Dexamfetamine: verschillende fabrikanten met een verschillende werking, welke kies ik?

Laatste reactie 20/09/2019 11:50 door Mr
· Markeren als ongelezen
Vincent den Boer 1 jaar geleden geplaatst
Hallo iedereen,

Ik slik nu inmiddels 1,5 jaar Dexamfetamine 2,5mg (4 x 10mg p.d.) en ik vind het medicijn erg goed bevallen. Voordat ik het medicijn ging slikken, heb ik online veel research gedaan naar de werking van de stof en naar de fabrikanten die het medicijn leveren. Aangezien er weinig informatie in het Nederlands te vinden is, heb ik ook maar het internet op Engelse artikelen en onderzoeken afgespeurd. Ik kwam er toen vrijwel direct achter dat er tamelijk veel leveranciers zijn in Nederland die dexamfetamine leveren – met ieder afwijkende hulpstoffen.
Ik slikte altijd de Dexamfetamine 2,5mg DMB (De Magistrale Bereider) en deze beviel mij ook goed, alleen vond ik het erg vervelend dat ik constant last had van een extreem droge mond. Dit was erg hinderlijk wanneer ik bijvoorbeeld met een klant een gesprek aanging tijdens het werk of dergelijke. Ik ging daarom online op zoek naar een andere fabrikant, waardoor mogelijk deze bijwerking minder zou zijn. Het schijnt namelijk dat deze hulpstoffen de werking van dexamfetamine teniet kunnen doen, omdat ieder lichaam hier anders op reageert. Sommige mensen reageren beter op een bepaalde hulpstof dan andere doen en zo vise versa. 
Na wekenlang tobben had ik besloten te switchen naar een andere fabrikant: de Dexamfetamine 2,5mg van Pharmaline. Ik was benieuwd of het switchen naar een andere fabrikant een significant verschil kon maken in het verminderen van bijwerkingen.
Tot mijn grote verbazing leek dit ook zo te zijn: ik wist niet of het een 'placebo'-effect was wat ik opmerkte maar mijn droge mond leek toch echt minder. Helaas was de werking van het medicijn óók anders: bij het slikken van mijn eerste dosering was het effect nauwelijks op te merken. Ik ben na een maand toch maar weer teruggegaan naar het oude 'vertrouwde' Dexamfetamine 2,5mg DMB omdat de werking hiervan optimaal is – op enkele bijwerkingen na.

Toch sluit ik het gebruik van een andere fabrikant voor mij niet uit, aangezien ik er in geloof dat er fabrikanten zijn die zodanig minder hulpstoffen toevoegen waardoor de werking beter uitvalt. Ik had gelezen dat de Dexamfetamine 2,5mg Ceban maar 3 hulpstoffen schijnt te gebruiken in plaats van 6, zoals DMB en Pharmaline dat zouden doen.

Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? Welke variant slikken jullie en wat is in jullie optiek de best mogelijke leverancier om uit te kiezen? Uiteraard verschilt het van persoon tot persoon dus is het een geval van experimenteren en een kwestie van tijd hoe je fysiek en mentaal op het medicijn reageert. De Ceban-variant wordt door mijn apotheek helaas niet geleverd, evenals niet in apotheken in omstreken.

Bedankt voor het lezen en de eventueel genomen moeite om te reageren! 😉👍
D@ni H. 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Vincent, 
Ik gebruik, pas sinds een week, de variant van Pharmaline. Is het eerste recept wat ik van mijn apotheek gekregen heb en heb het idee dat de (bij)werkingen anders zijn dan de proefmedicatie die ik tijdens de diagnosedag gekregen heb. Met name de verhoogde hartslag vind ik vervelend omdat het me erg onrustig maakt. Naast dat mijn mond droog is, voelt mijn hele mondslijmvlies wat 'branderig'. Had daar met de proefmedicatie naar mijn idee minder last van. Had jij dit ook met dit merk? En is dat met andere merken anders? Ik weet dat je in eerste instantie, bij welk medicijn ook, de (meestal) goedkoopste versie krijgt vanwege de dikke vinger in de pap die zorgverzekeraars hebben. Ik ga in ieder geval even vragen welk merk de proefmedicatie was. 
reactie op @danielle8:
Vincent den Boer Hey! 

Bedankt voor je reactie.
Met de DMB-variant had ik nauwelijks tot geen hartkloppingen maar had ik wel meer last van onnodige (soms paranoïde) angsten, die uiteindelijk de overhand hebben genomen: enkele weken geleden zag ik namelijk een enorm grote spin in mijn kamer zitten, die ik niet heb durven weghalen maar zelf het raam is 'uitgeklommen'. Toen ik die avond naar bed ging, heb ik voor het eerst een levensechte hallucinerende droom gehad waarbij het lichaam slaapt maar de hersenen als het ware nog 'alert' of 'actief' zijn. Ik zag precies dezelfde akelige spin zitten op de muur [2x groter om precies te zijn] die via zijn web zo in mijn gezicht sprong. Ik schrok toen zo erg dat ik opstond en de spin wilde slaan met mijn deken, die over de muur naar de hoek van mijn kamer kroop. Toen ik mijn bril pakte en het beeld weer scherp zag, overvloeide het waanbeeld van een spin naar de werkelijke realiteit en was het enkel een stofje. Dit was voor mij de druppel en ik ben toen direct gestopt met de Dexamfertamine DMB-variant. De volgende dag heb ik gelijk mijn psycholoog opgebeld en gelukkig wilde zij de Dexamfetamine van Pharmaline uitschrijven als vervangend recept. 
Maar goed, terug naar het moraal van dit verhaal: de Pharmaline-variant werkt – voor mij – mentaal gezien beter maar fysiek heb ik wel last van een hoge hartslag. Met name vandaag.

