Adhd zónder de chaos?

Laatste reactie 10/03/2018 14:31 door Daxle
· Markeren als ongelezen
Daxle Bonn 10 maanden geleden geplaatst
Hallo allemaal,

In het verleden dacht men dat ik depressief was. Ik kan niet zeggen dat ik dat niét was, maar geen enkele antidepressiva sloeg aan bij me. 

Afgelopen jaar richtte men zich meer op m'n trauma's & werden er weer heel andere zaken geopperd. 

En nu, enige tijd geleden kreeg ik (vrouw 42) de diagnose "adhd ontwikkeld door trauma", (niet aangeboren) NAH & ook ligt er nog de vraag of ik een bipolaire stoornis heb. 

Sinds een paar weekjes ben ik nu dexamfetamine 2,5 mg tabletjes  aan het uitproberen. Nog geen idee hoeveel per keer & hoe vaak per dag voor mij goed voelt.  

Wat ik vreemd vind, is dat ik amper aansluiting voel met andere adhd'rs. Ik ben allesbehalve chaotisch. Ben haast nooit spullen kwijt. Ben eerder richting OCD. Alles moet georganiseerd & overzichtelijk op z'n plek liggen. Ik vind rommel écht verschrikkelijk & ongezellig ?
Kom op tijd op afspraken, hou m'n agenda prima bij etc. 
Ik lees van andere adhd'rs juist tegenovergestelde verhalen. 

Nu hoop ik eigenlijk dat er meerdere mensen met adhd mijn verhaal herkennen, want anders ga ik toch écht twijfelen aan de diagnose. 

Oja.. Deze werd gesteld aan de hand van een formulier met vragen. 
M'n vriend las 'm & het eerste wat hij zei was;  Ik kan op het merendeel van die vragen ook ja antwoorden, dus heb ik dan ook adhd, of heeft zo'n beetje 60% vd Nederlandse bevolking het gewoon? 

Twijfels, vragen, onzekerheid allom dus eigenlijk wel hier. 

Daxle  ?
reactie op @daxlebonn:
Barba Papa Hallo goedenavond,

Ik ben hier echt net nieuw. Ik heb zelf ook klachten gehad wat erg neigde naar depressie. Wat is NAH precies als ik vragen mag?
10 maanden geleden

Beantwoorden

Daxle Bonn NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel


10 maanden geleden

Beantwoorden

Barba Papa Er is inderdaad een verschil te merken in ADD of ADHD. Ik merk ook aan sommige mensen met ADHD dat ze drukker zijn en dat het in hun huis een chaos is. Terwijl het mij net zoals bij jou ook geordend en opgeruimd is in huis
10 maanden geleden

Beantwoorden

Daxle Bonn Je bent de eerste die ik dát hoor zeggen. Dankjewel Armand. En welkom hier trouwens. Ik ben zelf ook pas sinds gister hier beland. 

Ordelijk it is bij mij  ja.. Volgens m'n vriend doe ik alles als in een soort van stapjes. Wat ik mezelf op gegeven moment afvroeg was of het dan richting autisme neigt. Maar men noemt het vooralsnog ocd. 10 maanden geleden

Beantwoorden

Jacqueline Bekema Hallo,

Ik herken heel erg wat je zegt. Als je de kenmerken van add moet invullen klopt dat voor 90%. Maar als tegendeel heb ik ook juist dat ik heel erg georganiseerd ben. Goed voorbereid, ben op tijd enz...
Ik zit in de fase dat het onderzoek loopt naar autisme/add/hooggevoelig.
Ben ook in de war wat er nu gaat uit rollen
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
War Hoofd 10 maanden geleden geplaatst
Voor een diagnose is meer nodig dan alleen een formulier, of men kon dat halen uit eerdere gesprekken misschien ?   Adhd veroorzaakt door NAH komt wel voor, door trauma weet ik niet maar ik weet wel dat trauma en adhd soms op elkaar kunnen lijken. Ben je nog in behandeling ? Dan is het zeker zinvol om een gesprek aan te gaan en aan te geven dat je zelf erg twijfelt.  

Wat anders : eigenlijk hou ik ook niet van rommel en chaos, ik vindt dat helemaal niet fijn, bovendien schaam ik mij ervoor.  Echter krijg ik de boel niet goed georganiseerd als ik niet oplet. Ik hou ook mijn agenda bij en kom op afspraken, als ik dat niet zou doen dan gaat het mis. Dus de rotzooi en chaos is niet perse omdat het fijn is maar omdat het niet lukt om het op orde te krijgen allemaal. Er is nog veel meer dan dat alleen want de chaos zit vooral in het hoofd, gedachten komen en gaan, raken kwijt in andere gedachten, duiken soms weer op maar soms ook niet, alles fladdert maar alle kanten op in een eindeloze stroom en tempo. Ik ervaar het als vermoeiend en kan de boel slecht stop zetten. 
reactie op @warhoofd:
Daxle Bonn Adhd door trauma bestaat.
NAH = ook een (medisch) trauma  

Wat je verteld, dat lees & hoor ik dus ook altijd van adhd'rs. Het punt wat ik probeer te maken, is dat ik daardoor juist de aansluiting mis. Ik begrijp niét dat ik gediagnosticeerd ben met adhd/add. 

