Cognitieve gedragstherapie ervaringen

Laatste reactie 21/04/2020 07:11 door Ingrid
· Markeren als ongelezen
Ron J 1 jaar geleden geplaatst
Hoi,

Iemand ervaringen met bovenstaande cognitieve gedragstherapie? Ik ( man 54 ) heb me hiervoor opgegeven maar weet niet goed wat ik kan verwachten.
War Hoofd 2 jaar geleden geplaatst
In het kort gezegd is het iets waar je dingen aan kunt leren, je gedrag, zodat hetgeen waar je tegenaan loopt wat makkelijker hanteerbaar wordt. Je leert wat inzicht te krijgen in je eigen doen en laten. Op je werk heb je dat zelf bijv. al gedaan met je memo papiertjes etc. las ik.  Als het in een groepje is dan hoor je ook nog eens wat van andere mensen, kan heel handig zijn soms omdat iedereen overal anders tegenaan kijkt.
Ron J 2 jaar geleden geplaatst
Ok tnx, ja als mn dag er uit ziet zoals beschreven in dag oek van een adhd-er kan het geen kwaad. Is trouwens 1 op 1 met psycholoog.
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
@ron cognitieve gedragstherapie is toch onderdeel van een psychologisch onderzoek? 
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Nee dat komt erna. Het is een therapie waarin je zelf uit leert zoeken waar je problematiek zit en wat je er mee kan/aan kan doen.  
reactie op @warhoofd:
Ingrid Wierda Een perfecte omschrijving voor cognitieve gedragstherapie. Zelf ook deze therapie gevolgd @warhoofd
3 maanden geleden

Beantwoorden

Ron J 1 jaar geleden geplaatst
@coenoldebijvank. Het is een therapie die je doet omdenken naar een “normale” denk en handelswijze. Het moet ervoor zorgen dat je op handelen dan wel ondernemen van acties in any way or form de gewoonte gaat ontwikkelen van eerst doen en dan pas denken ( Wat veel ADHD-ers wel herkennen ) naar eerst denken en dan pas doen. Dit heeft mij bijvoorbeeld geholpen op het gebied van het niet 3 keer per week vergeten van mijn autosleutel zodat ik weer terug moet om ze te halen maar de focus kan leggen op het afhandelen van acties op een weloverwogen manier en daar een soort constante factor in kan bouwen. Het nadeel is dat ik op de dag wat minder beweging krijg, ik hoef immers niet drie keer heen en weer te lopen omdat ik eerst de rust op kan brengen om mijn acties in compleetheid af te werken. Zo heb ik altijd last gehad van van het feit dat ik om 10.00 uur op zondag naar de Gamma reed om telkens weer te constateren dat die pas om 12.00 uur open was. Ik niet bij het vertrekken naar werk 3 keer terug moet, eerst voor mn autosleutels, dan omdat ik mijn thermoskan koffie voor onderweg vergeet en vervolgens nog een keer terug omdat ik moet tanken maar mijn bankpas in mijn andere jas heb zitten.
Zeker in samenwerking met mijn Dex heb ik alles in mijn hele traject al duidelijk zichtbaar inclusief plan B. Tevens kan de zorgverzekering dat als soort van eis stellen bij de vergoeding en staan ze er in principe op deze therapie te volgen NA het gebruik en afstemmen van de dosering.
reactie op @ron:
Coen Olde Bijvank Hallo @ron enorm bedankt voor het delen van jouw ervaringen met cognitieve gedragstherapie. Zelf ben ik nu bezig met een psychologisch onderzoek. Herken heel veel van jou punten en bedankt voor de inzichten, ik ga het hier direct volgende week met mijn psycholoog over hebben.

 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Fabienne Craninx Ik geloof er niet erg in.
Als het gewoon om je autosleutels gaat .Ik heb dit probleem ook hoor maar het gaat veel verder dan dat.Ik geloof niet in leren denken hoe niet-ADD mensen denken,doen.
Dat is onmogelijk.Wij zijn niet dom ,hé.
Het is de chemie die tekortschiet ,in een deel van de hersenen,ik weet ook wel dat het veel beter zou zijn als ik zoals iedereen alles mooi schik in mapjes,mijn taken op tijd doe,mijn rekeninguitreksels mooi klasseer,enz.
Ik begrijp zelf niet waarom ik dat niet kan ,maw waarom het zo moeilijk is voor mij .
Maar mijn IQ is OK,soms vind ik zware logica fouten bij mijn gerenomeerde collega's .
Je kan een brein niet beinvloeden,dan zou iedereen Mozart zijn,iedereen een topsporter,iedereen Einstein,..we zijn humans.
Ze staan al veel verder met artificiele intelligentie ,laat staan een mens ,we zijn veeel gecompliceerder dan robots.
1 jaar geleden

Beantwoorden

War Hoofd Dat je er niet in gelooft is prima, dat geeft niet. Alleen je veronderstellingen kloppen niet. Het heeft niets met IQ/ domheid te maken en ook niet met veranderingen in je brein. Zoals je zegt kan dat niet idd.  
Het gaat om dingen anders aan te leren dan je tot nu toe hebt gedaan doordat iemand je op die ideeën brengt en dat je die eenvoudig toe kan passen. Als je wil, dat is een keuze, ik heb de therapie ook niet gedaan om andere reden. Maar veel.mensen hebben er baat bij. 
11 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Paula van Kuil 1 jaar geleden geplaatst
Hi, ik zit bij het ADD centrum in Rotterdam en heb ook de therapie aangeboden gekregen. Voor mijzelf is het geen optie om aan medicijnen te gaan zonder therapie. Het helpt mij mijzelf beter te begrijpen en daardoor te beter accepteren en het geeft tools zaken anders aan te vliegen die mij helpen productiever te zijn gedurende de dag.

