Dexamfetamine: verschillende fabrikanten met een verschillende werking, welke kies ik?

Laatste reactie 30/03/2019 11:23 door Paula
· Markeren als ongelezen
Vincent den Boer 10 maanden geleden geplaatst
Hallo iedereen,

Ik slik nu inmiddels 1,5 jaar Dexamfetamine 2,5mg (4 x 10mg p.d.) en ik vind het medicijn erg goed bevallen. Voordat ik het medicijn ging slikken, heb ik online veel research gedaan naar de werking van de stof en naar de fabrikanten die het medicijn leveren. Aangezien er weinig informatie in het Nederlands te vinden is, heb ik ook maar het internet op Engelse artikelen en onderzoeken afgespeurd. Ik kwam er toen vrijwel direct achter dat er tamelijk veel leveranciers zijn in Nederland die dexamfetamine leveren – met ieder afwijkende hulpstoffen.
Ik slikte altijd de Dexamfetamine 2,5mg DMB (De Magistrale Bereider) en deze beviel mij ook goed, alleen vond ik het erg vervelend dat ik constant last had van een extreem droge mond. Dit was erg hinderlijk wanneer ik bijvoorbeeld met een klant een gesprek aanging tijdens het werk of dergelijke. Ik ging daarom online op zoek naar een andere fabrikant, waardoor mogelijk deze bijwerking minder zou zijn. Het schijnt namelijk dat deze hulpstoffen de werking van dexamfetamine teniet kunnen doen, omdat ieder lichaam hier anders op reageert. Sommige mensen reageren beter op een bepaalde hulpstof dan andere doen en zo vise versa. 
Na wekenlang tobben had ik besloten te switchen naar een andere fabrikant: de Dexamfetamine 2,5mg van Pharmaline. Ik was benieuwd of het switchen naar een andere fabrikant een significant verschil kon maken in het verminderen van bijwerkingen.
Tot mijn grote verbazing leek dit ook zo te zijn: ik wist niet of het een 'placebo'-effect was wat ik opmerkte maar mijn droge mond leek toch echt minder. Helaas was de werking van het medicijn óók anders: bij het slikken van mijn eerste dosering was het effect nauwelijks op te merken. Ik ben na een maand toch maar weer teruggegaan naar het oude 'vertrouwde' Dexamfetamine 2,5mg DMB omdat de werking hiervan optimaal is – op enkele bijwerkingen na.

Toch sluit ik het gebruik van een andere fabrikant voor mij niet uit, aangezien ik er in geloof dat er fabrikanten zijn die zodanig minder hulpstoffen toevoegen waardoor de werking beter uitvalt. Ik had gelezen dat de Dexamfetamine 2,5mg Ceban maar 3 hulpstoffen schijnt te gebruiken in plaats van 6, zoals DMB en Pharmaline dat zouden doen.

Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? Welke variant slikken jullie en wat is in jullie optiek de best mogelijke leverancier om uit te kiezen? Uiteraard verschilt het van persoon tot persoon dus is het een geval van experimenteren en een kwestie van tijd hoe je fysiek en mentaal op het medicijn reageert. De Ceban-variant wordt door mijn apotheek helaas niet geleverd, evenals niet in apotheken in omstreken.

Bedankt voor het lezen en de eventueel genomen moeite om te reageren! 😉👍
D@ni H. 10 maanden geleden geplaatst
Hoi Vincent, 
Ik gebruik, pas sinds een week, de variant van Pharmaline. Is het eerste recept wat ik van mijn apotheek gekregen heb en heb het idee dat de (bij)werkingen anders zijn dan de proefmedicatie die ik tijdens de diagnosedag gekregen heb. Met name de verhoogde hartslag vind ik vervelend omdat het me erg onrustig maakt. Naast dat mijn mond droog is, voelt mijn hele mondslijmvlies wat 'branderig'. Had daar met de proefmedicatie naar mijn idee minder last van. Had jij dit ook met dit merk? En is dat met andere merken anders? Ik weet dat je in eerste instantie, bij welk medicijn ook, de (meestal) goedkoopste versie krijgt vanwege de dikke vinger in de pap die zorgverzekeraars hebben. Ik ga in ieder geval even vragen welk merk de proefmedicatie was. 
reactie op @danielle8:
Vincent den Boer Hey! 

