bijwerkingen..

Laatste reactie 20/09/2021 04:32 door
· Markeren als ongelezen
Tjebbe Hemsterhuis 1 maand geleden geplaatst
hallo mensen, 
Sinds 2 jaar gebruik ik Dexamfetamine  later Amfexa en nu de Tentin, 's morgens en 's middags 5 mg  en naar volle tevredenheid.Echter en helaas en ik nu last van een stijve onderlip die soms een beetje tril en het gevoel te moeten slikken, een plakkende mond.
Heeft iemand van jullie deze bijwerking ook? Wat is er aan te doen? ik las ook (weet niet waar) dat het zou kunnen door de Tentin maw met de eeerdere varianten zou het minder voorkomen.

Ik ben benieuwd of iemand dit probleem herkent.
groeten, Tjebbe
Vincent den Boer 1 maand geleden geplaatst
Hallo Tjebbe,

Bedankt voor je bericht. Mijn naam is Vincent, en ik help je graag verder met het beantwoorden van jouw vraag. Een trillende onderlip is een kleine spiertrekking (fasciculatie) dat wordt veroorzaakt door het onwillekeurig samentrekken van de spieren. Fasciculaties komen heel vaak voor, en zijn in de meeste gevallen onschuldig. Er zijn verschillende factoren die mee kunnen spelen in het ontstaan van fasciculaties, waaronder het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook Tentin® (dexamfetamine) behoort tot deze categorie medicijnen, inclusief alle andere geneesmiddelen waarin dexamfetamine de werkzame stof is. Het is niet zo dat je door het gebruik van een ander vergelijkbaar geneesmiddel met dexamfetamine, minder risico loopt op het krijgen van fasciculaties: de bijwerkingen blijven immers hetzelfde, omdat het gaat om dezelfde werkzame stof.

Overigens lijkt het voorkomen van fasciculaties onder ADHD-patiënten die stimulantia gebruiken, in verband te staan met een tekort aan mineralen en/of elektrolyten. Het gaat hier met name om calcium, kalium en magnesium. Dit tekort zou het gevolg kunnen zijn van een verminderde eetlust, wat een algemeen bekende bijwerking is van stimulantia zoals dexamfetamine en methylfenidaat. Mocht je je in deze bijwerking herkennen, dan zou het dus goed kunnen dat jouw trillende onderlip wordt veroorzaakt door een tekort aan mineralen. Om hier zeker van te zijn, zou je een bloedwaardentest kunnen laten doen om jouw persoonlijke vitamine- en mineraalgehalte in kaart te brengen. Dit kan bij de huisarts, maar ook via online medische laboratoria die verschillende testkit’s voor thuisgebruik aanbieden. Het enige nadeel van een bloedwaardentest zijn de kosten: zonder verwijzing van een arts ontvang je vanuit de basisverzekering geen vergoeding, wat betekent dat je de prijs van een algemeen laboratoriumonderzoek zelf zult moeten betalen.

Als je een bloedwaardentest niet ziet zitten om persoonlijke of financiële redenen, dan kun je ook eens een mineraalsupplement op basis van magnesium proberen als aanvulling op de dagelijkse voeding. Anekdotische evidentie wijst namelijk uit dat veel ADHD-patiënten die medicamenteus behandeld worden met stimulantia zoals dexamfetamine, baat hebben bij supplementaire toediening van magnesium. Een van de redenen hiervoor is dat magnesium de spierspanning verlaagt die door stimulantia wordt geïnduceerd, wat er toe leidt dat er een reductie in fasciculaties kan worden waargenomen. Omdat jij last hebt van een fasciculatie die zich voordoet als een trillende lip, zou magnesiumsuppletie kunnen helpen in het behandelen van dit probleem. Hoewel er tot zover geen standaarddosis is vastgesteld voor de behandeling van fasciculaties, zou dagelijkse suppletie van 300mg elementair magnesium gedurende zes weken voldoende zijn om de klachten te verminderen.

Ik hoop je met deze informatie voldoende te hebben geïnformeerd over het ontstaan en de behandeling van fasciculaties. Indien je nog vragen hebt, dan hoor ik dat graag.

Tjebbe Hemsterhuis 4 weken geleden geplaatst
Top Vincent, dank je wel! ik ga de magnesium proberen.
Linda Alexandra 4 weken geleden geplaatst
Een goed advies. Ik heb ook baat bij magnesium vanwege de verhoogde spierspanning. Het helpt ook om beter te slapen....
Tjebbe Hemsterhuis 6 dagen geleden geplaatst
helaas helpt de magnesium helemaal niet. Ben overgestapt naar Elvans 20 mg. Zelfde probleem.
echt Kut..
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 August 2021 om 19:15
Aantal lezers 19
Aantal reacties 5