Angst voor je eigen gedachtes

Laatste reactie 15/04/2020 17:43 door bo
· Markeren als ongelezen
Sanne Nieuwburg 4 maanden geleden geplaatst
Goedemiddag ik heb sinds een half jaar de diagnose ADD (ADHD type 1 lees ik hier ) 3 jaar geleden kreeg ik opeens paniekaanvallen. Daardoor gestopt met blowen en toen viel de drukte op. Toen ik zwanger werd werden de gedachtes depressief waardoor ik eigenlijk bang ben geworden voor mijn eigen gedachtes. (Laat dat nou lastig zijn met adhd) Sertraline gekregen dat hielp toen goed. Tot afgelopen november, zo druk in me hoofd en daar zo van schrikken. Nu bezig met  meditatie te zoeken ritalin werd ik mega onrustig van nu heb ik dexamfetamine. Maar als dit savonds uitwerkt wordt ik weer mega onrustig. 
Lang verhaal sorry maar zal graag weten of iemand zich hier in herkend want in dagelijks leven stoort me ADHD me niet alleen in mijn hoofd gaat het mis,en of ik geduld moet hebben met de medicatie.. 
En zijn er mensen die hier wel eens hypnose hebben geprobeerd.
Zo hele lap tekst maar huiverig opzoek naar 'lotgenoten'. Wil me adhd als iets positiefs zien maar kan mijn gedachtes niet loslaten.
Groetjes Sanne 😊
Wesley Willems 4 maanden geleden geplaatst
Hoi Sanne, lijkt mij heel naar gevoel. 

Hoe je alles beschrijft lijkt het erg ongestructureerd allemaal.. 

zelf maak ik gebruik van dagplanning

goed dat je gestart bent met meditatie

hypnose geen ervaring mee en zou ik ook niet willen, veelste eng voor mij, haha. 

gebruik je nog middelen dan? want Blowen lijkt wel ontspannend maar veroorzaakt op lange termijn toch negatieve effecten lijkt mij. 

Hoe negatieve gedachten loslaten in je hoofd https://assertief.nl/negatieve-gedachten-loslaten/
reactie op @wesleywillems:
Sanne Nieuwburg Meditatie is een typ fout sorry haha moest medicatie zijn. Heb wel oefeningen maar ja uitstellen maar steeds..
Blowen doe ik al jaren niet meer gelukkig!
Bedankt voor het artikel ga ik even mee aan de slag.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Rob S 4 maanden geleden geplaatst
Hoe lang ben je al met die medicatie bezig? Een rebound in de avond is wel normaal, ik neem om die reden ook extra in de namiddag. Het kost sowieso tijd om eraan te wennen. En soms is het ook een kwestie van proberen welke medicatie goed werkt voor jou. Hypnose heb ik nooit geprobeerd, wat zou je daarmee precies willen verhelpen? :)
reactie op @robs:
Sanne Nieuwburg Medicatie die ik nu heb sinds maandag maar dacht eerlijk gezegd dat je meteen effecten merkte en meteen wist of iets het was of niet. Als ik het nu neem ben ik zo op mijn lijf en gedschtes aan het letten😅.Ik ben bang als ik het in de namiddag neem ik lastig in slaap kom.
Hypnose wil ik eigenlijk meer voor mijn angst. Dus het angst voor de angst. En de angst voor mijn eigen gedachtes.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Rob S Ah oke, da's inderdaad nog niet zo lang. Ik weet niet hoe dat voor dex werkt, mijn ritalin werkte eigenlijk meteen goed. Maar ik heb een lage dosering en had vooral iets nodig om me een beetje te kunnen focussen. Mijn extra dosis neem ik rond 15:00, het werkt 3,5 uur dus dan is het in de loop van de avond echt wel uitgewerkt. Ik zou het sowieso met je arts/psychiater bespreken, die moet daar goed in kunnen adviseren lijkt me. Heb je ook al gesproken over je angsten met je behandelaar? Ik heb in het verleden wel angstaanvallen gehad, maar dat was net als bij jou na het blowen. Daarna heb ik daar geen last meer van gehad, dus waarschijnlijk is dat niet helemaal hetzelfde. Wellicht kan hypnose helpen, maar ik weet ook dat er medicatie is tegen angsten. 

