Bijwerkingen Ritalin kind

Laatste reactie 25/05/2017 13:50 door Alex
· Markeren als ongelezen
Marit Power 8 maanden geleden geplaatst
Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen die net zijn begonnen met Ritalin?

Bestaat er een top 10 lijstje ofzo?
reactie op @maritpower:
Alex Tuitert Wellicht heb je wat aan orginele bijsluiter van Ritalin https://cdn.thehuddle.nl/uploads/tenants/79/201704/184547-Bijsluiter-Ritalin-2017.pdf
7 maanden geleden

Beantwoord

Coen Olde Bijvank 8 maanden geleden geplaatst
Hoi @maritpower de meest voorkomende bijwerkingen Ritalin bij kinderen zijn de volgende:

Zeer vaak
Dit is bij meer dan 1 op de 10 gebruikers en veel voorkomende bijwerkingen van methylfenidaat of wel Ritalin:
1. Hoofdpijn
2. Nervositeit
3. Slapeloosheid

Vaak
Bij minder dan 1 op de 10 methylfenidaat gebruikers komen de volgende bijwerking voor:
1. Droge mond
2. Verminderde eetlust
3. Hoge bloeddruk
4. Snellere hartslag
5. Onrustig gevoel
6. Maag- en darmklachten

Hou er wel rekening mee, dat wanneer je begint met het slikken van medicatie.. (in dit geval Ritalin) de bijwerkingen sterker zijn dan naarmate je het langer slikt. Je lichaam heeft even gewenning nodig.. dus dat is normaal.

bronnen: adhdbijkinderenbehandelen en mijnritalinmedicijn.
Barbara van Riel 8 maanden geleden geplaatst
Hier is het ook inderdaad vooral de eerste week of twee geweest dat er enigszins bijwerkingen waren (niet bij allemaal). Daarna veel minder gelukkig .

Wat hier wel opviel bij allemaal was dat, vanwege de droge mond in het begin, ook gaatjes ontstaan in het gebit dus dat is wel een puntje om echt op te letten.
Coen Olde Bijvank 8 maanden geleden geplaatst
@maritpower ik heb ook nog via onze ADHD pagina antwoorden en reacties kunnen verzamelen van ouders die praten over Ritalin. Ik hoop dat je er wat mee kunt.

Reactie #1 - Ik ben vroeger heel snel over gestapt op Concerta, mijn zoon had erg veel last van rebound. Met de Concerta lagere en middelbare gewone school doorlopen.

Reactie #2 - Kan het ooit eens over iets anders als ritalin en de bijwerkingen gaan. Sorry beetje ritalin moe. Heeft er overigens voornamelijk mee te maken dat iedereen meent info over Ritalin aan mij te willen geven dus komt me even spreekwoordelijk de nek uit, maar goed kunnen jullie ook niks aan doen

Reactie #3 - De bijwerkingen die mijn kids en ik zelf ervaren is dat we rust en overzicht hebben, ons beter kunnen concentreren ons lontje niet meer zo kort is, beter kunnen schakelen. Meer inzicht in eigen gedrag en hierdoor open kunnen staan tot een betere ontwikkeling in onze persoonlijke groei. We zijn gezelliger voor onze naasten en kan zo nog wel even doorgaan.

Reactie #4 - Mijn dochter was echt zichzelf niet meer onder invloed en een sterk verminderde eetlust en soms misselijkheid.. leek wel een zombie! Ik ben er mee gestopt! Mijn vrolijke spontane kind was weg ! Nu geniet ze zoveel meer. Tja de consequentie is dat concentratie een stuk minder is maar goed daar moet zowel zij als school mee leren omgaan. Het is de overweging die je maakt.

Ik heb zelf ook ADHD maar ik heb een A typische reactie op de medicatie. Verder nooit gebruikt en door middel van trainingen therapieën en levens ervaring geleerd om in een goed balans te komen. ( hard werken soms) wij zijn thuis erg gestructureerd en maken gebruik van bijvoorbeeld bed rituelen... we maken week planningen ( voor iedereen schept dat duidelijkheid) enzovoort. Op deze manier werkt het fantastisch en dat zonder medicijnen.

Ok ze is geen zon kind (maar was ik op school ook niet en ben nu toch ggz verpleegkundige) ze hoeft van mij geen 10en te halen als ze maar in balans is en zich gewaardeerd en goed voelt (ADHD - verminderd zelfbeeld).

Ze doet het fantastisch is zo creatief en heeft zoveel ideeën... die laat ik verdwijnen als zij medicijnen neemt- voelde niet meer goed .

Reactie #5 - Onze zoon is sinds 2 weken gestopt. Ik merk dat hij chagrijnig werd van de Concerta. Ook is zijn eetlust weg op de dagen dat hij slikte. In de vakanties en weekeinden slikte hij niks.

Hij merkt dat zijn concentratie iets minder is maar is zoveel vrolijker en eet de oren van mijn hoofd.. de tijd zal het leren of hij zonder kan.

Reactie #6 - Mag ik vragen, iemand ervaring met de 36 mg Ritalin? We zijn overgestapt naar 1 x per dag in plaats van 3 x 10 mg. Wanneer ons zoontje (10 jaar) buiten aan het spelen was, moest ik hem steeds van het spelen houden om z'n dosis weer voor te schotelen...Dit vond hij erg vervelend. Het bevalt hem goed, 1 x per dag na het ontbijt, hij hoeft er BNN de hele dag niet meer aan te denken...toch heb ik het idee dat hij anders reageert dan op de normale "dosis".

Reactie #7 - Hier hebben we geen bijwerkingen. Hij (11 jaar) eet soms wat minder dan een volwassen persoon en soms wel 2 borden. Maar dat heeft zijn broertje zonder adhd medicatie ook. Gewicht volgt hij netjes zijn eigen lijn, is altijd klein en fijn geweest. Maar hij komt zelf aan zijn werk toe. Maakt geen ruzie. Kan beter tot gesprek komen. Concentratie. Kan zich inleven. Positiviteit van leerkrachten en andere. Al zegt hij dat hijzelf er minder van merkt. Al met al positief voor hem.

Hebben zelfs alternatieve natuurlijke medicatie geprobeerd. Voedingsstoffen gefilterd. Ga maar door. Hij voelt zich met de huidige overall gezien beter.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 May 2017 om 22:33
Aantal lezers 73
Aantal reacties 5