Dan nu maar Strattera proberen...

Laatste reactie 05/01/2022 11:08 door Nico
· Markeren als ongelezen
Jack W 7 maanden geleden geplaatst
Hallo allemaal,
Een korte intro over mezelf. Man, 41 jaar en herstellende van een burn-out. Gepassioneerd docent en zeer zorgzaam voor alles en iedereen, maar helaas wat minder voor zichzelf.
Twee jaar geleden heb ik de diagnose ADHD gekregen. Ik ben van het niet hyperactieve type. 
Vorig jaar begonnen met methylfenidaat. Maar dit werd al snel duidelijk dat ik daar niet veel mee had. Hoofdpijn, stijve kaken en te veel focus op 1 onderwerp waren niet echt prettige bijwerkingen. Ook het continu koud hebben was erg vervelend. Na 2 maanden weer mee gestopt, ook omdat de GGZ psychiater nauwelijks begeleiding gaf. Moeilijk bereikbaar en slechts 1 keer per maand contact. 
Na een paar maanden kwam ik thuis te zitten. Mede door de klachten van ADHD die ik slechter onder controle kon houden wegens een alcoholprobleem. Alcohol had ik nodig om te kunnen slapen en de gedachtenstroom te stoppen, koffie had ik de volgende dag in grote hoeveelheden nodig om mezelf weer op te starten. 
Nadat ik thuis kwam te zitten ben ik acuut gestopt met zowel alcohol als koffie. De motivatie was groot om dit te doen (ondertussen een half jaar vrij van deze twee dingen!). De huisarts adviseerde me om Bupropion te proberen om meer rust in mijn hoofd te krijgen. Maar dit had alleen een tegenovergesteld effect. Ik voelde me verschrikkelijk naar, moe, onvaste gedachten en totaal lusteloos om maar iets te gaan doen. Na 2 maanden weer mee gestopt. Ook sliep ik er niet meer van en het slapen moest ik toen doen met behulp van quitiapine. Een middel waar ik alleen maar meer suf van werd. 
In juni ben ik begonnen met dexamfetamine. Alle tips die ik hier op het forum vond daarover heb ik toegepast. Op tijd innemen, goed eten erbij, veel water drinken enz enz. De eerste paar weken werkte het fantastisch! Ik kon door blijven gaan en had energie genoeg. Maar dit veranderde na een tijd toen ik merkte dat mijn slaap eronder ging lijden. Met slechts 4 a 5 uur slapen per nacht werd ik alleen maar meer moe. Op advies van de psychiater ben ik toen gestopt ermee na 2,5 maand. 
En dan nu het vierde middel om te proberen; Atomoxetine (strattera). Tussen de dexamfetamine en de strattera in sliep ik enorm goed. Netjes 8 uur op een nacht, maar voelde ik me nog steeds lusteloos en moe als ik opstond. Ook werd ik alleen maar meer prikkelbaar en viel ik echt terug in mijn ADHD symptomen die ik voor mijn burn-out ook zo veel had: boosheid, impulsiviteit en moe voelen.  Ik heb de capsule anderhalf uur geleden ingenomen en ik merk al flink de bijwerkingen. Ik voel me een beetje een zombie, maar volgens de behandelaar zouden de bijwerkingen na een paar dagen minder moeten worden. Ik ben benieuwd en hou jullie op de hoogte. 
Als iemand een goede ervaring heeft met strattera, dan zou ik dat graag willen horen. Ben erg benieuwd.
Saskia Janssen 6 maanden geleden geplaatst
 Hoe gaat dit ondertussen? Ben zelf ook zoekende naar de juiste medicatie...
Jack W 6 maanden geleden geplaatst
Hoi Saskia,
Ondertussen twee weken en een paar dagen bezig. En vanaf de start een hele reeks van bijwerkingen.
Ik gok dat ik meer dan de helft van de bijwerkingenlijst heb doorlopen....