Mijn psycholoog zegt dat ze wilt verlagen maar dit wil ik persoonlijk (nog) niet, aangezien ik nu net begin met mijn veeleisende opleiding waar concentratie en doorzettingsvermogen centraal staan. En helaas zijn er weinig alternatieven aangezien mijn apotheek dus maar 2 varianten aanbiedt. Ceban is helaas geen optie want ze hebben geen contract met deze bereidingsapotheek. 

Hoe werkt de medicatie nu met Clonidine? Ik had hier online ook al wat over gelezen en dit lijkt mij ook wel een goede optie. Ervaar je bijwerkingen van dit additionele medicijn?

Ik hoor graag van je!
1 jaar geleden

Beantwoorden

D@ni H. Hi Vincent!

Wat een vreselijke ervaring! Waanbeelden heb ik gelukkig niet, lijkt me verschrikkelijk eng. Snap dat je direct gestopt bent. En fijn dat Pharmaline beter werkt. Ik hou het wel bij de Pharmaline...hartkloppingen zijn inmiddels niet meer zo aanwezig, maar ik zit nog op 1x 2,5 Dex per dosering omdat ik de Clonidine nog aan het opbouwen ben. Duurt ongeveer 14 dagen voor het effect daarvan merkbaar is en gebruik het nu 6 dagen. Vanaf morgen op de voorgeschreven dosering en dan een paar dagen later, als ik niet teveel last heb van bijwerkingen, mag ik de Dex rustig aan verhogen. Bijwerkingen vallen mee, heb wel een stuk drogere mond nu maar dat zal wel minder worden de komende weken, hoop ik...ik gebruik ook nog Paroxetine (Seroxat) dat had ik al voor ik de diagnose kreeg, dat mag ik uiteindelijk wel af gaan bouwen maar daar is het nu nog te vroeg voor. Hoop dat de hartkloppingen minder zullen worden bij je, maar dat schijnt wel te verdwijnen. Ik weet niet hoe jouw behandelaar erin staat, maar ik mag een beetje met de Dex 'spelen'. Misschien kun je dosering iets verlagen als je thuis bent en minder prikkels hebt? Succes, ook met je studie! Wordt vervolgd...😉 🍀
1 jaar geleden

Beantwoorden

D@ni H. Hoi Vincent,

Nou het werkt helaas niet zoals zou moeten...ben wel heel erg moe ervan met name in de middag. Gisteren weer bij behandelaar geweest en ga nu met alles stoppen en over op duloxetine...hoop dat dat het voor mij dan is!
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Koen van T 1 jaar geleden geplaatst
Er is inderdaad bar weinig te vinden over leveranciers. De DMB geeft mij ook een droge mond, dus ik benieuwd waar ik meer informatie kan vinden? 
reactie op @koen-27:
Vincent den Boer Dat is het 'm nu juist, er is heel weinig informatie te vinden over de leveranciers. De website www.dexamfetamine.nl heeft wel een overzicht van de aanbieders die Dexamfetamine 2,5mg ongeregistreerd leveren, zonder forse hoge kosten te moeten betalen. Maar ja, het hangt uiteindelijk toch allemaal af van je eigen apotheek: als zij geen contract hebben met de door-jou voorgestelde leverancier, dan kun je het als cliënt wel vergeten. Eigenlijk te absurd voor woorden... Het zou je maar gebeuren dat je de medicijnen nodig hebt maar overgevoelig bent voor één bepaalde hulpstof. Dan heb je dus mooi pech.

Ik heb van de Pharmaline-variant overigens een minder droge mond. 😉😀
1 jaar geleden

Beantwoorden

D@ni H. Het is schrijnend met de vergoedingen. Al die contracten zijn er niet voor ons als patiëntjes, that's for sure! Kreeg van mijn vorige medicatie (Clomipramine van Sandoz) jaren geleden ineens een ander merk, Mylan, vanwege mijn zorgverzekeraar. Samengeperste maïzena! Deed niets! Ging me steeds rotter voelen. Dus toen de Sandoz besteld maar ja...zelf dokken hè. En bij de Paroxetine hebben ze t ook geprobeerd, kreeg ik ipv Sandoz ineens Aerobindo...en die moest ik proberen van mijn verzekering, echt belachelijk. Zelfde verhaal...gelukkig nu bij een maatschappij die alles wel vergoedt, althans, nog wel...

