Bijwerkingen dexamfetamine

Laatste reactie 04/10/2018 10:35 door Edith
· Markeren als ongelezen
Joyce van O 2 jaar geleden geplaatst
Hey! Ik ben getest op adhd en slik sinds 3 weken dexamfetamine. De eerste paar dagen merkte ik een super positief verschil qua concentratie en de hoeveelheid werk dat ik opeens gedaan kreeg in een dag. Echter begon ik na een paar dagen last te krijgen van vervelende bijwerkingen wat normaal functioneren bijna onmogelijk maakt. Heb erg veel last van hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, moeite met inslapen 's avonds, stemmingswisselingen en ben inmiddels al 3kg kwijtgeraakt dankzij een vermindering van mijn eetlust. Ik weet dat deze bijwerkingen er allemaal bij kunnen horen dus ik ben niet gestopt met mijn medicatie maar de bijwerkingen worden met de dag heftiger. De laatste 3 dagen voelt het alsof ik niet meer normaal adem kan halen als ik mijn medicijnen slik en voelt het alsof mijn rechterarm een beetje verlamd is. Kan het heel moeilijk omschrijven maar het voelt alsof die arm niet bij mijn lichaam hoort en heb er minder gevoel in. Ook heb ik twee paniekaanvallen gehad terwijl ik daar voor de dex nooit last van had. Ik heb nog steeds veel moeite met inslapen 's avonds, maar gek genoeg kan ik overdag wanneer ik dex slik wel overdag in slaap vallen.

Ik hoor 3 keer op een dag 7.5 mg te slikken maar heb de dosering naar beneden gehaald naar drie keer op een dag 5mg. De bijwerkingen zijn dan wat minder heftig, maar door de onder dosering brengt het ook niet de rust met zich mee waar ik de dex voor slik. Is het moeite met adem halen en die soort van verlamming in mijn arm gevaarlijk? en zijn die stemmingswisselingen en paniekaanvallen maar tijdelijke bijwerkingen of is het beter om met dex te stoppen? En hoe lang houden die andere bijwerkingen normaal gesproken aan voordat ze weg gaan?
reactie op @joycevano:
Kawtar Elo Hoi, ik slik nu zelf dexamfetamine. En vandaag is mijn derde dag. Ik herken veel van wat je zegt. En vroeg me af of jou symptomen zich al hebben afgenomen en jij de medicatie nog gebruikt? Ik ben totaal niet fit door de Dexa en onderneem weinig, ook heb ik super veel last van stemmingwisselingen. Hoor je graag
11 maanden geleden

Beantwoorden

D@ni H. Hoi Kawtar, ik herken wat je zegt. Ik zit nu op dag 6 van Dex. Ik slikte al Paroxetine waar Dex geen wisselwerking mee heeft. Ik ben de 1e 5 dagen begonnen met doseringen van 2 tabletjes van 2,5 mg per keer en sinds vandaag 3. De eerste 3 dagen totaal geen trek, gaat nu iets beter, en slapen heb ik ook niet best gedaan, nog niet. Mn emoties liepen op tot gisterochtend een fantastische huilbui waardoor ik op mn werk een uur(denk ik ongeveer) in een kamertje heb gezeten om uit te huilen en bij te komen. Het knagende gepieker waar ik normaal last van heb is wel weg met deze meds dus voel me binnenin rustiger en daar ben ik wel blij om. Lichamelijk ben ik onrustiger, tics/spiertrekkingen. En er komt echt niets uit mn handen. Heb nergens zin in, zit beetje te zitten en t boeit me niet ook hahaha. Ik heb mn behandelaar vanmiddag gebeld en moet even terug naar doseringen van 1 x 2,5 per keer, vanaf morgen doe ik dat. Hij gaf aan dat mijn lichaam misschien wat rustiger moet wennen aan het middel. Iedere adhd-er is anders en afhankelijk van je klachten en metabolisme is het dus zoeken naar de juiste dosering en opbouw. Gisteravond was ik super moe (nu ook) maar na mn laatste dosering werd ik zo wakker dat ik tot diep in de nacht wakker heb gelegen. Ik heb weinig of geen last van rebound (1e paar dagen wel maar niet erg heftig) dus sla mn laatste dosering straks over in de hoop dat ik vanacht lekker bij kan slapen. Hoop dat je er iets aan hebt! Succes!🍀
11 maanden geleden

Beantwoorden

D@ni H. Zie ook de topic iets verderop:
Ervaringen met dexamfetamine

Daar staan verschillende reacties met verschillende ervaringen. Tja, echt maatwerk dus. Hoop dat we met Dex gelijk de goede hebben; de werking toeneemt en de bijwerkingen afnemen...
11 maanden geleden

Beantwoorden

Marianne Griemink Hi Kwatar en Add@ni,

Hoe bevalt de medicatie nu bij jullie na een maand verder? Hebben jullie nog stemmingswisselingen? Ik herken mezelf ontzettend in jullie berichten en ben dus erg benieuwd naar jullie ervaring. Ik slik het ongeveer nu 7 weken, alleen merk ik niet dat ik er leuker van ben geworden, nergens zin in, en heb meer de gehele dag een soort down gevoel, ook slaap ik ontzettend slecht.