De eerste drie dagen waren echt een verschrikking. Moe, misselijk, mega-hoofdpijnen, emotioneel helemaal in de war en dan heb ik het nog niet over de resterende bijwerkingen.

Na anderhalve week heb ik contact opgenomen met de psychiater om de medicatie te bespreken. Ik reageer tot nu toe heftig op elke vorm van medicatie. Dit was ook zo met de methylfenidaat, dexamfetamine en bupropion (hoewel die laatste gebruikt werd toen ik net was ingestort bij mijn burn-out).
Ik heb met de dexamfetamine gemerkt dat een langwerkende in lage dosering (5mg) wel wat goeds doet, maar dat ik dan meer last krijg van angsten. Dit was de reden dat ik strattera ben gaan gebruiken.
De angst is wel een fors stuk minder, op de dagen dat ik wat werk oppak op de school waar ik werk merk ik dat ik het weer prettig vind om daar te zijn en dat ik ook ietwat meer geconcentreerd aan het werk kan zonder de hele tijd afgeleid te raken. Maar het voelt ook niet als met methylfenidaat en dex dat ik me maar op 1 ding kan focussen. Die werking bevalt me wel. De overige dingen nog niet. 

Ik gebruik nu nog steeds de 40 mg en ben na het innemen echt heel misselijk en naar. Voel me alsof er een elastiek aan mijn lijf zit en alle bewegingen zijn vermoeiend. Emotioneel schommelt het ook nog flink en ik kan makkelijk in huilen uitbarsten of boos worden. Ook voel ik me slap en lusteloos. Ik voel me echt beneveld en met name in de ochtend is dat het ergst. Na een uur of 6 trekken de ergste bijwerkingen weg gelukkig.

Wat me vooral opvalt (en mijn partner ook) is dat ik me steeds meer terugtrek. Meer doelloos met telefoon bezig, meer zin om te gamen, meer geestelijk afwezig tijdens bijvoorbeeld gezamenlijk eten met gezin. Moeite om de focus vast te houden als mijn kinderen iets vertellen. Oftewel: meer in mijn hoofd zitten. Dit had ik ook voordat ik in burn-out terecht kwam. Het valt mij ook op dat ik steeds meer afdwaal. Verder (en ik wil dat hier toch schrijven ook al is het wellicht iets te veel private info) is mijn libido incl lichamelijke functies echt waardeloos slecht geworden. Daar was nooit iets mis mee, maar nu dus wel. Als de strattera een wondermiddel zou zijn, dan nam ik dat voorlopig wel voor lief. Maar het is het allemaal net niet. 

In overleg met de psychiater nu maar overstappen op een lagere dosering (18 mg) en dan kijken of dat wel/niet iets doet. Er zijn bij dit middel gelukkig veel verschillende doseringen te krijgen. 

Ik probeer volgende week weer een stukje hierover te schrijven om aan te geven of de verlaging van dosering werkt. 
reactie op @jackdoe:
Nico Druk Hoi Jack,  Ik vroeg me af hoe het nu met je gaat ?  Ook ik ben opzoek naar de juiste dosis van Dex, ik zie verschillende berichten over de dosering. Jouw verhaal spreekt me nogal aan omdat ik ook van het niet hyperactieve type, ben. Vooral hoe merk je onder dosering en hoe merk je overdosering. Het is een enorme zoektocht
4 maanden geleden

Beantwoorden

Saskia Janssen 6 maanden geleden geplaatst
Dank je voor je uitgebreide reactie. Ik heb tot nu toe dex en methylfenidaat geprobeerd, maar last van de bijwerkingen. Methylfenidaat werkt goed, maar ik krijg nogal last van depressieve gevoelens en de schommelingen als het uitgewerkt raakt, vandaar dat ik dacht aan iets dat constanter werkt. Dex word ik heel sloom van. De rest heb ik nog niet aangedurfd. Ik ben hoogsensitief en reageer heftig op alle medicatie. Methylfenidaat kortwerkend is met 2,5mg al effectief. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 October 2021 om 09:07
Aantal lezers 29
Aantal reacties 4