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
D@ni H. 1 jaar geleden geplaatst
Zou het even bij je apotheek navragen. In principe kun je elk merk (laten) bestellen maar dan zit je weer met vergoeding ivm contracten die verzekeraars afsluiten met leveranciers.  Ben nu bijna 2 weken verder en droge mond is iets minder maar zit ook op lagere dosering vanwege de lichamelijke onrust die ik ervan kreeg, nou die was al voldoende aanwezig🙈
Krijg daar nu Clonidine voor erbij. Combi kan elkaars werking versterken en bijwerkingen opheffen, dat zou mooi zijn! Rust in hoofd, lijf en geen droge mond meer misschien...hopelijk...maar ja, mn pillenboer is pas net begonnen met zn 'chemische trucjes' zoals hij t zelf noemt😂
reactie op @danielle8:
Vincent den Boer [Ik heb gereageerd op je vorige bericht waarin het antwoord op dit bericht ook in verwerkt is.]
1 jaar geleden

Beantwoorden

Stefanie van den Berg 1 jaar geleden geplaatst
Op mijn medicijn worden diverse dexamfetamine medicatie met elkaar vergeleken. Ook kun je er verschillende ervaringen lezen. Denk dat het je wel verder kan helpen.

https://www.mijnmedicijn.nl/adhd-psychostimulantia/dexamfetamine
p R 5 maanden geleden geplaatst
DMB slik ik pas voor het eerst sinds vorig week. juist deze heb ik minder last van droge mond, slik 3 daags, waar van 2 x 3 en 1 x 2. Ik merk er weinig van, alsof deze placebo effectten afgeeft, terwijl ik erg nodig heb op mijn werk om te concentreren, het enige aan dmb is dat ik ontzettend hoofdpijn had in het begin, nog nooit zo pijn gehad, en nu af en toe, maar word minder..... .

Ceron gebruik ik sinds begin februari en het bevalt uitstekend, weinig klachten tot vorig week, want ze konden geen ceron meer leveren, en deze werkt beter dan dmb bij mij. Ze kunnen pas weer dit jaar oktober leveren, en ze maken het zelf zeggen ze... keizer apotheek Eindhoven ...


Ben benieuwd naar de rest van alle fabrikanten, eerlijk gezegd.

Hiervoor gebruikte ik ritalin Sandos, ben blij dat ik er vanaf ben,
Daniel V 5 maanden geleden geplaatst

Ik gebruikte al heel lang de Dex van Ceban maar deze zijn voorlopig niet meer leverbaar waardoor ik sinds vorige week dex heb van de Collegiale bereidingen.
De eerste dagen leek er niet veel verschil te zijn maar het gaat elke dag slechter...
Volgens de dokter is de werkbare stof Dex hetzelfde en hebben de toegevoegde stoffen geen invloed. 
Dat klinkt logisch maar ik heb geen energie meer, voel me afgevlakt en kan me niet meer concentreren. Alles lijkt langs me heen te gaan en ik moet er niet aan denken dat dit zo blijft...

Ik gebruikte van de Ceban Dex 35 mg per dag en voelde me energiek, gelukkig, en helder.
In overleg met de dokter ga ik nu 30mg per dag slikken van de Coll. bereiding maar ik hoop toch zo dat Ceban weer snel kan leveren.
Wat is jullie ervaring met de verschillen tussen de bereiders?
reactie op @daniel:
p R Je hebt gelijk, inmmidels 3 dagen verder en het wordt erger, minder focus, kan niet leren, niet kunnen luisteren naar collega’s, ontzettend chaotisch, gewoon zichtbare chaotischetijd, en vertrouwen is gedaald. En allemaal door de nieuwe medicatie DMB, en stinken uit je mond, ook super vervelend, opzicht niet erg, maar bij Ceban voel ik me veel prettiger bij, ook energiek en meer zin in dingen doen. Ik heb gemaild naar adhd centraal, dit kan echt niet langer blijven doorgaan, dan stop ik liever met de medicatie. Voel me echt kut
5 maanden geleden

Beantwoorden

Daniel V Ik voel me net een junk die moet afkicken....
Heb de eerste 3 dagen bijna alleen maar op bed gelegen en er was niks waar ik nog blij van werd. Energie en focus weg, en vooral de angst om me nooit meer zo te voelen als de afgelopen jaren met DEX van Ceban. 
De laatste dagen is het depressieve gevoel wel minder maar de concentratie, focus en energie is nog lang niet wat het was. Ik ben altijd energiek en kan mezelf goed verwoorden maar nu struikel ik over mn woorden en weet niet meer wat ik wilde zeggen... Dus ik sluit me steeds verder af en voel me hierdoor nog slechter.
Vanmorgen weer contact gehad met de dokter, en zij gaat op mijn verzoek een mail sturen naar de Regenboog apotheek. Zij maken zelf DEX  en ik hoop dat die beter bij me past als het alternatief wat ik nu heb,  
5 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex Ik hoor graag van je hoe dit afloopt bij de regenboog !
5 maanden geleden

Beantwoorden

Marc de Schipper wees blij dat je amfexa niets hebt is hemail troep..misschien pharmaline 
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Bert Berens 5 maanden geleden geplaatst
Hoi Vincent, fijn hoe je jouw ervaring omschreven hebt! Zo herkenbaar!

Ben in juni 2018 gediagnosticeerd met ADHD en slikte sinds die tijd VAL (vereniging apothekers Limburg) dexamfetamine. Om 8u 2 stuks en om 13u 2 stuks (10mg als dagelijkse dosis).
Resultaat van VALdex:
- nekklachten weg;
- spierspanningen in mijn lijf weg;
- negatieve gedachtensprongen weg;
- opgewekt, prettig qua plannen, grenzen af kunnen bakenen

Ik voelde me voor het eerst sinds m’n pubertijd (ben nu 34) weer energiek en positief in het leven staan. De parachute die continu achter me aan sleepte was losgesneden.

