Dexamfetamine en auto rijden

Laatste reactie 22/10/2017 23:00 door Koen
· Markeren als ongelezen
Eline Jayden Dylan Kyan 4 maanden geleden geplaatst
Ik ging afgelopen week mijn medicatie ophalen bij de apotheek, en toen kreeg ik hier een brief bij.
Daar stond in dat er een nieuwe wet is waarbij het verboden is om auto te rijden met deze medicatie. En dat er gebruik wordt gemaakt van speekseltesten. Toch begrijp ik het niet helemaal. Iemand hier die daar meer over kan vertellen?
Koen van T 3 maanden geleden geplaatst
Hey,

Bij wet is het legaal om, als je adhd of een subform hebt, met Dex te rijden, MAAR bij het positief testen op amfetamine door de speekseltest ben je je rijbewijs kwijt. Er wordt GEEN onderscheid gemaakt op medicinaal en recreatief. Ook wordt er niet gekeken wat de positieve waarde veroorzaakt.

Er zijn 2 wetten die elkaar momenteel tegen spreken. De politie is echter verplicht om bij een positieve test u de rijbevoegdheid te ontnemen. 

Nederland op en top ?

Ik ben zelf bij iedere instantie denkbaar aan het klagen, vragen en zeuren geweest voor een oplossing, maar dat gaat nog een tijd duren. De politiek is namelijk te laf op concrete stappen te nemen. 

Ik heb de vraag bij de rijksoverheid neergelegd onder het mon "contradictio" en hun pligt een standpunt te nemen. Momenteel wacht ik op een respons van het ministerie van veiligheid in justitie.

Hieronder wat eerder mailcontact waar geen rechten aan te ontlenen vallen;

"Ik verzeker u dat indien zowel uw apotheker als arts en de website Rij veilig met medicijnen (hier kunt u ook de wetgeving terugvinden mbt. dosering) concluderen dat het is toegestaan om te rijden met uw medicatie, u dan ook geen problemen gaat ondervinden bijvoorbeel naar aanleiding van een speekseltest.
"

"[09:01, 16-10-2017] Rijksoverheid Whatsapp: Goedemorgen Koen, ik heb je verhaal gelezen. Ik kan je echter ook niet aangeven of je met het medicijn dexamfetamine mag deelnemen aan het verkeer. Ik wil je vraag ter beantwoording graag doorsturen naar het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ). Hiervoor heb ik je volledige contactgegevens nodig (voor- en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres). Kun je deze toesturen?"

Bij het invoeren van de speekseltest was al bekend dat het de 30.000 automobilisten met Dex verkeersovertreders zou maken. In Duitsland en België was dit ook al bekend. 

Weer een heerlijk antwoord van de desbetreffende minister Stef Abraham Blok;

https://1drv.ms/w/s!AuE17nxAYi62i2gVnTymhhImtOjo

In het kort samen gevat; "we wisten dat het een probleem ging geven, medicatie zijn niet per definitie slecht voor de rijvaardigheid, we willen geen problemen creëren, maar voor dat kleine groepje mensen gaan we ons niet heel druk maken"


reactie op @koen-27:
Koen van T Zodra ik meer weet update ik het hier;

http://forum.adhdblog.nl/conversations/overstappen-van-dex-naar-ritalin-wegens-de-nieuwe-regels
3 maanden geleden

Beantwoorden

Eline Jayden Dylan Kyan Oke dankjewel voor je uitgebreide reactie. Zal mij benieuwen wat er verder op volgt. Het geeft mij wel vraagtekens wat betreft het autorijden.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Koen van T Ik pak nu 10 keer meer de fiets en heb gelukkig nog een tijdje studenten OV, maar het verlies van me rijbewijs kan ik mij niet permitteren. Kan door werk alleen niet altijd zonder auto, maar zonder dex werkt het werken niet. Lekkere paradox ?
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
Antwoorden op Kamervragen over drugstest positief voor mensen met ADHD: http://www.ggznieuws.nl/home/antwoorden-op-kamervragen-drugstest-positief-mensen-adhd/

Dit nieuwsbericht kreeg ik nog van iemand via mijn fb messenger, misschien geeft het wat rust. Maak je dus geen zorgen over wel of niet auto rijden met medicatie. 


reactie op @coenoldebijvank:
Koen van T Dat is nou echt fijn nieuws!
3 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 October 2017 om 00:18
Aantal lezers 16
Aantal reacties 7