Beste medicijn voor ADHD?

Laatste reactie 14/03/2020 08:21 door Coen
· Markeren als ongelezen
Jelte Zwolle 1 jaar geleden geplaatst
Weten jullie misschien wat het beste medicijnen is voor adhd?
Dus welke wordt veel gebruikt door mensen en waarom.
Betty Oz 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Jlte,

Dat is heel persoonlijk..de een vindt ritalin goed werken en de ander medikinet ..ik vind bij mij dexamferamine goed werken omdat ik als persoon baat heb bij het stimulatie van aanmaak dopamine. Beste medicijn bestaat niet ..
reactie op @betty:
Jelte Zwolle zelf gebruik ik ook Ritalin (kortwerkende) en inderdaad er bestaat geen beste medicijn. 

is er ook Ritalin die lang werkt dan? Eigenlijk nooit in verdiept vandaar de vraag..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
De meest gebruikte medicatie voor ADHD zijn de stimulantia, zoals Methylfenidaad en Dexamfetamine. Methylfenidaad is de werkzame stof in merknamen Ritalin, kortwerkende, en Concerta, langwerkende. Daarnaast heb je nog vele andere merknamen met deze werkzame stoffen.

Wat het beste werkt is persoonlijk en is afhankelijk van het type AD(H)D, maar ook van de dosering, merk en timing.

Voor mij werkt een lage dosering langwerkende Methylfenidaad heel goed met kortwerkende voor middag/avond. Het helpt mij om alert te zijn, rustig te blijven, gaat overprikkeling tegen, overzicht te hebben en dingen in een logische volgorde te doen. De reden dat ik het bij een lage dosering houd is dat ik zo minder last heb van bijwerkingen.
reactie op @lindaalexandra:
Cristel Amsterdam Hi @lindaalexandra ik slik Methylfenidaad 2 x 54 mg maar bij staat er geen merk op het potje..

Zal morgen nog eens kijken.


1 jaar geleden

Beantwoorden

Wazig Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Soms is dat een hele zoektocht, soms heeft iemand in 1 x de goede.  Het is maar net wat bij jou het best gaat met zo min mogelijk bijwerkingen. Dat is Een soort "fine tunen".  Met je behandelaar dus testen en afstemmen totdat je het beste voor jouw gevonden hebt. 
Medicijn Man 1 jaar geleden geplaatst
Ritalin medicatie, werkt perfect en wordt het meeste gebruikt bij mensen die ADHD hebben 😁💪🏻

Voor mij geeft dit medicijn veel rust en focus.
reactie op @medicijnman:
Jelte Zwolle Heb wat research gedaan en ben er achtergekomen dat Ritalin door veel kinderen wordt geslikt.

Volwassenen veel meer de langwerkende variant, Concerta als voorbeeld.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Alfamale ... 1 jaar geleden geplaatst
Methylfenidaat is niet bewezen dat het effectief is bij oudere personen 😒
reactie op @alfamale:
Coen Olde Bijvank Maakt dat verschil dan.. jong of oud? Nooit geweten als dat zo is..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Medicijn Man Onzin? Alleen de dosis zou moeten aangepast.

Dit heb ik nooit gehoord dat methylfenidaat niet goed zou werken bij oudere mensen?

@alfamale heeft u hier een bron van?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Medicijn Man @alfamale leeft u nog?

“ Methylfenidaat is niet bewezen dat het effectief is bij oudere personen 😒”

Welke leeftijdscategorie doelt u op?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
John Dex 1 jaar geleden geplaatst
Dex is ook niet bewezen dat het goed werkt bij volwassenen

Op de meeste ADHD medicatie staat in de bijsluiter alleen voor kinderen tot 18 jaar.

Heeft niks te maken met de werking maar met een verhoogd risico op hart problemen ook dat is niet bewezen maar er zijn een aantal mensen geweest waarbij de combinatie hartstilstand en ADHD medicatie samen gingen vandaar dat het eigenlijk niet voor volwassenen is maar er is nog steeds geen ander goed alternatief.

Lisdexamfetamine is wel goedgekeurd voor volwassenen en zou vanaf deze maand verkrijgbaar moeten zijn in nl
John Dex 1 jaar geleden geplaatst
Je begint meestal met methylfenidaat

en als dat niet werkt krijg je dexamfetamine.

Lisdexamfetamine is nieuw in nl en be hierbij zijn erg mooie resultaten bekend vanuit andere landen.

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Voor geinteresseerden: Google eens op bv. Vyvanse. Dat is de Lisdexamfetamine die John noemt en hier onder de naam Elvanse komt. 

Als ik lees dat Elvanse 1e keus wordt bij het niet aanslaan van Methylfenidaat, dan zal verkrijgen van een recept niet al te moeilijk moeten zijn. Ik ben erg benieuwd, heb zelf ervaring met Adderall en dat is al een klap beter dan de kortwerkende zelfgemaakte, doorgeleverde pilletjes die we hier hebben. Als Elvanse half zo goed is als Adderall dan weet ik het wel..
reactie op @bbking:
Jelte Zwolle Adderall? Ook voor mij onbekend.