Omstreeks oktober/november 2018 ging m’n vorige apotheek over van de VAL dex naar de DMB (De Magistrale Bereider) dex.
In enkele weken voelde ik m’n oude ‘parachute-op-m’n-rug-modus’ weer terugsijpelen en in overleg met SPV-er van ADHD-centraal dagelijkse dosis verhoogd naar 12,5mg dex.

Ik heb het aan de drukke decembermaand en m’n verhuizing gewijd, maar de negatieve gedachten kwamen terug, m’n schouders gingen weer meer richting m’n oren en de enkelvoudige taakjes kregen weer voorrang omdat de complexe meervoudige taken me veel meer moeite kostte om aan te vangen en onzekerheid en ronddraaien in gedachten weer aan de orde van de dag waren.

Na de verhuizing (april 2019) kwam ik bij de nieuwe BENU-apotheek en die gaven bij de eerste uitgave weer VALdex.
Opnieuw een enorme verbetering mogen meemaken in hoe energiek ik me voelde en rust in lijf en hoofd.

Helaas wordt er landelijk geen VALdex meer uitgegeven is me door medewerker van de BENU-apotheek teruggekoppeld. Reden is dat er een grondstoffentekort is.welke grondstof het om zou gaan is voor hun niet te zeggen.
Dit verhaal wordt ook bevestigd door een apothekers-assistente waar ik mee bevriend ben.
Ze gaf ook aan dat de VALdex de dex is met het minste aantal hulpstoffen (2) en dit dus kan bevestigen dat de hulpstoffen de werking van de actieve stoffen remmen bij de DMB variant (6 hulpstoffen).

Een apotheker uit het netwerk van mijn broer (woonachtig in Limburg) heeft ook aan mijn broer laten weten dat hij alleen nog DMB dex op voorraad heeft.
Productie VAL dex is uitgesteld en te verwachten levering is tot onbekende datum uitgesteld.
Voor meer dexamfetamine geldt dit en het hoe en wat eromheen is na te gaan via de volgende site:
https://farmanco.knmp.nl/geneesmiddel/1887-Dexamfetamine.html

Maar goed, hoe nu verder? Want ik weet dat ik mijn kwaliteit van leven drastisch omhoog kan hebben, maar wel met een medicijn dat nu door een grondstoffentekort niet meer geleverd wordt 🤔

Mijn huisarts is zeer coöperatief en we gaan na m’n vakantie (in afstemmen van huisarts en ADHDcentraal) kijken of methylfenidaat een oplossing kan bieden die de VAL dex me ook bood.
Farmacie blijft maatwerk, ik hoop dat mijn scherpe koers opnieuw gevonden wordt.

Ga vooral ook voor jouw koers en luister naar wat je lichaam je teruggeeft. Is het niet oké dan kijken wat er praktisch gesleuteld kan worden in samenwerking met huisarts en andere betrokkenen uit je omgeving net zo lang tot het wel oké is.
De ADHDklachten houden er niet mee op, maar serieus genomen worden door je omgeving en ervaren dat er bereidheid is om met je mee te denken en kijken om tot het beste resultaat te komen heeft het mij in ieder geval wel opgeleverd!

Daarnaast is het ronddladderen op een medicatieloze dag waarop niet te veel hoeft ook gewoon heerlijk.
Mijn ervaring met de medicatieloze dagen is dat zowel de VAL als de DMB emotioneel afvlakken. Een subtiel randje, maar dit randje neemt net wel m’n associaties (lees:slechte woordgrappen) af. Dit vinden een aantal mensen uit m’n omgeving helemaal prima en anderen missen juist weer die onbruikbare belachelijke denkpatronen die tot buikkrampen van het lachen kunnen leiden.

#tiswat
Nick Leijenhorst 5 maanden geleden geplaatst
Super interessant om dit allemaal te lezen. Ik ben eigenlijk op het punt gekomen dat ik niet helemaal tevreden ben met m'n Dexamfetaminesulfaat PHL van Pharmaline GMP bereidingsapotheek. M'n recept is op dit moment dat ik 3 keer per dag, 3 pillen neem van 2.5mg, maar het lijkt wel alsof het soms te goed werkt, en soms helemaal niet. Ik vind het tevens ook erg lastig om te 'voelen' wanneer het middel uitwerkt, en ik probeer in het algemeen zo min mogelijk te nemen. Vaak 3 x 2 pillen per dag, maar ik probeer af en toe gewoon te wisselen om te kijken hoe dit invloed heeft op m'n stemming.

Heb ook naar de Dexa (retard) van de Regenboog apotheek gekeken, maar wordt helaas niet vergoed door m'n zorgverzekering, ik weet niet hoe snel ik het kan krijgen, maar zou best wel willen betalen om een idee te krijgen hoe dit middel werkt...

