Met de angsten rond Corona en dergelijke ben ik meer beginnen nadenken over het mechanisme achter angst.  En hoe bepaalde ideëen je helemaal kunnen overnemen doordat je ze blijft voeden.

Ik ben tot (nog maar eens) een vergelijking gekomen 😃

Aandacht is een vorm van energie (want uiteindelijk is alles energie in een bepaalde vorm).  Wanneer je aandacht geeft aan een bepaald idee/gebeurtenis, stuur je er dus onbewust energie naar.  Die energie is voedsel voor de gedachte die daardoor groeit. 

En nu komt de vergelijking 😉 : Ons hoofd is als een moestuin.  Je plant er zaadjes in (of die worden erin geplant) en afhankelijk van hoeveel aandacht/voedsel je ze geeft gaan ze goed of minder goed ontkiemen en groeien.  Het is daarbij belangrijk dat je je aandacht over de zaadjes verdeelt en ze afhankelijk van hun noden voedsel geeft. Niet te veel, niet te weinig. 

Stel je nu voor dat er langs je moestuin distels groeien (het onderwerp van je angst) of een andere stekelige plant die je als onkruid beschouwt.  Je bent bang dat ze gaan beginnen woekeren maar durft ze niet wegnemen uit angst je te prikken.  Je blijft met angstige ogen naar die distels kijken en hebt geen oog meer voor je moestuin (hyperfocus).  Op den duur zullen de distels je hele moestuin overnemen en al je groenten bedekken.

Optie 2 :
Je kan ook de oorlog verklaren aan de distels.  Een goeie lading onkruidbestrijder erop!  Maar het vergif dringt door in de bodem en zooit er met de balans van alle stoffen in de grond (zoals medicatie knoeit met de stofjes in je hersenen) (weetje : onlangs werd de grootste producent van glyfocaat (herbicide) overgenomen door 1 van de grote spelers van de farmaceutische industrie. De vergelijking blijft opgaan!).  De grond wordt onbruikbaar en zal jaren nodig hebben om te herstellen.  Je onderdrukt de distels (de angst of andere klachten) maar die worden uiteindelijk resistent en komen sterker terug (wat met angst en andere klachten ook vaak gebeurt). 

Om een goeie moestuin te bekomen moet je je aandacht verdelen over al de zaadjes.  Je laat het onkruid er zijn, net als al je andere plantjes, maar schenkt er verder geen aandacht aan.  Je hebt meer kans op een gezonde moestuin als je de grond af en toe omspit zodat er zuurstof in de bodem komt.  Want die mag niet te vast zijn.  Zo werkt het ook in ons hoofd.  Wees niet te star/rigide.  Houdt niet krampachtig vast aan ideeën/overtuigingen/concepten.  Ga er af en toe eens met de hark door 😄.  Breek je hoofd open en laat de zuurstof erin (verruim je bewustzijn).