Afstromen door adhd

Laatste reactie 29/11/2017 18:26 door Renée
· Markeren als ongelezen
m van Summeren 11 maanden geleden geplaatst
Dochter van 13 loopt vast op het gymnasium, tweede jaar. Ze staat nu op afstromen. Wat moeten we doen? Ze staat er zo slecht voor dat ze volgend jaar of naar havo 2 moet of naar TL 3.

Het komt omdat ze zich enorm slecht kan concentreren. Huiswerk maken is redelijk te doen maar leren is een drama. Om de zover seconden dwaalt ze af. Het geeft haar enorm veel stress. Ze heeft altijd Concerta gehad maar voor de zomervakantie is ze ermee gestopt omdat ze erg veel last van bijwerkingen had. Ondergewicht, slecht slapen, pijnlijke gewrichten, hartklop pingen en zich niet prettig voelen. Een waslijst dus! Zonder medicatie gaat het wat gezondheid betreft heel goed en dat vinden wij heel belangrijk. Toch is ze, door de slechte resultaten, weer begonnen met een lagere dosering. Ze voelt zich hier prima bij en de drukke pieken zijn eraf. Alleen wat concentratie betreft is het nog steeds erg slecht. We weten niet wat we moeten doen: TL 3 of havo 2..

We zijn bang dat havo op deze manier ook niet te halen is. Wie herkent zich in dit verhaal?
reactie op @mvansummeren:
Coen Olde Bijvank @mvansummeren is het nog allemaal goed gekomen met jouw dochter of zitten jullie nog in de rollercoaster?
7 maanden geleden

Beantwoord

m van Summeren Hallo Coen,
We zijn nu een aantal maanden verder. Onze dochter zit inmiddels op de havo in de 2e klas. Eigenlijk zijn de problemen niet veranderd. Wel voelt ze zich prettig op school, te prettig, waardoor ze vooral met anderen bezig is, ook in de klas. Wederom staat ze er slecht voor..Op school zijn ze vooral bezig haar gedrag “de kop in te drukken” . Maar impulsief zijn, overal op willen reageren, is niet zomaar “de kop in te drukken”.
Ze geeft zelf aan dat ze weinig doet op school (en thuis aan school) maar ik ben inmiddels van mening dat ze niet anders kan, het lukt haar gewoonweg niet om tot luisteren/leren te komen. Ze heeft op de vorige school huiswerkbegeleiding en lessen studievaardigheden gekregen. Ook thuis heeft ze bijlessen gekregen. Het heeft tot nu toe weinig resultaat gehad.
Wat mij betreft gaat ze nu zo snel mogelijk naar TL 2, dus nog verder afstromen.. waarom? Ik weet het niet meer. Ik hoop dat het niveau dan zo makkelijk voor haar is, dat ze met een klein beetje inspanning toch voldoendes kan gaan halen. Want een diploma halen is het doel. Welk diploma maakt mij niets meer uit. Maar zoals het er nu uit ziet , zit ze straks als 16 jarige tussen de 13 jarigen! Pff wat een drama.. school biedt niets, behalve strafregels
2 maanden geleden

Beantwoord

Coen Olde Bijvank
Jammer dat de problemen niet positief zijn veranderd. Gelukkig dat ze zich wel prettig voelt op school, is natuurlijk ook niet bij alle kinderen zo. Nadeel is wel weer de cijfers op school.. mja wanneer doen ze het goed hé.. 

Goed dat ze het zelf wel inziet.. de huiswerkbegeleiding is nog steeds of hebben jullie dat nu niet meer? Neem aan dat zo'n huiswerkbegeleider wel helpt.. dan is toch maar iets ouder dan de andere.. ze heeft dan straks wel mooi een diploma opzak, ook dat is tegenwoordig niet allemaal meer vanzelfsprekend.

Wat bedoel je met 'strafregels'?