Ik ga in ieder geval dit forum nog even goed doorlezen om te kijken wat jullie ervaringen zijn! Het lijkt wel degelijk dat er tussen fabrikanten een verschil is in hoe je je voelt.
Paula van Kuil 5 maanden geleden geplaatst
Fijn om te lezen dat meerdere mensen last van verschillende fabrikanten hebben, al is het reuzevervelend natuurlijk! En wat zijn er veel varianten...

Ik ben vóór de Dexa ACE van ACE apotheek. Dit waren de eerste medicijnen die ik probeerde, opgehaald bij een apotheek verderop die op dat moment nog open was en pillen op voorraad had. Mijn eigen BENU apotheek had een contract voor de CEBAN van Centrale Bereidings Apotheek Nederland) maar wat vielen die slecht bij mij. Ze hebben toen voor mij de ACE laten komen en die werden gelukkig ook goed vergoed.

Helaas waren er productieproblemen (random extra kwaliteitscontrole) waardoor ik genoodzaakt was de CEBAN te nemen die ik nog had liggen tot de ACE weer kwam. De keer erop vertelden ze dat de CEBAN en de ACE stoppen en dat AMFEXA van CF Apotheek Brocacef het overneemt. Dus wéér een nieuw medicijn waar ik ook weer op moest wachten.. Door deze AMFEXA voel ik me net een junkie (denk ik), hartkloppingen en tics. Niet blij mee. Ik ga het komende week de tijd geven om te zien of er rust inkomt, ook ga ik de dosis wat verlagen en het effect in de gaten houden.

Als mijn apotheek de ACE niet wilt bestellen dan probeer ik het bij de andere apotheek totdat er weer een nieuwe fabrikant opstaat en ik weer van slag mag zijn. Ik wil niet mopperen maar vind het toch fijn om even te delen dat ik het vervelend vind om afhankelijk te zijn van gekke fratsen. You're not alone!

--
ik lees net recensies van de amfexa (bedankt voor de top Stephanie vd Berg!) en die is allerbelabberdst. Ik ga direct naar de apotheek, niks meer proberen en vertrouwen op mijn eigen lijf.
https://www.mijnmedicijn.nl/adhd-psychostimulantia/amfexa

--
meer info op: https://forum.adhdblog.nl/conversations/dex-niet-meer-te-verkrijgen
War Hoofd 5 maanden geleden geplaatst
Ik wist helemaal niet dat je zelf iets te kiezen hebt. Onze huisarts is apotheekhoudend, kom voot mezelf nooit in een andere,  die hebben we ook niet in de omgeving, alle huisartsen zij  hier zo.
Maar je kan dus vragen om een ander merk als het merk nietlekker valt ? 
reactie op @warhoofd:
John Dex Als de huisarts het goed vind wel
Maar dat gaat niet altijd even makkelijk
En jou apotheek moet ook maar net contracten hebben met die dex leverancier anders heb je nog niks

Ik overweeg nu de overstap naar regenboog IPV 4x2.5mg hebben hun wel 10mg dex in 1 pilletje
5 maanden geleden

Beantwoorden

Paula van Kuil Nou, het is niet dat ze blij waren en zullen zijn met mijn vraag.. Door 'toeval' kwam ik achter deze fabrikanten-poespas. Ze hebben geprobeerd een ander merk voor me te bestellen en dat werd vergoed, dus o.k.. Anders zouden ze het niet doen, financieel niet aantrekkelijk, en ik als klant ook niet meer aantrekkelijk. Ben benieuwd hoe ze gaan reageren op mijn vraag om terug naar de ACE te gaan. Of het echt niet kan of dat ze dat alleen maar zeggen..
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Daniel V 5 maanden geleden geplaatst
Zoals te lezen is in dit topic heb ik vorige week vrijdag een mail naar de regenboog apotheek gestuurd omdat mijn nieuwe dex van de collegiale bereiders slecht werkte bij mij. De volgende dag kreeg ik een mail dat ik via een recept van mijn dokter hun Dex zou kunnen proberen. En deze kwam gisteren via de post binnen in handige zakjes waar dag/tijdstip op staan. En nog veel belangrijker....deze dex werkt perfect voor mij...Ik ben weer alert, en energiek en niet meer somber en futloos. Binnen een dag voel ik me zoveel beter dan de afgelopen dagen.. Dus dat dex wel degelijk kan verschillen per bereider is wel duidelijk geworden. Ceban werkte perfect bij mij, en deze sluit daar perfect op aan, de afgelopen week liep ik rond als een zombie. Mijn ervaring met de Regenboog is dus top! Ik zal me weer melden over een paar dagen om te kijken of het zo blijft.
reactie op @daniel:
John Dex Dat klinkt goed
Bedankt voor het delen daar kunnen we andere weer mee helpen en ik ga zelf maandag overleggen om deze te proberen

Let wel op of jou verzekering dit vergoed !!
In mijn geval niet

Heb jij nu 2.5mg of 1 pil op maat ?
5 maanden geleden

Beantwoorden

Daniel V Ik krijg nu de 4x 2.5mg van de Regenboog. En na bijna een week kan ik wel zeggen dat het veel beter werkt. Hopelijk geldt dat voor jou ook John. 
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Mr B 5 maanden geleden geplaatst
Ik volg dit even met interesse, heb zelf de collegiale bereiding maar ben er niet super enthousiast over. Heb wel eens Adderall gebruikt (helaas hier niet verkrijgbaar) maar dat is echt een factor 10 beter, en werkt 12 uur.