Bedankt voor je reactie.
Met de DMB-variant had ik nauwelijks tot geen hartkloppingen maar had ik wel meer last van onnodige (soms paranoïde) angsten, die uiteindelijk de overhand hebben genomen: enkele weken geleden zag ik namelijk een enorm grote spin in mijn kamer zitten, die ik niet heb durven weghalen maar zelf het raam is 'uitgeklommen'. Toen ik die avond naar bed ging, heb ik voor het eerst een levensechte hallucinerende droom gehad waarbij het lichaam slaapt maar de hersenen als het ware nog 'alert' of 'actief' zijn. Ik zag precies dezelfde akelige spin zitten op de muur [2x groter om precies te zijn] die via zijn web zo in mijn gezicht sprong. Ik schrok toen zo erg dat ik opstond en de spin wilde slaan met mijn deken, die over de muur naar de hoek van mijn kamer kroop. Toen ik mijn bril pakte en het beeld weer scherp zag, overvloeide het waanbeeld van een spin naar de werkelijke realiteit en was het enkel een stofje. Dit was voor mij de druppel en ik ben toen direct gestopt met de Dexamfertamine DMB-variant. De volgende dag heb ik gelijk mijn psycholoog opgebeld en gelukkig wilde zij de Dexamfetamine van Pharmaline uitschrijven als vervangend recept. 
Maar goed, terug naar het moraal van dit verhaal: de Pharmaline-variant werkt – voor mij – mentaal gezien beter maar fysiek heb ik wel last van een hoge hartslag. Met name vandaag.

Mijn psycholoog zegt dat ze wilt verlagen maar dit wil ik persoonlijk (nog) niet, aangezien ik nu net begin met mijn veeleisende opleiding waar concentratie en doorzettingsvermogen centraal staan. En helaas zijn er weinig alternatieven aangezien mijn apotheek dus maar 2 varianten aanbiedt. Ceban is helaas geen optie want ze hebben geen contract met deze bereidingsapotheek. 

Hoe werkt de medicatie nu met Clonidine? Ik had hier online ook al wat over gelezen en dit lijkt mij ook wel een goede optie. Ervaar je bijwerkingen van dit additionele medicijn?

Ik hoor graag van je!
9 maanden geleden

Beantwoorden

D@ni H. Hi Vincent!

Wat een vreselijke ervaring! Waanbeelden heb ik gelukkig niet, lijkt me verschrikkelijk eng. Snap dat je direct gestopt bent. En fijn dat Pharmaline beter werkt. Ik hou het wel bij de Pharmaline...hartkloppingen zijn inmiddels niet meer zo aanwezig, maar ik zit nog op 1x 2,5 Dex per dosering omdat ik de Clonidine nog aan het opbouwen ben. Duurt ongeveer 14 dagen voor het effect daarvan merkbaar is en gebruik het nu 6 dagen. Vanaf morgen op de voorgeschreven dosering en dan een paar dagen later, als ik niet teveel last heb van bijwerkingen, mag ik de Dex rustig aan verhogen. Bijwerkingen vallen mee, heb wel een stuk drogere mond nu maar dat zal wel minder worden de komende weken, hoop ik...ik gebruik ook nog Paroxetine (Seroxat) dat had ik al voor ik de diagnose kreeg, dat mag ik uiteindelijk wel af gaan bouwen maar daar is het nu nog te vroeg voor. Hoop dat de hartkloppingen minder zullen worden bij je, maar dat schijnt wel te verdwijnen. Ik weet niet hoe jouw behandelaar erin staat, maar ik mag een beetje met de Dex 'spelen'. Misschien kun je dosering iets verlagen als je thuis bent en minder prikkels hebt? Succes, ook met je studie! Wordt vervolgd...😉 🍀
9 maanden geleden

