Brutaal, zoon met ADHD

Laatste reactie 22/04/2019 07:19 door Astrid
· Markeren als ongelezen
Jose au 1 week geleden geplaatst
Ik heb 2 kinderen met ADHD. Nu heeft mijn jongste een zware tijd achter de rug en zit nu sinds kort op speciaal onderwijs. Hij kwam niet mee ik het reguliere onderwijs en vastgesteld is dat hij moeilijk leert. Nu komt het... Ik heb vaker ruzie met hem omdat hij totaal niet luisterd. Hij gebruikt woorden die ik liever niet herhaal. En hij doet precies wat hij zelf wil.  Ik wordt er een beetje moe van. Ik wil niet altijd de boze mamma uithangen. maar dit gebeurd wel.  Hoe doen jullie dit?
reactie op @joseau:
Astrid Schuurman Hoe oud is hij dan? Kan ook met de leeftijd te maken hebben.
1 dag geleden

Beantwoorden

Erik Schoneveld 1 week geleden geplaatst
Jose, ik zelf heb geen kinderen. Ik kan dus helaas niet vanuit ouderlijke ervaring spreken. Ik kan me wel voorstellen dat de ruzie die steeds vaker plaats vindt een enorme last is voor het hele gezin.

Wat ik opmaak uit je verhaal is dat het gedrag van je jongste dus niet wenselijk is. Het probleem zit mega breed. Nu kan ik je dat niet allemaal uitleggen, maar ik kan je wel uitleggen waarom jij het gevoel hebt dat je een boze mama uithangt. En waarom je het gevoel hebt dat hij "totaal niet luistert".

Wij met ADHD hebben naast mega veel voordelen, ook mega veel nadelen. Eén nadeel is dat wij kampen met een "onderontwikkeld" brein zoals ze dat noemen. (dit gaat maar om een klein percentage “onderontwikkeld”)

Een stukje uitleg over het ADHD brein:
" De meest duidelijke afwijking zagen wetenschappers in de basale ganglia, het gedeelte van het brein dat betrokken is bij emotiecontrole en *cognitie."

(* In de psychologie wordt met cognitie het vermogen om kennis op te nemen en verwerken bedoeld, maar ook zaken als waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie. Het is dus een veelomvattend begrip.)

Ik hoop dat je me kan volgen tot hier.

Je jongste luistert dus wel, hij moet alleen hulp hebben bij het onthouden. Dus als jij ervaart dat er dingen echt niet de juiste kant opgaan dan is het schrijven van een brief misschien een goede oplossing! Deze kan je jongste altijd weer nalezen. (Stimuleer je jongste ook om dingen van zich af te schrijven. Dat zal zeker op latere leeftijd enorm gaan helpen.)

Samen gevat:
Het probleem is dat een ADHD-er wel wilt, maar niet onthoud. Wat hij wel onthoud is gevoelens, en voornamelijk de gevoelens die er waren voor het laatst dat jullie elkaar zagen. Als dat vanuit woede was dan komt je jongste al met een schild op thuis en creëert bij jou weer een boos gevoel. Dit is een vicieuze cirkel en kan alleen maar opgelost worden als bij beide partijen weer de liefde heerst.
(je boze mama gevoel klopt dus wel en lost zichzelf niet op)

Helaas is het feit dat ADHD-ers eenmaal een hoop op hun hals halen en dat dat voor de nodige frustraties bij de ouders zorgen. Van de ouders wordt dan ook verwacht dat ze hun kinderen hier op aanspreken en zodoende veranderen. Nu gaat dat dus niet 1, 2, 3 bij ADHD-ers. Sterker nog, dat is een hele lange strijd.
Maar om te zorgen dat jullie in die strijd niet verder van elkaar vandaan komen te staan is het belangrijk elke dag je onvoorwaardelijke liefde te tonen en uit te spreken (dit veranderd voor jou ook je boze mama gevoel in een liefdevolle mama gevoel). Een kus en knuffel bij binnenkomst en een kus en knuffel voor het slapen is daar een kleine quickfix voor, mits je het echt meent natuurlijk. (intentie moet boven actie staan, dus het is gewoon toegestaan om de boze mama uit te hangen!)

