik lees het wel eens vaker namelijk.. mama periode en dan weer papa..

2 jaar geleden

Beantwoorden

Wazig Hoofd 2 jaar geleden geplaatst
Vervelend is dat voor haar. Mogelijk is haar hoofd op dat moment te druk om in slaap te komen. Een kind hier die een stuk ouder is zij vroeger altijd dat het hoofd  niet kon stoppen met denken. Met doe klacht kwam ze er nog 10 x uit.
Overleg eens over de medicatie. Als ze idd in de rebound zit dan lukt het zeker niet. En wellicht iets anders erbij doen om te ontspannen. Lekker warm douchen, lekkere pyjama aan en een fijn boek lezen of verhaal verzinnen .
reactie op @wazighoofd:
Ronald R We zijn nu aan het 'experimenteren' met bepaalde spelletjes waarbij ze moet nadenken, maar niet TE veel. En dan lijkt wel redelijk te werken maar daar zijn we nog niet uit.

Dus de zoektocht is begonnen naar bordspelletjes die goed te doen zijn maar waarbij ze wel licht moet nadenken (maar niet tot het moment wanneer ze gefrustreerd is, maar gewoon het kan afsluiten zeg maar)
Ja de psychiater zat er ook aan te denken om Clonidine voor te schrijven, maar we willen eigenlijk eerst allemaal andere dingen (zonder medicatie) proberen voordat we over medicijnen hoeven na te denken.

2 jaar geleden

Beantwoorden

Ronald R 2 jaar geleden geplaatst
Sinds een week of anderhalf zijn we nu met lichte spelletjes na het eten aan het experimenten en dat werkt eigenlijk super. Ze slaapt binnen een half uur. Het enige is dat je ziet dat ze 's nachts niet echt rustig slaapt. Dus nu slaapt ze wel het aantal uren (nog altijd bijna 12 uur), alleen nu lijkt ze daar niet van uitgerust te kunnen worden dus willen we graag met een verzwaringsdeken gaan proberen.

Een ballendeken vond ze niet prettig omdat de ballen niet lekker aanvoeldde bij der voeten.

Iemand ideeën waar ik eerst een deken kan testen en hoeveel KG ik zou moeten gebruiken.
Mijn dochter is 6 jaat en weeg 27 KG. 
Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
@ronaldr​,

Fijn dat het slapen al iets beter gaat. Testen is altijd een goed idee, dan weet je of en wat er goed werkt. Hierbij een adresje:

Op verzwaringsdekens shop kun je gratis testen.
Ronald R 2 jaar geleden geplaatst
Dank je @lindaalexandra​ ik ga daar morgen gelijk even een testdeken laten bezorgen.
reactie op @ronaldr:
Coen Olde Bijvank hoe is dat bevallen zo'n verzwaringsdeken? @ronaldr 
2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
Fijn, ik ben benieuwd hoe het gaat. Een goede nachtrust is zo essentieel en de basis om verder te werken aan wat ze eventueel nog meer nodig heeft..
Berdien os 2 jaar geleden geplaatst
@ronaldr
Later naar bed?
Dat doen wij tenminste wel met onze dochter en het werkt perfect.
Ronald R 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Berdien,

Bedankt voor de tip. Dat hebben wij al een tijdje geprobeerd (in blokjes van 15 minuten elke dag rustig doorschuiven) maar na 2 weken hebben we het weer noodgedwongen terug moeten draaien.
Dit omdat ze rond dezelfde tijd, danwel niet vroeger wakker werd en nog minder sliep en echt heel erg niet te genieten was zeg maar. Waren ook problematische weken op school wat daarna (duurde echt wel een paar dagen) weer beter ging.

Vandaag de uitslag gekregen over haar ADOS onderzoek waarin we medegedeeld kregen dat ze een vorm van matige tot ernstige autisme heeft met een overlapping van ADHD.
Niet geheel onverwachts. 

Nu heb ik wat vragen ter discussie gesteld zoals ik heb aangegeven dat ik vind dat de juffrouw op school niet de aandacht aan haar kan geven die ze nodig heeft. En dat is geen verwijt aan de school maar dat is nu eenmaal zo.
Haar huidige klas is met 25 kinderen aardig druk. Ik denk dat ze daardoor best veel prikkels krijg. Verder lukt het haar niet om vriendjes of vriendinnetjes te krijgen op school.
Die vinden haar vervelend, irrtant of bemoeizuchtig.

Nu heb ik met mijn partner overlegd om evt. naar een andere school te gaan, met een klas van maximaal 12 leerlingen en die meer kinderen hebben met een soorgelijk aandoening.