Is het overigens niet dat als je dokter echt een specifiek middel voorschrijft (bijv. Dex Retard) dat je verzekering het dan wel vergoedt?
reactie op @bbking:
John Dex Alleen 2.5mg kort en 5mg kort amfexa word vergoed de rest is met een eigen bijdrage en zelfs helemaal niet vergoed

10mg kort van regenboog is goedkoper dan 4x2.5mg kort die ik nu heb en toch wordt deze niet vergoed dus let heel goed op want regenboog stuurt maar 2x per jaar een factuur dus als het fout gaat krijg je voor 6 maanden onkosten op je eigen rekening
5 maanden geleden

Beantwoorden

Vincent den Boer 5 maanden geleden geplaatst
Goedemiddag allemaal,

Wat tof om te lezen dat dit topic de aandacht krijgt en een verandering teweeg brengt. Ik weet dat het heel vervelend kan zijn als je de verkeerde medicijnen van een andere fabrikant moet gebruiken, vooral als de apotheek je dit verplicht.
In de afgelopen maanden heb ik veel online onderzoek gedaan naar ADHD-medicatie. Van de algehele chemische productie tot het mechanisme in het brein van een individu. Hoewel er aanzienlijk wat studies zijn verricht naar de werking van dexamfetamine, is er nog zoveel onderzoek nodig om een compleet perspectief te vormen wat het medicijn nu precies doet in het menselijk lichaam. Zo zetten we vandaag de dag nog steeds vraagtekens bij de mogelijke gevolgen op de lange termijn. En dat is –  als je het mij vraagt – best verontrustend, zeker omdat dexamfetamine een medicijn is dat niet voor de korte duur gebruikt wordt.

Om weer terug te komen op het onderwerp van dit topic heb ik heel wat gegevens weten te verzamelen over hulpstoffen die gebruikt worden in medicijnen.
Hulpstoffen zijn van belang om een medicijn te produceren, bijvoorbeeld om instabiliteit te voorkomen maar ook om het uiterlijk van een tablet of capsule te bepalen. Globaal gezien zijn vrijwel alle hulpstoffen farmacologisch inactief. Toch komt het weleens voor dat deze stoffen ongewenste (en soms schadelijke!) effecten kunnen veroorzaken in zowel kinderen als volwassenen. Dit kan te maken hebben met je eigen unieke metabolisme, met als gevolg dat sommige mensen anders reageren op een hulpstof dan approximatief wordt verwacht.
Deze effecten kunnen dus ook bij bepaalde generieke varianten dexamfetamine optreden, aangezien elke fabrikant kiest voor zijn eigen hulpstoffen. Na heel wat grondig spitwerk struikelde ik ineens op een paper van de De Magistrale Bereider (DMB), waar ook de hulpstoffen in benoemd werden. Voor diegene die geïnteresseerd zijn naar de exacte hulpstoffen heb ik hier de link (https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/Pars/h115446.pdf ↗︎) waar jullie het document kunnen doorlezen.

Wat betreft de interactie tussen hulpstoffen en het fungerende bestanddeel komt het er op neer dat er in feite geen sprake is van invloed op de uiteindelijke werking. Ik ben ervan overtuigd dat hiervoor toch meer onderzoek nodig is omdat er wel degelijk mensen zijn die een verschil opmerken tussen de generieke medicijnen van diverse fabrikanten.

Toch blijf ik eveneens van mening dat een gezonde levensstijl ook zeker van belang is om het meeste uit je medicatie te halen. Gezond en gevarieerd eten, voldoende slaap, iedere dag bewegen en het reduceren van stress door bijvoorbeeld 2 minuten mindfulness uit te oefenen kan een drastische positieve impact hebben op hoe men zijn of haar medicijnen ervaart.
Je lichaam heeft een optimaal gehalte aan nutriënten nodig en omdat dexamfetamine je eetlust kan verminderen, kan het weleens voorvallen dat je een vitamine- en/of mineralen-tekort oploopt. Het kan daarom zeker geen kwaad om je bloedwaarden te laten controleren zodat je zeker bent of je voedingsstoffen gebalanceerd door je lichaam circuleren.

Kort samengevat is het dus belangrijk om je levensstijl te optimaliseren en hierbij te observeren hoe je op jouw medicijnen reageert. Bijwerkingen kunnen we helaas nooit volledig uitsluiten maar wel minimaliseren, zodanig door de overstap te maken naar een andere leverancier van hetzelfde medicijn.

Ik hoop dat jullie mij op de hoogte willen houden van de verdere vorderingen in het uittesten van de medicatie. 

