Dexamfetamine?

Laatste reactie 12/04/2021 07:49 door Eowyn
· Markeren als ongelezen
Eowyn 1 5 maanden geleden geplaatst
Onze psychiater heeft voorgesteld om over te stappen van equasym naar dexamfetamine. Nu ben ik op zoek naar ervaringen en lees alleen maar dat het niet meer te verkrijgen is.  Het gaat om dex 15 mg langwerkend van de regenboog apotheek.  Kan iemand mij opheldering geven?  
Eowyn 1 5 maanden geleden geplaatst
Het is trouwens voor mijn dochter van 11.
Bert Hagen 5 maanden geleden geplaatst
Equasim is een medicijn gebaseerd op Methylfenidaat. Ik ben deze week geswitcht van Methyl naar Dex. Ik heb zowel kort als langwerkend Methyl geprobeerd (voelde en deden allen ongeveer hetzelfde, alleen de werkingsduur verschilde) en zit nu op kortwerkende Dex (Tentin).

Voor mij persoonlijk voelt Dex milder dan Methyl. 

Methyl vond ik een erg aggresief middel, het klapt keihard in met een emotionele/nerveuze "kick" om vervolgens over te gaan naar redelijk rustig (soms vlak) hoofd maar erg onrustig lichaam. Het werkt voor mij goed om me op een taak te focussen, en niet alles in een complete chaos te laten eindigen. Ook werd ik bewuster van de omgeving, alsof alles harder binnenkomt. Nadeel voor mij was dat het een emotionele rollercoaster was, vooral negatief waarin ik me sociaal soms terugtrok. Laatste kwam ook omdat mijn lichaam het middel niet fijn, alle lichamelijke inspanning inclusief praten kostte veel meer energie waardoor mijn ademhaling vaak veel te snel was.

Dex "voelt" veel minder alsof je een pil hebt genomen, maar krijg wel ongeveer even veel gedaan en eveneens voorkomt het chaos in mn hoofd/werk. Het werkt geleidelijker in, zonder een enorme klap en m'n stemming/emoties zijn er veel stabieler op dan met Methyl. Lichamelijk merk ik veel minder van het medicijn, en het perkt mn sociale gedrag niet (zo) in zoals methyl.. Enige nadeel tot nu toe is dat dat stukje "bewuster" veel minder is en dat de rebound harder. Methyl knalt keihard in om vervolgens steeds minder effectief te worden, dex blijft meer stabiel maar klapt dan in ene keer af. 

Blijft wel heel persoonlijk  . .
michelle sleebe 5 maanden geleden geplaatst
Ik heb zelf ADD (adhd type 1?) en slik dex al bijna 3 jaar. In het begin is het even wennen maar ik denk dat dat bij elke ADHD medicatie wel zo is. Het voordeel van Dex is dat het geleidelijk opbouwt en de hele dag (8 uur) werkt, als het uit is gewerkt bouwt het ook weer geleidelijk af. Ik zou wel even een maand of drie (minimaal) blijven hangen op de 15 mg dosis en als dat te hoog is 10 mg, mijn arts bleef om de maand de dosis omhoog gooien waardoor ik niet aan de dosis kon wennen. Hierdoor had ik weinig tot geen eetlust, viel ik af en was ik vaak moe omdat ik weinig eten binnenkreeg. Na een half jaar merkte ik dat mijn lichaam eraan begon te wennen en waren alle 'klachten' weg. 

Dan even over de apotheek. Voor mij is het aangevraagd door mijn arts, bij de Regenboog apotheek, om de 2 weken wordt er een envelop bezorgt met daarin een rol medicatie voor 14 dagen. Het handige hiervan is dat ze op de zakjes de dag, datum, tijd en de dosis erop zetten. Dat dex niet meer geleverd wordt hoor ik nu voor het eerst?

Nog een tip! Ik weet niet waar u bent verzekerd maar bij DSW zitten bepaalde ADHD medicatie in het basispakket, hierdoor hoef je alleen je eigen risico te betalen en geen eigen bijdrage!
Eowyn 1 5 maanden geleden geplaatst
Dank voor jullie reacties!  Ik hoop dat het voor dochter ook goed werkt. We gaan het merken.... 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 April 2021 om 19:08
Aantal lezers 17
Aantal reacties 5