Volgens m'n psych is er de mogelijkheid dat ik  een coping systeem heb ontwikkeld, dat precies het tegenovergestelde van chaos veroorzaakt, waardoor ik dus m'n  dingen/taken & verplichtingen wél doe & ook kan doen. Helaas met extreem perfectionisme. (ocd) 
Schijnbaar onderdruk ik daarmee m'n adhd. Wat deels als iets positiefs gezien word, maar dat is het dus in praktijk absoluut niet. 

Ben nog in behandeling. 
Wat jij zelf ook al schreef, er is meer nodig voor een diagnose dan alleen het Diva 2.0 formuliertje. Er zijn meerdere gesprekken therapieën etc. geweest. 
Ik geloof ook best dat ik bepaalde trekjes van adhd/add heb, maar dat kan een diagnose m.i. niét sluitend maken. 

The search continues. 
10 maanden geleden

Beantwoorden

Fiona R 10 maanden geleden geplaatst
Hoi! Ik ben hier ook nieuw (nog niet voorgesteld in dit topic...),
34 jaar en ik heb ook pas sinds juli afgelopen jaar de diagnose ADD. Ik had er zelf nooit aan gedacht, maar de psycholoog waar ik bij kwam voor mijn burn-out attendeerde mij erop... lang verhaal, kort: ja, ik herken me wel in veel dingen, maar ook niet in alles. Ik ben niet chaotisch en houd ook van georganiseerdheid en structuur. Dan laatste lukt me echter op het laatst niet helemaal meer op bepaalde vlakken... maar om nou te zeggen van complete chaos? Nee, absoluut niet.
Ik had altijd wel wat twijfels of ik het nou "echt" heb.... bij mij met name omdat ik nu pas tegen mezelf aan ben gelopen. Dus het verhaal van in de kinder- en tienerjaren, was bij mij niet echt bekend, helder en/of zichtbaar....

Ik ben nu echter in een boek aan het lezen wat voor mij heel verhelderend is. Het geeft echt inzicht wat er in het hoofd wat een ADHD-er afspeelt en waar het dus mis of lastig gaat.
Het gaat ook in op "comorbiditeit", dwz gelijktijdig bestaan van 2 of meer stoornissen bij een patiënt. Ook met OCD en biopolaire stoornis. 
Het boek is "Het ADD-syndroom. Een nieuwe kijk op ADHD/ADD" van Thoman E. Brown.
Voor mij veel herkennning dus, ook ten opzichte van mijn jeugd, en dat is fijn! Misschien heb je er wat aan en kan het jou helpen om ook zaken te herkennen of juist helemaal niet. Dan helpt het je misschien in je zoektocht en sluit het wat dingen voor je uit...  Succes in ieder geval! :)
reactie op @fionar:
Daxle Bonn Eeyzz Fiona, hoi!

Welkom hier ?

Wat een fijne informatie lees ik in je bericht. Dat boek ga ik zo dus ook maar bestellen. Grote dank! Ook opnieuw weer zó fijn, dat er meer zijn zoals ik. Adhd/add maar dan i.c.m. Ocd. 

I quote 
"Ik had altijd wel wat twijfels of ik het nou "echt" heb.."

Zó herkenbaar. 

Of ik een bipolaire stoornis heb, trek ik in twijfel. Time will tell. OCD, ja. Overduidelijk. (vreselijk ?)  
Het maakt me ook niets uit of ik wel of niet bipolair zou zijn, maar als ik dit heb zou de wetenschap + diagnose  hiervan vooral gewoon top zijn, zodat behandeling gerichter (& dus eindelijk wél doeltreffend)  geboden kan worden. 

Heb jij trouwens medicatie, of is deze je aangeboden door jouw specialist?
(Ik sinds kort Dexamfitamine & er nog niet uit wat betreft dosering) 
En ben/ga je in behandeling, of is dat wat jou betreft niet aan de orde? 
Voor jou iig ook heel veel succes! ?