Fijn weekend allemaal! 🙂
reactie op @vincent:
Nick Leijenhorst Super interessante post, heb het PDF'je opgeslagen en ga deze tijdens de lunch even lezen. Ben het helemaal eens met wat je zegt over de levensstijl. Ik merkte dat medicatie vaak goed werkte als ik ook echt goed had geslapen, en de juiste voeding is net zo belangrijk. Ik heb afgelopen vrijdag een recept gekregen voor de dexamfetamine van de regenboog apotheek, dus ik zal m'n bevindingen hier delen om te kijken of dit beter/slechter werkt dat m'n huidige dexamfetamine van Pharmaline
4 maanden geleden

Beantwoorden

Petra N 4 maanden geleden geplaatst
Ik volg ook met interesse, ik slikte vanaf april de dex van Ceban en mijn leven veranderde totaal, alleen maar positief, geen bijwerkingen. In twee maanden deed ik meer dan de afgelopen 3 jaar. Alles wat ik wilde doen kreeg ik gepland, uitgevoerd en afgewerkt. Ik was vrolijk, energiek en voelde mij capabel om alles in mijn leven georganiseerd te krijgen.
Sinds 12 juni kreeg ik DMB en binnen een week was ik terug naar af, en voelde me zelfs slechter. Moe, hoifdpijn, enorm dubbel zíen,  totaal geen interesse om dingen te ondernemen, alles voelde zwaar en ik werd zelfs overemotioneel. Ik begon me af te vragen of dit kon door de wisseling van merk/bereider. In overleg gestopt met innemen en de volgende dag voelde ik me al wat beter. Morgen kan ik Amfexa ophalen, heeft net als Ceban ook maar 3 hulpstoffen ipv 6 zoals bij DMB. Dit in overleg met mijn apotheker en behandelaar. Ook ik zal jullie op de hoogte houden, ook al is dit heel persoonlijk op welk merk je wel of niet goed reageert, wat ik inmiddels uit verschillende blogs opmaak.

Mij is verteld dat Ceban gestopt is met het maken van dexamfetamine, het doet me goed hierboven te lezen dat ze toch misschien in oktober weer verkrijgbaar zijn.
Coen Olde Bijvank 4 maanden geleden geplaatst

dexamfetamine ervaringen


1 - Mijn man heeft ze van het merk sandoz. Deze bevallen hem goed. Werken geleidelijk in en geleidelijk uit. Laatst kreeg hij van mylan. Zoals hij zei knalde deze erin en uit. Hoofdpijn en prikkelbaarder als gevolg.

2 - Ik gebruikte sinds april de dexamfetamine van Ceban, 3 x 2,5 mg, dit werkte perfect. Geen bijwerkingen en ik functioneerde op alle vlakken prima. Ceban is helaas gestopt met de productie. Nu kreeg ik vorige week dus die van DMB maar bij mij en op forums ook bij vele anderen pakt dit heel slecht uit. In overleg met de apotheker een gesprek gehad en ga nu volgende week de originele gebruiken, dit idd ivm andere en minder hulpstoffen. Benieuwd naar alle reacties hier, zit echt met mijn handen in mijn haar nu.

3 - Ik heb van de regenboog apotheek. Als ik merk dat ik een droge mond krijg even drinken minthe erin en im good. Werking is top. Slaap beter. Verder eigenlijk geen bijwerkingen. Eerste 2 weken waren ff pittig qua slapeloosheid *veel koekjes gebakken* en verlies eetlust maar dat was erna weg hoor. Ik eet wel gezonder *iets* en kom eindelijk aan me leven toe. Dus tevreden hier. Oudste zoon heeft ook dex van dezelfde leverancier en hanteert eet schema dit werkt prima is op gewicht en sport veel. Dokter is erg blij.
Mr B 4 maanden geleden geplaatst
Is het een idee om even de verschillende soorten Dex die in dit topic genoemd worden op een rijtje te zetten? 

We zouden zoiets kunnen doen?

1. Regenoogapotheek
- Wel vergoed/Eigen bijdrage/Niet vergooed (doorhalen wat niet van toepassing is
- Ervaringen?

2. Ceban
- Wel vergoed/Eigen bijdrage/Niet vergooed (doorhalen wat niet van toepassing is
- Ervaringen?

3. Collegiale bereider
- Wel vergoed/Eigen bijdrage/Niet vergooed (doorhalen wat niet van toepassing is
- Ervaringen?

4. Sandoz
- Wel vergoed/Eigen bijdrage/Niet vergooed (doorhalen wat niet van toepassing is
- Ervaringen?

5. Mylan
- Wel vergoed/Eigen bijdrage/Niet vergooed (doorhalen wat niet van toepassing is
- Ervaringen?

6. ACE
- Wel vergoed/Eigen bijdrage/Niet vergooed (doorhalen wat niet van toepassing is
- Ervaringen?

6. Amfexa
- Wel vergoed/Eigen bijdrage/Niet vergooed (doorhalen wat niet van toepassing is
- Ervaringen?

En dan de merken die ik nog vergeten ben. Ik denk dat het voor dit forum wellicht handig is om de lijst te beperken tot landelijk verkrijgbare varianten. 

Ideetje of wordt dit te veel gedoe? :-)

John Dex 4 maanden geleden geplaatst
Vind het een duidelijk een goed idee !


Regenboog apotheek word alleen vergoed door:
-DSW
-StadHolland
inTwente
(ook de retard versie !)
De 5mg amfexa en 2.5mg geleverd via regenboog apotheek is mij niet bekend of deze wel worden vergoed door de alle andere verzekeringen !


Van alle overige merken word bij de meeste verzekeraars alleen de 2.5mg en 5mg amfexa vergoed.
Retard is meestal met eigen bijdrage of helemaal niet vergoed.

