Dexamfetamine invloed op stemming/slaap

Laatste reactie 07/03/2020 22:13 door K.J.
· Markeren als ongelezen
K.J. ❀ 3 maanden geleden geplaatst
Goedemiddag. Ik ben eind december begonnen met kortwerkende methylfenidaat (van Mylan) om met name op werk beter te kunnen focussen. Daar heb ik ook als fijn effect van gemerkt dat mijn stemming en energieniveau veel stabieler zijn, wat ervoor zorgt dat ik na een werkdag juist minder moe ben. Heb het de eerste periode dagelijks gebruikt, in het begin wat bijwerkingen, maar dat viel mee, en uiteindelijk op 3x10mg terecht gekomen. Alleen ik bleef wel regelmatig hoofdpijn/migraine houden, vooral wanneer ik het een dag niet gebruikte. Omdat ik het juist niet dagelijks wil gebruiken, maar alleen voor werkdagen/als ik echt klusjes moet doen, wilde ik toch nog  dexamfetamine proberen. Ook om te zien of ik dan minder hoofdpijn heb.

Nu begon ik donderdag met 2x7,5mg (van Amfexa), maar ik sliep die avond niet. Gewoon echt niet, niet eens ingedoezeld of iets dergelijks, klaarwakker. Vrijdag en zaterdag heb ik 2x2,5mg genomen omdat ik toch wilde proberen te wennen aan het middel. Daarop heb ik beide nachten goed geslapen (maar wat wil je na zo'n slapeloze nacht). Op zondag (gisteren) maar weer 2x5mg geprobeerd, maar deze nacht heb ik maar 1 uur geslapen. Vandaag maar een nieuwe poging met 1x5mg en 1x2,5 mg en dan maar zien of het vanavond wel lukt.. Ik begrijp die slaapproblemen ook niet helemaal gezien ik het elke dag om 09:00 en 13:00 heb genomen, en dat het dan maar 5 a 6 uur zou moeten werken? Ben ik er dan heel gevoelig voor of zo? Ik heb al mijn hele leven slaapproblemen en als er iets is wat ik verschrikkelijk vind is het dat wel.. De laatste tijd ging dit juist weer de goede kant op..

Daarnaast vind ik heel opvallend dat ik afgelopen dagen net als bij methylfenidaat een rustiger hoofd heb, maar anders is dat mijn stemming echt alle kanten op knalt. Ik ben apathisch, voel me leeg en ik moet telkens huilen. Kom weer in die cirkel dat ik niks goed doe. Ik kan me volgens mij wel beter focussen, ik pakte gisteren op een goed moment uit het niks een klusje op dat ik altijd maar uitstel, maar tegelijkertijd heb ik nergens zin in en dat ken ik van mezelf helemaal niet. Het lukt me niet eens wat op te ruimen en ik wil alleen maar in bed liggen.

Zijn er meer mensen die dit zo ervaren hebben? Ik lees over het algemeen namelijk dat de meeste mensen betere effecten hebben van dexamfetamine dan van methylfenidaat en bij mij lijkt het eerder andersom te zijn. En ik vraag me ook even af of ik hier nog 'doorheen' moet... Het is nu tenslotte nog maar 5 dagen.
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
@zero​, er is onlangs door een bekende psychiater geopperd dat Amfexa wellicht een langwerkend middel is en dat dit een reden kan zijn voor de vele klachten. Dit zou betekenen dat het langer dan 5 uur werkt en dat je met twee keer doseren teveel krijgt.

Dit stond als reactie bij een artikel in GGZ Totaal:
Wij herkennen dit patroon bij PsyQ (den Haag) en hebben navraag gedaan bij de fabrikant over de werkingsduur van Amfexa. Deze lijkt (veel) langer dan van gewone kortwerkende dexamfetamine (4-5 uur). Farmacokinetisch onderzoek wijst op een werkingsduur vergelijkbaar met Elvanse, dat is 13 uur. Als dit klopt zou dit de vele meldingen van bijwerkingen kunnen verklaren omdat patienten die 2-3dd gedoseerd worden (zoals voorheen op gewone dexamfetamine gebeurde) dan in feite overgedoseerd zijn. De fabrikant meldt niet duidelijk dat de werkingsduur zo lang kan zijn, en adviseert 1-2dd doseren. Maar dit kan dus al problemen geven en de lange werkingsduur is nooit gecommuniceerd. 

====
Met de "gewone" dex had ik meer last van onrust, hartkloppingen en niet door kunnen slapen. Met Metylfenidaad heb ik dit totaal niet, mits de dosis niet te hoog is en ik het niet te laat inneem. Het kan dus zijn dat je met kortwerkende gewone dex wel een goed effect hebt of dat je het beter doet op Methylfenidaad. 
Andries McQueen 3 maanden geleden geplaatst
@lindaalexandra Het is toch niet te geloven!! Ik kan er met mijn verstand niet bij dat er duizenden mensen zijn in Nederland die te hoog gedoseerd worden omdat de fabrikant het niet duidelijk vermeld. Ik merkte ook dat ik zelfs de ochtend erna dat Amfexa nog niet uitgewerkt was. 

Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
@andriesb​, er is nog steeds geen duidelijkheid over. De klachten stromen binnen van mensen die zeggen niet te kunnen slapen en zichzelf niet zijn. In de tussentijd krijgen velen de gewone dexamfetamine niet meer voorgeschreven.
K.J. ❀ 3 maanden geleden geplaatst

@lindaalexandra@andriesb
Thanks voor jullie reacties! Dat is wel echt bizar zeg... Hoe kan de fabrikant daar dan zo onduidelijk over zijn? Ik vond het al opmerkelijk dat ik in de bijsluiter geen werkingsduur of advies voor dosering vond.

Het verhaal klinkt wel logisch. Ook ik merkte pas diep in de nacht dat mijn hoofd weer 'zoals normaal' drukker werd. Het geeft mij in ieder geval een zetje het nog een paar dagen te proberen met 1 dosering in de ochtend. Ik kan hier in ieder geval mee slapen en ik merk nog wel wat apathie en somberheid maar in lichte mate, daarmee is het te doen om mijn 'testfase' af te maken. Eens zien of dat nog wegtrekt, maar anders toch terug naar kortwerkende methylfenidaat en dan maar pijnstillers voor de hoofdpijn.
 
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
@zero, dan zou ik het voorlopig op 1 dosering houden of vragen naar normale dexamfetamine of lisdex als dit niet werkt. Het moet wel wat toevoegen....
Mr B 3 maanden geleden geplaatst
Even los van Amfexa (en de bekende bijwerkingen):

Lisdex is wel bedoeld om echt elke dag te gebruiken (en volgens mij de "gewone" Dex ook). En dan heb je de eerste 2 weken inderdaad kans op bijwerkingen zoals slapeloosheid, eetlust, spijsvertering etc.

Na 2-3 weken dagelijks gebruik met een steady dosis moet zich dat stabiliseren en zou je er geen last meer van moeten hebben. Dus je klachten kunnen ook door het "af en toe" gebruik, verschillende doseringen en het feit dat je net begonnen bent komen. Heeft je arts je dat niet verteld @zero​?
K.J. ❀ 3 maanden geleden geplaatst

@bbking​ Hmm dat is niet wat mijn psychiater en mijn collega's die psychiater zijn (en ook deze middelen voorschrijven) zeggen. Ik gebruik het nu wel dagelijks om eraan te wennen, ik begrijp natuurlijk dat je in het begin last hebt van bijwerkingen, maar ik wil het ~uiteindelijk~ enkel op werkdagen gebruiken. 'Af en toe' is natuurlijk relatief, voor mij gaat het om 3 á 4 dagen in de week wel gebruiken en de overige niet.
reactie op @zero:
Mr B @zero

Voor zover ik weet is het "af en toe gebruik" alleen bij de kortwerkende methylfenidaat gebruikelijk. Elvanse is gewoon elke dag 1 pil, staat in het recept. 

Wat staat er op je Amfexa recept? "kijk maar wanneer je het neemt" of "2x daags 5mg" bijvoorbeeld?

Psychiaters gebruiken het zelf (vaak) niet, en lopen wellicht wat achter in de recentere inzichten. Ik zoek nog even wat er "echt" over wordt gezegd, maar dat zal vaag zijn.

Zou het niet kunnen zijn dat je (net als veel anderen) de Amfexa gewoon niet trekt? Een goed werkend medicijn zonder bijwerkingen neem je elke dag met plezier, bij wijze van spreken.

PS. In de bijsluiters van methyl kort/langwerkend en Amfexa staat gewoon dagelijks gebruiken volgens recept. En voor kinderen na 1 jaar een (vakantie)periode stoppen om te evalueren of het nog nodig is..
3 maanden geleden

Beantwoorden

K.J. ❀ Ik heb ook kortwerkende methylfenidaat! Bij Amfexa stond er 3x10mg op het recept van mijn psychiater omdat hij aangaf dat de dosering hetzelfde was als van methylfenidaat, maar in de gebruiksaanwijzing staan geen doseringen. Ook niet of het eenmaaldaags moet of vaker, behoorlijk vaag dus.. Ik heb mijn pyschiater bovenstaand verhaal ook gemaild en die was blij met de feedback en gaat het nog verder uitzoeken.

Maar verder heb ik na bovenstaande berichten nog een kleine week eenmaaldaags Amfexa gebruikt om 09:00 en ik heb daar prima op kunnen slapen (misschien nog wel beter dan normaal, omdat mijn hoofd nog wat rustiger was op het moment dat ik naar bed ging). De bijwerkingen waren ook VEEL minder dan die eerste paar dagen, dus ik vermoed wel echt dat het met de werkingsduur te maken heeft gehad. Als effecten had ik rust in mijn hoofd en in mijn lijf (minder gefriemel) maar ook nog wel enige mate van apathie en lusteloosheid. Alsof de rust een beetje een averechts effect had. Wel focus om werk af te krijgen, maar eigenlijk meer zin om te 'hangen'. Dus met als doel mijn werk goed gedaan krijgen ga ik toch liever terug naar de (kortwerkende) methylfenidaat, dat geeft ook rust maar vormt tegelijkertijd een stabiel motortje. Ik heb de tip gekregen van een andere psychiater (met ADHD) om een hoofdpijndagboek bij te houden, dus dat ga ik eens een tijdje proberen om te zien of het gerelateerd is aan de methylfenidaat of wellicht toch aan andere zaken.
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 February 2020 om 16:42
Aantal lezers 26
Aantal reacties 10