Dochter van 6 jaar met ADHD slaapt heel slecht (in)

Laatste reactie 11/09/2019 09:43 door Linda
· Markeren als ongelezen
Ronald R 1 week geleden geplaatst
Hoi allemaal,

Mijn oudste dochter gebruikt sinds een maand concerta 27 MG. Daarvoor was het Methyl proberen iets te snel naar de dex gegaan om toch weer terug naar de methyl te gaan.
Dat bevalt onze dochter zeer goed en in overleg met haar en de kinderpsychiater is besloten om naar concerta te gaan. En dat werkt voor haar eigenlijk heel goed.
Op school de afgelopen week gaat het redelijk. Ze is soms erg prikkelbaar maar dat lijkt te komen door haar nachtrust.

Mijn dochter heeft heel veel last van inslapen. 
Om een beeld te geven, vandaag zijn we de hele dag actief bezig geweest. In de middag naar een speelparadijs lekker gek gedaan en rondgerend.

 En vervolgens viel ze pas net in slaap. Ik ben een uur geleden naar haar toe geweest en ze klaagde over hoofd- en buikpijn dus heb haar een Sinaspril gegeven.
Nu slaapt ze eindelijk. Maar ik voel me zo machteloos ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Ik heb met haar gepraat en ze zei ook ik ben heel moe maar kan niet slapen omdat ik hoofd- en buikpijn heb.

Iemand tips?
Hella Hanna 1 week geleden geplaatst
Hoi Ronald,

dan is Concerta hoogstwaarschijnlijk niet het juiste medicijn voor haar. Of een lagere dosis proberen. Dit moet je wel in overleg doen.

weleens overwogen om een ander soort medicatie te proberen zo als Ritalin?

als ze moeilijk in slaap kan komen. Kun je ook melatonine gebruiken. Het is een natuurlijk product en kan ook chronische clusterhoofdpijn verminderen of verhelpen. 

reactie op @hellahanna:
Ronald R Hoi Hella Hanna,

Ik moet er wel bij zeggen dat in slaap komen altijd een probleem is geweest. Met of zonder medicatie.
Ze heeft eerst Ritalin een aantal maanden geprobeerd daarna dexamfetamine.
Toen weer Ritalin, daarna Equasym XL en nu Concerta.

Bij alle medicatie is het slaappatroon nagenoeg gelijk gebleven. 
En daarvoor zonder medicatie eigenlijk ook.
We hebben melatonine geprobeerd en dat leek wel beter te gaan maar omdat we daar 'slechte verhalen' over hoorde zijn we gestopt ermee.

Ze klaagt eigenlijk altijd over hoofd- en buikpijn en de ene keer krijgt ze een Sinaspril en de andere keer niet (omdat dat te vaak geven ook schadelijk is).

Ze heeft namelijk ook darmproblemen (vetten en suikers zijn funest voor haar).
Ze eet ontbijt zoals muesli, lijnzaad, alleen volkoren voedsel. En drinkt veel water.

Haar slaappatroon is overigens normaal gezien altijd dat ze haast 12 uur slaapt. Nu mogen we blij zijn als ze de 7 a 8 uur haalt.
Ze is dan ook erg prikkelbaar de volgende dag. En ze gaapt ook continu.
Ze heeft dan ook slaapoogjes.
1 week geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 1 week geleden geplaatst
Hoe laat neemt ze de Concerta in? Wat voor type AD(H)D heeft ze? Is ze juist druk of meer onoplettend zonder medicatie? wat zie je als het begint uit te werken? Het kan zomaar zijn dat de rebound net voor het slapengaan komt en dat ze door de prikkels en vol hoofd niet in slaap kan komen. Dat gevoel van onrust wordt dan voor het slapengaan versterkt. Dit wordt soms opgevangen door een hele dag dosis Ritalin te geven. Dit klinkt misschien niet logisch, maar niet alle ADHD-ers hebben dezelfde verschijnselen en reageren hetzelfde op medicatie. Het is soms echt even proberen wat werkt. 

En anders is Melatonine of Valeriaan wellicht een optie..?? En dan is de vraag of de buikpijn een bijwerking is van Concerta, de rebound of door oververmoeidheid.   
reactie op @lindaalexandra:
Ronald R Hoi Linda,

Ze neemt 's ochtends om 7 uur de Concerta 27 MG in.
Hiervoor had ze 18 MG Concerta. Het inslapen bleef hetzelfde hierbij

Ze is erg druk, en juist erg oplettend en hoort alles zonder medicatie.

Dat denk ik dus ook. Dat ze door de uitgewerkte Concerta veel prikkels krijgt waardoor ze met een vol hoofd niet in slaap kan komen. In overleg met de kinderspychiater hebben we een week geprobeerd om rond 5 uur nog een 1 pil van 5 mg Ritalin (Methylfenidaat), maar dit heeft geen enkel effect.

Om half 5 zijn alle gordijnen dicht, lichten uit, geen TV meer aan. Tekent ze rustig tot aan het eten. Daar hebben we het dan alleen over haar dag en vermijden we bewust onderwerpen over mijn werk of iets waar ze niet is bijgeweest, om te voorkomen dat dat in haar hoofd gaat malen.

Of bedoel je dat niet met een hele dag dosis Ritalin. Klinkt op zich wel logisch moet ik zeggen.

Ik zou zeggen door de oververmoeiheid. 
Zie ook reactie richting Hanna ik ben er voorzichtig geworden ermee en twijfel of ik er weer mee moet beginnen. Valeriaan is dan wel weer een optie denk ik.
1 week geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Dan ligt het niet aan de dosering Concerta, als het effect gedurende dag goed is. Wanneer merk je dat het begint uit te werken? Tijdens het tandenpoetsen al of tijdens het avondeten?

Als ze om 17.00 uur 5mg Ritalin krijgt, dan is de kans groot dat ze tussen 19.00 en 20.00 uur de rebound krijgt. In het weekend misschien om 19.00 uur nog 5mg proberen? Bij mij werkt Valeriaan wel goed en ik doe het niet goed op Melatonine. 

 

1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 September 2019 om 22:15
Aantal lezers 9
Aantal reacties 6