Ik weet nog goed toen ik op de Mavo zat.. als ik vervelend was of ze wisten niet meer wat ze moeten doen.. dan stuurden ze mij altijd naar zo'n hokje.. lekker met glas erin en de hele school kon mee genieten, fijn hoor :(

Nou, ga ervoor zou ik zeggen! Moet toch goed komen, altijd vooruit kijken.
2 maanden geleden

Beantwoord


toon 2 overige reactie(s)
Marieke Van de Lindeloof 11 maanden geleden geplaatst
Heel herkenbaar wij moeten onze zoon dit jaar aanmelden op het voort gezet maar op de school waar we hem willen aanmelden denken ook dat hij het niet red en adviezeren speciaal onderwijs wij als ouders staan daar open voor alleen staan de basis school en het voorgezet lijn recht tegen over elkaar en kom ik dus op dit moment ook niet verder en ziet het er naar uit dat hij eerst moet vast lopen voordat hij naar een speciale havo kan speciaal voor kinderen met o.a ADHD dus mischien zou je daar eens over na kunnen denken om naar speciaal onderwijs te kijken
Marielle Raes 11 maanden geleden geplaatst
Zoals ik het verhaal lees, is de stress een katalysator voor haar ADHD-klachten, ze komt zo in een vicieuze cirkel terecht. Stress zorgt er nl. voor dat je niet kunt leren. Zelf heb ik heel goede ervaringen met het ADHD-centrum in Delft, zij hebben een eigen visie op ADHD, ze denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Ik weet dat zij ook de expertise in huis hebben om kids die vastlopen met studeren weer goed op weg te helpen. Wat ik niet uit het verhaal kan halen is of er ook al gekeken is naar haar studievaardigheden. Als zij op een niet handige manier haar leerstof aanpakt waardoor het niet lukt, zorgt dit ook voor veel stress omdat ze ondanks haar inspanningen het niet voor elkaar krijgt.
Gerrie Voorma 11 maanden geleden geplaatst
Onze zoon zit nu in havo 4 en het gaat heel goed!
Hij is begonnen op het gymnasium maar dat ging in het eerste jaar al niet goed. Veel hoofdpijn en lage cijfers. Hij gebruikte concerta alleen als hij op school zat. Na gesprekken met school kreeg hij een huiswerk begeleidster 3 uur per week. Ondertussen kreeg hij ook nog de diagnose asperger er bij. Hij bleef zitten en heeft dus het 1e jaar overgedaan. Toen kreeg hij een VWO advies. Na gesprekken met school en zijn huiswerkbegeleidster hebben wij samen met onze zoon besloten om voor havo te kiezen. Hij denkt zeker op gymnasium niveau maar de chaos in zijn hoofd was te groot om alles op een rijtje te zetten.Nu zijn we 4 jaar verder. Hij is 2 jaar geleden met zijn medicijnen gestopt. Een goede beslissing, Hij en wij voelen ons er prima bij. Hij is rustiger geworden. Ook de begeleiding is afgebouwd naar 1 uur per week. Eind van het school jaar stopt het helemaal want zijn begeleidster gaat met pensioen. Met pijn in ons hart nemen wij dan afscheid want haar begeleiding ging veel verder dan alleen huiswerk. Wij hebben nooit spijt gehad om een stapje lager te gaan. Onze zoon is een vriendelijke gezellige jongen die het op school ook goed doet.
Renée Lijten 1 maand geleden geplaatst
VWO is pure theorie. Er wordt vaak in preekvorm lesgegeven. Dat vind ik persoonlijk alles behalve uitdagend, interessant of motiverend. Vraag haar mentor of er misschien andere lesmethoden aan haar gegeven kunnen worden?
U kunt overwegen om u kind op het speciale onderwijs haar opleiding af te laten ronden, dat is er ook gewoon voor middelbare scholen. Hier weten ze over het algemeen veel beter welke leermethoden bij wie goed aanslaan, en hebben ze de middelen daarvoor. Tevens begrijpen zij ook veel beter wat de oorzaken zijn waarom uw dochter moeite heeft met leren, en weten beter hoe hiermee om te gaan.
Iedereen is nog altijd anders, maar persoonlijk raad ik speciaal onderwijs ten zeerste aan, vooral bij de opleidingskeuze van uw dochter. Op VMBO is er meer speling in het soort lessen die je krijgt, maar ook de lesvorm. VWO gaat de hele dag door met tijden van chaos en een hoop mensen om je heen, en die chaos verwerken terwijl je al heel veel moeite moet doen om je op iets te concentreren wat je helemaal niet interesseert. Het is namelijk waarschijnlijk zo dat, als uw dochter ergens passie voor heeft en zich ergens voor interesseert, dat haar concentratie niet zo'n probleem meer is.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 February 2017 om 14:35
Aantal lezers 59
Aantal reacties 8