Neem voor de zekerheid altijd eerst even contact op met je verzekering , deze kosten kunnen anders heel hoog oplopen !
reactie op @johndex:
Mr B Thanks, laten we het lijstje updaten als er nieuwe info bovenkomt.

Het verschil tussen eigen bijdrage en niet vergoed is vanaf dit jaar nog even interessant, omdat de eigen bijdrage gemaximeerd is op €250/jaar. Dus wat voorheen bv. een duur medicijn was (bv. 100/maand) kan nu veel aantrekkelijker zijn.

Voor helemaal niet vergoed dacht ik dat als je arts echt een specifiek (merk/dosis) medicijn voorschrijft (uit medische noodzaak), dat verzekeraars dan meestal toch vergoeden.
4 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex 4 maanden geleden geplaatst
Ik heb de dex van regenboog 10mg kortwerkende nu een paar dagen geprobeerd en het geeft bijna geen bijwerkingen ik word er wel zwaar depressief van.
Buiten dat ook totaal geen verbetering op te merken.
Ook een lagere dosering geprobeerd maar dit is echt niet te doen ik ben vanmiddag weer terug gegaan op mijn oude dex van pharmaline en gelukkig gaat het nu weer goed
Alfamale ... 4 maanden geleden geplaatst
De dex die ik nu heb is de 1e die ik neem dus geen ervaring met andere dex.
Die van pharmaline wil ik wel proberen maar als ik een heel potje moet kopen en het werkt dan niet of is slechter dan dex van DMB dan heb ik een potje voor niks gekocht,dus ik vroeg me af hoe jullie dat dan doen?
reactie op @alfamale:
John Dex Is per strip van 10x 2.5mg leverbaar 
4 maanden geleden

Beantwoorden

Han _ 4 maanden geleden geplaatst
Hoi!
Heel interessant dit inderdaad, ik heb sinds februari dex van Ceban en ben er erg blij mee, maar nu kreeg ik twee dagen geleden dex van DMB mee waar ik van schrok omdat ik daar al de nodige slechte verhalen over had gehoord. Nu zie ik op de website dexamfetamine.nl dat er een apotheek zit waar ik woon die dex zelf schijnt te maken? Ik zit pas sinds ongeveer april bij deze apotheek omdat ik nog niet zo lang hier woon... zou ik eventueel gewoon kunnen switchen? Heb namelijk echt geen zin in gedoe met DMB, blij dat eindelijk na lange tijd ellende ik me veel beter en veel meer mezelf voel door de dex... En ik begrijp uit sommige berichten dat Ceban dus niet meer leverbaar is tot iig oktober, maar welke variant zou ik dan het beste kunnen proberen? Een met zo min mogelijk hulpstoffen dan dus? Welke zou dat zijn? Thanks!! :)
reactie op @han:
John Dex Wisselen tussen apotheek is gewoon mogelijk even informeren bij de apotheek

Apotheek bij jou in de buurt die het zelf maakt is dan waarschijnlijk regenboog ik heb de 10mg kortwerkende geprobeerd van regenboog en na 4 dagen aan de kant gegooid deze doen bij mij helemaal niets en lees net een verhaal van iemand anders met de 5mg op dit forum met dezelfde ervaring ook geen effect dus of dat een goede keuze is weet ik niet. Is toch per persoon verschillend
4 maanden geleden

Beantwoorden

Alice m 2 maanden geleden geplaatst
Hi Vincent,

Allereerst bedankt voor het openen van dit topic. Aan de reacties te zien is dit een vraagstuk dat bij veel mensen speelt. Wat ik me nu afvraag is welke distributeur de best werkende soort dexamfetamine verstrekt. Zou het mogelijk zijn om alle hier genoemde ervaringen te bundelen en om te zetten in cijfers?

Ondanks dat de werking van dexamfetamine per persoon varieert, denk ik toch dat je op een gemiddelde per dexamfetamine distributeur zou moeten kunnen uitkomen. Er wordt hierboven gerefereerd aan de website mijnmedicijn, maar daar heb je in dezen ook niks aan omdat je daar alleen 'dexamfetamine' in zijn totaliteit kunt beoordelen en niet 'dexamfetamine van DMB', 'dexamfetamine van Pharmaline', etc., terwijl in de praktijk wordt ondervonden dat er dus wel degelijk verschil in zit. @beheerders is het mogelijk om binnen deze website een poll of iets dergelijks op te nemen om hier meer inzicht over te kunnen verschaffen?
Mr B 2 maanden geleden geplaatst
Dat zou best een goed idee zijn, ware het niet dat Apotheken het vanaf nu niet meer mogen (door)leveren, behalve aan kinderen tot 6 jaar. Dit omdat er zogezegd een geregistreerd alternatief is (Amfexa) voor volwassenen. Mijn apotheker had hierover een officiele brief v/h ministerie ontvangen. 

De enige uitzondering is als er een strikt medische noodzaak aantoonbaar gemaakt kan worden, bv. een allergische reactie. Hier staat het hele verhaal:
https://www.igj.nl/documenten/standpunten/2019/07/01/onderzoek-doorgeleverde-dexamfetaminebereidingen

Dus het wordt heel overzichtelijk.. Of Amfexa of Elvanse (Langwerkende lisdexamfetamine).
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 May 2018 om 21:12
Aantal lezers 108
Aantal reacties 42