10 maanden geleden

Beantwoorden

Fiona R Hello!
Ja, ik slik ook dex. 3 x 7,5 mg per dag, tabletjes van 2,5 mg. En tijdens bepaalde perioden in mn cyclus 2 x 10 mg en 1 x 7,5 mg. Omdat ik ook aardig wat last van PMS-klachten heb en tijdens deze periode ik het idee heb dat de dex dus wat minder werkt. Op aanraden van de psychiatrisch verpleegkundige gooi ik in deze periode de dosering wat omhoog.
Ik heb zelf (denk ik... ?) geen last van comorbiditeit. Maar in het verleden wel te maken gehad met een lichte depressieve periode en een korte periode met angst/paniek-stoornis. Voor beide behandeld, zonder dat er ADD was onderkend... Nu snap ik ook veel beter waarom ik die perioden heb gehad....
Ik ben in juli 2017 naar ADHD Centraal gegaan en heb daar een onderzoeksdag gehad.
Zij zijn helemaal gespecialiseerd in ADHD bij volwassenen. Je krijgt dan een gesprek met de psychiatrisch verpleegkundige, een gericht vragengesprek met een psycholoog, een test (QB-test) en daarna gesprek met de psychiater voor diagnose (wel of geen ADHD).
Als je dus ADHD hebt krijg je daar ook medicatiebegeleiding voor het instellen van je medicatie en kun je als je dat wilt daar ook een traject met cognitieve gedragstherapie volgen. Dat heb ik gedaan. In december is mijn traject daar afgerond. En de medicatie is nu over naar de huisarts. 
Ik vind het een hele prettige organisatie! Je bent absoluut geen nummer en ze begeleiden je echt goed!
Dus mocht je een second opinion willen... is ADHD Centraal echt een aanrader. Ze zitten in diverse steden in het land. Ik hoor er meer goede verhalen over!
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Daxle Bonn 10 maanden geleden geplaatst
Again! Very, very happy met je bericht Fiona.
Echt heel fijn & naar dat boek ga ik morgen gelijk even op zoek. Top. 

Ook ik slik nu 3x 7,5 mg, maar slik er ook s'aonds nog eentje, zodat ik rust genoeg voel om überhaupt te kunnen slapen. 
Als ik na m'n laatste dosis s'middags niets meer neem, voel ik me onrustig door de uitwerking ervan. Heb jij dit niet & hoelaat neem je jouw laatste dosis? 
En, als je s'morgens niet zo vroeg op hoeft, neem je dan tóch om 7 uur je eerste dosis Dex? 

Ook de psychiater noemde ADHD centraal. Nu ik van jou lees, dat er daar zelf begeleiding met de Dex is, ga ik mij op zeker aanmelden. Ook om meer zekerheid te krijgen over m'n huidige diagnose. 

Kan je me misschien ook iets vertellen wat pms voor jou inhoud? Welke klachten ervaar jij daarvan? De psychiater wilde me dáár ook al een recept voor adviseren, maar jeetje. Ik vind het nemen van Dex al zo heel wat. 

Thanks so much weer Fiona ?
reactie op @daxlebonn:
Fiona R Morning! ?
Ik zal je later vandaag wel een PB sturen met mn story enzo....
Ben nu aan het werk. Fijne dag iig! ?
9 maanden geleden

Beantwoorden

Daxle Bonn Nice nice, werkze nog. 
Ik ook weer door! ✌️
9 maanden geleden

Beantwoorden

Fiona R Hello!
Ik heb je vorige week nog een PB gestuurd.... 
Hoe is het nu met je?? 
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Daxle Bonn 9 maanden geleden geplaatst
Oohhhh, ik had niet door dat ik een pb had van je!
Jeeeetje. Ik heb 'm net gelezen & ga je zo snel mogelijk antwoorden! Hapfff nou moe zeg. Da's me toch ook wat ? Ik doe haast alles op m'n mobiel, nu denk ik dat het tijd word dat ik m'n laptop maar even aanzet ;)

Alvast bedankt voor jouw bericht Fiona & excusé moi voor niét reageren. 

Daxle ?
N G 9 maanden geleden geplaatst
Mijn vriend heeft adhd en ik kan zeggen dat hij van nature achteloos is met dingen op zijn plaats leggen, maar hij houdt van ordelijkheid, netheid en structuur.. dat brengt rust in zijn hoofd. Maar net zoals die vragenlijst denk ik dat dit geld voor 60% van de bevolking... inclusief mezelf.. en ik heb geen adhd (voor zover ik weet)
reactie op @ng:
Daxle Bonn Die vragenlijst is een lachertje idd. Als 9 van m'n vriendinnen deze zouden invullen, komen er waarschijnlijk 11 met de diagnose adhd uit.

5 maart ga ik me laten testen bij Adhd-centraal. 
Psychiater praat alleen maar over statistieken. Moedeloos van. 
9 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Succes maandag bij ADHD-centraal.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Daxle Bonn Dankjewel Coen,

Volgens de second opinion bij Adhd-centraal,  heb ik dus (wat ik zelf dus ook al dacht) géén adhd. 
Soort van jammer is het wel, want adhd is (vaker wél dan niet) met dexamfetamine o.i.d. op te lossen. Bij mij kwam er o.a. ptss uit & de mededeling dat er zoveel overlapping aan persoonlijkheidsstoornissen bij me zitten,  dat behandelen opzich een lastig verhaal zal worden. 

Enfin. 685,- verder... 
Gelukkig is ademen nog gratis. 
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Ron J 8 maanden geleden geplaatst
Ik herken er een gedeelte van, heb zeker adhd gecombineerd. Op mn werk ben ik zeer geordend, moet alles langs een lineaal leggen en geordend, dit zorgt ervoor dat ik minder indrukken en prikkels krijg, maar thuis is net of het behouden extraverte component plaats maakt voor onbehouden, als ik thuis ben is dat mijn safe place voor mijn gevoel en kunnen de remmen los, niet in extreme mate, maar toch.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 January 2018 om 22:11
Aantal lezers 69
Aantal reacties 21