Dochter met ADHD heeft veel last van slaapproblemen en stress

Laatste reactie 01/05/2019 21:40 door Jose
· Markeren als ongelezen
Babette Westerhof 9 maanden geleden geplaatst
Hallo, mijn dochter van 10 (ADHD) heeft de laatste tijd weer heel veel stress en slaapproblemen. Ze zegt ook dat ze bang is, ze hoort vanalles op school en ja, ik kan het natuurlijk niet tegenhouden als ze iets engs op school vertellen. Ze wil er ook niet echt over praten want dan krijgt ze nog meer bang. Ze wil niet meer alleen slapen. Ik weet niet goed wat ik hieraan kan doen. Neemt Equasym 10g en 's avonds melatonine. Hebben jullie tips?


tips voor beter slapen: https://adhdblog.nl/adhd-slapen-stappenplan
reactie op @babettewesterhof:
Stephanie van der Heijden-Bovens hoi Babette,

Heeft ze moeite met inslapen of is het een kwestie van 's nachts wakker worden en dan niet meer in slaap kunnen komen?
Mijn 15jarige dochter had dit lange tijd ook, en van de kinderarts mochten we de combinatie valeriaandragees met melatonine 2 mg proberen, én hij gaf de tip dat ze voor het slapen gaan nog iets moest eten. Bij haar werkt het (op soms in erg stressvolle periodes na...ze is ook een binnenvetter, maar als ze uiteindelijk haar hart lucht herstelt zich dat)...dus misschien bij jouw dochter ook?!
Naast natuurlijk kijken naar haar natuurlijke slaapritme, want het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere. 
Wat betreft het 'enge', misschien kan ze dat van zich af schrijven en afspreken dat jij het soms inziet zodat je kan inhaken op zaken als ze het echt verkeerd ervaart? 
Hopelijk gaat het snel beter. Succes!
9 maanden geleden

Beantwoorden

Renée Lijten Medicatie is niet de oplossing. Je moet je kind gerust zien te stellen, erachter komen waar ze precies bang voor is, en zorgen dat ze zich veilig voelt als ze gaat slapen. 
Ze ervaart haar bed nu als een enge plek, ze blijft niet voor niets wakker met al die stress.
Ik zou dus toch met je dochter praten. Wie weet lucht het op, voor haar. Laat haar vertellen over haar angst en gevoelens.
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Johanna Thaat 9 maanden geleden geplaatst
Wat sneu voor je dochter.
Onze zoon heeft ook periodes met angsten gehad en daardoor moeite met alleen slapen . 
Wat hier voldoende hielp was een  lampje aan,of 2,of 3,maakte mij niet uit, als hij zich maar prettig voelde. 
En toen hij 8/9 was heb ik eens een muziekdoosje,met sterrenprojector voor hem gekocht.  Die heeft hij een paar maanden gebruikt,en toen was het niet meer nodig. 
Mijn andere kinderen hebben ook allemaal regelmatig een fase van bang met slapen .
Ze hebben allemaal een lampje bij het bed,en de badkamerlamp is de hele nacht aan,en de slaapkamerdeuren staan open. Wel zo gezellig. 
Misschien helpt dit ook bij jullie?
Rachel Racewagen 8 maanden geleden geplaatst
Doet zij een vorm van sport?

Dit helpt vaak bij kinderen met ADHD om goed te kunnen slapen. 

veel ouders hebben geen idee hoe goed dit is voor hem of haar.
War Hoofd 8 maanden geleden geplaatst
Ook even overleggen met de psychiater of het een bijwerking man zijn van de medicatie.  Of het versterkt, kan soms ook nog. 
Sneu voor haar, hopelijk komen jullie er snel uit. 
Angel A 8 maanden geleden geplaatst
Mijn zoon had altijd inslaapproblemen. Zijn hoofd zat veel te vol. Wat ik deed was hem voor het slapen gaan masseren. Rug en schouders en afstrijken. Soms lag hii dan al te slapen voordat ik klaar was. Afstrijken brengt de energie weer terug in het lichaam en uit het hoofd. Je gaat dan met je handen over de zijkant van het hoofd, via de hals naar de armen en de handen. Je strijkt als het ware een modderlaagje af van het lichaam. Dus het mag best wat stevig zijn, maar niet pijnlijk. Vervolgens doe je hetzelfde vanaf onder de oksel, langs zijkant lichaam door naar de benen en voeten. Doe dit zo'n 5x voor hoofd-armen en oksel-voeten. Trek als het ware de energie naar beneden. Ben je klaar, niet teveel praten. En voordat je begint even de dag afsluiten dmv gesprekje. Het werkt erg ontspannend. Ik had het ergens gelezen en gewoon geprobeerd. Bij mijn zoon werkt het. Soms moet ik het wat vaker doen. Maar meestal werkt het wel. Nu heeft hij altijd een lampje aan en muziek. Ook kindermeditaties zoals de Regenboogtrap kunnen prettig zijn. 
Andries McQueen 8 maanden geleden geplaatst
@angel veel herkenning in je aanpak. 
Mijn dochter vindt het heerlijk om zachtjes gemasseerd te worden, in haar haren kriebelen. 

Wat bij haar het beste helpt is een vast ritueel 's avonds. Warm douchen, het liefst een warm bad. Daarna Sesamstraat bij een straalkacheltje, heel warm. 
Daarna zingen en dan mag ze nog 10 minuutjes spelen. Daarna kom ik om de 10 minuten kijken tot ze in slaap valt. 
Sprookjes luisteren werkt ook goed, of klein speelgoed waar ze bij moet denken. 


reactie op @andriesb:
Coen Olde Bijvank @andriesb​ doe jij dit elke avond voor jouw dochter? En als je dat niet doet.. kan ze niet goed slapen of hoe moet ik dat zien? Vind het nog wel een uitgebreid ritueel.. petje af voor jou als vader!
7 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Hoi @coenoldebijvank​ Dat heb ik een flinke tijd gedaan, omdat ze anders nog onrustig en overprikkeld wakker bleef tot een uur of 22u, de volgende dag weer moe was etc. 
Nu is het vooral vaste dingen op vaste tijden doen en gaat het slapen prima! 
7 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Top! Bedankt voor de tip ook.. vaste tijden.. structuur.. voor ieder mens goed. Fijn om te lezen over jouw dochtertje, goed bezig @andriesb
7 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Astrid Schuurman 7 maanden geleden geplaatst
Hebben jullie ritme? Dus vaste tijden naar bed en er s morgens rond een bepaalde tijd er weer uit?
Jose au 7 maanden geleden geplaatst
De oplossing voor mijn jongste was dat ik hem meditatie muziek opzette heel zacht.  Hij viel dan snel in slaap.  Ook had ik een eigen knuffel die op mijn bed lag,  en alleen bij zeer speciale momenten mocht hij bij een van de kids slapen want het was tenslotte mijn knuffel.  De kids vinden dat altijd heel speciaal als ze dan een nacht mijn knuffel mochten hebben. En klein nachrlampje en alle deuren open natuurlijk. Soms als mijn uk heel bang was dan maakte ik een denkbeeldige tent met mijn armen en boven zijn bed maakte ik met mijn handen een denkbeeldige strik. Dat hielp bij mijn owh zo bange uk (inmiddels 1.82 mtr en 14 jr en nog soms een beetje bang.) We zaten gisteren in t vliegtuig en toen heeft hij mijn jasje over zijn hoofd gedaan.  Zijn hele hoofd was bedekt.  Interesseert hem niets hoe anderen daar over denken.... gelukkig niet meer...
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 March 2019 om 10:19
Aantal lezers 24
Aantal reacties 13