Dochter gaat bewust niet slapen

Laatste reactie 23/01/2021 07:28 door Coen
· Markeren als ongelezen
Renate V 4 maanden geleden geplaatst
Op het moment dat ik dit schrijf gaan we (waarschijnlijk) de vijfde vrijwel slapeloze nacht in. Onze dochter S. van 11 jaar heeft adhd en autisme. Ze slikt hiervoor methylfenidaat maar deze werkt momenteel niet voldoende. De HA kan deze niet verhogen en dus wachten we totdat we bij de psychiater terecht kunnen. Goed, het gaat om het volgende:

Maandagavond begon het. S. ging naar bed zoals elke avond maar kwam er vervolgens om de haverklap uit. "Ik kan niet slapen." "Ik heb buikpijn." Zo ging het de hele avond door, tot 4 uur 's nachts. De volgende dag kwamen we er al snel achter dat er geen buikpijn was, maar dat ze zich bewust wakker hield. Dit ging vervolgens elke nacht zo maar werd wel elke avond/nacht erger. Zo ver dat ze ons op wachtte totdat wij naar bed gingen om vervolgens een drama te maken, zodat wij niet konden slapen.

Mijn partner werkt o.a. nachtdiensten, zo ook afgelopen dinsdag. Voor S. hét moment om mij de hele nacht wakker te houden. Inclusief neppe huilbuien, slaan met de deur en elke vijf minuten mijn slaapkamer in komen.

Inmiddels heeft ze haar 4 jarige zusje A. zodoende weten te manipuleren dat ook zij nu moeilijk doet met naar bed gaan. Mijn jongste is echter goudeerlijk en heeft me verteld wat S. heeft gezegd tegen haar, hoe ze haar heeft gemanipuleerd.

Dat mijn partner fulltime werkt en dat ik in de ochtend gewoon optijd uit bed moet om thuisonderwijs te geven en ondertussen ook te werken en het huishouden moet doen, dat maakt haar niet uit. Melatonine helpt overigens ook niet. Vanavond 0,6 mg geprobeerd maar ook daar vecht ze tegen. Ze blijft wakker en blijft ons afluisteren, blijft de woonkamer en slaapkamer in komen.

Ik hoop dat ik hier iemand kan vinden die dit ergens herkent? Ik ben hier niet gekomen voor verwijten, die krijgen we van buitenaf al genoeg. Inmiddels zijn wij op, is het hele gezin ontregeld en weten we niet meer wat we moeten doen. Vooral de jongste heeft haar slaap echt nodig, dit wordt haar op deze manier afgepakt.
Marco . 4 maanden geleden geplaatst
ten eerste. ik heb geen ervaring hiermee. mijn eerste ingeving zou zijn ga hiermee naar de huisarts.
methylfenidaat kan er voor zorgen dat je moeilijk in slaapkomt. wat ik verder begrijp is dat melatonine 1mg tot 3mg kan helpen maar of dit bij 11jarige zomaar mag. geen idee. ook heb ik gehoord over een verzwaardekens maar die is natuurlijk ook makkelijk van je af te gooien als je daar geen zin in hebt.
https://youtu.be/BUBTw6_OKPQ is de webinar van Impuls & Woortblind over slaap bij ADHD door Sandra Kooij het gaat over ADHD/Slaap niet perse over slaapproblemen bij een kind maar mogelijk kun je er iets mee.

sterkte met de situatie. ik weet uit andere ervaring heel goed wat slapeloze nachten met een gezin/mens kan doen.
reactie op @marcovg:
Renate V Maar als de methylfenidaat het probleem zou zijn geweest dan was dit vanaf het begin af aan al zo geweest lijkt me? Melatonine kan geen kwaad, echter twijfel ik over de hoeveelheid. Ze had nu maar een lage dosering. De huisarts bel ik sowieso maandag, echter hoop ik toch ook wat ervaringen te lezen hier.

Ik wil gewoon een normale nachtrust, maar nog belangrijker : ik wil ook dat allebei mijn kinderen normaal kunnen slapen.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Marco . ik ben geen professional en heb niet de ervaring met dit probleem om je hier meer dan dit over te "adviseren" ik hoop dat de huisarts of andere ervaringsdeskundigen (hier op het forum) je verder kunnen helpen
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Kristie de Waard 4 maanden geleden geplaatst
Onze zoon heeft ook adhd en autisme en wacht ook tot wij naar bed gaan.
Soms valt hij toch in slaap, maar meestal niet. 
Hij is altijd een lastige slaper geweest, maar dit is sinds een jaar of drie. Hij gebruikt ook methylfenidaat en melatonine.
Helpen kan ik je niet, maar ik herken het wel.
Renate V 4 maanden geleden geplaatst
Hoeveel melatonine gebruikt jouw zoon?

Ps. Heel toevallig dit maar wij kennen elkaar. 😉
Kristie de Waard 4 maanden geleden geplaatst
Nu 2 mg
We zijn van 1 langzaam naar 5 gegaan en weer terug.
We hebben niet het idee dat het écht veel doet.

Oja?
Maar dit is niet mijn echte naam.....
Renate V 4 maanden geleden geplaatst
Dat idee heb ik ook. Ik ben heel laag begonnen, 0,6 maar dat deed niks. Vannacht had ze 1,2 en ik heb een hele nacht rust gehad! Dus laten we hopen dat dit wel goed blijft gaan. Doet de melatonine bij jou zoon ook niet veel als je het weer verhoogd?

Als je achternaam klopt dan kennen we elkaar... Zit je zoon op de jachtlaan op school?
Kristie de Waard 4 maanden geleden geplaatst
O dat is fijn, hopen dat het zo blijft!


Zoon lag gister weer tot 23.30 wakker. 
Één van ons gaat vaak optijd naar bed, zodat hij relatief optijd gaat slapen. Het lijkt wel of hij angstig is, maar zelf zegt hij dat dat niet zo is.

Nee, het is ook niet mijn eigen achternaam.
Ben volledig incognito 😃
jane bambi 3 maanden geleden geplaatst
Hebben jullie er 's ochtends met haar over gepraat? Wat zegt ze als jullie vragen waarom ze de vorige avond zo deed? Als ze liegt over buikpijn weet ze misschien zelf niet de echte reden, of durft ze het niet te zeggen, of heeft ze de kennis en woorden niet om haar eigen gevoel te begrijpen.

Ik heb geen kinderen maar ik heb zelf ADHD en ik begon al op jonge leeftijd met 's nachts piekeren. Stress kan ook buikpijn veroorzaken. Ik kan navragen hoe mijn ouders ermee omgingen maar die wisten toen nog niet dat ik ADHD had.
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
Melatonine supplement helpt voor kinderen met ADHD die moeilijk kunnen slapen. Vergeet niet dat melatonine een inwerktijd heeft van +1.5 uur.

Over kinderen met ADHD en melatonine https://www.adhdblog.nl/melatonine/
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 January 2021 om 22:02
Aantal lezers 23
Aantal reacties 11