Kwam er zojuist achter dat er ook Ritalin langwerkende bestaat :D
1 jaar geleden

Beantwoorden

willem smith 1 jaar geleden geplaatst
over adhd-medicijn.
bekend is het "zombie-gevoel", bij mij met Ritalin sterker en eerder dan bij dexamf. belangrijk is het om soms even "medicijnvakantie" te nemen. dan maar een weekend veel praten, onhandig, chaos (maar merk wel dat je ook spontaner wordt, creatiever, emotievoller) en na die vakantie ervaar je weer rust, rumte, gematigdheid, afstand.

ja, er zit een lastig schroefje los in ons machientje.
sterkte
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Er is (internationaal) officieel en uitgebreid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van ADHD medicatie bij volwassenen. Getest zijn:

Lisdexamfetamine (Elvanse/Vyvanse) - komt eind sept in NL op de markt)
Mixed Amfetamine salts (Adderall) - hier niet verkrijgbaar
Methylfenidaat (Ritalin, Concerta en merkloos) - 1ste keus in NL
Modafinil - Ook in NL verkrijgbaar

Niet meegenomen is gewone Dex. Kort gezegd waren de bevindingen dat Lisdex de hoogste effectiviteit had, Mixed Amfetamine en Methyl een matige effectiviteit en Modifinil geen effectiviteit. Link naar volledige studie onderaan deze post.

Mijn persoonlijke ervaring (maar dat is voor iedereen verschillend) is dat ik Methyl niks vond, heel korte werkingsduur (1-1,5 uur) en een stevige rebound bij het uitwerken. Gewone Dex heb ik nu en is wat fijner. Werkt iets langer en heeft iets minder rebound bij uitwerken, al word ik dan wel chagerijnig. Beste wat ik zelf (een paar keer) heb gebruikt was Adderall XR, dus mixed amfetamine salts. Werkt makkelijk 10 uur, en werkt ook veel beter op prikkeldemping, langdurige focus en impuls-onderdrukking.

Op basis van dit onderzoek mogen we (voorzichtig) hopen dat de langwerkende Lisdex een stuk beter gaat werken dan wat we nu hier beschikbaar hebben, al zal dat ook weer per persoon verschillen.

https://www.researchgate.net/publication/327075331_Efficacy_Acceptability_and_Tolerability_of_Lisdexamfetamine_Mixed_Amphetamine_Salts_Methylphenidate_and_Modafinil_in_the_Treatment_of_Attention-Deficit_Hyperactivity_Disorder_in_Adults_A_Systematic_Re
reactie op @bbking:
Coen Olde Bijvank Lisdex een nieuw medicijn voor ADHD?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Het is voor nederland wel nieuw, in Amerika is het sinds 2007 op de markt onder de naam Vyvanse en in de UK (en een aantal andere europese landen) sinds 2013 onder de naam Elvanse. In de UK is het zelfs 1ste keus voor ADHD-medicatie voor volwassenen.

Ik ben momenteel in contact met de huisarts om de apotheek nog 1 keer Dex te laten leveren, en dan einde maand Elvanse te gaan proberen. Hij vind het geen probleem om me over te zetten. Het heeft in de US erg goede reviews, velen vinden het fijner dan Adderall XR. Dat heb ik zelf een paar keer geprobeerd  en vond ik al vele malen beter dan "gewone" Dex.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Naar mijn idee bestaat er geen 'beste' medicijn voor ADHD, ik denk dat dat voor iedereen verschillend is. Bij de één werkt een RED-dieet goed en bij de ander weer Ritalin.

reactie op @coenoldebijvank:
Mr B Ik denk inderdaad dat elk individu anders reageert op een bepaald medicijn. Het is echter wel zo dat we in Nederland niet zo ver zijn als bijvoorbeeld in Amerika, op het vlak van professionele langwerkende medicijnen. Dus ons "kader" van beoordelen wat goed werkt is dan ook beperkt. 

Op het gebied van stimulantia hebben we hier eigenlijk alleen de kortwerkende pillen die ook hun beperkingen en bijwerkingen hebben.

Ik denk zelf dat als Adderall XR en Vyvanse hier al jaren beschikbaar waren de meningen/voorkeuren best wel heel eens anders kunnen liggen, met een duidelijker voorkeur van veel mensen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Cristel Amsterdam 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben een volwassenen met ADHD en het medicijn dat voor mij het beste werkt is Methylfenidaat. De dosering die ik inneem verschilt per dag. Soms 18 of 36 mg. Slechte dagen neem ik een hoge dosis 54 en einde van de dag nog eens 36.

Ik gebruik medicatie veelal op gevoel en niet omdat het moet.. heb er veel baat bij.
Jeanette Holsbroeck 1 jaar geleden geplaatst
Ritalin, godsamme wat een uitvinding! Ik weet niet of het hoger scoort dan de afstandsbediening en de magnetron, maar het krijgt van mij wel een plek in de top 10. Voor nu, in elk geval, ik gebruik het sinds een kleine week.

Nog maar een paar maanden terug had ik er een compleet andere mening over – het is rotzooi, overbodig en wordt veel te snel uitgeschreven door de Ritalin-mafia om de farmaceutische industrie te spekken. Kinderen mogen niet meer gewoon druk zijn, maar moeten zich als makke lammetjes gedragen en anders noemen we ze ADHD’er en moet er een pil in. Als je zelf niet rustig kunt zijn, dan maken we je wel rustig. Zoiets. De reden voor deze mening is dat ik zelf een zoontje heb met de diagnose ADHD en na afloop van het onderzoekstraject tot vervelends toe medicatie aangeboden kreeg voor hem. Hoewel ik bleef weigeren, bleef men het opdringen. Ik wilde het niet. Toen niet, maar ook nu niet. Ik ben van mening dat dergelijke medicatie een laatste middel moet zijn, vooral bij kinderen. En mijn kind is nog niet verloren zonder.
reactie op @jeanetteholsbroeck:
Cristel Amsterdam @jeanetteholsbroeck ook ik wilde eerst nooit medicatie omdat ik sceptisch was. Totdat ik geen uitweg meer zag ben ik begonnen met Methylfenidaat. Wat een wondermiddel. Achteraf had ik deze keuze eerder moeten maken. Ach beter maar dan nooit :).
1 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Hardlopen is een heel goed medicijn voor ADHD :)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 August 2019 om 21:13
Aantal lezers 43
Aantal reacties 26