bijwerkingen medicatie dexamfetamine

Laatste reactie 14/02/2019 14:51 door Miranda
· Markeren als ongelezen
Miranda Van de Noort 3 maanden geleden geplaatst
Goedenavond,
Wie kan mij meer vertellen over de bijwerkingen van dexamfetamine. Mijn zoontje van 8 jaar slikt deze sinds december, maar hij maakt sinds de laatste twee weken zijn werkjes niet af en komt niet tot werken toe. Thuis ook niet, heeft veel driftbuien, zelfs tot het verscheuren van zijn werkboekjes, gooien met spullen en schreeuwen toe. Ik herken mijn zoontje niet meer terug.
De ene dag gaat het redelijk, maar de dag erop is hij echt onhandelbaar en komt hij echt niet te werken.
Ik weet niet meer zo goed wat ik moet doen en waar ik goed aan doe. Daarbij komt ook bij dat wij al diverse medicatie bij hem hebben geprobeerd, maar te snel uitgewerkt.

Hopelijk heeft iemand een goed advies.
Groeten,
Miranda
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van dexamfetamine?


Of er bijwerkingen optreden, en in welke mate, hangt af van hoeveel en hoelang u dit middel gaat gebruiken. Bovendien zullen bijwerkingen niet bij iedereen optreden, maar alleen bij personen die daarvoor gevoelig zijn.

Veel bijwerkingen zijn in de eerste week het meest uitgesproken en nemen daarna af of verdwijnen zelfs. Ze gaan weer over als u met het middel stopt.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

Minder eetlust, waardoor gewichtsverlies optreedt. U kunt deze bijwerking verminderen door het middel bij het eten in te nemen. Na enkele weken is dit effect op de eetlust meestal weer over. Raadpleeg uw arts als het eten echt een probleem gaat worden.
Nervositeit, slapeloosheid, zelden angst en zeer zelden duizeligheid en euforie. Hier heeft u de eerste week het meeste last van. Daarna wennen de meeste mensen aan deze bijwerkingen. Zie ook het kopje 'Autorijden' verderop in deze tekst. Duizeligheid is meestal te voorkomen door dit middel met wat voedsel in te nemen.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

Hoofdpijn. Het kan helpen om het middel tijdens het eten in te nemen. Wanneer u hier last van blijft houden, raadpleeg dan de arts, mogelijk moet de dosering lager.
Moeite met inslapen en rusteloosheid. Daarom is het belangrijk dit middel niet later dan om vier uur in de middag te nemen.
Hartkloppingen, een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk. Daarom controleren sommige artsen het hart en de bloeddruk regelmatig (bijvoorbeeld elk half jaar). Gebruik dit medicijn niet als u last heeft van hartfalen. Raadpleeg uw arts als u last heeft van een verhoogde bloeddruk.
Buikpijn, misselijkheid, braken en een droge mond. Dit is meestal te voorkomen door dit middel met wat voedsel in te nemen. Ook kunt u soms meer dorst hebben.
Extra prikkelbaarheid en zijn snel uit het evenwicht zijn. Het effect op de concentratie bij mensen met ADHD kan nog wel aanwezig zijn. Overleg met de behandelend arts als de verbetering in concentratie en aandacht niet opweegt tegen de extra prikkelbaarheid. Mogelijk is de dosering te hoog en moet deze verlaagd.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

Hartaandoeningen, zoals hartkramp (angina pectoris) en meer kans op een hartaanval. De kans hierop is groter bij mensen die hartkramp (angina pectoris) hebben of al eerder een hartaanval hebben gehad. Neem contact op met uw arts als uw hartkramp verergert of als u plotseling last heeft van pijn op de borst.
Meer of minder zin in vrijen. Bij mannen: moeilijker krijgen van een erectie.
Wazig zien, dubbelzien, droge ogen. Raadpleeg dan uw arts.
Spier- of soms gewrichtspijn. Als u stopt met dexamfetamine gaat deze bijwerking weer over.
Huiduitslag, jeuk en galbulten. Dit kan soms een overgevoeligheid voor dit middel zijn. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht of een ernstige huidafwijking. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dexamfetamine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt
Sneller last van koude handen en voeten. Dit is het gevolg van het nauwer worden van de bloedvaten. Het kan zijn dat u hier last van blijft houden zolang u het middel slikt. Zorg voor voldoende bescherming tegen kou door warme kleding te dragen, zoals wanten en sokken. Vooral mensen met de ziekte van Raynaud merken deze bijwerking doordat ze meer last krijgen van koude vingers en tenen. Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.
Bepaalde psychische en neurologische aandoeningen kunnen verergeren. De arts zal dit middel dan meestal niet voorschrijven. Dit is vooral van belang bij aanleg voor tics, zoals bij het syndroom van Gilles de la Tourette, epilepsie, ernstige geestelijke verwarring en ernstige angststoornissen.
Mensen met schizofrenie (psychose) kunnen meer klachten krijgen. U kunt dan hallucinaties (waandenkbeelden) krijgen. Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van deze klachten voordat u het gaat gebruiken.
Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.
Bj jarenlang gebruik, ernstige neerslachtigheid of geestelijke verwarring. Merkt u dit, raadpleeg dan meteen de arts, zodat deze kan beoordelen of u met het gebruik moet stoppen. Als u nu of in het verleden een ernstige neerslachtigheid (depressiviteit) had, raadpleeg dan uw arts. Dit middel kan opnieuw depressiviteit uitlokken.
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
@mirandavandenoort​ kan het zijn dat jouw zoon toe is aan een verhoogde dosis? Ik ben natuurlijk geen huisarts of psychiater.. maar het zou goed kunnen.

Op het moment dat hij 'niet meer leuk doet' vraag je hem dan wel eens waarom hij dat doet.. wat hij voelt.. hoe het komt.. oorzaak (doorvragen tot je er bij neervalt.. haha)

ik ben er in ieder geval van OVERTUIGD dat het ergens vandaan moet komen.. ik geloof niet dat het zo 'uit het niets komt'. Dit kan al met iets heel klein beginnen.. 

reactie op @coenoldebijvank:
Miranda Van de Noort Wij denken er ook aan om hem inderdaad een verhoging te geven in overleg met de psychiater. Echter vragen wij vaak door, maar een duidelijke antwoord kan hij vaak niet geven. Wij zitten er aan te denken om over te stappen naar Concerta, alleen een wat hogere dosis.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 February 2019 om 21:33
Aantal lezers 15
Aantal reacties 4