Boze buien kind met of zonder ADHD tips

Laatste reactie 13/03/2020 18:52 door Karim
· Markeren als ongelezen
Cleer ax 2 jaar geleden geplaatst
Hai, het boze buien topic.. ik ben opzoek naar tips en ervaringen van ouders met kinderen met boze buien.

Welke tips en ervaringen hebben jullie hiermee? Hoeft niet perse ADHD of add te hebben.

Wij zijn als ouders van een zoon (9 jaar) met ADHD en een dochter (12 jaar) zonder een diagnose soms radeloos.

Hoe stop je deze boze buien of nog beter geformuleerd; hoe voorkom je een boze bui bij een kind met of zonder ADHD?
Karim M 2 jaar geleden geplaatst
Goed op je kind letten om te zien wanneer het te veel wordt en rust inlassen of lekker buiten bewegen.

Wij hebben er hier ook een van 5 die kan ontploffen. Er helpt weinig op dar moment dus wanneer ze rustig is leggen we haar uit dat ze dan geen straf krijgt maar wel even een time out moet nemen op haar kamer. Dan kan ze even uitrazen. Vaak verzet ze zich even maar uiteindelijk wordt de woede minder en kom ik terug op een vriendelijke manier em geef haar een knuffel. Leg haar dam wel weer uit dat ik op zon moment niet met haar praat en dat i k zelf ook soms te kwaad ben o m te praten, zoals iedereen. Tegenwoordig gaat de woede sneller weg em zegt ze uit zichzelf sorry en is ze weer relaxed.
reactie op @karim:
Karim M Ik moet wel zeggen dat het nog steeds voorkomt. De laatste tijd zelf vrij druk gehad en moe. Merk dat zij ook meer woede aanvallen heeft waar ik dan weer op reageer omdat ik te gaar ben om rustig te blijven. Vallen en opstaan...
2 jaar geleden

Beantwoorden

Kim Pops 2 jaar geleden geplaatst
Zelf ben ik moeder met ADHD maar ik voel en zie bij mijn zoon van 7 met ADHD Autisme als er wat de hand is.. en of er een boze bui aankomt.

Veel met hem praten, hoe voelt hij zich, zit hij nog ergens mee, dag doornemen, wat ging goed en wat kan beter.

Letten op voeding (lees: zoveel mogelijk suikers weren)

Maar goed bij ons zijn de boze buien ook nog aanwezig hoor. Als onze zoon ‘doordraait’ is mijn tip aan jullie: niks meer zeggen (is moeilijk) maar als het goed is komt hij dan zelf naar je toe..

of wij zeggen ‘Afgekoeld meneertje’ met een knipoog.. vaak bepraten wat er mis is gegaan en hoe de boze bui is ontstaan.

Sterkte en succes.
reactie op @kimpops:
Natascha Velder Ik heb een zoon van 13 die erg explosief is en uit het niets enorm boos kan worden variërend van gooien met zn telefoon/ipad tot heel heftig schelden om macht uit te oefenen ( doe dit anders dan.....steek ik een mes door je hoofd) ben echt radeloos, iemand tips voor mij?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Nicole Hoogenboom 2 jaar geleden geplaatst
Onze jongste, ADHD, had toen hij ongeveer tien jaar was ook van die ontzettend explosieve buien. De halve inhoudt van zijn kamer lag dan onderaan de trap of via zijn raam in de tuin. Met spijt tot gevolg natuurlijk als zijn speelgoed oid kapot was.

op een gegeven moment leerde ik steeds beter hem echt 'zien', dus kijken hoe het daadwerkelijk met hem ging. Hierdoor kon ik vaak een ontploffing zien aankomen en daardoor in betere banen leiden. 

Meestal was er in de loop van de dag al op school iets anders gegaan dan hij had bedacht. Een afspraak die veranderde of een onverwachte beurt. Al die hele kleine zaken zorgde voor hem in de loop van de dag voor overprikkeling en die moest zich ontladen. 

Hij en ik hebben toen samen gekeken wat hem hielp om zijn boosheid, voordat het mis ging, te reguleren. En met de afspraak dat ik hem moest wijzen op wat ik bij hem zag gebeuren. We kwamen op de volgende escape zaken, dus dingen die hem hielpen om te ontprikkelen.
- Voor het te ver ging naar zijn kamer sturen maar niet als straf
- Hem op de fiets een heel stuk laten fietsen zodat er ruimte in zijn hoofd kwam
- Maximaal een kwartier met de hockeybal tegen de garagemuur aan slaan
-  Tegen mij zeggen dat ik even hem met rust moest laten en niet moest blijven vragen wat er aan de hand was.

Als ik er nu op terug kijk snap ik zijn gedrag van toen volkomen. Hij is nu 24 en kan nog steeds moeite hebben met veranderingen maar kan hier ondertussen zonder boosheid mee omgaan (gelukkig). Maar wat ben ik indertijd wanhopig geweest.
Mijn tip is dus, ga eens met jouw kinderen, apart,  kijken wat hen kan helpen niet te knallen want uiteindelijk hebben ze er zelf het meeste last van.

PS: Indertijd was er een moeder die op de rommelmarkt voor bijna niets een hele stapel borden had gekocht. Als haar zoon heel boos was mocht hij een paar borden kapot gooien en dat hielp als een malle. aangezien wij nog een aantal andere kinderen met andere diagnoses in huis hadden rondlopen ben ik hier nooit aan begonnen, weet namelijk niet of de borden dan altijd tegen de muur waren beland ?.
Lot Loos 2 jaar geleden geplaatst
kun je kijken op welke prikkels (honger, geluid, drukte, moe) je zoon boos word? Bij ons was dat onvoldoende duidelijkheid geven
Leontien C Bruins 2 jaar geleden geplaatst
Als je aanvoelt dat het onrustig wordt bij je kind. Dan kiezen wij ervoor om hem even apart te houden. Even geen afleiding maar praten.

Wat ging er mis?
Moet je daarom zo doen?
Wat doe je volgende keer?

1. Probleem
2. Oplossen
3. Herhalen
Pien te-druk 2 jaar geleden geplaatst
Vooral jezelf niet gek laten maken door jouw kind en proberen rustig te blijven.

Veel praten en wees duidelijk!

Succes
reactie op @piente-druk:
Karim M Ja mooi verhaal. Mijn zelfbeheersing is ook niet altijd wat het moet zijn. Dus soms hier ook een vulkaanuitbarsting doordat ik me probeer in te houden.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 January 2020 om 14:52