Hoe dan ook, het is geen makkelijk proces. In ieder geval hartstikke goed dat je aan de slag gegaan bent en uiteindelijk wordt het beter. :)
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Jorna Postma 3 maanden geleden geplaatst
Angst- en paniekaanvallen komen (helaas) vaker voor bij ADHD. Het is handig om daarvoor een specialist op te zoeken (via je huisarts), medicatie kan daarbij in eerste instantie ondersteunend zijn, in combinatie met andere vormen van therapie.

Bij ADHD werken de executieve functies minder goed, door het minder beschikbaar zijn van dopamine (dopamine is o.a. een neurotransmitter die voor informatieoverdracht in het brein zorgt). ADHD medicatie zorgt ervoor dat er meer dopamine is, en als het is uitgewerkt, zit je weer op het niveau van daarvoor (+rebound klachten eventueel). 
Één van die executieve functies is emotiecontrole, onder andere de remmende functie die het op angstgevoelens kan hebben. Bij ADHD is die rem dus een stuk minder sterk.

Het is geen oplossing, wel een soort van verklaring. 

Eentje die mij wel geholpen heeft (ik had ook die angst) is deze: Je hébt gedachtes, je bént ze niet. 
reactie op @jornapostma:
Sanne Nieuwburg Dankjewel voor je reactie! Heel fijn om het toch even zo te lezen. Ben inderdaad in behandeling maar vind het nog lastig. Moet het wat tijd geven. Maar super bedankt voor deze info ! 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Gera Visser 3 maanden geleden geplaatst
Ik vind dit topic moeilijk om te begrijpen..

Hoe kun je nou angstig zijn door je eigen gedachten?
reactie op @geravisser:
Jorna Postma Voor je brein maakt het niet zoveel uit of een gebeurtenis echt plaatsvindt, of dat je ze slechts bedenkt in je fantasie.

Kijk maar eens naar een enge film. Je weet verstandelijk wel dat het niet echt is en dat je veilig op de bank onder een dekentje zit, de angst die je voelt is echt.

Zo werkt het ook met gedachten. 

Mijn idee is dat omdat ADHD-ers ook vaker beelddenkers zijn, dat die gedachten/fantasieen nog echter lijken (omdat we zo goed zijn in fantaseren).

Daarnaast is emotiecontrole ook 1 van de executieve functies (net als plannen, structureren, tijdmanagement, impulsbeheersing, volgehouden aandacht) die bij ADHD van nature moeilijker gaat. ALsof de rem ontbreekt, of minder goed werkt.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Sanne Nieuwburg Wat mooi verwoord, ik kan het dus nooit uitleggen haha was al 2 dagen aan het bedenken hoe ik het ging uitleggen.. 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Jorna Postma hahaha, heb ik ook vaak hoor. Ik heb er al zo vaak over na moeten denken en het geschreven, dat het steeds makkelijker gaat. Daarnaast: metaforen voor alles! Beeldend brein is beeldend uitleggen ;-)
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Gerphil Kerkhof 2 maanden geleden geplaatst
Een methode vanuit de Zijnsoriëntatie is om je bewust te worden dat je gedachten hebt - dus vanuit je vrije bewustzijn op te merken dat een deel in jou angstig is, dat te erkennen in haar angstigheid (het mag angstig zijn - dus niet proberen weg te duwen) en er op een liefdevolle manier mee in contact te zijn. Daar zijn sessies voor nodig. De vaardigheid om je hierin zelf te kunnen begeleiden kan je ontwikkelen door middel van aandachtsmeditatie (bodyscan bijvoorbeeld) en gevoeligheid voor lichaamssensaties te ontwikkelen (waar voel je de angstigheid in je lichaam).
reactie op @gerphilkerkhof:
Renée Charlotte Klopt inderdaad. Is alleen makkelijker gezegd dan gedaan heb ik gemerkt 😊.
Maar een paniekaanval komt inderdaad door de gedachte die je koppelt aan de spanningsklachten. 
Dus je voelt spanning en gaat denken " oh jee, straks krijg ik een paniekaanval" of "waarom ben ik gespannen? Het gaat weer niet goed met me" én als je er dan tegen gaat vechten wordt het natuurlijk nog erger. 
Het er gewoon laten zijn en accepteren haalt de intensiteit eraf.
Helaas is dat best lastig. 
2 maanden geleden

