Beelddenken

Laatste reactie 12/10/2020 23:17 door Arie Dennis Hendrik
· Markeren als ongelezen
Esther Van den Berg 2 maanden geleden geplaatst
Mijn wandelvriendin zei me; ben jij ook een beelddenker?
Ik dacht van wel maar ben gaan inlezen en snap nu waarom ik geen concrete zinnen kan uitspraken en waarom ik altijd al het antwoord heb voordat het verhaal is verteld. En waarom ik dagdroom, waarom ik niet op let etc. Ik lees ook dat de meeste ADHDers denken in beelden en dat we het daarom vaak anders zien en zo snel zijn. Hoe is dit bij jullie?

paula van der Fluit 2 maanden geleden geplaatst
ja dat heb ik ook ! ik kan geen zinnen afmaken omdat voor mij de zin al af is!
dat snapt iedereen toch wel:)

beeldtaal , ja denk dat wel klopt.

herken precies wat je zegt...........
AnnoMien Annoe 2 maanden geleden geplaatst
Ik denk vaak in grafieken. Herkennen jullie dat ook?
Aantal jaar geleden waren mijn man en een vriend geluid van speakers aan het testen. Ik was het niet met hun eens en zei dat ik dat kon uittekenen.
Ik tekende de hoge tonen, middentonen en de lage tonen in een horizontale grafiek.
Uiteraard snapten ze dat toen niet.
Een aantal weken later kwam die vriend met een grafiek van die speakers, dit keer verticaal.
We legden mijn “tekening” over de “officiele” en deze klopten in alles.

Ook mijn gevoel zou ik zo kunnen uittekenen, echter kan niemand de x en y as begrijpen.

Of de chaos om mijn hoofd met kriesjkrasktoesj in een tekening weergeven. Dat snappen alleen de mensen die het ondergaan.
reactie op @annomienannoe:
Esther Van den Berg Ik denk nooit in grafieken, snap ze meestal ook niet al te best (statistiek), grappig dat je dat hebt.

2 maanden geleden

Beantwoorden

d . 2 maanden geleden geplaatst
hoi,

ikzelf vind dit onderwerp echt heel interessant, ik en een vriend van mij hebben allebei ADD en we hebben ook een vergelijkbare manier van denken, het grootste verschil tussen ons is dat hij niet kan denken in beelden maar alleen in text. ikzelf kan alleen denken ik stilstaande beelden. sommige dingen kan ik niet voor de geest halen. ik weet bijvoorbeeld precies hoe mijn tas eruit ziet, maar ik kan niet het gezicht van mijn vader voor me halen.

er is ook een term voor het niet kunnen denken in beelden
Aphantasie
sander SANDER 2 maanden geleden geplaatst
Ik herken dit bij mij zelf ook. Omdat ik zo'n beelddenker ben, ben ik ook ontwerper geworden. Ik zie precies voor me hoe iets kan zijn. Hoe ik iets kan maken. Ben voordurend in mijn hoofd aan het schetsen. Hoe ik bepaalde dingen moet maken met het Adobe-pakket, welke stappen ik ermee moet zetten enzovoorts. 

Hier kleeft alleen wel een nadeel aan: ik moet het nog DOEN. Als ik eenmaal bezig ben, kan ik het erg moeilijk verdragen als iets anders loopt dan ik had uitgedacht. Al dat denkwerk! Zonde!

En als het wel precies is gedaan zoals ik heb uitgedokterd, is de verassing er allang van af. De blije energie die ik bij het uitdenken kreeg, komt niet meer in uitdrukking bij het ontstaan van het product. Ook zonde.

En laat in de verassende momenten nu juist de creativiteit liggen. Gewoon beginnen en telkens verder kijken wat je er verder mee gaat doen. Mindfullness: in het moment zijn en de ADhD als creatieve blik gebruiken. Met die combi verzet je bergen. Iets wat ik graag beter onder de knie wil krijgen.

Zijn er mensen die hier ook last van hebben? 
Linda Alexandra 2 maanden geleden geplaatst
Ja hoor, mijn dochter en ik zijn ook beelddenkers. We zijn visueel en leren door het voor ons te zien of te doen. Helaas is het onderwijs hier niet helemaal op ingesteld.

Interessant te lezen dat veel ADHD-ers beelddenkers zijn en/of ook dyslexie hebben.
K.J. ❀ 1 maand geleden geplaatst
Ik weet het niet zo. Ik ben wel erg visueel ingesteld. Ik kan geen boeken lezen als ik het verhaal of de hoofdpersonages niet voor me zie. Ik breng overzicht aan in m'n werk of taken thuis door te tekenen en te schrijven, het zichtbaar maken. Maar ik moet zeggen dat ik van jongs af aan veel schrijf (onafgemaakte verhalen natuurlijk) en ik hou van taal. Dus weet niet of dat helemaal beelddenken is.
Admin ADHDblog.nl 1 maand geleden geplaatst
Ook een interessant topic over ik denk in beelden https://forum.adhdblog.nl/conversations/denken-in-beelden
Jordi Stout 1 maand geleden geplaatst
Dit herken ik ook heel erg! Erg vaak half afgemaakt zinnen, halverwege in je verhaal beginnen of een totale "woordkots". Ook ging dat bij mij gepaard met angst om te spreken omdat mensen me toch niet zouden begrijpen... Maar herken het zeker.
reactie op @jordistout:
Esther Van den Berg Jordi, Woordkots haha geinig woord maar het beschrijft precies hoe het er ook bij mij soms uitkomt. Neem me steeds voor om concreet te antwoorden maar dan borrelt er weer een idee of tegenwerping.
1 maand geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 September 2020 om 12:02
Aantal lezers 41
Aantal reacties 11