Burn-out icm (pas ontdekte) ADD: hoe kan ik mijn partner helpen?

Laatste reactie 28/09/2020 19:01 door JJ
· Markeren als ongelezen
A Noniem 9 maanden geleden geplaatst
Hallo. Ik (21) ben nieuw hier, en sorry voor de stomme naam hahah. 

Ik wil graag mijn struggle delen, hopende dat iemand me misschien zal kunnen helpen. Mijn partner (man, 23) heeft hoogstwaarschijnlijk ADD (recentelijk ontdekt, als kind werd het al gezegd, maar hij is nooit getest. De officiële testresultaten zijn nog niet binnen, maar de voorafgaande test was loud and clear). Ook heeft hij 1,5 jaar geleden een burn-out gehad vanwege een zware studie en verschillende factoren van buitenaf. Nu gaat het burn-out wise weer goed met hem (we zijn zelfs op een actieve vakantie geweest!), maar zijn ADD is hij nog aan het ontdekken. 

Vorige week is het nieuwe studiejaar gestart (hij gaat na 2 jaar weer echt beginnen) en hij stond er eigenlijk heel positief en vol goede moed in: hij had er zin in zei hij. In de praktijk blijkt dat toch net anders: hij vindt het enorm eng en komt daardoor zijn studentenkamer nauwelijks uit. Dingen die hij moet regelen vergeet hij of krijgt hij niet gedaan (door ADD? Ik ben nog aan het leren...) en hij blokkeert als hij een belletje moet plegen of mail moet sturen. Mocht het wel lukken iets te doen, dan kost het hem veel moeite om over de blokkade heen te komen: hij krijgt max. 1 of 2 mailtjes gedaan op een dag. Ik heb erg de neiging om zijn taken over te nemen, maar weet dat ik dit niet moet doen. 

Nu wil ik hem natuurlijk niet teveel pushen, maar hij heeft een doel voor ogen om dit schooljaar te gaan halen. Ik wil hem graag helpen, maar weet niet goed hoe. Ik ben heel veel literatuur aan het lezen en Youtube filmpjes van 'How To ADHD' aan het kijken voor tips over AD(H)D. We hebben al geprobeerd samen planningen te maken (met verschillende check-ins op een dag), maar daar heeft hij veel moeite mee. Ook woont hij op zichzelf (en ik niet) dus ik ben niet elke dag bij hem om hem te helpen. Als hij blokkeert gaat hij maar gamen, zo zit hij sommige dagen bijna de hele dag achter de computer. 

Ik denk dat de angst voor aan het werk gaan van de burn-out afkomt, maar de blokkade en het 'zich er niet toe kunnen zetten' misschien meer met ADD te maken heeft? 

Heeft iemand advies over hoe ik hem zo goed mogelijk kan ondersteunen, zonder hem te pushen en over zijn grenzen te laten gaan? Handel ik op een manier die anders moet? Onze communicatie onderling is top, dus alle tips zijn welkom en zullen besproken worden. Dankjewel! x 
M Ham 9 maanden geleden geplaatst
ben geen expert maar,


Doel van elke relatie is het geven en nemen( in de breedste zin) Anders zouden jullie elkaar niet eens opzoeken. Het is me opgevallen dat meeste koppels na het honeymoon fase ineens elkaar gaan analyseren en elkaar op verschillende manieren gaan labelen,  terwijl dat eerder tijdens het honeymoon fase ontbrak. 

Als je perse een benadering zoekt , zou ik dan hier mee beginnen.
JJ S 8 maanden geleden geplaatst
In de basis klinkt het als faalangst waar hij last van heeft. Komt vaak voor bij mensen met ADHD. Een onderliggend slecht zelfbeeld kan daarbij, in combinatie met de motivatiebrug, de motor zijn. Maar het is natuurlijk onmogelijk dit zo vast te stellen.

Het kan sowieso geen kwaad hem het gevoel te geven dat jij hem ziet en geloofd in zijn 'kwaliteiten'. Daarnaast doorvragen (met begrip en niet veroordelend!) waaom hij dat telefoontje niet gewoon nu doet. Met hem afspreken wanneer dan wel en zeggen dat je hem direct  daarna zal bellen om te vragen hoe het is gegaan.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 September 2020 om 14:50
Aantal lezers 30
Aantal reacties 3