Beantwoorden

Gerphil Kerkhof Dat klopt, dat doe je niet maar zo, dat vraagt oefening, in eerste instantie onder begeleiding. Het idee is wel dat je jezelf op een gegeven moment kunt begeleiden op het moment dat je weer angstige gedachten krijgt. En eerder nog: dat je stelselmatig kunt werken aan ontspanning van je gespannen lijf, waardoor de vicieuze cirkel doorbroken wordt.
2 maanden geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte Wat voor soort therapie helpt daartegen? 
Ik ben er zelf nog niet uit hoe ik die doem gedachtes kan ombuigen. 
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Renée Charlotte 2 maanden geleden geplaatst
Hier ook ADHD en al vanaf geboorte snel angstig/ spanningsklachten en later ook paniekaanvallen.
Ik denk dat ADHD en spanningsklachten vaak samen gaan omdat het hoofd van een adhder nooit stil staat, snel overprikkeld (ook door eigen gedachtes) en slecht kunnen filteren en relativeren.
Ook zijn adhders gewoon heel intens in emoties.
Ik slik zelf ook dexamfetamine en voor mij helpt het tegen paniek omdat het wat rustiger is in hoofd en het vlakt beetje af. 
Ik had ook steeds dat ik rond etenstijd rebound had en savonds somber.
Vaak neem ik om 18 uur nog 5 mg en dan kan ik gelukkig ook nog slapen rond 23.00 uur. 
Coen Olde Bijvank 2 maanden geleden geplaatst
Ik had vroeger veel last van angst, ik kon mijzelf helemaal gek maken met bepaalde gedachten. Op één of andere manier ben ik hierover heen gegroeid.. maar is zeker niet fijn dat je angst hebt over je eigen gedachten.
Sandra Van hees 2 maanden geleden geplaatst
Ik ben onder behandeling voor persoonlijkheids problematiek, en lichte depressie (na 2 jaar therapie want eerst een zware depressie) 
Tot ik medicatie (concerta) kreeg voor de ADHD had ik veel angst (gevoel van iets dreigends achter me) en zag in mijn gedachten beelden van mezelf pijn doen. Verder zag ik altijd de slechtste mogelijke uitkomst al voor me. (ik beleefde dit in mijn gedachte regelmatig) ook wanneer er een grotere kans was dat alles goed zou gaan. 
Met medicatie heb ik hier nu bijna geen last meer van.
s'avonds zorg ik voor een rustige omgeving.
Als ik s'avonds niet kan neem ik om 18.00 uur nog wel  ritalin in.
bo vlo 2 maanden geleden geplaatst
Kan het ook te maken hebben dat de amygdala van adhders vaak sensitiever is dan bij de meeste andere mensen? Tenminste daar kwam mijn psychiater pas mee over een voorval bij mijzelf. Dat soms mijn paniek en angsten die ik ervaar ook te maken hebben dat ik erg sensitief ben en dat vaak zo is bij mensen met ADHD. En dit kan erger worden in de loop der tijd als je meer angstige of traumatische situaties mee maakt word de amygdela gevoeliger.. ( deze leert door ervaring) Of zit ik er nu helemaal naast, ik kreeg zoiets tenminste pas mee in een gesprek met mijn psychiater aan de telefoon, heb het 1 en ander er over opgeschreven maar heel erg chaotisch en was ondertussen enorm afgeleid.. dus het kan zo maar eens zijn dat ik het niet helemaal juist heb.. dus zeg het vooral als ik fout zit! Maar heb ooit wel eens een curus gedaan voor om te gaan met mijn adhd en toen ging het ook over de amygdela.. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 March 2020 om 14:59
Aantal lezers 44
Aantal reacties 20