Bijwerking Dexamfetamine

Laatste reactie 12/07/2019 17:30 door John
· Markeren als ongelezen
Lilian Billie 1 week geleden geplaatst
Hoi allemaal,

Vorige week heb ik de diagnose ADHD gekregen en sinds afgelopen maandag ben ik gestart met dexamfetamine (2x per dag 5 mg, wordt na 5 dagen verhoogd naar 2x per dag 7,5 mg). Sinds dinsdagavond heb ik last van de rechterkant van mijn borst gekregen en erge pijn tussen mijn schouderblad en ruggenwervel. Het lijkt wel alsof er een rib gekneusd is, maar ik zou niet weten hoe. Ook diep inademen en lachen of hoesten doet zeer. Volgens de fysio is mijn rib uit zijn verband en reageren daar ook de spieren op. Omdat ik ook pijn heb met eten (in mijn slokdarm lijkt het alsof het tegen die pijnlijke rib aan drukt) dacht ik aan maagzuur, maar volgens de apotheek kan dat geen bijwerking zijn van de dex. Wellicht is het gewoon allemaal toeval en heeft het niks met de dex te maken, maar misschien herkent iemand dit? Vermoed ook wel een beetje dat de pijn in mijn borst erger wordt doordat ik me er druk over maak. Ik had ook wat gelezen in de bijsluiter over dat spierspanning een bijwerking kan zijn, maar op internet lees ik daar niks over terug. Is er iemand die dit herkent?
Jef Ferson 1 week geleden geplaatst
Ik heb zelf wat terug gevonden op engelse site's en forums. Pijn in de borst/rug en spierpijn kunnen blijkbaar wel optreden bij het gebruik van dit soort medicatie. Zou te maken kunnen hebben met een te hoge bloeddruk. Ik zou toch opletten en dit zeker bespreken met je dokter. Het kan toeval zijn maar je weet toch maar nooit.

Hier is een post op een engelse forum van iemand met zowat dezelfde klachten  :

https://drugs-forum.com/threads/stimulants-and-back-pain.13566/

Hij heeft wel een zware operatie gehad, maar blijkbaar had hij meer last van zijn rug/schouders naargelang hoeveel ritalin hij nam. Dus ik vermoed dat het toch wel gelinkt kan zijn aan elkaar.

nog links die borst en rugpijn vermelden als bijwerking:

https://www.cardiosmart.org/Healthwise/d008/04/d00804
https://www.drugs.com/sfx/amphetamine-dextroamphetamine-side-effects.html
reactie op @jefferson:
Lilian Billie Dankjewel voor je reactie!
1 week geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 1 week geleden geplaatst
Spier- en gewrichtspijn kunnen bijwerkingen zijn van ADHD medicatie. Ik kreeg met dexamfetamine ook pijn op mijn borstkast/ribben. De bloeddruk en hartslag waren ook aan de hoge kant terwijl ik de laagste dosering had. Ik zou toch contact opnemen met de behandelaar om het te bespreken...
reactie op @lindaalexandra:
Lilian Billie Dankjewel voor je reactie! Ik heb gisterenavond mijn hartslag en bloeddruk opgemeten en die waren goed gelukkig. Vanmorgen werd ik wakker met minder pijn en inmiddels gaat het eigenlijk heel goed. Ik vermoed dus toch dat het er ofwel los van stond, ofwel toch de spierspanning is. 
1 week geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Fijn dat het beter gaat. Het kan er los van staan, maar het kan ook zijn dat je aan de stof moet wennen. Voldoende rust, eten en drinken is altijd goed. Ook goed dat de bloeddruk in orde was...
1 week geleden

Beantwoorden

John Dex Als het spierpijn is van de medicatie kan je proberen om eerst met 2x 2.5mg te beginnen en 1 of 2 weken later pas naar 5mg zodat je lichaam er langzaam aan kan wennen.
1 week geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 July 2019 om 16:09
Aantal lezers 14
Aantal reacties 7