Beantwoorden

D@ni H. Hoi Vincent,

Nou het werkt helaas niet zoals zou moeten...ben wel heel erg moe ervan met name in de middag. Gisteren weer bij behandelaar geweest en ga nu met alles stoppen en over op duloxetine...hoop dat dat het voor mij dan is!
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Koen van T 10 maanden geleden geplaatst
Er is inderdaad bar weinig te vinden over leveranciers. De DMB geeft mij ook een droge mond, dus ik benieuwd waar ik meer informatie kan vinden? 
reactie op @koen-27:
Vincent den Boer Dat is het 'm nu juist, er is heel weinig informatie te vinden over de leveranciers. De website www.dexamfetamine.nl heeft wel een overzicht van de aanbieders die Dexamfetamine 2,5mg ongeregistreerd leveren, zonder forse hoge kosten te moeten betalen. Maar ja, het hangt uiteindelijk toch allemaal af van je eigen apotheek: als zij geen contract hebben met de door-jou voorgestelde leverancier, dan kun je het als cliënt wel vergeten. Eigenlijk te absurd voor woorden... Het zou je maar gebeuren dat je de medicijnen nodig hebt maar overgevoelig bent voor één bepaalde hulpstof. Dan heb je dus mooi pech.

Ik heb van de Pharmaline-variant overigens een minder droge mond. 😉😀
9 maanden geleden

Beantwoorden

D@ni H. Het is schrijnend met de vergoedingen. Al die contracten zijn er niet voor ons als patiëntjes, that's for sure! Kreeg van mijn vorige medicatie (Clomipramine van Sandoz) jaren geleden ineens een ander merk, Mylan, vanwege mijn zorgverzekeraar. Samengeperste maïzena! Deed niets! Ging me steeds rotter voelen. Dus toen de Sandoz besteld maar ja...zelf dokken hè. En bij de Paroxetine hebben ze t ook geprobeerd, kreeg ik ipv Sandoz ineens Aerobindo...en die moest ik proberen van mijn verzekering, echt belachelijk. Zelfde verhaal...gelukkig nu bij een maatschappij die alles wel vergoedt, althans, nog wel...

9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
D@ni H. 10 maanden geleden geplaatst
Zou het even bij je apotheek navragen. In principe kun je elk merk (laten) bestellen maar dan zit je weer met vergoeding ivm contracten die verzekeraars afsluiten met leveranciers.  Ben nu bijna 2 weken verder en droge mond is iets minder maar zit ook op lagere dosering vanwege de lichamelijke onrust die ik ervan kreeg, nou die was al voldoende aanwezig🙈
Krijg daar nu Clonidine voor erbij. Combi kan elkaars werking versterken en bijwerkingen opheffen, dat zou mooi zijn! Rust in hoofd, lijf en geen droge mond meer misschien...hopelijk...maar ja, mn pillenboer is pas net begonnen met zn 'chemische trucjes' zoals hij t zelf noemt😂
reactie op @danielle8:
Vincent den Boer [Ik heb gereageerd op je vorige bericht waarin het antwoord op dit bericht ook in verwerkt is.]
9 maanden geleden

Beantwoorden

Stefanie van den Berg 9 maanden geleden geplaatst
Op mijn medicijn worden diverse dexamfetamine medicatie met elkaar vergeleken. Ook kun je er verschillende ervaringen lezen. Denk dat het je wel verder kan helpen.

https://www.mijnmedicijn.nl/adhd-psychostimulantia/dexamfetamine
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 May 2018 om 21:12
Aantal lezers 35
Aantal reacties 11