Dit is ook hoe mijn ouders mij probeerde te begeleiden, en ondanks al mijn mega fouten bleef ik openstaan voor gesprek en een oplossing!


Bedankt dat je mijn mega lange bericht hebt willen lezen, ik hoop dat je er wat aan hebt.

Note: Ik vind het even belangrijk om te melden dat ik geen dokter/psycholoog ben. Behandel deze informatie dus niet als waarheid opzich, maar als mogelijke waarheid.

bronnen:
https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/adhd
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2017/adhd-op-vijf-plekken-in-de-hersenen-zichtbaar
https://www.mijngezondheidsgids.nl/vijf-hersengebieden-adhd-kaart-gebracht/
War Hoofd 1 week geleden geplaatst
Mogelijk is hij zich enorm aan het aanpassen op de nieuwe school. Hij is daar druk een plekje te vinden. Je zou het aan hem kunnen vragen, hoe gaat het er aan toe i n de klas en in de pauzes ?  Stel dat h in toevallig in een klas is beland met overwegend drukke jongetjes met haantjes gedrag dan geeft hem dat extra druk om ook mee te doen. Of is er een waar hij tegenop kijkt die dat taalgebruik heeft waardoor hij het idee heeft opgevat dat dat wel cool is 😎.  Gaat hik met een bus ? Als het zon grote is dan worden daar door oudere kinderen misschien wel dingen geroepen. Probeer met hem te praten om het te achterhalen. Alles i  1 x zal niet lukken maar iedere dag een beetje. 
En  vertel hem vooral dat hij het zo goed doet allemaal om zijn zelf vertrouwen op te krikken. Al het nieuwe zal ontzettend spannend zijn voor hem alleen uit hij zich misschien erg onhandig. 

Als de boel weer betijt is : vraag hem eens naar de betekenis van woorden. Daar heeft hij misschien geen idee van. Uitleg kan een stuk schelen. 
Annette Bevelander 1 week geleden geplaatst
Voor kinderen is veiligheid het eerste wat ze leren in hun leven als baby. Daarna komt vertrouwen. Zelfvertrouwen. Zelfstandig.
In elke nieuwe situatie gaat een kind/volwassen terug naar die eerste stap. Veiligheid. De nieuwe school moet opnieuw als een veilige plaats gezien worden. Als dat lukt moet vertrouwen gewonnen worden. Dan komt zelf vertrouwen en zelfstandig zijn. Dit kunnen de reden zijn van het niet luisteren en moeilijker gedrag.
Ik maak dit zelf nu ook mee door de scheiding. Mijn huis voelt nog steeds als veilig er is vertrouwen zelfvertrouwen en mogelijkheid tot zelfstandig. Maar bij hun vader moet eerst de stap veiligheid nog gevonden worden. Dat merk ik enorm .
Praten bespreekbaar maken. En hulp in schakelen. Zijn de tips die ik je kan mee geven
Coen Olde Bijvank 1 week geleden geplaatst
Al medicatie geprobeerd @joseau niet dat persee direct de oplossing moet zijn maar dat haalt de scherpe randjes er wel af en kan heel veel opleveren..
Jose au 1 dag geleden geplaatst
Hij kan de medicatie niet verdragen. veel verschillende medicatie geprobeerd maar hij krijgt buikpijn, depressief, eet niet meer, enz.. Op dit moment gebruikt hij CBD druppels waar hij baad bij heeft. Hij zit nu op een speciale school en die houden rekening met hem. Zijn vertrouwen begint te groeien en het gaat al een stuk beter. 

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 April 2019 om 09:00
Aantal lezers 11
Aantal reacties 7