Mijn vraag is, wat denken jullie hiervan?
Ik wil het beste voor mijn dochter en ik maak me gewoon heel erg veel zorgen. 
Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
@ronaldr​, heeft de verzwaringsdeken nog geholpen bij het slapen?

Ik ben niet verrast over de uitslag van de test, heb je verhaal gevolgd en had het wel verwacht. Wel fijn dat het nu duidelijk is en dat je nu de juiste hulp kan inschakelen. Op dit forum zijn al verschillende discussies te lezen over wel of niet naar speciaal onderwijs gaan. Mijn dochter heeft vooral ADHD type 1, voornamelijk onoplettend (ADD), dyscalculie, dyslexie en HSP. Het laatste is nog geen erkende diagnose, maar ze voldoet er wel aan. We hebben haar op de basisschool altijd binnen het regulier onderwijs gehouden, omdat we bang waren dat ze geïsoleerd zou raken. Leerlingen komen namelijk overal vandaan. Ze liep echter op haar tenen en werd niet altijd begrepen. Nu is ze ondanks de diagnose, medicatie en normale intelligentie op een praktijkschool begonnen. Ze vindt het een verademing. Er zijn weliswaar wat meer leerlingen met gedragsproblemen, maar ze is niet meer "anders". Iedereen lijkt daar een beperking of diagnose te hebben en ze vindt hier veel meer aansluiting. Daarnaast zijn er kleinere klassen van maximaal 16 leerlingen en wordt er meer structuur aangebracht. In de lessen wordt de stof minder droog en op maat aangeboden. Doorstromen naar VMBO kan altijd nog. 

Je kunt altijd bij die andere school gaan kijken. Je dochter zal vast niet meteen laaiend enthousiast zijn bij het idee, want het is een verandering maar wellicht zal ze hier straks meer op haar plek zijn. Luister vooral naar je gevoel als je er rondloopt....
Donja Drago 2 jaar geleden geplaatst
Wij gebruiken melatonine voor onze dochter @ronaldr
Heb je dat al geprobeerd?

Douchen voor dat ze naar bed gaat?

Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
Tips voor beter slapen bij kinderen
1. Een vast bedritueel.
2. Fijne slaapplek
3. Geen tablet of mobiel voor het slapen.
4. Overdag voldoende beweging.
5. Lachen en huilen, emoties uiten zodat hij of zij hier niet mee naar bed gaat.
6. Altijd rustig en positief blijven.
7. Zorg voor ontspanning 's avonds (massage, meditatie, ontspanningsoefeningen).

hopelijk gaat het al beter @ronaldr maar de tips hierboven kunnen dit stimuleren.
Bibi D 2 jaar geleden geplaatst
op de site van gevoelig kind heb je verschillende brein meditatie mp3's voor kinderen die je kunt gebruiken voor het slapen gaan. Zelf geen ervaring maar kwam het pas een keer tegen en het klinkt heel prettig!
V. J. 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb bovenstaande niet allemaal gelezen maar ook wij hadden dit probleem met onze zoon (7).
Het is bekend dat ADHD en gebruik van medicatie hiervoor invloed hebben op de hormonen die het slaap-waakritme reguleren.
Melatonine zorgt dat het ritme er weer komt en moet dan blijvend gebruikt worden.
Wij hebben advies gevraagd hoe we nu weten welke dosis onze zoon nodig heeft. Zeker ook in combinatie met het gebruik van de methylfenidaat tot een bepaalde tijd op de dag.
Het advies was om 3 dagen 0,1mg en dan 3 dagen 0,2 mg etc. rond 18.00u geven tot het moment waarop je merkt dat de slaperigheid ontstaat.
Wij geven onze zoon om 18.00u de melatonine, 5 tabletjes van 0,1mg ( Kruidvat, Etos werkt prima) en dan wordt hij rond 19.30u wel rozig.. Inslapen gaat veeeeel beter !
Ok, rond deze dagen (Sinterklaas en feestdagen, school druk) is het natuurlijk heel normaal dat inslapen wat moeilijker gaat. ;))
Klaus Veenstra 2 jaar geleden geplaatst
Melatonine is een wondermiddel voor kinderen die een goede nachtrust nodig hebben.
reactie op @klausveenstra:
Donja Drago Melatonine is inderdaad ook uitkomst voor ons en is niet duur in vergelijking met andere homeopathische middelen.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Anneke Poorteman 2 jaar geleden geplaatst
Beter slapen tips;
1. Warme melk.
2. Melatonine.
3. Geen mobiel of beeldscherm meer voor dat je gaat slapen.
4. Veel sporten.
5. Zo weinig mogelijke prikkels als je gaat slapen.
6. Glas water drinken als je naar bed gaat.
7. Rustgevende muziek.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 September 2019 om 22:15
Aantal lezers 40
Aantal reacties 19