Ik zit nu halverwege en heb er profijt van. Heel flauw en kinderlijk is om het schema voor de komende week te maken maar het helpt me wel :) Ook de app met de takenlijst is een concrete tool. We doen meditatieve oefeningen, bekijken mijn overtuigingen ('ja maar dat hoor je toch netjes zo te doen?' 'is dat zo, hoe kan het ook anders?'), bespreken wat er die week is voorgevallen etc. Ze geeft aan dat ik met kleine stapjes aan een projectje moet beginnen en natuurlijk weet ik dat allemaal wel, alleen landt het nu meer bij me, het komt meer binnen.

Verder werk ik op allerlei manieren hard aan zelfliefde! Zodat ik steeds meer van binnen naar buiten kan leven, vanuit mijn kracht.
reactie op @paula14:
Andries McQueen Goed bezig! Fijn dat je het serieus neemt en goed oppakt. Het zijn vaak juist de simpele dingen die héél veel effect kunnen hebben. Ga zo door! :-) 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Sara Br Yes inderdaad, keep up the good work! Goed dat je medicijnen zonder therapie niet accepteert! Wat mij betreft werken die medicijnen vooral ondersteunend, therapie levert blijvende verbetering. 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Paula van Kuil 1 jaar geleden geplaatst
De behandelaar daagde mij uit in mijn creativiteit en volgend gedichtje ontsproot:

"Prikkel" "Prikkel" "Prikkel"
Forceert zichzelf naar binnen...
Het klopt niet netjes aan,
Patsboem overweldigend als een orkaan!
Alle laden worden opengetrokken,
Met een kracht die blaast me van de sokken.

'Waar kan ik kleven in pijn'?
Alles om maar niet groots te hoeven zijn.
'Ik ben chaos, ik ben zwaar'
'Ik ben een continue gevaar'
'Je doet het nooit goed'
'Het is beter, dat wat de ander doet'
'Je bent nooit op de juiste plek'
'Ik maak je langzaam knettergek'

De wijzende vinger haalt mij naar beneden,
en ik schuil weer onder de mentale deken.
Moe van de verbindingen in mijn hoofd, de spanning en onrust in mijn lijf.
Niet wetend dat er een dag komt dat de lucht klaart en ik krachtig in zelfherwaardering verblijf!!


Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
cognitieve gedragstherapie ervaringen van echte mensen
1) Ik (47) heb pas een groepstraject afgesloten. Vond het heel nuttig. De eerste bijeenkomsten waren gericht op psycho educatie, daarna ging men over op verklaren van gedrag en gedachten op basis van emoties. Ging wel diep, maar was zeer leerzaam. 

2) Ik heb het lang geleden cognitieve gedragstherapie gevolgd na mijn tweede depressie.
ik leerde vooral anders te denken...
beetje moeilijk om uit te leggen.
ik 'gebruik' wat ik toen heb geleerd nog steeds.
en niet geschoten is altijd mis

3) Ja ik heb ook goede cognitieve gedragstherapie ervaring. Het geeft je meer inzicht in je gedachten het automatisch handelen vanuit die gedachten en wat je gevoel daar bij is. Om dat voor te zijn en je automatisch denken te veranderen verander je zo ook je gevoel. Het is altijd goed om te volgen om zo meer over je zelf te ontdekken.
Betty Oz 1 jaar geleden geplaatst
@ron j hoe gaat het nu, ben je aan de therapie begonnen? Erg benieuwd naar hoe jij het hebt ervaren.. :/)
Bas Dekker 1 jaar geleden geplaatst
Mijn ervaringen met cognitieve gedragstherapie zijn super goed. Door deze therapie gericht op ADHD heb ik mijzelf veel beter leren kennen.

Je krijgt ook veel tips en trics. Anders denken over bepaalde dingen die het leven weer veel makkelijker maken als je het toepast.
Ron J 3 maanden geleden geplaatst
Je bent wel bewuster van je nieuwe denken maar ik heb niet het gevoel dat ik dat zelf niet had kunnen bedenken. Helaas heb ik met de dex nu de eigenschap om echt ALLES te zien wat er niet goed gaat op werk en soms denk ik pfffff
reactie op @ron:
Ingrid Wierda Gaat het nog steeds niet goed dan @ron

Waar loop je tegenaan?

Als je zoveel gedoe met medicatie hebt, waarom stop je dan niet? Lijkt mij een betere oplossing..
3 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 October 2018 om 13:47
Aantal lezers 68
Aantal reacties 19