Ik hoor graag van jullie!
10 maanden geleden

Beantwoorden

D@ni H. Hoi Marianne,

Ik ben nu alles aan het afbouwen om over te gaan op Duloxetine (Cymbalta). Lichamelijk ben ik een stuk rustiger. Ben net bij mn behandelaar geweest en die vond dat ik een stuk levendiger ben. De paroxetine afbouw gaat stukken beter dan we allebei verwacht hadden maar goed, ben er nog niet dus even afwachten. Hij zei dat als het straks helemaal zonder paroxetine nog zo gaat ik mag proberen of het met alleen Dex beter gaat. Heb nu nog 10 mg Paroxetine (vanaf morgen de laatste week in met 5 mg) en laatste dagje Clonidine. Ben nu een week of 4 gestopt met Dex en lichamelijk rustiger.
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Inge van Westenbrugge 2 jaar geleden geplaatst
Hallo @joycevano,

Wat vervelend dat je zoveel hinder ondervind aan de bijwerkingen!
Je schrijft dat je nu 3 weken de dexamfetamine gebruikt, ben je direct gestart met 3 x daags 7,5 mg of heb je dit opgebouwd?
Ik vraag dit, omdat mijn ervaring is dat het verstandig is de medicatie rustig op te bouwen. Dit omdat je altijd moet 'zoeken' welk middel bij jou past én omdat je lichaam ook de kans moet krijgen om hieraan te wennen, het is immers geen paracetamolletje.
Ben je al op controle geweest, of moet je dat binnenkort?
Zo niet, lijkt het me verstandig even contact op te nemen met je behandelaar. Paniekaanvallen zijn heel erg vervelend en als je zo'n naar gevoel hebt in je arm, maakt je dat misschien ook onrustig en kan dat een trigger zijn?
Bij mij duurde het tussen de 4-6 weken voordat de bijwerkingen verdwenen. Vooral het slechte slapen is vervelend, je bent op den duur doodmoe maar slapen lukt niet.
Ik heb heel soms nog last van slecht slapen, maar dit is vooral als ik erg druk in de weer ben geweest die dag of veel aan mijn hoofd heb. Af en toe gebruik ik hiervoor melatonine.
Misschien heb je overdag geen moeite met in slaap vallen omdat dan de dexamfetamine werkt en je dus meer rust in je hoofd hebt? In de avond is het uitgewerkt en krijg je een rebound, waardoor de ADHD-kenmerken zich weer aandienen.
Veel succes!

Groet, Inge
reactie op @ingevanwestenbrugge2:
Marion Marion Ik had met concerta ook problemen met ademhalen. Aangezien ik bekend ben met het feit dat ik heftig reageer op adrenalineachtige stoffen. Mag ik geen adhd medicijnen meer dus ook niet die jij hebt. Ik weet niet of dit bij jou het geval is maar dacht ik geef het even door.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Inkie Inkie Mag ik vragen hoe het verder nu met je gaat zonder medicijnen?
Ineke
7 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Marjolijn G. 2 jaar geleden geplaatst
Deze bijwerkingen klinken mij erg in de oren! Die ervaarde ik zelf bij het gebruik van Concerta. De dosering had ik niet opgebouwd, en dat veroorzaaktede heftige bijwerkingen. Door het opbouwen werden deze veel minder en bleven uiteindelijk ook weg. Momenteel slik ik zelf Dexafetamine, precies dezelfde dosering als jij! 3x 7,5 Mg per dag. Hier had ik ook wat bijwerkingen van, maar deze zijn ook na verloop van tijd weg gegaan Het is zowiezo gewoon super vervelend om bijwerkingen te hebben, het is niet relaxt als je je totaal niet-jezelf voelt. Succes en hou je taai!
Angel A 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Joyce, ik slik nu sinds vier weken dexamfetamine en vindt je bijwerkingen wel erg heftig. Ik zou zeker overleggen met degene die je het voorschrijft. Ik had ook wel last van verminderd honger gevoel en viel in twee weken 4 kilo af. Maar het hongergevoel komt inmiddels weer terug. Ik had vooral in de eerste twee weken last van duizelingen en was soms ook buiten adem. Tintelingen in handen en ook arm. Ik heb wel rustig opgebouwd van 3x 5 naar 3x 7.5 en nu 3x10 mg. Ik had ook last van slapeloosheid. Maar dat is inmiddels ook verbeterd. Alle bijwerkingen zijn bij mij wel zo goed als verdwenen. Vooral al je bijwerkingen vertellen als ook je twijfels. Paniekaanvallen zijn niet oke. Heel veel sterkte en pas goed op jezelf!
Edith Freson 7 maanden geleden geplaatst
Ik had dezelfde problemen bij mijn eerste poging tot opstart dex. Ben toen gestopt omdat ik het niet maar zag zitten. Zelfs in het ziekenhuis terecht gekomen op het einde voor een echo van mijn been omdat ik ook dat verlamde had dat jij in je arm hebt en constant benauwd. 

Maar een maand later opnieuw geprobeerd. Deze keer echt traag aan het opbouwen:
Week 1: 2 x 2.5mg
Week 2: 2 x 5mg
Week 3: 2 x 7.5mg
enz.

Nog steeds last van bijwerkingen natuurlijk, maar veel beter doenbaar dan bij de eerste poging.

Het grooste probleem dat ik had bij de eerste poging is dat ik door het te snelle opbouwen amper nog sliep, en dan telkens in het cirkeltje terecht kwam van niet meer kunnen slapen en de volgende dag veel meer bijwerkingen doordat ik amper geslapen had, en dan weer niet kunnen slapen door de vele bijwerkingen enz. enz.

Dus ondanks dat de medicatie geen positief effect heeft bij die te lage dosissen in de eerste weken en dit geen leuke tijd is, want enkel bijwerkingen en geen positieve effecten voelt erg demotiverend soms, is het wel veel beter doenbaar nu en heb ik ook niet meer zo onoverkomelijke problemen met het niet kunnen slapen. Ik ben gisteren overgeschakeld naar 7.5mg en heb vorige nacht zelfs mijn beste nacht gehad qua slaap.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 April 2017 om 21:53
Aantal lezers 168
Aantal reacties 12